Politikai ​rendőrség a Rákosi-korszakban 15 csillagozás

Müller Rolf: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban

Mindannyian ​tudjuk még, mit jelentett az ötvenes években, ha valakiről azt mondták: „elvitte egy fekete autó”, ahogy a ma emberének nem csengenek ismeretlenül az ÁVO vagy az ÁVH betűszavak sem… Ezt hallva mindenki tudja: a kommunista diktatúráról, és annak legfontosabb eszközéről, a politikai rendőrségről van szó. Müller Rolf könyve e szervezet történetét dolgozza fel. A második világháború végétől az 1956-os forradalomig kalauzolja el az olvasót, miközben számos közszájon forgó fogalmat tisztáz. Sorra veszi a különböző elnevezések alatt működő titkos nyomozó szerveket, az átalakítások mögött meghúzódó okokat. Elbeszéli az államvédelem évekig első számú vezetőjének, Péter Gábornak az élettörténetét, bemutatja kevésbé ismert riválisát, segítőit, és pozíciójának örököseit. Szemléletes példákat hoz a Rákosi Mátyás és szűkebb köre által gyakorolt „kézi irányításra”, amelynek során még a felejthetetlen helsinki olimpia és a magyar-angol labdarúgó mérkőzés is előkerül. A kötetből… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Jaffa, Budapest, 2012
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155235153

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

bfg3 P>!
Müller Rolf: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban

A szerző Péter Gáborról szóló könyvének „kiegészítéseként” kerestem meg a korábbi művet is.
És határozottan megérte. Egyrészt, ahogy vártam, tényleg segített elhelyezni egy csomó részletet, ami Péter Gábor történetében nem volt világos, de önmagában is értékes olvasmánynak bizonyult.
Könnyen emészthető, kellően olvasmányos, de korrekt és szakszerű. Nem terhel túl adatokkal, de mutat annyit, amiből az olvasó maga is megítélheti a kérdést. Én főleg azért élveztem, mert tisztába tesz egy csomó olyan jelenséget, ami ugyan egy-két generációval előbb még a mindennapok része volt, de a mai fiatalabbaknak már csak történelem. spoiler
Bónusz: a könyv egyik történetének utánajárva előbukkant @vargarockzsolt figyelemreméltó karca is: https://moly.hu/karcok/509292

Daniel_Cserhalmi IP>!
Müller Rolf: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban

Teljesen korrekt könyv, ami végre mentes a „bulváros” témáktól (lásd nem az erőszakról ír). Minden benne van, ami az ÁVO/ÁVH-ról tudni kell, mégis azt éreztem, hogy ezek csak a főbb tények, és ennél jóval részletesebben is lehetett volna írni. A szerző ugyan a bevezetőben azt írja, hogy a jelenhez kapcsolódóan próbálja elmondani a múltat, hogy ne csak adatfelsorolás legyen, mégis néhol ebbe a csapdába esik. Ettől függetlenül olvasmányos, csak néhol zavaró a fenti szerkesztési probléma. A téma iránt érdeklődőknek szerintem alapmű lehet.

Alvarando P>!
Müller Rolf: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban

A könyv több megközelítésből mutatja be a Rákosi-korszak politikai rendőrségét. A szerző olykor az iróniát sem nélkülözi, ezzel mintegy szórakoztató jelleget ad ennek a meglehetősen durva témának. Az első fejezetben megismerhetjük az ÁVO majd ÁVH szervezeti felépítését majd bővülését, köztük egy pár híres esetről is olvashatunk. Ezután a szerző rátér a politikai rendőrség vezetőinek a vizsgálatához. Megismerhetjük Péter Gábort és társait, előbbiről megtudhatjuk az eredeti nevét és hogyan szerezte a miáltalunk is ismert nevet. A szerző foglalkozik a fontosabb személyek életpályájával a politikai rendőrségbe való belépés előtt és a megszűnés illetve börtönbekerülés után. Megismerhetjük a Párt és a szervezet viszonyát is, majd betekinthetünk a szervezet sport eseményeken játszott tevékenységébe is. Részletesen megismerhetjük a módszereiket, illetve azt is, hogy mit kellett megtanulniuk. Utóbbit jól szemlélteti a szerző egy ÁVH-s tanonc jegyzetfüzetével.. Az utolsó fejezetben képet kaphatunk arról, hogyan zajlott a szervezet tagjainak élete a munkában és a munkán kívül, betekintést nyerhetünk a szabadidős tevékenységekbe is. Végezetül megismerkedhetünk a szervezet működésének főbb helyszíneivel. A törzsszöveg mellett kiegészítő táblázatok és jegyzőkönyvekből vett idézetek segítik az olvasó tájékozódását. A könyv bárkinek ajánlható, akit érdekel a szervezet története, illetve maga a Rákosi-korszak.

jaspi>!
Müller Rolf: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban

Müller Rolf könyvéből megtudhatjuk, miként alakult ki a politikai rendőrség, hogy az átszervezések során volt a neve ÁVO és ÁVH is. A könyv érdekessége, hogy a száraz adatok puszta ismertetése helyett több megközelítésből járja körül a Rákosi-korszak politikai rendőrségét.
Az első fejezetben megtudhatjuk, hogy már 1944 végén megkezdődött a politikai rendőrség szervezése. Megismerhetjük az ÁVO majd ÁVH szervezeti felépítését majd bővülését. A következő fejezet a politikai rendőrség vezetőit mutatja be, kezdve Péter Gáborral és helyetteseivel majd folytatja a tisztségek későbbi betöltőivel. A szervezet és a szereplők bemutatása után a harmadik fejezetben tisztázza azt a kérdést, hogy valóban állam volt-e az államban a politikai rendőrség. Konkrét eseteken keresztül érzékelteti, hogy a gyakorlatban mit jelentett a szervezet alárendeltsége a pártnak. E fejezetben tér ki a szerző a „magyar-angol” meccshez kapcsolódó titkosszolgálati tevékenységre is.
A „mindenkiről mindent tudni” címet viselő negyedik fejezetben bepillantást nyerünk az ügynökhálózat, a lefigyelés és lehallgatás korabeli viszonyaiba. Olvashatjuk az ügynök jelölt tanulmányi jegyzeteit.
Az utolsó fejezet arra a kérdésre adja meg a választ, hogy kik is voltak az ÁVH-sok, milyenek voltak a munka- és életkörülményeik.
Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akiket érdekel hazánk XX. századi történelme, akik szeretnék azt is tudni, amire történelem órán nem jut idő. És ajánlom a Tanú című film kedvelőinek, hiszen a könyv több ponton is reflektál, háttérértelmezést ad Bacsó Péter nagysikerű filmjéhez.

ImreKiss22>!
Müller Rolf: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban

Számomra meglepően korrekt volt, mondhatni, objektív. Tetszett, hogy végig nem arról van szó, hogy jaj az ÁVO meg a többi hogyan és hány embert kínoztak meg és a többi, hanem be van szépen mutatva maga a szervezet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Földes György – Mitrovits Miklós (szerk.): Kádár János és a 20. századi magyar történelem
Paizs Gábor (szerk.): Rajk per
Rákosi Mátyás: A fordulat éve
Balogh Sándor – Birta István – Izsák Lajos – Jakab Sándor – Korom Mihály – Simon Péter: A magyar népi demokrácia története
Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Koltai Gábor: Akik a „Párt” ellen vétkeztek
A magyar ifjúság a nyolcvanas években
Tóth Eszter Zsófia: Kádár leányai
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó