Részeg ​józanok 56 csillagozás

Müller Péter: Részeg józanok Müller Péter: Részeg józanok Müller Péter: Részeg józanok

Soós ​Imréről, a zseniális, a legmélyebb paraszti mélységekből származó, önsorsrontó, nagy színészről számos szépirodalmi alkotás született. (Talán leghíresebb Hubai Miklós Tüzet viszek című drámája.) Életét, sorsát a meghasonlott népi tehetségek szimbólumaként mutatták fel, feleségével együtt elkövetett öngyilkosságát szinte mítosszá költötték, alakjába a modern magyar történelem megvilágosító jelképét sűrítették. Müller Péter regénye némileg más úton jár. Szerepet játszhat ebben az is, hogy az író valóban ismerte, dramaturg kollégaként közelről figyelhette hősét, az öngyilkosság előtti éjszaka egy részét is vele és feleségével töltötte. Regénye nem a mítoszt boncolja, érdeklődése teljességgel emberi, ábrázolásmódja egyszerre verista és értelmező, helyenként szinte esszészerű. A regény ugyan megváltoztatott nevekkel mondja el a történetet, ám teljességgel hű a valósághoz. A mű, amelyben a szerző is színre lép, egyszerre regény és életrajz, műalkotás és biográfiai kommentár,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1973

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szépirodalmi Zsebkönyvtár

>!
Totem, Budapest, 1993
240 oldal · ISBN: 9637888179
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1978
182 oldal · ISBN: 9631510689
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1973
216 oldal · keménytáblás

Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
sophie P
Müller Péter: Részeg józanok

Engem elsősorban a mesélő kezdett el érdekelni egyszer csak. Ugyanis Müller Péter első könyvéről van szó, egyes szám első személyű látásmódban. És ha ez a történet (nagyjából) valóságos, és mindezt valaki nagyon fiatalon élte meg (Müller Péter 1936-ban született, Soós Imre pedig 1957-ben halt meg), és egy éjszakai csavargást, és az azt követő tragédiát egy olyan mondat nagy kérdőjele fejezi be másnap, amelyik úgy kezdődik, hogy Mi lett volna ha…, akkor talán nem is lehetett volna más a írói kezdés, talán kicsit terápiás célból is.

A könyv összesen néhány jelenet. Az első Péter és Éva (azaz Soós Imre és dr Perjési Hedvig) pusztító szerelmének a meséje, szerzőnk nagyrészt Évától hallja a sztorit, a lyukakat gondolom kitömködte, ahogy csak tudta. És aztán egy közös balatoni délután, az esküvő, egy próbafolyamat, és az utolsó éjszaka, beszámolók testközelből. Ez minden, amit szerzőnk felől nézve biztosan tudhatunk, így is teljes a dráma. Ja és a temetés, a búcsú. Meg ez a kötet.

Soós Imre 27 éves korában halt meg. A Club27-ben nem jegyzik, nem zenész, de itt van pl. ez a jelenet (rövidített változat) https://www.youtube.com/watch…

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1973
216 oldal · keménytáblás
>!
Almost_Zed 
Müller Péter: Részeg józanok

„Az ember mindent csak valakiért csinál… valakinek játszik, valakiért törekszik… önmagunkért, úgy látszik, nem érdemes!… Színház!”

A legkegyetlenebb drámákat az élet írja.
Döbbenetes volt végigolvasni egy halálba igyekvő színész és társa utolsó hónapjainak fikcióval keveredő tragédiáját.
Tudjuk, hogy Soós Imre és felesége a főszereplők, de a könyvben más neveken szerepelnek. (A pályatársak meg csak szerepeik nevén említődnek.) Először különösnek tartottam, aztán a végére úgy gondoltam, hogy jól van ez így. Mert számtalan őstehetségű színésznek kellett és kell megküzdenie az érzékeny idegrendszerével. Sokan vannak, akiknek nem sikerült, és vagy önként választották a halált, vagy belebetegedtek.
Müller Péter regénye nem az életutat, csak a végső stádiumot mutatja meg – szemtanúként. A személyes ismeretség, a színházi jártasság tette igazán izgalmassá és életszerűvé számomra a történetet.
Az utolsó jelenet pedig egyszerűen tökéletes lezárása a műnek.

>!
Tíci SP
Müller Péter: Részeg józanok

Ó, Istenem, ha Müller Péter ilyeneket is tud, miért kell Szeretetkönyvet írni (amit 3 oldal után feladtam)?! Regényként és szépirodalomként akartam olvasni, de talán pont az is az erőssége, hogy végig ott motoszkált bennem, hogy valóban így volt. Éva és Péter karaktere is annyira megdöbbentően valódi volt, hogy többször is le kellett tennem, szünetet kellett tartani. Pedig ez egy olyan könyv, amit szerintem egy szuszra kellene elolvasni.
Miután befejeztem, alig tudtam elaludni, gondolkoztam, járt az agyam az egészen, a miérteken. Végül csak annyira jutottam, hogy most már igazán itt lenne az ideje, hogy megnézzem a Körhintát!

5 hozzászólás
>!
Aquarius
Müller Péter: Részeg józanok

Kíváncsi lettem volna az idáig vezető útra is – csak annyira, hogy tisztább képet kapjak róla és miértről. Tábori Péter (Soós Imre) alakításainak többsége elvitathatatlan; zseni volt a színpadon, és a filmvásznon egyaránt. Csak az élet okozott neki folyamatos dilemmát. Nem tudott megbirkózni a sikerrel. Ezt nem tanítják. Jó kis regény. Egy darabka az ötvenes évek művészvilágából, két bizonytalan ember „életre” szóló kapcsolata. Szerelem volt? Fellángolás? Nem tudni, csak azt, hogy a szenvedés, a fájdalom több volt, mint a derűs órák. Tetszett, hogy a szerző nem akarta piedesztálra emelni a színészt. Megmaradt, mint ember, paraszti durvaságával, alkoholfüggőségével – jobb napjain, gyermeki ragaszkodással még szeretni is tudott. Éva (Hedvig) nem tudta megváltoztatni, és kezelni sem a mindennapi helyzeteket. Egyes döntései számomra vitathatóak voltak, mint orvos, és feleség gyanánt is. Szép történet, tele érzelmekkel, és maga a valóság, elvégre az élet írta.
Harlan Coben jegyzi meg egyik könyvében: „A zsenialitás átok. Legalábbis én így látom. Egyesek szerint a géniuszok másképp fogják fel a mindenséget, mint mi, többiek. Olyannak látják a világot, amilyen valójában – és ez a borzalmas tisztánlátás őrjíti meg őket.”
Géniusz volt. Neki, nekik, csak ennyi jutott az életből. Sajnos!

>!
ervinke73
Müller Péter: Részeg józanok

Egyre inkább az a meggyőződésem, a művészi nagyságnak-zsenialitásnak- komoly ára van!

>!
Ardnazil
Müller Péter: Részeg józanok

Vajon melyik a megfelelő olvasata egy könyvnek? Ha az ismert történetet úgy olvassuk, mintha valamilyen dokumentum lenne, vagy ha hagyjuk magunkat elcsábítani a megváltozott nevek, de megtörtént események erdejébe? A szerző sehol nem említi Soós Imre nevét, de sejtettem, hogy róla szólhat. Van egy utalás a Körhinta című film egyik leghíresebb jelenetére, persze a film címe nélkül. Éppen az a legnagyobb erénye a regénynek, hogy az ismertebb momentumokra csak utal, de nem mondja ki. A nagyközönség számára kevésbé ismert alakításaira viszont pontosan hivatkozik, sőt abban is biztos vagyok, hogy a színésztársakat is fel lehetne ismerni a kötet alapján.
A szerelmi szál Éva szempontjából különösen megdöbbentő, hiszen neki szakmájánál fogva kellett, hogy tudja kezelni a Péter-féle embereket. És mégis… Péter legnagyobb szerepe véleményem szerint az Éva iránti érzelme volt. Úgy vonzotta magához a nőt, mint egy mágnest.

>!
Izolda +SP
Müller Péter: Részeg józanok

A magyartanárom, későbbi ofőm adta a kezembe, talán másodikos lehettem, és csak arra a megdöbbenésre emlékszem, hogy hát ilyen egy nagystílű élet? Lenyűgözött.

>!
naprinci
Müller Péter: Részeg józanok

egyszerűen letehetetlen volt!
érdekes történet, plusz fűszer, hogy igaz történet.
nem egy tipikus 'müllerpéter'….

>!
Kincsanna
Müller Péter: Részeg józanok

Az első oldaltól kezdve magával ragadott a történet hangulata, jó volt hagyni, jó volt olvasni.
Régen rukkoláztam olyan könyvet, amit olvasás után is meg akartam tartani, ez most marad.


Népszerű idézetek

>!
Aquarius

Vigyázni kell (…), ha túlságosan mély kútba nézel, a kút is beléd néz!

7. oldal

>!
Aquarius

Alakítása nyers volt és brutális, az első mondatával kigyulladt, mint egy erdő, lángolt, lángolt, és minden lényt: szeretőt, barátot, papot, egy egész társadalmat perzselt föl magával együtt. A meztelen, gyönyörű ösztön lépett itt a színpadra, fenségesen, mint egy vágyódó, fiatal oroszlán, aki nem ismeri a civilizáció béna egyezségeit, a ravaszkodó értelem kontrollját, aki csak kívánni és szeretni tud, semmi egyebet.

17. oldal

>!
Ardnazil

… miféle átkozott, rongy dolog ez a híres Szerelem, nem egyéb, mint hogy az életerőt kiszívjuk egymásból, és nem boldogságra, fenét! egymás húsára éhezünk, mint a kannibálok.

131. oldal

>!
Aquarius

Lassan értette meg, amit egyébként régóta tudott: hogy legkeservesebb csatáinkat szélmalmokkal vívjuk.

97. oldal

>!
Almost_Zed 

A jó irodalom nemcsak az égbe röpít, de ugyanakkor földhöz is csap.

>!
Aquarius

Semmit sem tudunk egymásról! (…) És a tudomány, meg az analízisek, meg a vallomások… szart se érnek! Az élet olyan nyomorultul egyszerű… olyan szánalmasan egyszerű.

36-37. oldal

>!
Aquarius

Az ember mindent csak valakiért csinál… valakinek játszik, valakiért törekszik… önmagunkért, úgy látszik, nem érdemes!

42. oldal

>!
Aquarius

Fogjunk ki ezen a komisz életen, azt mondom, hiszen rajtunk múlik minden… Ha mi összenevetünk, baj nem lehet itt.

167. oldal

>!
sophie P

Csodálatos fickó! … – mondta a kocsiban, miközben egy hosszú és forgalmas útra kanyarodtak. – Nem az a lényeg, hogy paraszt … Igazi ember! … Ősember! Ahogy frissen lekerült az isteni fazekas korongjáról! … Hm, mit szólsz hozzá? … Ez nem töpreng, nem komplikálja össze az életet elvekkel … ez csak van! Gyönyörű!…

40. oldal

>!
Hohenembs

Az ember nem csak akkor öl meg valakit, ha megmérgezi vagy leszúrja, hanem akkor is, ha nem tudja megmenteni.

182. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon V. László: Alfonzó
Sas György: Kamillka
Horváth Teri: Sári-gyöp
Molnár Gál Péter: Olvasópróba
Koltai Tamás – Koncz Zsuzsa: Mesterkurzus – 25 színész 25 mondat
Huszti Péter: Emlék-próba
Szalay Károly: Chaplin
Rátonyi Róbert: Kétszáz kedvenc közelről
Székely Éva (szerk.): 7x7 híres mai magyar regény
Sághy Gyula: A kiscsillag is lehet üstökös