Madárember 18 csillagozás

Müller Péter: Madárember Müller Péter: Madárember Müller Péter: Madárember Müller Péter: Madárember

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Madárember az utóbbi évtizedek egyik legszebb, legmegrendítőbb regénye. A magyar repülés hőstörténetéről szól, Arról az első csodálatos korszakról, amikor az ember tudásának, és főleg hitének erejével először fölszáll az égre. Olyan emberekről mesél, akik életüket kockáztatják álmaikért. Kvasz András, a „mezítlábas pilóta” vágya nem kevesebb, mint a pestkörnyéki Rákosmező sarából fölrepülni a magasba, a felhők fölé, s vászonból és zongorahúrokból összeeszkábált gépével utolérni a világot: a francia Bleriot-t, az angol, amerikai és német pilótákat, akik mögött ekkoriban már hatalmas és gazdag ipar áll. „Nem csupán hiteles krónika, de vallomás is ez a könyv – mondja az író. – Ebben a regényemben írtam le először, mit jelent nagyálmú embernek és magyarnak lenni. Nem a Föld vonzerejét a legnehezebb legyőznünk, hanem azt a valóságot, amely őelőttük is, utánuk is sok hitet és igyekezetet összetört.”

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Rivaldafény, 2020
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155677090
>!
310 oldal · ISBN: 9638654880
>!
Totem, Budapest, 1995
388 oldal · ISBN: 9635900287

1 további kiadás


Kedvencelte 5

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Kultúrtárs>!
Müller Péter: Madárember

A könyv hűen mutatja be a XX. századi magyar valóságot. A kisember küzdelmét az egész világgal és sokszor -mint a könyvben is-, saját tehetségével.
Egy ambíciózus fiatalember, aki mindent feláldoz álmai megvalósulásáért, szélmalom harcot folytatva a politika, a rendszer, a sorstársak, a család és önmagával szemben. Egy szomorú hangvételü, tanulságos és olvasmányos könyv, melyhez hasonlót még szívesen olvasnék Müller Pétertől.

Sz_Nóra>!
Müller Péter: Madárember

Egy kedves ismerősömtől kaptam kölcsön, miszerint ez a kedvence, kíváncsi, mi a véleményem róla. Őszintén szólva, Müller Péter nevét eddig mindig idősebb nők által posztolt idézetek alatt láttam, és egyáltalán nem találtam szimpatikusnak. Valószínűleg ez járult hozzá ahhoz, hogy csak 3 hónappal később kezdtem neki, akkor is csak muszájból, hogy végre vissza tudjam adni. Most, elolvasva, elmondhatom, hogy régen ért ekkora pozitív csalódás.
Magát a repülés témát is szeretem, ráadásul szerintem az író nagyon át tudta adni, milyen is szenvedélyesen űzni valamit.
A karaktereket nem igazán tudtam megszeretni, viszont ezt nem éltem meg kudarcként. Végig látszik, hogy élő személyekről van szó, hiszen borzasztó összetettek, majd lelépnek a lapokról, úgy viselkednek, ahogyan elvárjuk tőlük, ráadásul szerintem mindannyian ismerünk egy vén ,megkeserült öregembert, vagy éppen egy Sárikát.
A nyelvezete is tetszett, külön szerettem az ízes kifejezéseket, amiket ma már nem igazán hallani.
Nem hiszem, hogy újra fogom olvasni, de egy maradandó, nem könnyen felejthető könyvélményt kaptam.


Népszerű idézetek

sophie P>!

Velky letecky den!
NAGY REPÜLŐNAP NAGYKIKIKNDÁN!
F. hó 16-án vasárnap délután fél háromkor Kvasz András és Minár Gyula látványos felszállást tart!
A program fő pontjai: körök, nyolcas alakok, sikló és zuhanórepülések, leereszkedés megállított motorral.
Jegyek válthatók Josepovich Emil fűszerüzletében.
PÁRTOLJUK A MAGYAR REPÜLŐEMBERT!

12. oldal

megan29>!

Nem szabad túlságosan éhezni a sikerre. Mert megtöri, elgyávítja az embert.

megan29>!

– Nem jó emberek a Skorpiók tudja ezt Kvasz András?
– Tudom kegyelmes grófnő. Hogy őszintén kimondjam nem is becsülöm a jó embereket. A tűz se jó, mer éget. De azért csak az formálja a vasat!

220. oldal

megan29>!

Magától többet várok, Kvasz! Magának zseni volt az apja.

333

megan29>!

Pörölj csak, pörölj, majd elvisz a hullámvasút!

335

sophie P>!

– Azt mesélje el, hogyan szállt föl először?
Ajkát biggyeszti, Bámul maga elé szigorúan. Nyilván sokszor kérdezték ezt tőIe, ehhez képest gyanúsan sokáig hallgat.
– Nem akartam én repülni – mondja végül.
– Nem?
– Nem.
– De csak fölszállt.
– Föl… Abban az időben Kutassy, a Lord meg Horváth tanár törte mán a gépet. Én meg csak oldalról figyeltem őket. Ennyi ölég is vót nekem. Machinálni azt mindig is szerettem, de mi a francot röpködjön egy proli a magosban, nem igaz? Vót gépem, de föl se szereltem rá a szárnyakat. Csak gurulgattam vele a földön, oda meg vissza… Amikor aztán föltettem rá a szárnyakat, hát el is feledkeztem róIa. A gépem meg gurult szépen, látom, hogy ott a fődön egy kicseszett vakondtúrás! Ki akartam kerülni… meghúztam a kormányt … s egyszerre azon Vettem észre magam, hogy valahogy olyan lágyan ülök. Nem zötyögök… Fönn vagyok a levegőben! … „No, Kvasz András – mondom magamnak –, mások annyira akarnak röpülni, oszt nem tudnak, te meg nem akarsz, mégis tudsz!” … Szálltam följebb, följebb, a Hajcsár úttól elrepültem egészen a Wander Tápszergyárig! Jézus Mária, mi lesz ebből, gondoltam. Ha ez kitudódik, hogy urak, papok, maga a király is odalent topog a porban, a rongy proli meg fönn szárnyal az égben, a mennyek kapujánál! – röhög, röhög kegyetlenül, fogatlan száját szélesre tárja, kéjesen forgatja benne repedezett nyelvét – Meg arra is gondoltam: hogy a nyavalyába fogok én innen legyünni?… De legyüttem!… Bántott nagyon a dolog, de mit lehetett tenni? Megtörtént… Én akkor, uram, már benne vótam a repülésben!

43. oldal

sophie P>!

Emlékek cserepeiből össze lehet állítani egy ember arcát?

18. oldal

sophie P>!

A vénség mindenkiből manót csinál … Gyövünk, mint angyalok, növekedünk, mint emberek, s mire elmegyünk, mik vagyunk? … Rossz, irigy, kenyérpusztító manók!

42. oldal

megan29>!

Ahol rettegés van ott nincsenek barátok.

201. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Melanie Benjamin: Az aviátor felesége
Richard Bach: Szárnyaló szerelem
Piers Paul Read: Életben maradtak
Nguyễn Đình Thi: Csatatér a felhők között
Alekszandr Beljajev: A repülő ember
Julian Barnes: A napba nézve
Arthur Hailey: A repülőtér
Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?
Papp Kata: Légből kapott történet
Jack Higgins: Az Isten háta mögött