Boldogság 47 csillagozás

Müller Péter: Boldogság Müller Péter: Boldogság

Az ​első szó, amit Jézus kimond, amikor tanítani kezdi az embereket: a boldogság. Ez életünk főszava. Mindennél mélyebb vágyunk, hogy boldogok legyünk mégis boldogtalanok vagyunk manapság. Boldogság az, ami életem minden percéből hiányzik! – ezzel a mondattal indul el felfedező útjára Müller Péter és így szól olvasójához: Keressük együtt az elveszett boldogságot! Én előremegyek, s igyekszem hangosan érezni és gondolkodni, hogy a sötétben ne veszítsük el egymás kezét. Könyve különös szellemi kalandot kínál: az együttes gondolkodás és a közös rátalálások élményét. A felfedezőút a hétköznapi örömökből indul. Szó lesz az önfeledtségről, a mámorról, a beteljesülésről, az élet céljáról, a szenvedések értelméről, az újjászületésről, s ahogy a boldogság szó mélyebb értelmet kap: a Teremtés titkairól és Istenről is. Az író ebben a könyvében tárja először olvasói elé azt a világképét, amelyet a sok évtizedes keresés, a magas szellemvilág inspirációja, a sivatag homokjába elrejtett – s csak… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Édesvíz, Budapest, 2007
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635287833
>!
Édesvíz, Budapest, 2006
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635287836
>!
Édesvíz, Budapest, 2004
218 oldal · ISBN: 9635287836

3 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hamvas Béla


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Sztike74>!
Müller Péter: Boldogság

Egy időben gyűjtöttem Müller Péter könyveit, de csak alíg néhányat olvastam el közülük. Most egy kihíváshoz vettem elő ezt a művét.
Mi is az a boldogság? Erre a kérdésre keres válaszokat az író és válaszul bemutatja saját világképét és szemléletét.
Annak ellenére, hogy ráleltem néhány találó idézetre, nehezen haladtam ezzel a könyvvel, nem kötött le igazán.

4 hozzászólás
Síontan>!
Müller Péter: Boldogság

A vége felé van egy rész, ahol egy kicsit sokat ismétli önmagát, a könyvön belül is, meg én már azokat más (mondjuk, későbbi) könyveiben is olvastam, de ez megbocsátható. Egyébként pedig, hát… Müller Péter :)

calmovato>!
Müller Péter: Boldogság

Müller Péter egy remek ember, remek gondolatokkal. Ez a könyv is színvonalas volt, akárcsak a többi írása, csak ebben kicsit néha önmaga gondolatait kergeti és nem sok mindennel értettem vele egyet.

eeszter>!
Müller Péter: Boldogság

Olyan nehéz megfogalmazni, hogy mi is a boldogság… De Müller Péternek mindig sikerül szavakban is kifejeznie azt, amit más esetleg „csak” érez…

5 hozzászólás
Snowberry>!
Müller Péter: Boldogság

Nekem valahogy minden könyve ugyanarról szól, nem igazán számít mi éppen a címe.
Szépen beszél az életről, érzésekről, emberekről, sorsról.
Szeretem a gondolatait.

ReadingGirl>!
Müller Péter: Boldogság

Hogy mi a boldogság? És erre lehet e választ kapni, az a kérdés inkább. Mindenképpen bátor dolog egy ilyen kérdéskört boncolgatni, mert a boldogság mindenkinek mást jelent. Hol egyet értettem vele, hol nem, mindenesetre tanultam belőle.


Népszerű idézetek

Sztike74>!

Élni nehéz – de csodálatos és gyönyörűséges.

185. oldal

Inimma>!

Hamvas Béla egyszer azt mondta: „A feladat száz könyvet megmenteni. Most mindegy, hogy az ostromlott városból, vagy az ostromlott világból. Olyan száz könyvet, amelyből, ha minden más könyv elveszne, az emberiség irodalmának vonalát nagyjából helyre lehetne állítani.”
Száz könyv súlyos, nagy csomag, különösen annak, aki egy ostromlott városból menekül.
Magam is menekültem már, s jól emlékszem arra a pánikra, amikor le kellett mondani mindenről, és villámgyorsan kellett dönteni: mi az, ami fontos, s mi az, ami nem.
Apámnak volt egy különös barátja. Józan, precíz és rendkívül értelmes gépészmérnök, aki nemcsak a gőzkazánokat, de az életét is igyekezett előre megtervezni.
Amikor közeledett a front, láttam, hogy gondosan csomagol.
– Ebben mi van? – mutattam két hatalmas ládára.
– Ebben azok a szükséges holmik, melyeket akkor viszek magammal, ha módomban lesz autóval vagy vonattal menekülni.
Rengeteg ruha, pulóver, ing, cipő, kolbász, szalonna, sajt és szardínia volt a ládákban, azonfelül még számos szakkönyv, szótár, logaritmustábla, körzőkészlet és vonalzó.
– És ebben? – mutattam egy kis kézikofferre.
– Ez a B variáció! – mondta. – Arra az esetre, ha nem lesz vonat és gyorsan kell menekülni!
Ebben már csak meleg holmik, aranygyűrűk, láncok s különféle konzervek voltak.
Láttam, hogy íróasztalán egy spárgával átkötött ócska bőrtárca hever.
– És ez? – kérdeztem kíváncsian.
– Ez a C variáns – felelte. – A legrosszabb esetre.
Egy hajfürt volt benne, feleségének, gyermekeinek fényképei, s egy Biblia.

Bevezetés

Kapcsolódó szócikkek: Hamvas Béla · könyv · menekülés
Light_House>!

A felnőtt ember arca sohasem lehet olyan őszinte, mint a kisgyermeké, éppen azért, mert a világ tükörrendszerében kialakult az egója, s innen kezdve – anélkül, hogy ezt észrevenné – tudathasadásos állapotban él; nem akkor mosolyog, amikor kívül, nem akkor ásít, sír, unatkozik, gyűlöl, tombol, szeret, követel, vagy közönyös kívül, mint belül. És ez nem csupán akkor van, ha mások is ott vannak, akkor is, ha nincs ott senki. A kifelé nézés és a kifelé élés az ego legerősebb pillantása: ő maga is tükrökből állt össze, s örökké e tükröknek akar megfelelni. Igazi arcát csak akkor mutatja az ember, ha önfeledtté válik. Ha dühében kiborul, ha végső kétségbeesésében felzokog, ha fájdalmában felüvölt, vagy valami ellenállhatatlan kényszernek engedelmeskedve, hangosan röhögni kezd. Mindig akkor, ha túlcsordul a pohár – ha az ego hatalma megtörik.

Light_House>!

Ha meg akarod ismerni az embert, ne azt nézd, mit mond, mit szeretne, mi után sóvárog – hanem mi az a konkrét lépés, amit megtesz, mert ez mindig az az irány, ahol boldogságát sejti. Ez adja lelki dinamikájának legnagyobb erejét. Hinni, mondani, remélni sok mindent lehet, de amikor válaszút elé kerül, és döntenie kell, kivétel nélkül mindenki abba az irányba indul el, ahol a legnagyobb boldogságát véli!

Light_House>!

Van egy pont, egy legbensőbb pont, ahová már senki sem jöhet velünk. Ahogy a fogunk csakis nekünk fáj, ahogy lelki szenvedéseinket senki nem tudja átvenni, s ahogy a halál kapujában – bármiféle enyhítő segítséget kapunk innen is, onnan is, végső soron egyedül kell átlépnünk, úgy a legerősebb érzelmi forgószélben csakis önmagunkba tudunk megkapaszkodni!

Łaetitia>!

Az embert az különbözteti meg minden más természeti lénytől, hogy értelme van – s ezért bármit elvisel, ha értelmet lát benne.

63. oldal

Sztike74>!

A mi lelkünk hasadt, kettős lélek, állandó elfojtásban él, kielégítetlen szabadságszomjúságban. Nem tud szívből nevetni, mert már kora gyermekkorától kezdve nem önfeledségre, hanem önkontrollra nevelik, lényének elhazudására, lefedésére, önmaga előtti eltitkolására.

193. oldal

Sztike74>!

Így aztán a gyenge, szolgalelkű ember tehetetlenül rátapad a külső körülményeire. Boldogságának indítókulcsa mindig mások kezében van.
Másoktól várja üdvét, örömét, vidámságát, kényelmét, pénzét, szerencséjét, jólétét és bármiféle „beteljesülését” – és nem veszi észre, hogy éppen ez a kiszolgáltatottság, ez a függés az oka rossz közérzetének.

203. oldal

Sztike74>!

Minden élet egy nehéz kosár, melynek van olyan fogása, amellyel hordozni lehet – mégpedig bizakodóan, sőt derűsen is – de mi ezt a fogást nem találjuk, s ezért az egész túl nehéz és hordozhatatlan.

181. oldal

Łaetitia>!

A félelem a boldogság tökéletes ellentéte, amikor az ember úgy éli meg világot, hogy az abszolút értelmetlen – vallásos nyelven szólva: nem működik benne semmiféle isteni előrelátás, vagy ahogy ezt a szót magyarra fordították: „gondviselés", s ezért az élettől félni kell.

62. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Berente Ági: Angyalok útján
Domokos László: A szellem élete
Vasadi Péter: Tűzjel
On Sai: Szürke szobák
Szabó Magda: Abigél
Böjte Csaba – Karikó Éva: Iránytű a végtelenhez
Weöres Sándor: A teljesség felé
Cseri Kálmán: Miatyánk
Cseri Kálmán: A kegyelem harmatja
Pál Ferenc: Tükör által világosan