Nincs ​idő 23 csillagozás

Mucha Dorka: Nincs idő

Lili ​épp a gimit kezdi, és nem találja a helyét. Jobban érzi magát könyvek között, és magabiztosabban jár VIII. Henrik udvarában, mint az iskola folyosóján. Már éppen kezdene beletörődni ebbe, amikor úgy tűnik, hogy lovagok mégis léteznek, sőt az egyik épp őt akarja. Áron ugyan meghódítja a szívét, de ahogy telik az idő, mintha álmai lovagja inkább börtönőrnek tűnne, és Lili lassan már azt sem tudja eldönteni, hogy meddig tart a szerető féltés, és hol kezdődik az, ami már nem normális…
Lili naplójában nem csak egy kamasz kérdései keresik a párkapcsolatok és a felnőtt élet válaszait. A lány próbálja visszaszerezni az uralmat a saját élete fölött – és közben nagyon sok olyan fontos dologgal szembesül, amiket talán jobb, hogy már most megtanul. Egy életre.
Az az ember, aki boldog, az nem bánt. Egyedül is lehetsz boldog? Vagy egyedül lenni ugyanaz, mint magányosnak lenni? És szerinted mi jobb: egyedül lenni vagy valaki olyannal, aki bánt? Szerelemben és háborúban mindent… (tovább)

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2020
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634037897
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2020
224 oldal · ISBN: 9789634038030

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Áron · Gábor · Lili

Helyszínek népszerűség szerint

gimnázium


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Mucha Dorka: Nincs idő

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/09/mucha-dorka-nin…

"A Nincs idő című könyv a hiánypótló olvasmányok közé tartozik. Vannak olyan témák, amikről igenis kell beszélni. Ilyen az uralkodó kapcsolat is. Mit jelent pontosan, hogyan lehet felismerni és mit kell mérlegelnie magában az embernek ahhoz, hogy végül meg tudja hozni a megfelelő döntést. Ez az iránymutatás nem csak a felnőttek számára fontos, hanem a fiatalabb generációnak is, hiszen minél előbb ismerik meg a vészjósló jeleket, annál hamarabb lesznek képesek észrevenni őket akár a saját életük során is. Szükség volt már Lili történetére, aki a maga kedves módján mankót ad az olvasó kezébe. Nagyon szerettem, hogy a dinamikus stílus mellett az író megfelelő érzékenységgel, de csöppet sem túlzó módon mutatja be Lili érzéseinek folyamatos változását.
A történeten érződik, hogy minden egysége tudatosan lett megszerkesztve. A felépítés szép irányvonalat követ, a hozzáadott cselekményekre történő ellenreakció is mindig a várt időben bekövetkezik. Nincs túlírva, sőt, talán egy kicsit kevésnek is érződik. A szerző a lényegi részt is könnyed módon adja át az olvasónak, amely által a meghatározott célcsoport sokkal inkább magáénak érezheti. Úgy gondolom, hogy ez a regény egy jó beszélgetésindító is lehet a későbbiekben szülő és gyermeke vagy tanár és diákjai között. Remélem, sokan felismerik majd a benne rejlő potenciált."

1 hozzászólás
csucsorka P>!
Mucha Dorka: Nincs idő

Vénségemre is mai napig kutatom és olvasom a gyermek-és ifjúsági könyveket, pedig nem vagyok sem szülő, sem pedagógus. De nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos szegmense ez az irodalomnak és mennyire piszok nehéz jól csinálni: hogy egy kamasz magára találjon odabent, és 10-15 évvel később is emlékezzen arra, amit olvasott; vagy rázós helyzetben eszébe jussanak innen-onnan mondatok. Hogy azon rágódjon, mit tenne Boleyn Anna, nem pedig azon, mit venne fel Kendall Jenner.
És hogy megtanulják azt az egyszerű igazságot, hogy aki szeret, az nem bánt. (És pont. Nincs ha vagy de.)

Sokszor beszélek a bántalmazás különböző formáiról, és arról is,
mennyire fontosak azok az ifjúsági regények, amik nem nézik hülyének a
fiatal olvasót, mernek komoly témáról írni, és közben hiteles hangon szólalnak
meg. Mucha Dorka első ifjúsági regénye, a Nincs idő ezen vesszőparipáim gyűjtőhelye, naná, hogy a megjelenés pillanatában lecsaptam rá! (És fél nap alatt ki is olvastam, ami azt hiszem, sokat elárul a könyv minőségéről.)

A www.7szoba.hu Gyerekszobájában írtam róla, Vegyük komolyan a kamaszainkat! címmel. link

5 hozzászólás
julicsenge IP>!
Mucha Dorka: Nincs idő

„A legvédtelenebb korcsoport a kamaszoké, hiszen még egy felnőtt is óriási küzdelmek árán képes csak kilépni egy bántalmazó kapocslatból – ha képes egyáltalán. Éppen emiatt fontos ez a könyv: a prevenció sokkal többet ér, mint bármilyen későbbi kármentés. Fiatalon érdemes, és kell megtanulni, hogyan védjük meg magunkat az Áronhoz hasonló elnyomó személyiségektől, akik nem csupán a későbbi párkapcsolatainkban bukkanhatnak fel, de akár a munkahelyünkön, baráti körünkben is.”
Bővebben:
https://www.ambroozia.hu/A202004/kritika/nem-egy-mondat…

Lummina P>!
Mucha Dorka: Nincs idő

A Nincs idő Mucha Dorka második kötete, ami ezúttal kamaszokról és kamaszoknak szól. Bár szerintem felnőtt olvasók is haszonnal olvashatják, ugyanis egy nagyon fontos témát dolgoz fel, ami nem más, mint a pszichés bántalmazás. Nem sok könyvet találunk (egyelőre) ebben a témában, pedig nagy szükség lenne ilyen kötetekre, ezért minden tiszteletem az írónőé, hogy vállalta a feladatot, és írt egy jó kis regényt erről a témáról.
A kötet naplószerűen felépített regény, amiből egy 15 éves gimnazista lány, Lili mindennapjait ismerhetjük meg. Lili a töritáborban ismerkedik meg Áronnal, akibe rögtön belezúg, és alig hiszi el, hogy a srác is viszonozza az érzéseit. Először minden csudaszép, aztán valahogy az egész kezd egyre fojtogatóbbá, elviselhetetlenebbé válni… A történetben nyomon követhetjük, hogyan ébred rá Lili szép lassan, hogy Áronnal és a kapcsolatukkal valami nagyon nincs rendben… Megtudhatjuk azt is, hogyan tud Lili kilépni a bántalmazó kapcsolatból, és milyen önvédelmi stratégiákat dolgoz ki arra az esetre, ha újra találkozna Áronnal.
Nagyon élveztem a könyvet – egy nap alatt ki is olvastam –, és tényleg nagyon ajánlom mindenkinek, mert fontosnak tartom, hogy olyan ifjúsági olvasmányokat válasszunk, amik nem csak szórakoztatnak, hanem bátorságot és erőt adnak a rázós helyzetekben!
Bővebben: https://lumminaolvas.blogspot.com/2020/08/augusztusi-os…

Annie_THale>!
Mucha Dorka: Nincs idő

Imádtam minden sorát és pont azért, mert megmozgatta minden érzékszervem és idegszálam ez a regény.
Az ajánlóm és pár kulisszatitok az oldalamon:
http://estipesti.hu/…

Mireille>!
Mucha Dorka: Nincs idő

Szeretek a magyar szerzőktől olvasni, így kíváncsian olvastam az első oldalakat. Meglepett, hogy a történet naplószerűen lett megírva, bár ezt nem tartom hátránynak, sőt, sokkal személyesebb. Megfogóbb. Néha úgy éreztem, hogy ezt nekem nem szabadna elolvasnom… Senki naplójába nem szoktam beleolvasni, esetleg a magaméba, abba is nagyon ritkán. Olvastatta magát a történet, bár azt hiszem, hogy ebből már kinőttem. Ettől független ajánlom olyanoknak, akik most járnak középiskolába, mert nekik szól ez a történet a maga tanulságával.

Macskás_booksza>!
Mucha Dorka: Nincs idő

Mucha Dorka első könyve, a Puncs nagy kedvenceim közé tartozik, már többször is olvastam. Nem okozott csalódást a nemrég megjelent ifjúsági könyve, a Nincs idő sem.
Fiatal könyvmolyként előfordult, hogy valami komolyabb, felnőtteknek szóló olvasmány akadt a kezembe, de elsősorban az ifjúsági irodalom szerelmese voltam. Lois Lowry, J.K. Rowling, Darren Shan szebbé és könnyebbé tették a zavaros, korai tiniéveket.
Felnőttként sajnos azt kell mondjam, eltávolodtam az ifjúsági irodalomtól, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy pokoli nehezen találok olyat, ami megüti a mércét. Azt mondhatom, ebben a kategóriában felnőtt fejjel egyedül a Csillagainkban a hiba tetszett ezidáig. Na de most már a Nincs idő is felkerült erre a bizonyos, sajnos eddig gyéren benépesített polcra.
Macskás booksza tipp: A Puncshoz hasonlóan zseniális nyelvezettel megírt könyv, amely elsősorban a gimis generációhoz szól, de felnőtteknek is mindenképpen ajánlom! Kellemes délutáni olvasmány, ami leköt és elgondolkodtat. Jócskán akadnak benne kulturális utalások is (meghozza például az ember kedvét ahhoz, hogy elolvassa Stephen King Carrie-jét).
Laza stílusban mutat be egy korántsem könnyed témát, amivel nagyon fontos, hogy a fiatal generáció (is) minél előbb szembesüljön, de idősebbek is tanulhatnának Lili esetéből.

csak_egy_könyvmoly>!
Mucha Dorka: Nincs idő

Érdekes egy könyv, mert ez egy ifjúsági regény, komoly témával, ami nagy hiány ebben a műfajban. Az írónő szókimondó, a főhős pedig okos és éretten gondolkodik, minden cselekedete ellenére. Tetszik, hogy a főhősnőt mindig komolyan tudtam venni, még akkor is, spoiler. Örülök, hogy ilyen témában is készült könyv, egy ilyen fiatal korosztálynak. A szóhasználata tetszett az írónőnek, modern volt és fiatalos még ha pár kifejezés furcsán hatott is. Összességében ez egy jó ifjúsági könyv fontos mondanivalóval és tanulsággal.


Népszerű idézetek

csucsorka P>!

Egy napló nem arra való, hogy nyomot hagyjunk a világban. Ellenkezőleg. A hajnal vagy az éjszaka csendjében épp ahhoz segíthet hozzá, hogy megszabaduljunk önmagunktól.
Pilinszky János

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: napló · Pilinszky János
Niitaa P>!

Annyira tipikus, hogy valamit megold az ember, és utólag jön valami okos, aki megmondja, hogyan kellett volna megcsinálni.

138. oldal

Niitaa P>!

Nehéz elviselni, hogy mindig mindenki csak csalódik benned.

178. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Bőgtem szürcsölés és fürdés közben, miközben öltözködtem, miközben kérdezgettek, hogy de mi történt még, nem akartam elmondani, nem akartam, hogy tudják, mennyire végletekig nyomorultul és megalázva érzem magam, hogy mennyire, de mennyire egyedül vagyok. Borzasztóan egyedül vagyok, és nem tudok mit csinálni, igazából nem is tudom, hogy mit tehetnék. Úgy egyáltalán.

Kapcsolódó szócikkek: Lili · magány
Niitaa P>!

Korábban senki nem mondta, hogy a gimi vagy a tinédzserkor ennyi totál fölösleges agyalással jár.

125. oldal

Niitaa P>!

„Ne hagyd, hogy a benned ragyogó fény halványuljon!”

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Tudod, Lil, azért vagy olyan csodálatos, mert mindenben és mindenkiben meg tudod látni a szépet!

Kapcsolódó szócikkek: Gábor · Lili
Niitaa P>!

Ismerkedni, barátokat szerezni mindig nehéz.

16. oldal

Niitaa P>!

Kevés jobb dolog van, mint mikor az apukád oda van érted.

180. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Szabó Magda: Abigél
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Kerstin Gier: Zafírkék
Leiner Laura: Maradj velem
Leiner Laura: Bízz bennem
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva