Orroló 11 csillagozás

Mosonyi Aliz: Orroló

A mulatságos mese hőse egy nagyon emberi, nagyon kedves lovacska, egy nem rendes orrú ló, hanem egy orroló. Egy szép napon az történik vele, hogy amint az ablakon ki akar bámulni, rácsavarodik a függöny. De hogyan csavarodik rá a függöny, ugyan mire csavarodik rá? Az orrára. Vagyis inkább arra a furcsa hosszú valamire, ami az orra helyén nőtt. Akkor döbben rá arra, hogy ő nem ló, hanem orroló. Mit tehet? Útnak indul, és keresni kezdi sorstársainak, az orrolovaknak a világát. Mulatságos és megható, sőt képtelenebbnél képtelenebb kalandokon esik át, míg egy képtelen, de sokatmondóan lírai mesevilágban megtalálja, akiket keresett. Hogy melyek ezek a kalandok? Majd sorra elmondja maga a könyv, melynek merész nyomdai kiállítását és szórakoztató rajzait Háy Ágnes készítette.

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1977
68 oldal · ISBN: 9631106136 · Illusztrálta: Háy Ágnes

Enciklopédia 1


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Terka6>!
Mosonyi Aliz: Orroló

Annyira kedves mese! Főleg az eleje bűbájos, mulatságos, érdekes.
Amikor a lyukasztó támadás éri a villamost megborzongtam, félelmetesre sikerült azon az oldalon az illusztráció. (Akkor valóban helyesnek találtam, hogy a könyv elején meg van jelölve, hogy nyolc éves kortól ajánlott, kisebbeknek nem is.)

3 hozzászólás
mohaborz>!
Mosonyi Aliz: Orroló

elképesztően vicces és kedves, egyik kedvencem volt gyerekkoromban :)

Holdbéli_nyúl P>!
Mosonyi Aliz: Orroló

A „Villamossal. És aztán jobbra” mint pontos útbaigazítás a sóskamezőre először nagyon vicces volt – aztán mégis mi lett! Szerettem a bajuszost és a Svéd királyt is, és Pelikán morgásának is megvolt a maga helye. Lencselekvárt mindenkinek!

bodr>!
Mosonyi Aliz: Orroló

Volt egy pár mosolygós mondata és bekezdése, de a történet egésze nem különösebben fogott meg.


Népszerű idézetek

Uzsonna >!

Ilyesmi persze ritkán fordul elő. Akinek hosszú orra van, az is lassan-lassan, évekig növeszti. Az egyik nagypapám például azzal dicsekedett, hogy neki huszonöt évig nőtt az orra. „Milyen kedves orra van ennek a gyereknek!” – mondták nagypapámnak, amikor még gyerek volt. „Milyen érdekes orra van ennek a fiúnak!” – mondták később, amikor nagyobb lett. „Ó, milyen férfias, határozott orra van önnek!” – mondták, amikor felnőtt, és a nagyapám büszkén azt gondolta: „Hát igen!” És bajuszt növesztett az orra alá, és szemüveget tett rá, és egyre nagyobb zsebkendőbe fújta ki az orrát.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: orr
Terka6>!

A villamos megállt, felszálltak, de a vezető nem indított. Lógatta a bajuszát, és bánatosan nézte őket.
– Még várok egy kicsit…- mondta –, ha esetleg mégis le akartok szállni… Ti vagytok ma az elsők…Tegnap is csak egy utasom volt…az is tévedésből…"Azt hittem, az ilyen fapados tragacsokat már kivonták a forgalomból!" – mondta, és inkább gyalog ment. Nemsokára múzeumba kerülünk, A Legutolsó Fapados és Vezetője felirattal. Ki fogják hegyezni a bajuszomat, és egy üvegszekrényben leszünk, kifényezve.

28. oldal

Uzsonna >!

Aki nem eszik,
talán nincs.
Ahhoz, hogy legyen,
kell, hogy egyen.
Ahhoz, hogy egyen,
kell, hogy legyen.

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Dániel András: A kuflik és a nagy eső
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkórház
Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe
Fehér Klára: Gilly, a halacska
Dániel András: Smorc Angéla nem akar legóba lépni
Harcos Bálint: Szofi lufija
Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu a munka hevében