Boltosmesék 84 csillagozás

Mosonyi Aliz: Boltosmesék Mosonyi Aliz: Boltosmesék

Mesék azoknak, akik humorra, melankóliára, vigaszra és ámulatra vágynak.

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár 2.0 Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2019
82 oldal · ISBN: 9789631439083
>!
Magvető, Budapest, 2019
82 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631439038
>!
Magvető, Budapest, 2012
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631420982 · Illusztrálta: Pintér József

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

Elkeserítő, hogy ma már mindent kiadnak, szinte válogatás nélkül.
Gondolok itt azon művekre, melyek ugyanarra a „semmilyen sztorira” épülő, erotikus töltetű maszlagok, vagy az olyan könyvekre, melyekben állítólag rövid mesék találhatóak.
Ez a kötet pont ilyen, rövidnek rövid, de ezek nem mesék, csak pár értelmetlen mondatkupac.
Távol áll tőlem, pedig nagyon nyitottan álltam neki az olvasásnak, de képtelen voltam szeretni.
Mivel utazókönyvként került hozzám, szeretném megköszönni a lehetőséget és az olvasást.
Mondanám, hogy egy élmény volt, de ez sajnos nem igaz.
Kár érte.

egy_ember>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

A Rövid Mesék Boltja

A Rövid Mesék Boltjában ül egy asszony és rövid meséket ír és árul. Ezek a mesék többnyire rettentő banálisak, vagy se fülük se farkuk, de ezt az emberek még maguknak sem merik bevallani, így aztán megveszik és elolvassák őket, mert legalább rövidek. Aztán elégedetten bólogatnak, hogy milyen mélyértelműek.

5 hozzászólás
Molymacska P>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

A találkozásom a könyvvel úgy kezdődött, hogy mindenképpen szerettem volna olvasni egy Magvető Zsebkönyvtár könyvet (mert annyira jól néz ki a borítója <3 ) és láttam, hogy ebben rövid egypercesek vannak. És mi az, ami engem RÖGTÖN le tud venni a lábamról? Naná, hogy a zsebkönyv méretű egyperces válogatások. Így hát kinéztem magamnak, megvettem, és hazafelé a villamoson el is olvastam.
A könyv felépítésére jellemző, hogy minden kis mese, egy-egy kitalált boltról szól, és az oda betévedő emberekről, a kínálatról, vagy a boltokról. Ezek a rövid történetek két sortól egészen egy oldalig terjedhetnek, van amiben van történés, vevő-boltos kapcsolat, másnál viszont csak a portéka a fontos, annak a bemutatása.
Az elképzelés nem rossz, de mégsem tökéletes. Egyes történetekben nagyon jól látható az emberek közötti kapcsolat, az a viselkedésminta, amivel a másik emberrel kommunikálunk, ami a minden napunkra is jellemző, csak mégis, kicsit mesésebb kivitelben. Más történetekben a fantáziát használjuk egy elképesztő és hihetetlen tárgy miatt. Nagyon ötletesek voltak, miket lehet megvenni, bár az is igaz, hogy sokszor ingadozott az ilyen történetek minősége is. Megint máskor az életre, és egyes életszakaszokra próbált reflektálni, ami szintén nagyon változatos volt. Voltak nagyon szép történetek, meg szomorúak is, de voltak csak szimplán érthetetlenek.
Az írónő stílusa nagyon tiszta: nem annyit ír le, mint amennyit kell, hanem még annál is kevesebbet, és emiatt egy nagyon pontos, felesleges sallangoktól mentes novellákat kapunk. Ellenben néha jobb lett volna a több, a kicsit több szó, kicsit több érzés, kicsit „irányított” novella, mely segít az adott helyzetet elhelyeznem a világegyetem táplálékláncában.
A probléma a kötettel pedig az, hogy bár nagyon sok novellába tudok értéket belelátni, történetet, vagy valamit, amitől különleges lesz, mégsem volt mindegyikben ez. Voltak novellák, amelyek inkább csak hangzásban voltak jók, de amúgy semmi értelme nem volt, volt, hogy agyaltam rajta, ez mit akar jelenteni, vagy milyen mélyebb értelmet találok benne. De nem találtam benne semmit. A kötetnek nagyjából a fele (vagy kicsit kevesebb, mint fele) pedig ilyen novella volt, amiről nem lehetett megállapítani, hogy egy vicc, az írónő túl sokat szívott, vagy mégis mi.
A kötet egy kellemes olvasmány minden hibájától függetlenül. Kellemes, és ráadásul rövid. A rövidség a legjobb benne, meg a borítója. De mindkettőt imádtam benne.

Trudiz>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

Aliz hihetetlenül különös, különleges boltokba kalauzolt el. Egy idő után, azaz pár oldalon túl feltettem a kérdést: Ez mi? Most komolyan! Annyira abszurd, vagy egyben fennkölt? már nem is tudom, eldobtam az agyamat. Hangosan felolvastam néhányat a páromnak, de azt mondta, hogy hagyjam abba, mert agybajt kap!! Később átestem a ló másik oldalára, már szinte kezdtem kedvelni.

2 hozzászólás
kratas P>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

Kerestem az értelmet, a magyarázatot, hogy mi volt ez, vagy minek készült, de nem találtam. Szóval röviden csak azt tudom nyilatkozni, hogy: spoiler
Bocs.

chhaya>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

„A Volt Bolt egyszer volt, és már nincs. De egyszer volt!” – Hát, lényegében ilyenek a boltosmesék… Kedvesek, aranyosak, nem sok értelmük, de legalább rövidek. Akadt néhány klassz ötlet, például most már tudom, hogy az őrangyalom békésen kötöget és horgolgat, amikor úgy véli, nincs szükségem rá (szerintem sokszor téved). Szeretnék a Szószórók boltjából egy szószórót, csak megszórnám a papírkámat, és kész is az írás. A kockacukor kísértete haláli: „Tea, kávé! Édes tejeskávé!” – csak ezt suttogja hajnalig. Kedvencem Az Ordító Sárkány Boltja. Ott nyitottam ki legelőször, hogy beleolvassak a mesékbe, és rögtön a szívembe lopta magát.

Most jön a DE. A mesék zöme olyan rövid, némelyik csak egy mondat, egyetlen egy töltött ki egy teljes oldalt… Ami nem is lenne gond, de a legtöbbnek semmi értelme, még ötletnek is kevés. Szerettem volna egyetértően bólogatni, vártam a mélységet, az aha-élményt, a bármit, de a boltok hátsó raktárában maradt, úgy tűnik. Egyébként a boltok nevei tényleg aranyosak, de hát annyira egy kaptafa… A Milyen Mackók Boltjában milyen mackók vannak, Nagy Néni és Nagy Bácsi Boltjában Nagy Néni és Nagy Bácsi üldögél, a Csíkos Boltban minden csíkos, a sokadik után pedig görcs áll az agyamba. Azért egynek jó volt, és hát „A Meglepetések Boltjában milyen mik vannak, ha mi azt tudnánk!”

K>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

Volt néhány, ami tetszett, de a többség nem fogott meg különösebben. Még úgy is, hogy korábbi „boltosként” jártas vagyok többek között a multinacionális vállalatok, illetőleg az építőipar univerzumában, szóval párat akár túl is gondolhattam.

Másoknál láttam, hogy a korábbi kiadás illusztrált, és bábuk vannak benne. Én szerintem ez utalhat arra, hogy ha valaki belép egy üzletbe, azonnal valamilyen szerepet tölt be – a vásárlóét, vagy az eladóét. Kár, hogy az újabb verzióból kimaradtak a képek.

Amúgy egy ilyen című valamicsodát én is tudnék, és hol szuperrealista lenne, hol pedig szürreál, a vége meg egzisztencialista dráma lenne, és tartalmilag Bukowskihoz lenne a legközelebb.

1 hozzászólás
papeerzsepi>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

Nagyon meglepődtem a könyv méretén. Ez egy kicsi kis kötet, ami számomra olyan volt mint a „mindenízű drazsé”.Volt ami nagyon tetszett, finom, frissítő volt és volt amivel nem tudtam mit kezdeni. Gondolom amikkel tudtam mit kezdeni az szólt hozzám. Volt amin nevettem és volt amin elképedtem.
Mindenképpen kreatív alkotás, de volt olyan bolt, amiről még olvastam volna…

Amrita I>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

Nagyon szeretem az ilyen rövid és tömény szövegeket. Nem mindegyik nagyszerű ötlet, de amelyik az, annak megbocsátod a többit ami nem. Mindenképpen érdemes elolvasni, nem kárba veszett idő.

JPityu I>!
Mosonyi Aliz: Boltosmesék

Nekem ez a könyv nagyon tetszett! Lehet, hogy elvont, de én is az vagyok, szóval megvolt az összhang. Látok benne fantáziát, találó kis írások, az illusztrációk pedig adnak egyfajta varázst. Kedvencem lett.

Kedvenc boltom belőle pedig a Nyugodt szívek boltja.

>!
Magvető, Budapest, 2012
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631420982 · Illusztrálta: Pintér József
5 hozzászólás

Népszerű idézetek

csillagka P>!

Az Életrevaló Fánkok Boltjában lélekszitán léleklisztet szitál a pék, abból süti a fánkot. Hanem a cukrot hol elfelejti, hol nem, hol tesz bele, hol nem. Jönnek a vevők, kérdezik: – Keserű fánk az élet? Vagy édes? – Én azt honnan tudhatnám – mondja a pék. – Meg kell venni, meg kell enni. Abból megtudhatják.

Az Életrevaló Fánkok Boltja

2 hozzászólás
egyperces>!

A Kerek Perec Boltjában se méz, se máz, se mazsola, mindenkinek megmondják az igazat. – Fujj, fujj – mondják a vevők –, csak így? Se méz, se máz, se mazsola? Lenne inkább drágább, de adnák meg a módját!

5 hozzászólás
egyperces>!

Az Őrangyalok Boltjába nem lehet bemenni, besóhajtani lehet csak nekik, ITT TESSÉK BESÓHAJTANI, ki van írva, akkor azt ők meghallgatják, a kötést, horgolást leteszik, és máris indulnak ha kell. Ha meg nem kell, szerintük, akkor nyugodtan horgolnak, kötnek tovább.

csillagka P>!

A Komoly Tanácsok Boltjában föl-alá sétál a boltos, Doktor Sétamárta. Jönnek a vevők, kérdezik tőle, mondja meg, Doktor Sétamárta, hagyma vagy alma, titokban vagy tudottan, ébren vagy álomban, piros vagy fekete, ajtó vagy ablak, nyitni vagy csukni, foggal vagy körömmel, vajjal vagy mézzel, előbb vagy utóbb, ölelni vagy csókolni, életre vagy halálra. Sétál föl-alá Doktor Sétamárta, lehet, hogy hagyma, lehet, hogy alma, lehet titokban, lehet tudottan, lehet, hogy ébren, lehet, hogy álomban, lehet, hogy piros, lehet, hogy fekete, lehet az ajtó, lehet az ablak, lehet, hogy nyitni, lehet, hogy csukni, lehet foggal, lehet körömmel, lehet, hogy vajjal, lehet, hogy mézzel, lehet, hogy előbb, lehet, hogy utóbb, lehet ölelni, lehet csókolni, lehet, hogy életre, lehet, hogy halálra, menjenek haza szépen.

A Komoly Tanácsok Boltja

danlin>!

A Térképek Boltjába bemegy a vevő, elmondja az élete történetét, a boltos meghallgatja, elővesz egy térképet, kitűz rá egy kicsi zászlót, és azt mondja: – Tessék. Ide sodorta magát az élet.

Térképek Boltja

egyperces>!

Ül az ifjú Ármányka az Ármányok Boltjában, és szövi az ármányt. – Hatalmas ármányt szövök – gondolja –, lesz benne minden: utazás, bűnbánat, zseblámpa, félmosoly, italok, levelek, lépcsők, folyosók – gyönyörű szép lesz! Jön az öreg Ármány, ránéz a színes ábrákra, megcsóválja a fejét:
– Csak egyszerűen, fiacskám! Csak egyszerűen!

1 hozzászólás
Ligeia>!

A Beszélő Kutya Boltjában ül egy rettentő nagy kutya a boltajtóban. – Tőlem nem kell félni – mondja a Beszélő Kutya –, én nem bántok senkit. Vagy ha mégis, szólok előtte. És nem ám, hogy Hamm, bekaplak! Most megeszlek!, hanem szépen, finoman. Úgy ennék egy kis hogyishívjákot. Hogy is hívják?

78. oldal A BESZÉLŐ KUTYA BOLTJA

Kapcsolódó szócikkek: kutya
7 hozzászólás
egyperces>!

A Gentlemenek Boltjába hibátlan urak járnak: – Valami kis hibát szeretnénk! – mondják. – Egy kis csalást, csalódást? – kérdezi a boltos. – De nem esik majd nehezünkre? – kérdezik a vevők. – Hát hogyne esne, hibátlan uramék! – mondja a boltos. – Hisz éppen csak hogy!

olvasóbarát >!

A szerelemcsütörtök Boltja
A Szerelemcsütörtök Boltjába beszaladnak a vevők csütörtökön: – Ez hát a szerelem? – kérdezik.
– Ez hát – mondja a boltos. – Nem tévesztette el a naptárt? – Nem hát- mondja a boltos.

K>!

SZERELMEZŐGÉPEK BOLTJA

A Szerelmezőgépek Boltjában annyiféle gép van! Kellentyűk, kínolók, tápolók, halasztók, sápasztók, őrjítők, irgalmátorok, sorvasztók, senyvesztők, veszékelők, szűkölők, átkolók, zokogtatók, halolók, felejtők. Finom kis szerkezetek, nem romlanak ám el! Egyszer elindulnak, aztán csak járnak, járnak!

33. oldal (Magvető, 2019)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelemen Zoltán: Első 21 novella
Nyulász Péter: Ciprián
Remsey Ágnes: Az aranygömb
Tóth Krisztina: A lány, aki nem beszélt
Kiss Zsuzsa: Történetek az ékszerdobozból
Pósfai János (szerk.): Ének a csöndben
Hestia Potter: Legendary – Szövetség
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi