A ​gondolkodás forradalma 13 csillagozás

Hogyan alakítja a matematika a világot?
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma

Lehet-e ​még hely a végtelen szállodában, ha minden szoba foglalt? Hogyan viselkednek a skizofrén nullák? Mi történt Steve Jobs garázsában? Miféle egyenletek működtetik a világot? Mi a különbség a Notre-Dame és egy nanoűrhajó között? Van-e közös vonás Newton fluxióelméletében és a Mona Lisában? Nem kell matematikusnak lennünk ahhoz, hogy mindezeket megértsük.
A matematika olyan absztrakt fogalmakkal kapcsolatban mond ki örök érvényű igazságokat, amelyek nélkül sosem tudtunk volna választ találni számos gyakorlati kérdésre. Hogyan mérhetnénk precízen az időt, miképpen építhetnénk biztonságos függőhidat, hogyan juthatnánk el a Holdra? Amikor már nem kellett más, csak papír, ceruza és persze sok számítás, hogy kiderüljön, valóban működnek-e az elképzeléseink, hirtelen képessé váltunk megjósolni a jövőt. A könnyed, világos stílusban megírt könyv érdekes paradoxonokon, fontos tudományos felfedezéseken és izgalmas problémákon keresztül világítja meg: az emberiség története… (tovább)

>!
Typotex, Budapest, 2020
236 oldal · ISBN: 9789634930877
>!
Typotex, Budapest, 2020
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634930877

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma Hogyan alakítja a matematika a világot?

“Akár az egyiptomi hieroglifák – nézegethetjük őket, csodálhatjuk szépségüket, de a jelentésükkel nem foglalkozunk.”

A fenti idézet nagyon plasztikusan összefoglalja a köztem és a matematika közötti évtizedek óta fennálló kölcsönös megnemtámadási szerződés lényegét. Időről-időre azonban újra fellobban a lázadás szikrája, hogy lerázzam magamról az aritmetika általános iskolákban kovácsolt mentális béklyóját, amikor szembesülök vele, hogy mennyire elválaszthatatlanul szerves részét képezi mindennapi életünknek és döntéshozatalunknak a számtan.

Saját példámból kiindulva ugyan, de általánosságban is kijelenthetem, hogy mindenki többé-kevésbé ugyanolyan esélyekkel indul gyerekként a számháborúba, aztán ezeket a kisebb-nagyobb előnyöket vagy hátrányokat az általános iskolai oktatás jó esetben elegyengeti, de legtöbbször sajnos inkább felnagyítja. Igenis hiszek a társadalmi eleve elrendeltetésben, vagyis későbbi életünket döntő mértékben predesztinálja a gyerekkori családi és iskolai közeg, mint egy olyan intézmény, amelynek nem szabad akaratunkból, hanem a puszta véletlen folytán leszünk bentlakói nagykorúvá válásunkig. Ennek az intézménynek a dolgozói pedig áldásos vagy kevésbé áldásos tevékenységükkel egy életre meghatározzák bizonyos tudományterületekhez való hozzáállásunkat.

Mosóczi András A gondolkodás forradalma című könyve a Typotex kiadó gondozásában jelent meg 2020-ban. A rendkívűl stílusos és letisztult borító méltón tükrözi a hasonló minőségű tartalmat és a viszonylag rövid kötet elolvasása után csak megerősödött bennem az érzés, hogy mennyivel más is lehetett volna a matematikához való viszonyom, ha a kezdeti benyomásaim mások. Mondjuk ha a szerző lett volna az első matektanárom?

A könyv tekinthető egyfajta matematika szöveggyűjteménynek, az egyes fejezetek egymástól teljesen függyetlenül is élvezhetőek, de azért van egy laza történelmi kronológiai sorrend. Többek között megtudhatjuk, hogy mi köze volt a krími háborúnak a meterológiai előrejelzésekhez, milyen volt az első szénnel meghajtott számítógép, hogyan működnek a “tévedhetetlen” sportfogadási tippek vagy hogy mi a közös a tőzsdei grafikonokban és a fraktálokban. Számos ábra és példa segít jobban megérteni egy-egy dilemma vagy jelenség természetét és jelentőségét. Az utolsó és egyben legterjedelmesebb fejezet pedig egyfajta tudománytörténeti szintézis arról, hogy milyen hihetetlen változásokon ment végbe életünk az elmúlt bő 150 évben és hogy ebben milyen cáfolhatatlan érdemei voltak a matematikának. De miután befejeztük az olvasást valahogy olyan érzésünk lesz, hogy a java még csak most jön…

Összességében nagyon élvezetes és világos stílusban járja körbe a szerző az egyes témákat, azonban vannak bizonyos részek, ahol az író mintha váratlanul nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt volna és hirtelen úgy éreztem magma, mintha a fejemben főemlősök próbálták volna túlüvölteni egymást és a nagy hangzavarban egy szavukat sem értem. Ez nem feltétlenül írható a szerző számlájára, valószínűleg az én alapismereteim is hiányosak, de megvallom őszintén, hogy voltak bizonyos részek, amelyeket biztos távolságból figyeltem csak meg, mint a szafarin az oroszlánokat. Ugyanakkor a matematika terén járatos beavatottak számára valószínűleg pont ezek a részek jelentik majd minden bizonnyal a könyv sava-borsát.

Rendkívűl hasznos olvasmány, mindenki számára csak ajánlani tudom, segít enyhíteni a gyerekkori fóbiákat és jobb döntéseket hozni a mindennapi életben.

>!
Typotex, Budapest, 2020
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634930877
dorkabuba>!
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma Hogyan alakítja a matematika a világot?

    Szeretem, amikor okos emberek okosan rendszereznek valamennyit a minket körülvevő világból. Ebben a könyvben pontosan ez történik. Gyakorlatilag azt veszi végig, hogy az emberi problémamegoldás milyen nagy mérföldköveken haladt végig. Az első harmadában-felében még jóval több a matematika is, konkrét egyenletek, egyenletrendezések. Igénybe vette az agyamat, még úgy is, hogy ezeket anno fakton mind tanultam (deriválást-integrálást is). De megérte, főleg, hogy ebben a könyvben van idő arra, amire még matekfakton sincs, kontextusban szemlélni a dolgokat. Mert amíg az órán a matematika készségszintű elsajátítása a cél, Mosóczi célja az ember mint faj tudományos gondolkodásának megért(et)ése. Persze a teljesség igénye nélkül, de 240 oldalba limitált mennyiségű információ fér bele.
    Elindulunk a logaritmustól, deriválunk kicsit, integrálunk, megértjük a differenciálegyenletek alapjait. Utána fordulunk a kicsit kevésbé, de még mindig matekos témák felé mint az információelmélet, eloszlások, végtelenek. Majd elérkezünk a döntéselmélethez, amivel egyébként már számtalanszor találkoztam a tanulmányaim során, csak sosem a matekosabb-közgazdászosabb irányból, sokkal inkább a pszichológiaiból. A fraktálokat már abszolút matekmentesen érthetjük meg, végül a számítógépek történetét követhetjük végig megfűszerezve némi Steve Jobs-szal és Bill Gates-cel.
    A tartalmon kívül egyedi és magával ragadó a stílus is. Amellett hogy tényleg okos, szórakoztató is. Egyértelműen tudomány (azon belül is matematika-)népszerűsítő céllal. Színtiszta entellektüell szórakozás. Nagyon élveztem, csak ajánlani tudom.

1 hozzászólás
Dórica P>!
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma Hogyan alakítja a matematika a világot?

A dolog ott kezdődött, hogy én, a bölcsész megvettem magamnak ezt a könyvet. Merthogy a matematika és az emberiség közötti kapcsolattal kecsegtet a fülszöveg. Történelem mindörökké. Rögtön el is orozta előlem a művet a férjem, aki elolvasta, megállapította, hogy 1. ez nagyon jó könyv; 2. nem fogom érteni a felét sem, mert ez tele van matematikával (ő értette, hisz mérnök az istenadta). Nem volt ebben semmi lekezelés, csupán megállapítás. Gondoltam is, hogy meg nem hátrálok! Így elkezdtem olvasni. Nos, bizony helyenként elvéreztem, és nem vagyok rá büszke. Jót mosolyogtam a szerző incselkedésén egy helyen, hogy „akinek már tényleg sok a számolás, most nyugodtan átlapozhatja ezt az alfejezetet, nem érdekes, hogy lemarad az emberiség létezésének egyik legfontosabb matematikai törvényéről” – aha. Nos, vannak korlátaim…
DE:
Mondhatom, roppant érdekfeszítő és lebilincselő volt az összes rész, ami a tudománytörténeti vonatkozásokat fejtegette. Nekem pontosan erre volt szükségem! Teljesen hasra estem azoktól a kultúrtörténeti utalásoktól, leírásoktól, amiket e könyvben olvastam. Képletek ide vagy oda – számomra a körítés is fontos: mindaz, ami elvezetett egy fontos felfedezésig, mindaz, ami emberi oldalról meghatározza a „nagy ugrásokat”. Lényeges hallanunk azokról a személyekről, akik megalkották a mai alapvetéseinket. Úgy gondolom, mindez továbbvihet minket az egyéni fejlődésünk során.

2 hozzászólás
czenegabi P>!
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma Hogyan alakítja a matematika a világot?

Furcsa, de elsőre tartottam a könyvtől: attól féltem, hogy a sok részletben elveszik az élvezet. Most úgy gondolom: Ezt a könyvet a könyvespolcomon szeretném (mit szeretném, akarom! :) ) tudni.
Némelyik ismeretterjesztő könyv értékelésénél azt olvasom az értékelésénél miszerint: „Nekem miért nem ilyen matematikatanárom volt?” Bennem is ilyen érzések munkálkodnak most.
Kedvcsináló és motiváló. A kettő ugyanaz is lehetne, de mégsem ugyanaz. Na jó: ne merüljek el a magyar nyelv egyébként csodálatos útvesztőjében, igaz-e?
A könyvvégén nagyon tetszett a kis összefoglaló a számítástechnikáról és az internetről. Fel is merült bennem a kérdés, több kérdés miszerint mi lesz a fejlődés következő fokozata. Talán a mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése? Talán a biológiai élet digitalizálása, mint a Tron c. filmekben? Betekintés más dimenziókba?
Persze azért élvezzük emellett a számunkra fizikai valóságot, madárcsicsergést, a naplemente csodálatos színpalettáját. :)

Dániel_drBéza P>!
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma Hogyan alakítja a matematika a világot?

A gondolkodás forradalma.
Mosóczi András
Typotex
2020
Mivel Mosóczi András könyve nem szépirodalmi mű, ezért nem írok róla hosszabb elemzést. Ha a műfaját akarnám meghatározni akkor talán tudománytörténet lehetne, de könnyed csevegő stílusban. Igazából az alcíme elmond mindent: Hogyan alakítja a matematika a világot. Nagyon érdekes, elgondolkodtató olvasmány. Mindenkinek ajánlom, azoknak is sőt nekik pláne, akik nem szeretik (utálják) a matematikát. Talán a könyv elolvasása után másként fognak a matematikára tekinteni.
Dr.Béza Dániel
Budapest, 2021. január 31.

kssgabee>!
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma Hogyan alakítja a matematika a világot?

Nem vagyok matematikus, de az 55 oldalon mikor felbontja a y+Δy=5(x+Δx)2 egyenletet az öttel való végig szorzásnál a Δx2-et elfelejti 5-el beszorozni.
A könyv vége felé nekem már az az érzésem, volt hogy innen onnan összeollózott ctrl+C ctrl+V szövegeket olvasok.

Luca535>!
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma Hogyan alakítja a matematika a világot?

Ott kezdődött a dolog, hogy én tizenegyedikesként vettem meg ezt a könyvet, és matek fakt ide vagy oda én a legtöbb dologgal még nem vagyok tisztában (integrálás, deriválás). Ezek ellenére elképesztően jó könyv volt, pont ez a része marad ki mindig órákon, hogy mit mire használnak, miért akart bárki rájönni ezekre. A tartalmon túl nagyon jó stílusban is ír, képes néha úgy bemutatni a témát, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne, ami szerintem főleg ilyen matekos témáknál nagyon nagy teljesítmény.


Hasonló könyvek címkék alapján

Péter Rózsa: Játék a végtelennel
Tuzson Zoltán: Gondolkozz logikusan!
Aposztolosz Doxiadisz: Petrosz bácsi és a Goldbach-sejtés
Roger Penrose: A császár új elméje
Simon Singh: A nagy Fermat-sejtés
Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás
Marcus du Sautoy: A prímszámok zenéje
Mérő László: Mindenki másképp egyforma
Rényi Alfréd: Dialógusok a matematikáról
James Gleick: Káosz