Terror ​a családban 8 csillagozás

A feleségbántalmazás és a jog
Morvai Krisztina: Terror a családban

Morvai ​Krisztina 1998-ban megjelent könyve a családon belüli feleségbántalmazás magyarországi helyzetével foglalkozik. A könyv nagyon gazdag empirikus anyagon alapul. A szerző áttanulmányozott több mint ezer 1995-96-ban hozott bírósági ítéletet és aktát, amelyek a családon belüli erőszak jelenségével kapcsolatos bűncselekményekre vonatkoztak (pl. testi sértések, kiskorú veszélyeztetése, nemi szabadságot sértő bűncselekmények). Mindezek mellett több mint 60 interjút is készített bántalmazott nőkkel és családtagjaikkal. Ezek helyszíne többnyire valamilyen anya-otthon, vagy éppen női börtön volt – ez a tény éppen a családon belüli erőszak jelenségének intézményes, jogi megoldatlanságára utal. A bántalmazott nők egyetlen lehetősége gyakorta a családból való menekülés, vagy maguk is erőszakhoz folyamodnak. Ennek akár az is lehet a vége, hogy a családon belüli erőszak áldozata, a korábban férje által évekig bántalmazott nő egy emberölési ügy vádlottjává, majd ezt követően valószínűleg… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2003
308 oldal · ISBN: 9630940191
>!
Kossuth, Budapest, 1998
308 oldal · ISBN: 9630940191

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella>!
Morvai Krisztina: Terror a családban

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Hiába ’98-as könyv, (sajnos) nagyon időtálló könyv ez. Esettanulmányokon, jogi értelmezéseken keresztül vizsgálja a családon belüli erőszak jelenségét, amiben nem sok változás történt az elmúlt húsz évben érzésem szerint.
Nem vagyok egy vészmadár típus, nem szeretek általánosítani, de én ezt mindenkivel elolvastatnám. Nagyon könnyű észrevétlenül is áldozattá válni, és óriási szükség lenne arra, hogy ez a téma soha többé ne legyen tabu. Ne fordulhasson elő, hogy egy faluban nyílt titok, hogy a Jóska veri a feleségét, de mindenki félrenéz, mert az magánügy.

Kirani>!
Morvai Krisztina: Terror a családban

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Nagyon nem könnyű olvasmány, viszont remekül, hibátlanul van megírva.

Tehetetlen, feszült, fájó dühöt éreztem a könyv olvasása közben, és a szörnyű esetleírások, élettörténetek mellett legalább olyan indulatot váltottak ki belőlem azok a részek, ahol a szerző azt taglalta, hogy ezeknek a szerencsétlen asszonyoknak, családoknak senki nem segít. SENKI! A szűkebb környezet megfélemlített; a társadalom ítélkezik, áldozathibáztat és elfordul; de passzívan kívüláll, és nem avatkozik be a szörnyűségekbe a rendőrség sem. A bíróság, mint utolsó mentsvár a végén még döf egyet a szenvedőkbe: értetlenkedik, legyint, jobb esetben megdorgálja a megfélemlítőt, viszont rendesen „kiosztja” a bántalmazottat. off

A könyv felépítése nagyon jó és bőven túlmutat egy riportkönyvön: okokat boncolgat, törvényeket idéz, kitekint Európa és a világ más országaiba, tényleges segítséget nyújt és utat mutat a hasonló cipőben járóknak. Sokat enyhített az olvasás közbeni fájdalmakon, hogy a „sikertörténetek” kaptak helyet a könyv végén. off

Morvai Krisztina az írása végére 1998 márciusában tett pontot. Hibátlanul leírta, mit kellene tenni, hogy változzon a helyzet, úgy egyéni, mint társadalmi, rendvédelmi, jogalkotói szinten. Lassan 25 év telt el azóta. És hogy változott-e valami? Szívesen olvasnék arról egy újabb könyvet, hogy igen, jó irányba és jelentősen.

Ugyanakkor ha az ember híreket néz vagy olvas 2022-ben, azt látja, hogy nincs nagy változás… :-(

snufkin>!
Morvai Krisztina: Terror a családban

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Még mindig az egyik legjobb könyv a párkapcsolaton belüli erőszakról, ami magyarul megjelent, pedig már 16 éve írta meg Morvai. Áldozatok/túlélők óvatosan olvassák, mert felkavaró.
Aki szeretné megérteni, hogy „de miért marad?”, „hogyhogy nem vette észre korábban?” és a többi hasonló kérdést, olvassa el a könyvet. Sok interjúrészlet található benne, illetve idézetek bírósági jegyzőkönyvekből.

Kun_Hajnal P>!
Morvai Krisztina: Terror a családban

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Amikor ez a kötet megjelent, már egy éve bántalmazott anyák és gyermekeik számára fenntartott anonim menedékházában dolgoztam. A Terror a családban című könyvet 1998-ban hiánypótló szakkönyvként vehette kezébe a szakma és mindenki, aki e téma és valóság iránt érzékeny. Krisztina erőt és időt nem sajnálva vetette bele magát a kutatásba, a bántalmazott nők hangja és védője volt. E könyv névre szóló dedikált példányát kincsként őrzöm.


Népszerű idézetek

Blissenobiarella>!

Akit megerőszakoltak, egy szörnyű emlékkel él együtt. Akit a férje erőszakolt meg, az a tettessel.

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Kapcsolódó szócikkek: feleség · férj · nemi erőszak
Blissenobiarella>!

A megalázással kapcsolatban természetesen elfogadhatjuk azt a nézetet, hogy az egyes emberek érzékenysége igen különböző lehet. Ugyanakkor mégis fontos szempont a „megalázás” és a „nem megalázás” között az, hogy maga a sértett mit gondol az adott magatartásról. Amennyiben kifejezésre juttatja, hogy számára egy adott megszólítás vagy megnyilvánulás bántó, ám ennek ellenére minden a régi mederben folytatódik, akkor az adott megszólítás vagy megnyilvánulás már tudatos bántásnak minısül. Ha például egy nő azt kéri, hogy ne szólítsa őt a férj „cicababának” vagy „kisanyámnak”, és ő ennek ellenére változatlanul ezeken a neveken illeti, akkor az a nő számára alappal megalázó, még akkor is, ha esetleg egy másik nő kifejezetten megtiszteltetésnek venné ugyanezeket a megszólításokat.

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Blissenobiarella>!

A szakirodalom a nemi abúzusok csoportjába sorolja a fogamzásgátlás megtiltásával kapcsolatos magatartásokat, illetve a gyermekvállalással összefüggı döntésre való kényszerítést. Ez jelentheti a szándékos és a nő akaratával ellenkező „teherbe ejtést”, a terhesség megszakításának megakadályozását éppúgy, mint annak ellenkezőjét, azaz a terhesség megszakítására való kényszerítést. Sok olyan asszonnyal találkoztam, akiket férjük eltiltott a tablettaszedéstől vagy más fogamzásgátló eszköz használatától, és minden különösebb magyarázkodás vagy mentegetőzés nélkül többször vagy akár rendszeresen teherbe ejtette őket. Az asszonyok egy része egymás után szülte meg a gyerekeket, más részükigen mély lelki sérüléseket szerzett a rendszeres terhességmegszakítások során. Egyik sem az ődöntésük volt. Miközben az abortuszkérdést a világon mindenhol a női jogok mércéjeként, sarokköveként kezelik, fontos lenne elgondolkodnunk azon, hogy a nem kívánt terhességek jelentős része nem „véletlen baleset” eredménye, hanem a függőségben tartás, a hatalomgyakorlás nagyon is szándékolt folyamatának egyik eleme.

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

mintha>!

Egy másik elítélt asszony, aki harmincöt évesen, háromgyerekes anyaként, felsőfokú végzettséggel tölti szintén hatéves büntetését brutális, a gyermekeit is súlyosan bántalmazó férjének agyonlövése miatt, a következőképp fogalmazott:

„Pörgessem vissza az időt, képzeljem magam újra abba a helyzetbe és mondjam meg, hogy most lőnék-e… Jó, megpróbálom. Azt mondom, nem. Nem lőnék. Helyette elmennék azokhoz a hatóságokhoz, akik engem most bűnözővé nyilvánítottak. Odavinném a gyerekeimet is és azt mondanám, hogy addig nem megyek el innen, amíg meg nem mondják, mit csináljak, hová menjek, hogyan meneküljünk…”

Mi is az, amiről ezek az asszonyok beszélnek? Arról, hogy senki nem akadt, aki segített volna nekik. Segíteni? Nem ez a megfelelő szó. Senki nem alkalmazta a jogot. Senki nem akadt, aki értük ragaszkodott volna úgy a törvény betűjéhez, mint ellenük. Számos hatósághoz fordultak, és nem az „átkosban”, hanem a rendszerváltás után. Akkortájt, amikor az Alkotmánybíróság egyetlen határozatában harmincnégyszer írta le azt a szót, hogy jogállam.

193-194. oldal

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Kirani>!

Tekintettel arra, hogy a bántalmazási folyamatban az áldozat sokszor úgy gondolja, hogy minden őmiatta, az ő hibájából történik, és egyedül ő tehet a helyzet megváltoztatásáért, képes szánalmasan a bántalmazó kedvében járni, részben lecsillapítandó, részben valamiféle apró szeretetmorzsa reményében.

2. fejezet

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

mintha>!

Ez az asszony is megfogalmazta azt, amit szinte kivétel nélkül valamennyi sorstársa:

„Amikor a bíró kihirdette az ítéletet, azt mondta, erre a helyzetre azért lett volna más megoldás is, mint megölni a férjemet. Két éve töltöm a büntetésemet és két éve gondolkodom, vajon mire célozhatott a bíró úr. Azt ugyanis bizonyítani tudtam, hogy én mindent, ami számomra elképzelhető volt, megpróbáltam. Rendőrség, gyámhatóság, önkormányzat, bíróság. Már nagyon bánom, hogy nem kérdeztem rá: mi is lett volna az a bizonyos megoldás.”

193. oldal, 8.fejezet - Terror a családban (Kossuth, 1998)

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Blissenobiarella>!

Semmiféle erőszakot, így a tettleges erőszak legenyhébbnek tűnő megnyilvánulását sem kell és nem is szabad eltűrni. Fontos, hogy a nő már a legelső bántalmazást követően vagy megszakítsa a kapcsolatot, vagy nagyon határozottan közölje, hogy amit a társa tett vele, az számára elfogadhatatlan.
Nehezíti a nő helyzetét, hogy a bántalmazó egyrészt indokolni fogja a tettét („megérdemelted”, „kihoztál a sodromból”, „felkaptam a vizet”), másrészt jelentéktelennek fogja feltüntetni, ami történt („ez mindenhol előfordul”, „egy pofon azért nem a világ vége”, „tudod, hogy mennyire szeretlek”…).
A bagatellizálásban, a bántalmazás jelentőségének, súlyának alábecsülésében a bántalmazó a szó szoros értelmében a végsőkig kitarthat.

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

Kapcsolódó szócikkek: bántalmazás
Kirani>!

Magyarországon minden második, halállal végződő erőszakos bűncselekmény „családi ügy”. A brutálisan agyonvert, agyonszúrt, megfojtott, felgyújtott vagy más módon megölt áldozatok fele nem csupán ismerte, hanem egykor szerette is gyilkosát, hiszen szülője, gyermeke, testvére, házastársa, élettársa volt.
A közhittel ellentétben ezek a cselekmények többségükben nem a családi együttélés okozta feszültség vagy hirtelen felindulás kiszámíthatatlan, előre láthatatlan következményei. Nem derült égből villámcsapásként jelentkező tragédiák. Ellenkezőleg: általában nagyon is kiszámíthatóak, előre láthatóak. A hozzátartozó életének kioltását többnyire éveken, sőt évtizedeken át tartó rendszeres és brutális bántalmazássorozat és terror előzi meg.

1. fejezet

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

mintha>!

Nincs olyan ember, aki ne tehetne a családon belüli erőszak ellen! Fontos, hogy egyre többen legyenek, akik – meggyőződve a jelenség katasztrofális jellegéről – elutasítják, megvetik az „asszonyverést”. Szívből remélem, hogy néhány éven belül egy magára valamit is adó közszereplő nem tehet majd tréfás, bagatellizáló és egyéb negatív megjegyzéseket a nők elleni erőszakkal, illetve a családon belüli erőszakkal kapcsolatban. Tisztában lesz vele ugyanis, hogy az egy magát civilizáltnak valló emberhez méltatlan, és egy európai országban elfogadhatatlan.

262. oldal, 12. fejezet (Kossuth,1998)

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog

2 hozzászólás
mintha>!

Számos férfi is tapasztalja azt a sajnálatos tényt, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő személy feletti hatalomgyakorlás szoros kapcsolatban áll az erőszak jelenségével. Az ő esetükben a hatalmi viszonyokból fakadó erőszak, brutalitás elszenvedésének színtere többnyire nem a család, hanem a katonaság, a börtön, a háborús fogság. Az emberek közötti kapcsolatokat a laktanyában éppúgy nem az egyenrangúság, a másik méltóságának tisztelete, az együttműködés, hanem az alá-fölérendeltség, az erő kultusza jellemzi, mint a bántalmazó családban. Néhány „öreg katona” ugyanazért bántalmazza az újoncot, amiért a brutális férj a feleségét: mert úgy érzi, hogy ezt megteheti, hiszen neki az áldozat az alárendeltje, és az ő uralma, hatalma korlátlan felette. Saját pozícióját úgy tudja erősíteni, saját hatalmasságát úgy tudja bizonyítani, ha mást nála gyengébbnek és kiszolgáltatottabbnak tüntet fel. Ennek legbiztosabb módja, ha lelki terrort alkalmaz, illetve tettlegesen bántalmaz. Az elfogadott normák szerint az elismerés, a közösségben (illetve a családban) elfoglalt központi szerep zsinórmértéke az erő felmutatása, amit mi sem igazol jobban, mint mások félelme. Meg kell mutatni, hogy ki az úr a háznál! – s éppúgy meg kell mutatni, hogy ki az úr a zárkában vagy a körleten. Ezek az intézmények, illetve élethelyzetek a külvilág ellenőrzése elől éppúgy elzártak, mint a család. A kiszolgáltatott helyzetben lévő katona vagy fogoly éppoly nehezen jut segítséghez, mint a bántalmazott nő. Amikor egy katonaviselt férfi azt kérdezi, miért nem „lép valamit” az asszony, akit a férje bánt és terrorizál, az illetőnek vissza kellene gondolnia arra, mit tett ő akkor, amikor huszadszor is felmosatták vele a folyosót, kitisztíttatták a Wc-t… Fordult-e a parancsnokhoz, a katonai ügyészhez, kérte-e, hogy helyezzék el másik alakulatnál, mivel a helyzete tarthatatlan? S ha nem, miért nem, hiszen – legalábbis elvben – meglett volna rá a lehetősége.

241-242. oldal - 10. fejezet

Morvai Krisztina: Terror a családban A feleségbántalmazás és a jog


Hasonló könyvek címkék alapján

Herman Judit (szerk.): Miért marad???
Rados Virág: Bántalmazó házasság
Tisza Kata: Most.
Dina McMillan: De hiszen azt mondja, hogy szeret!
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Baráth Viktória: Az igazság nyomában
Mérő Vera: Lúg
Bucsi Mariann: Ébredés
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap