Tengerkönyv 26 csillagozás

Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Két ​elszánt férfi, egy gumicsónak, és egy legendás mélytengeri fenevad, melynek elejtésére a két barát szövetkezik. A norvég riporter, Morten A. Stroknes ebből az egyszerű helyzetből bontja ki sodró lendületű, lenyűgöző portréját az óceánról, amelyben költészet és tudomány, ökológia és mitológia, a történelmi távlatok és a szórakoztató magántörténetek éppúgy megférnek egymás mellett, ahogy a tenger mélyén a gigantikus bálnák a mikroszkopikus planktonokkal. Hőseink egyetlen vágya, hogy hagyományos, kézműves módszerekkel kifogjanak egy grönlandi cápát, mely óriási méreteivel, mérgező húsával és kegyetlen életmódjával bármelyik horrorfilm főszereplője lehetne; kalandjaik és kutatásaik során azonban nemcsak a tengeri viharok haragját és az esőáztatta északi szigetek végtelen melankóliáját ismerik meg, de az óceán mélyén nyüzsgő élet kápráztató sokféleségét és a küldetésük helyszínéül szolgáló Lofoten-szigetcsoport lélegzetelállító szépségét is.
Morten A. Stroknes 1965-ben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Jelenkor, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636766597 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Jelenkor, 2018
368 oldal · ISBN: 9789636768362 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 68


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Ha nem segít a hygge, és kiakaszt a lagom, ne csüggedj, mert íme az újabb skandináv lélekgyógyászat, egyenesen Észak-Norvégiából. Nem kell mást tenned hozzá, mint fogni magad, egy csepp lélekvesztőn tengerre szállni, és kifogni a grönlandi cápát. A grönlandi cápa nem épp egy egész estés Disney-rajzfilm főhőse: 5-7 méter hosszú, húsa mérgező, szemében ötcentis parazita férgek laknak (ennek következtében felnőtt korára rendszerint megvakul, de ez nem zavarja, mert amúgy is a tenger fenekén teng-leng*), utódai pedig már az anyaméhben hajlamosak megenni egymást, így aztán csak a legerősebb születik meg, de ő legalább tele pocakkal. Baromi rusnya rém tehát**, nagy szerencse, hogy 500 méterrel a felszín alatt szokott előfordulni. Normál esetben. És mi ezt a normál esetet akarjuk semmissé tenni azzal, hogy a felszínre húzzuk. Pazar ötlet.

Strøksnes könyve valahol a non-fiction és a regény peremén billeg. Egyfelől hajmeresztő érdekességek tárháza Finnmark*** földrajzáról, lakóiról, mitológiájáról, na meg persze a Jeges-tenger élővilágáról – ilyen értelemben egyfajta Észak-Skandináv útirajzként is olvasható. (A szerző által taglalt érdekességek köre mindazonáltal messze túlnyúlik Norvégia határain – többek között a világűrben található víz mennyiségét, vagy a küszöbön álló újabb tömeges fajkihalást is hosszasan – de mindig lebilincselően – taglalja.) Ugyanakkor Strøksnes bőven kilép a tényirodalom birodalmából, mert szövegének lényege nem a számtalan bizarr jelenség, amelyet gyönyörű, tiszta prózájában megörökít, hanem az elbeszélő velük ápolt viszonya. Ez pedig a vágyakozás, hogy kiléphessen életének megszokott medréből, és űzőbe vehesse a céltárgyat, az ominózus grönlandi cápát. Persze nem is a cápa a lényeg, hanem az út a cápáig, vagyis: az ismeretlenben való megmerülés. Mert hiába sikerült már a Marsra is szondát küldenünk, a tenger mélye továbbra is számtalan titkot tartogat. És emiatt a vágyakozás miatt nem tud ez a szöveg depresszív lenni, hiába az arktikus táj ridegsége – mert sugárzik belőle egy olyan ember izgatottsága, aki az őt körülvevő világot mindennél érdekesebbnek tartja.

* Egyesek szerint ezek a paraziták még jól is jönnek neki, mert finoman foszforeszkálnak, és ezzel közelebb csalogatják a cápa zsákmányállatait. Király, ezért a hülyének is megéri ötcentis férgeket ereszteni a szemgolyójába.
** Ha valaki szerint nem elég rusnya, annak elmesélném, hogy Fridtjof Nansen, a nagy sarkkutató egyszer megfigyelte, hogy egy kifogott grönlandi cápa, miután kibelezték, még napokig eléldegélt a jégen. Közérzetéről nincsenek bővebb információink.
*** https://hu.wikipedia.org/wiki/Finnmark_megye

28 hozzászólás
>!
giggs85 P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Morten A. Strøksnes kötete, a Tengerkönyv az egyik legkülönlegesebb fúziós mű, ami az utóbbi időkben a kezeim közé került – ügyesen vegyíti ugyanis a tényirodalmat, az ismeretterjesztő irodalmat és a szépirodalmat egyaránt. Ez a közel 400 oldal egy év története, mely során a szerző és egy régi barátja elhatározzák, hogy hagyományos módszerekkel (némi rothadó állati belsőséggel, horoggal, zsinórral, ám horgászbot nélkül egy gumicsónakban ücsörögve) kifognak egy fél tonnásra is megnövő mélytengeri szörnyeteget, vagyis a grönlandi cápát, amelynél különösebb élőlénnyel csak nagyon ritkán lehet találkozni. Ugyanis nem elég, hogy általában több száz méter mélyen él; nem elég, hogy akár négyszáz évet is megél; nem elég, hogy roppant csúnya, de még a szemében is különös paraziták élnek, amelyek megvakítják az állatot, ám cserébe az áldozatait megdelejező zöld fényt bocsájt ki az óriási cápa szeme.

A Tengerkönyv pont annyira szól a külsőleg hihetetlenül rémisztő ellenfél elleni hajszáról, mint a Moby Dick – vagyis szinte egyáltalán nem. Ez az egész csak ürügy arra, hogy a szerző leírhassa szerteágazó gondolatait a világról, a tengerről, a biológiáról, a földrajzról, a történelemről és az emberről egyaránt. Persze ezzel nem árt tisztában lenni, mielőtt belevág az ember. Ahogy azzal is, hogy a szöveggel kimondottan lassan lehet haladni, mivel annyi érdekes és könnyen leellenőrizhető információt tartalmaz, ami könnyen arra késztetheti az olvasót, hogy végig internet közelben falja az oldalakat.

Strøksnes többször felteszi a kérdést, hogy vajon mi késztet két jólszituált negyvenes férfit arra, hogy ilyen mostoha körülmények között vegyék fel a harcot ezzel az őskorból itt ragadt élőlénnyel. A kérdés persze nem válaszolható meg túl könnyen, de minden bizonnyal köze van az ember ismeretlen utáni vágyakozásához, és ahhoz, hogy időnként késztetést érez arra, hogy túllépje a saját határait. És ahogy követjük a hosszú ideig tartó és többször megszakított horgászás monoton eseményeit (ez a türelemjáték – mint említettem – majd` egy éven keresztül zajlik), nemcsak a két férfi barátságának anatómiájába pillanthatunk be, hanem mindenbe, ami a roppant csavaros asszociációkra képes szerző agyában felsejlik. Így a mélytengeri élővilág mindezidáig zömében fel nem tárt titkaiba, a norvég halászat és bálnavadászat történelmébe, a természetvédelem fontosságának hangsúlyozásába, a világítótornyok építésének menetébe, csillagászati események leírásába (egyes feltételezések szerint meteorok hozták el a vizet a Földünkre), a társadalom morális kérdésének vetületeibe (miért tartjuk a cápát gonosznak, ha mi sokkal, de sokkal többet megölünk belőlük, mint ők belőlünk?), az északi tájképfestészet kérdéseibe, és még sorolhatnám.

Strøksnes képes arra, hogy egy rövid időre kiragadja az embert a szürke hétköznapi életéből, és elvigye a Lofoten-szigetek rendszerint barátságtalan vizeire, melyek mélye túlviláginak tűnő élőlényeket rejt. Ahogy képzeletben ebben a roppant gyönyörű, ám annál barátságtalanabb tájon járunk, nemcsak rengeteg információval bővül a tudástárunk, de közben éppen ilyen sok fontos kérdést is feltehetünk magunknak a saját életünkkel és a bolygónk sorsával kapcsolatban. A Tengerkönyv magabiztosan veszi az akadályt, és mind egy különös kihívás leírásaként, mind egy szerteágazó témákban kalandozó ismeretterjesztő kötetként kiválóan működik. Remélhetőleg sokakhoz el fog jutni.

>!
robinson P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Tetszett a barátság, az összetartozás megjelenítése mellett, hogy egy átfogó összegző elemzést olvashattam a tenger biológiai világáról, Norvégia tengerészeti kultúrájáról, hagyományaikról vagy a Lofoten-sziget csodás képeiről.
A halászok világának megelevenedő képei egy olyan misztikus hangulatot adnak Morten írásának, ami egyedivé teszi a regény történetét. Tengermániásoknak mintén nagyon ajánlom. Olvasóként lenyűgöznek a tenger rejtélyei, amelyeket a cápa megtestesít.
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/07/tengerkonyv.html

>!
Bélabá P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Bevallom, nem vagyok vízi ember, de ez a könyv teljesen elvarázsolt. Érdekes, olvasmányos stílusban mesél a norvég újságíró a tengerről általánosságban is, főként a környezete Finnmark tartomány, Lofoten-szigetcsoport tengeréről. Sok újat, érdekfeszítőt olvastam a hatalmas vizekről, meg is lepett, nem számoltam előre ilyen ismeretterjesztő munkára. A könyv fő eseménye egy grönlandi cápa kifogása. Ennek a fajnak és még egy-két vízi óriásnak az életmódjába is bepillanthatunk a könyv jóvoltából. Különösen tetszett, hogy amikor kissé leült volna a történet, mindig előszedett a szerző egy általános biológiai, geológiai, mitológiai vagy egyéb tudományágba tartozó témát és ezeket nagyon élveztem, pl Olaus Magnus története stb… stb… Letehetetlen könyv, csak a fáradtság vetett végett egyes olvasási periódusoknak, ezért meg a fentiek miatt is jár az ötös (4,8) és még elteszem kedvencnek is. Ajánlom, érdekes írás a tengerekről, amire jobban kéne vigyáznunk.

>!
ziara P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Azt hittem, hogy nálam ez lesz a tuti befutó 5 csillagos könyv az idén, de nem így lett. Én azt gondoltam, több lesz a barátság, kevesebb a tenger, de rengeteg olyan infóhoz jutottam, amihez máskülönben nem. Bár lehet, hogy ez az északi hallgatagság…
Én egyébként is tisztelettel tekintek a nagy vizekre, még a Balatonra is, ez az érzés csak erősödött bennem.

>!
cortinadampezzo P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

A Tengerkönyv egészen furcsa hibrid mű, egyrészt regény a szó klasszikus értelmében, méghozzá letisztult, skandináv önelemző próza, másrészt tényirodalom is: biológiai, földrajzi, néprajzi, történelmi információk tömkelege. Megismerhetjük például a norvég világítótorony-építkezések történetét, a Lofoten szigetcsoport részletes természetrajzát vagy az egyes valós és képzeletbeli vízi lények pontos testfelépítését, de eközben mégiscsak két elszánt férfi küzdelméről szól, hogy kifogjanak egy grönlandi cápát.

A vadászat ugyanakkor csak kifogás, hogy a szerző néhányhavonta újra vissza-visszatérhessen Oslóból az északi tengerpartokra, ahol igazán elemében érzi magát. Mert hiába nagyvárosi ember már, a szíve a tengerhez húzza, amelyet szinte szerelmesként óv és félt, de közben tudja jól, hogy ez egyirányú kapcsolat, a tengernek ugyanis semmi szüksége nincsen őrá, ezért bármelyik pillanatban örökre odaveszhet a nyílt vízen. A Tengerkönyv így tulajdonképpen egy 360 oldalas plátói szerelmeslevél a tengerhez.

Strøksnes stílusa lebilincselő és olvasmányos, és képes arra a bravúrra, amelyet eddig csak Jon Krakauernél tapasztaltam, hogy egészen észrevétlenül libben át a szépprózából a tényirodalomba. Gyakran fordul elő, hogy egy mondat még a két főhős vadászatával kezdődik, hogy aztán valami egészen mással, például az ámbráscetek szaporodásával vagy a kardszárnyú delfinek anatómiájával fejeződjön be, mert a szerzőnek épp ez jutott adott pillanatban eszébe. Ez egészen különleges olvasmányélményt nyújt, és ettől lesz a Tengerkönyv igazán átélhető, még egy tengerektől oly távol lévő országban is.

>!
Jelenkor, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636766597 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Quator
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

A könyv számomra 4/5 és 4 csillag között van, bármelyiket adhatnám, de sajnos a kettő között nem tudok. Alapvetően rajongok a norvég tájért, és a könyvet is olyanoknak ajánlom, akiket szintén érdekel észak Norvégia, az ottani tenger, a táj, és egy gigantikus szörny a víz mélyén, a grönlandi cápa, illetve a környezet és természetvédelem. A könyv véleményem szerint nem regény, hanem úti beszámoló, aminek kerettörténete a cápára való vadászat, de közben inkább a sztorizgatás, illetve random környezetvédelmi témák ismertetése alkotják a könyvben a főszerepet. Egyet értek a könyv üzenetével is, a történet lassan bontakozik ki, kissé számomra meditatív élt szolgáltatva a leírásnak. Néha leül a történet, időnként kissé száraz, lexikonszerű, de végig fenntartotta a figyelmemet, bár a katarzis elmaradt (bár ez nem is regény), és nagyon sok új dolgot sem tudtam meg környezetvédelmi témában (bár igaz tájékozottabb vagyok az átlagnál), de a táj, a sziget, a tenger, a hegyek, és a norvég hangulat miatt szerettem ezt a könyvet.

>!
Ivenn P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Egy északi szerzőtől igazi északi történetet olvasni mindig felér számomra egy lelki felfrissüléssel. A Tengerkönyv sem kivétel ilyen téren, azonban a kötet igazán egyedi módon ragadott ki a monoton hétköznapokból: egyszerre ismeretterjesztő könyv, dokumentumirodalom a norvégiai Lofoten-szigetek csodálatos (és néha félelmetes) tengeri élővilágáról, halászati kultúrájáról, történelméről és jelenkori mindennapjairól, ugyanakkor egy lenyűgöző szépirodalmi alkotás, amelynek középpontjában két elszánt férfi áll, akik foggal-körömmel küzdenek azért, hogy kifogjanak a tengerből egy grönlandi cápát.
A két jóbarát kitartó és hosszas cápavadászata a kötetben igazából majdhogynem ürügy – ugyan eköré a kaland köré épül az egész regény, de Strøksnes nagyon sokszor eltávolodik a cselekménytől, hogy megossza velünk a tengerről és a tengeri élővilágról alkotott gondolatait, emlékeit, asszociációit és azt a hihetetlen mértékű tudást, amit az évek alatt felhalmozott. A kapott információk pedig annyira érdekesek és sokszínűek sokszor, hogy muszáj megakasztani az olvasást, hogy rákeressünk például egy-egy halfajtára, történelmi eseményre vagy helyszínre. (A Lofoten-szigeteket mindenképp ajánlom megguglizni, ha akartok látni valami elképesztőt!)

Igazából az egész könyv számomra olyan volt, mint egy hihetetlen, lélegzetállító utazás a tengeren és a tengerben, miközben egyik nagyszerű felfedezéstől sodródtam a következő nagyszerű felfedezésig. Nem gondoltam volna, hogy egyszer önszántamból fogok cápákról, ámbrás cetekről, tőkehalakról vagy akár óriáskalmárokról olvasni, de ilyen előadásmódban, mint Strøksnesé, szívesen megismerném még jobban a tenger mélyén rejlő titkokat vagy akár a tengert övező csodálatos szigetcsoportokat. Remélem, hogy egyszer a saját szememmel láthatom majd Észak-Norvégia partvidékét, mert valami egész elképesztő lehet mindezt testközelből átélni. Addig is maradnak nekem az északi szerzők és ezek a különleges hangulatú könyvek, amelyek segítenek abban, hogy kicsit én is úgy érezhessem, hogy ott vagyok a tengeren, a hullámok között, távol a város és a mindennapok zajától.

>!
RitaMoly P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Újfent megállapítottam, hogy valami alapvetőt felejtettem el az olvasással kapcsolatban. Nem értettem miért van az, hogy hiába tetszik egy könyv, egy hónap alatt 50 oldalt haladtam vele. Aztán lett egy szabad vasárnap délutánom és egy ültő helyemben elolvastam 200 oldalt. Meg kellett állapítanom, hogy ez egy olyan könyv, amit nem tudok villamosmegállókban, ebédszünetben meg a pénztárnál sorban állva olvasni, kellett, hogy elkapjon a flow. Összességében kellemes élmény volt olvasni, annak ellenére, hogy nem tudom hogyan is viszonyuljak ehhez az egész cápavadászosdihoz – arról nem is beszélve, hogy ha jelen lettem volna néhány eseménynél, egészen biztosan elhányom magam. Tetszett, ahogy egyszerre volt ismeretközlő és irodalmi esszé-jellegű, miközben valami végtelen nyugalmat is árasztott magából.

>!
Jelenkor, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636766597 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
sasviki95 P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Nem erre számítottam. Fülszöveg alapján én azt hittem, hogy grönlandi cápa-halászatról fog szólni a könyv, ehelyett kaptam egy 352 oldalas könyvet, amiből 330 oldal tömény ismeretterjesztő-könyv szagú volt, és a maradék 22 oldalban írtak valamit arról, hogy hogyan is megy ez a halászat, és hogy ők hol tartanak benne. Többet vártam a könyvtől, azt hittem, hogy jobban le fog tudni kötni. Az ismeretterjesztő része nekem sokszor unalmas volt sajnos, pedig nagyon igyekeztem felvenni a ritmust. Hozzá kell tennem hogy voltak információk, amik engem is nagyon érdekeltek, olyankor gyorsabban is ment az olvasás. A végén pedig kifejezetten fel vagyok háborodva. spoiler


Népszerű idézetek

>!
giggs85 P

Az ük-ükapám is a tengerbe fulladt, mi azonban sohasem ragaszkodtunk hozzá, hogy folytassuk ezt a családi hagyományt.

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

1 hozzászólás
>!
giggs85 P

A darázs például sokkal veszélyesebb az emberre, mint a cápák. A cápák évente tíz-húsz emberrel végeznek az egész világon. Ehhez képest az emberek ugyan ebben az időintervallumban 73 millió cápát pusztítanak el. Ennek ellenére mi tartjuk vérengző fenevadnak a cápát. Ezt a paradoxont egyikünk sem érti.

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Kapcsolódó szócikkek: cápa · darázs
2 hozzászólás
>!
giggs85 P

Szeretném felhívni valamire a figyelmet: a szörnyfilmek ma már nem állatokról szólnak. Sokkal inkább az ember perverz mutációiról, vámpírokról és zombikról. A támadóink is sokkal gyakrabban érkeznek egy külső térből, a világűrből vagy néha a tengerről. Ott ugyanis még létezik az az ismeretlen, ami felett még nem uralkodunk teljes mértékben.

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

1 hozzászólás
>!
robinson P

Néha elgondolkodom azon, hogy a barátom vajon hány százalékban tengeri emlős, és hányban ember?

98. oldal

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

>!
robinson P

A tengerészek csupán nyughatatlan vendégek a szárazföldön, látogatók, akik csak egy rövidebb vizitre érkeztek, és akkor is, ha nem szállnak vízre többé, soha nem szabadulnak meg a tenger iránt érzett vágyakozástól és a végtelen víztükörtől, ami hívja, visszavárja őket, olykor hiába.

11. oldal

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

>!
robinson P

Három és fél milliárd év telt el az élet első primitív formáinak megjelenése és Hugo Aasjord késő esti telefonhívása között.

(első mondat)

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

>!
robinson P

A halászok gyakran beszélnek úgy a hajójukról, mintha élőlény lenne.

43. oldal

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

>!
robinson P

Az ámbráscettel való találkozás után grönlandi cápára vadászni szinte egyszerű horgászkalandnak tűnik.

77. oldal

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

>!
robinson P

A tenger azóta is megőrizte számomra a vonzerejét.
Pedig az, amit gyerekkorunkban titokzatosnak és izgalmasnak találunk, általában az idő elteltével veszít a varázsából.

21. oldal

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

>!
robinson P

Mióta nem tudunk kimenni a tengerre, boldog napok köszöntöttek a Vestfjordenben élő grönlandi cápákra, mert megszabadultak a veszélytől, ami két, meglehetősen motivált férfi személyében leselkedett rájuk.

160. oldal

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dag O. Hessen – Thomas Hylland Eriksen: A versengés paradoxonjai
Per Petterson: Megtagadom
Észak- és Nyugat- Európa
G. Metyelszkij: Északra szállnak a hattyúk
Bjørn Sortland: Az őszinteség perce
Benno Janßen – Rainer Karremann: A horgászat kézikönyve
Thomas Gretler: Horgászkönyv gyerekeknek
Bokor Károly: A magyarországi ragadozó halak horgászata
Hoitsy György: A Pisztráng tenyésztése és horgászata
Krámer Tibor: Magyarország horgászható halai