Egyszer 24 csillagozás

Morris Gleitzman: Egyszer

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kilencéves Félix évek óta egy lengyelországi árvaházban él, ahová a szülei rejtették el, hogy megmentsék a nácik elől. Félix édesanyja és édesapja zsidó könyvkereskedő volt, de a megszálló németek bezáratták a boltjukat és elkobozták könyveiket. Félix hiába várja, hogy érte jöjjenek, ezért megszökik az árvaházból, és útnak indul, hogy megtalálja őket…

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2009
170 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635396719 · Fordította: E. Gábor Éva

Enciklopédia 1


Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Ó. Megrázó volt és igazán hálás vagyok, hogy olvashattam egy ilyen könyvet, ami az elfelejtett hősöknek állít emléket.

chhaya P>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Az eleje nem tetszett. Nem hittem el, hogy egy gyerek szemszögéből nézzük a dolgokat, csak egy felnőtt írót láttam, aki szinte idegesítően ostobának festi le a szereplőjét. Szerencsére ez lassan átfordult: ahogy Félix egyre többet lát és ért meg az őt körülvevő zűrzavaros világból, a nácik működéséből és a zsidókkal való kegyetlenségéből, egyre inkább bele tudtam érezni a naiv gyereket. Szívfájdító nézni, ahogy ez az okos és optimista kisfiú az események hatására egyre inkább elveszti a hitét és az emberekbe vetett bizalmát, de mégis megmarad benne a remény… Nem lehet nem együtt érezni vele és szurkolni neki, meg persze Zeldának. Remélem, a kötet következő részeit is le fogják fordítani magyarra.

dre>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Hogyan írhatnám azt egy ilyen könyvre, hogy tetszett?
Az biztos, hogy nagy hatással volt rám. Karácsonyra kaptam, valamikor régebben, most kb. harmadszorra olvastam el, de ez az érzés, ez mindig ugyanúgy belém eszi magát. Nem tudom, pontosan mit is érzek. Félelem, gyűlölet, sajnálat, remény, fájdalom… valami hasonló.
Felix, a 9 éves kisfiú szemszögéből láthatjuk az eseményeket, ezért leginkább tényleg gyerekeknek szól ez a könyv. Egy felnőtt valószínűleg nehezebben tudná beleélni magát egy ilyen naiv, néha értetlen szereplő mesélésébe, de nekem tetszett. Felix lassan, apránként érti meg a dolgokat, és a világa ezzel párhuzamosan felfordul, elsötétül és szétesik. De a fiú nem adja fel a reményt, spoiler.
Ha voltak olyan emberek, mint Barney, és biztos vagyok benne, hogy voltak, és ha lesznek a jövőben is ilyenek, akkor (szerintem) mindig lesz remény is.

Gwener>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Mindig újra és újra visszalapoztam, újraolvastam részeket, szóval gyakorlatilag kétszer (többször) is elolvastam.
Nagyon megrázó és tanulságos.
És újra fogom olvasni…

LDorcsi>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Egyszer olvastam egy történetet ,ami csodálatosan és fájdalmasan szép volt .

Csodálatos volt ,mert az író átvette egy gyermek szerepét ,mintha ő maga lett volna Felix.. szívettépően és gyermeki naivitással mutatta meg számunkra ezt a borzasztó világot..
Fájdalmas volt .. leírhatatlan ..

LooneyLuna23>!
Morris Gleitzman: Egyszer

A holokausztirodalmon belül vannak olyan fiktív cselekményű könyvek, amik gyermek főszereplőről, esetleg gyermekszemszögből íródtak, s nem titkolt céljuk, hogy a fiatalabb korosztályt ily módon ismertessék meg, gondolkodtassák el a világtörténelem egyik legsötétebb korszakáról. Habár én már nem tartozom bele ebbe a korcsoportba, alkalomadtán szívesen olvasok efféle könyvecskéket. Jelen mű egy Felix nevű kisfiúról szól, aki imád történeteket kitalálni és mesélni. Az eleinte naiv álmokat dédelgető fiú keserű tapasztalatokon keresztül szembesül a háború, a zsidóüldözés borzalmaival, s töretlen hittel, kitartással segít egy gyerekeket, köztük őt is bújtató orvost. Felix történetei, tettei, az általa megmentett Zeldával kialakuló szoros köteléke szép és megható pillanatokkal ajándékoztak meg, sőt az utolsó lapok fölött még egy pár könnycseppet is elmorzsoltam. Rövid, könnyen olvasható, a komoly témája ellenére is aranyos és értékes könyv, amit kortól függetlenül ajánlok bárkinek.

Kicsit bővebben a blogomon:
https://lunathelooney.blogspot.com/2019/09/konyvkritika…

zwecki>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Felnőtteknek túl gyerekes, de gyerekeknek meg túl felnőttes. Ha nem ismerjük a mögöttes tartalmakat, akkor meg mi értelme erről a témáról olvasni. :(

tmezo P>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Túlságosan naiv, de ugyanakkor fájdalmas is.
Félixet sokáig nem kedveltem, de a végére egészen kemény fiú lett. Hirtelen felnőtt, egyik pillanatról a másikra megértette a tényeket és sajnos, naivságának következményeként belecsöppent a történelem sűrűjébe.

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Kedveltem ezt a rövidke könyvet. Emlékeztetett a kedvencemmé vált „A csíkos pizsamás fiú” -ra. Itt is megmutatkozik a gyermeki naivság, csak itt a végére felnyílik a főhős kisfiú szeme, míg a másik regényben nem. Tetszett, ahogy a szüleiről kitalált szép történetek éltették Félixet. Barney előtt pedig le a kalappal. Ismeretlen gyermekeket mentett meg, és tartott életben, a saját életét kockáztatva. Habár kitalált történet, de van valóságalapja. Jó volt, hogy a gyerekszájnak köszönhetően akadtak szép számmal megmosolyogtató mondatok.
Kedves, felkavaró, megrázó. Talán röviden ezekkel a szavakkal értékelném.
Nem értem, és soha nem is fogom, hogy juthat el valaki odáig, hogy egy népcsoportot kiirtasson, még a gyerekeket sem kímélve…….

könyvek_forever>!
Morris Gleitzman: Egyszer

Tettszett!
Főleg azt mutatja meg ez a könyv, hogy a gyerekek mennyire nem tudták mi történik velük és a családjukkal. Megrázó, csakúgy mint az összes ilyen témájú jól megírt könyv.


Népszerű idézetek

zsofigirl>!

A zsidó olyan, mint a katolikus, csak más – súgom neki.

29. oldal

zsofigirl>!

És megpillantom a sárgarépát.
Teljes nagyságában ott úszkál a levesemben a káposztafoszlányok, az aprócska disznózsír cseppek, a magányos lencseszemek és a konyha mennyezetének gipszdarabkái között.

6. oldal

zsofigirl>!

Ráadásul, azt hiszem, jó orvos lenne. Egyszer, amikor véletlenül kihúzta egy légy lábait, kettőt sikerült visszaragasztania.

12. oldal

zsofigirl>!

Néha a való élet kissé különbözik a történetektől.

41. oldal

zsofigirl>!

Lehet, hogy a nácik nem csak a könyveinket gyűlölik.
Lehet, hogy minket gyűlölnek.

76. oldal

dianna76 P>!

Miközben pisilek, Zelda odajön hozzám és néz. El akarok fordulni, de aztán mégsem. Árvagyerekek megérdemelnek egy kis szórakozást.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pisilés
dianna76 P>!

Rengetegen állnak a járdákon, és csúnya dolgokat kiabálnak nekünk, amint elvánszorgunk mellettük.
– Mocskos zsidók!
Ilyesféléket.
Persze, hogy mocskosak vagyunk. Már majdnem egy egész napja gyalogolunk az esőben.

82. oldal

dianna76 P>!

A sütemények illatától egyszerre megéhezem. Ma még nem is reggeliztem, és már ebédidő is elmúlt.
Vágyakozva nézek a disznó ételére. A moslék szürke és csomós, mint Elwira nővér zabkásája. Csorog a nyálam, de a rozsdás vályúban nincs elég kettőnknek. Látom, hogy a disznó szívesen nekem adná a felét, de úgy érzem nem fogadhatom el. Szegény állat nem mehet el innen, és ez az összes élelme.
Az én helyzetem viszont szerencsésebb. Bárhol találok ennivalót, mert szabad vagyok.

37. oldal

Kiskópé P>!

Miért?
Csak azért, mert Minka anya kicsit parancsolgatós? Mindez nem ok arra, hogy elpusztítsák mindazt, amit Istenen, Jézuson, Szűz Márián, a pápán és Hitleren kívül a világon a legjobban szeret.

23. oldal, 3. (Ciceró, 2009)

Kiskópé P>!

    Egy gengszterbanda járja az országot, és zsidó könyveket éget. Anya és apa, bárhol is legyenek Európában, bizonyára nem is sejtik, hogy a könyveik veszélybe kerültek.    
    Meg kell találnom anyát és apát mindenáron, hogy figyelmeztessem őket a veszélyre.    

28. oldal, 3. (Ciceró, 2009)


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Anne Frank: Anne Frank naplója
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú
Markus Zusak: A könyvtolvaj
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Gerald Durrell: Istenek kertje
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
David Almond: Szárnyak titka
Hugh Lofting: Doktor Dolittle utazásai