Ködkirálynő 183 csillagozás

Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Mihez ​kezdjen egy nő, ha hamarosan ötvenéves lesz, a házassága tönkrement, a lánya felnőtt és külföldön él, az anyja érzelmi zsarolással tartja őt sakkban, és ráadásul még a munkahelye is megszűnt? Megpróbálja maga mögött hagyni a múltját, és új életet kezdeni. A tolmács és nyelvtanár Kriszta hátat fordít magányos hétköznapjainak, a világtól elvonulva beköltözik a Türingiai-erdő közepén álló kolostorba, és ott fordítani kezd egy jó kétszáz évvel korábban született német mesekönyvet. Ám ahogy halad előre a munkával, egyre erősödik benne a meggyőződés, hogy a történetekben a szerző saját életének fájdalmas eseményeit rejtette el.

Az 1700-as évek végén két fiatal talál egymásra egy kis német hercegségben: a mesemondónak született lelkészlány, Charlotte és a nemesi családból származó orvos, Friedrich. Miközben Európa-szerte dúl a háború, számukra mintha megszűnt volna a világ, úgy érzik, semmi nem fenyegetheti a boldogságukat. Ám a férfit külföldre szólítja a kötelesség, és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Jaffa, Budapest, 2021
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634751502
>!
Jaffa, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789634752806
>!
Jaffa, Budapest, 2019
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751502

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Érsek Kriszta

Helyszínek népszerűség szerint

kolostor


Kedvencelte 20

Most olvassa 9

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 107

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

„Egy nő, ha egy csöpp esze van, időben gondoskodik róla, hogy legyen saját neve, jövedelme, megtakarítása, bankszámlája, hitelkártyája, autója, szobája, számítógépe, e-mail-címe, Facebook-profilja, egyikből se a férjével közöset kelljen használnia, mert ha bajba kerül, késő lesz kapkodni.”

A Könyvfesztiválos bemutató után alig vártam, hogy elolvashassam a csodaszép borítóba öltöztetett, dedikált példányomat. A megszokott, fiatalabb főszereplők után meglepően üdítő volt a találkozás az ötvenéves Érsek Krisztával, aki rácáfol a reklámok üzeneteire, és megmutatja, hogy korosztályának igenis ugyanolyan lehetőségekkel teli minden egyes nap, mint a húszasoknak vagy épp a harmincasoknak. Ahogy fogalmaz, „az életkor szerintem is sokkal inkább attitűd, mint évszám kérdése.” Nárcisztikus anyja és már csak papíron létező házassága elől egy türingiai kolostorba menekül, ahol szomjazza a magányt, miközben egy német mesekönyvet fordít magyarra. Ezáltal szövődik össze Kriszta és az 1700-as évek végén élő Charlotte sorsa, amely az olyan váltott szemszögű elbeszélések kedvelőinek, mint amilyen én is vagyok, igazi csemege. A meserészleteken kívül Wikipédia szócikk, levelek, diplomamunka részlet és egy napilap cikke is színesíti a történetet. A két nő bűvkörébe vonó elbeszélése mellett fontos szerepet kap a feminizmus, az igen találó társadalomkritika, és természetesen, az ízléses romantika is. A második esély megtalálására biztató könyv igazi gyöngyszem, kívül-belül egyaránt.

Jagika>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Némi fenntartásom volt a regénnyel kapcsolatban: attól tartottam, hogy az ötvenéves főszereplőnő nyavalygásainak gyűjteménye lesz a mű. Szerencsére nem így van. Noha Kriszta útkeresése megjelenik, nem annyira zavaró, sőt olyan bölcsességeket fogalmaz meg, amelyeket ebben az életkorban ki lehet – talán ki kell – mondani. spoiler
A regény szerkesztése is élmény: arányos, minden esemény és kapcsolat a helyén van.
A gyönyörű leírással bemutatott táj, helyszín pedig egyszerűen fantasztikus!

Kiss_Julianna>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Már a második könyvem volt az írónőtől, de még fogok tőle olvasni. Két idősíkon játszódó történet. A jelenbe történő események, egy mai problémákkal küzdő nő története. Finom öniróniával, humorral.
Az 1700 évek végén történő cselekmény közel áll a szívemhez. Romantika, spoiler
A két szál összefut, titkokkal, misztikummal.
Megszűnt a külvilág amikor olvastam.

2 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Sajnos, nem gyakori mostanában az az élményem, hogy nem szeretném letenni a könyvet a kezemből, vagy, ha leteszem, alig várom, hogy ismét olvashassam. Mörk Leonóra könyvénél most ismét átélhettem ezt a nagyon jó érzést.
Ez a regény kiszakított az egyhangú hétköznapjaimból, és gördülékeny, olvasmányos, szép, irodalmi stílusában úgy mesélt, hogy elfeledkeztem az idő múlásáról, a feladataimról, és mindenről, ami a jelenhez kötött.
Szeretettem a mai, izig – vérig eleven hőseit éppúgy, mint a messzi múlt mesealakjait. Zökkenőmentesen tehetjük meg a szerzővel az időutazást, szívhez szóló emberi sorsokat, gyönyörű tájakat, csodás muzsikákat elevenít fel. Megmerültem minden sorában, mint egy pezsdítő fürdőben. Gyönyörű ez a regény. A tartalma legalább olyan igényes, finom rajzú, mint a csodaszép borítója. Nagyon szívesen ajánlom az igényes irodalom kedvelőinek.

11 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Tetszett az írás finomsága, humora, stílusa, nagyon értékelem, hogy semmi nem volt benne túl sok, szerényen, csendesen, ironikus humorral gördült a történet, szinte kedvem támadt elvonulni egy kolostorba, egy csendes, nyugodalmas, csodaszép helyre, ahol talán megláthatom a Ködkirálynőt és az öreg Zarándoktölgyet, kik átélték az évszázadokat, és a múltról mesélnek.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/06/mork-leonora-kodk…

Mariann_ P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Romantikus regények kedvelőinek ajánlom ezt a könyvet.
Váltott szemszögű, jelen és az 1700-as évek.
Egy 50 éves nő , (végre nem csak a 30 -asok ) küzd ugyan édesanyjával, de inkább magányosan él, megkímélve magát a férfiak okozta csalódásoktól, nem keres kapcsolatot, jól érzi magát a bőrében.
Elutazik a Türingiai-erdőbe, hosszabb időre, egy régi kolostorban bérel szállást.
Olyan élvezettel fogyasztja a kávét egy ott megismert lábadozó férfival, hogy nekem is több koffeinre volt szükségem.
Ottani idejét mesefordítással tölti, kutatásba kezd az írónő kapcsán.
És innentől 2 síkon folytatódik a történet.
Csodás tájleírások, szinte azonnal indulnánk oda…
Az 1700-as években játszódó szál a lelkészlakban sem volt átlagos.
Nyári csillagvizsgálat, kibontakozó szerelem, a tél… , lenyűgözött.
Persze a végére a szálak összefonódtak, nagyon tetszett , az én ízlésem szerint írta Mörk Leonóra.
Kívül -belül elbűvölt , csodaszép a borítója is.

3 hozzászólás
Kokuszka>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Az írónőtől eddig csak A porcelánlány című könyvét olvastam és az nagyon tetszett, így nagy kíváncsisággal és elvárásokkal vágtam neki ennek a történetnek.
A könyv külseje csodálatos, nagyon szép és különleges borítót kapott ez a kötet is.
Az előző történetéhez hasonlóan itt is két időbeli szálon játszódik: egy a napjainkban, egy pedig a 18.század végén. Nagyon szuperek voltak az arányok is, egyáltalán nem váltogatott folyton az írónő a jelen és a múlt között, így nem volt csapongó a történetvezetés.
A romantika szála is leheletnyi finomságú volt, szerintem ez pont így volt jó, nekem nem volt ezen a vonalon hiányérzetem. A fogalmazás is nagyon szép, lírai volt, minden sorát élveztem olvasni, csodás tájleírásokkal megfűszerezve.
Egészen biztosan fogok még olvasni az írónőtől, hiszen ezúttal is csodás olvasási élményben volt részem.
~~~~~~~~~~~
Egy kihívás miatt olvastam most újra ezt a szépséges könyvet és nagyon örültem neki, hogy ismét a kezembe vehettem. Sokkal többet kellene újraolvasnom, mert az idő múltával másképp hatnak a történetek, és most is így történt. Változatlan a véleményem, ez a könyv teli van illatokkal, színekkel, csodás virágokkal és állatokkal, mesés helyszínekkel. Ez az olvasás most 4,5 csillagot ért, és pár év múlva ismét szeretném a kezembe venni. Csak megerősítést kaptam, hogy olvassak még Mörk Leonórától.

2 hozzászólás
Gaby_Roney IP>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Nagyon tetszett a könyv. Olyan témát boncolgat, amit hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá seperni. Nem vagyok az idősíkok közötti váltások híve, de ennél a könyvnél kiemelném. Itt szükség volt erre. Megfogott benne a romantika ábrázolása, az, ahogy az írónő ezt levezette. Pont annyi volt benne, amennyi kellett, ahogy kellett. Külön kiemelném a történetből a tájleírásokat, a lírai megfogalmazást, ami számomra csodálatos volt.
Köszönöm, hogy olvashattam.

Zöldövezet>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Vicces, mesés, szívhezszóló. Első találkozásom Mörk Leonórával a Ködkirálynő, amellyel egyszerre éreztem magam napjaink magyar rögvalóságában, és egy Grimm mesében.
Ki hibáztathatná Krisztát azért, mert talán túl reálisan és illúziók nélkül szemléli az életét negyvenkilenc évnyi tapasztalattal a háta mögött? Kriszta csípős szavakkal megfogalmazott, kendőzetlen véleménye a dolgokról úgy általában (legyen szó akár a női lét többfrontos nehézségeiről vagy a kibírhatatlan anyjáról) folyamatos vigyorgásra késztetett, az írónő olyan szellemes szarkazmussal adta hősnője szájába mindazt, amin kétségbe, urambocsá letargiába is lehetne esni. Ezért az okos, határozott tolmács-fordító Kriszta tüskés kaktusznak látszott, akiről az események kicsit kezdték itt-ott lehántani tudatosan növesztett páncélját. A sorsfordító történésekhez pedig elegendő volt egy berlini könyvesbolt eldugott polcán véletlenül felfedezett mesekönyv.
A mesekönyvvel és Krisztával együtt a 18. században találtam magam, ahol a mesék fiatal írójának, a melegszívű, segítőkész, szép lelkészlány, Charlotte Goldhahn életének egy szívszorító részlete bontakozott ki. A tizennyolc éves, félárva Lottehoz egy cudar húsvéti vihar szárnyain érkezett meg a szerelem az angyalarcú Friedrich von Archfeld báró képében. Az 1700-as évek thüringiai tájai – Weimar napfényben fürdő háztetői, a falusi élet meghitt hétköznapjai, az erdők-mezők szélben hullámzó zöldje – és az ősrégi fa, a Zarándoktölgy, amely látta lombjai alatt állni Charlotte-ot, majd jó kétszáz évvel később Krisztát, időt és teret összekötve képezett hidat a két nő között. Kriszta pedig saját gondjait háttérbe szorítva, egyre makacsabban igyekezett megfejteni Charlotte titkát a lány rég elporladt lábnyomában járva.
Mi lesz Charlotte és Friedrich sorsa? Mi lesz az életét már megtörténtnek tekintő, szkeptikus Krisztával? A regényben finom pókhálóként szövődik egybe jelen és múlt, nem kapkod, nem siet sehová. Időt ad átgondolni egy félig leélt életet, miközben megmutatja, hogy semelyik korban sincsen könnyű élet. Az írónő mindezt egyszerre fanyar, mégis szívmelengetően romantikus módon meséli el, amivel első olvasásra belopta magát a szívembe.

3 hozzászólás
hofeherke11 P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

off
Első olvasásom volt az írónőtől, sok jót hallottam róla, már kíváncsi voltam rá, és annyira megnyert a stílusa, hogy biztosan fogok még tőle olvasni.
Egyszerre könnyed, mélyenszántó, humoros és érződik az alapos kutatás is a könyvön.
Nagyon szeretek fülszöveg olvasása nélkül elkezdeni könyveket, és ennél is jót tett az olvasási élménynek, mert amikor azt hittem, hogy csak a jelenbeli szál lesz, meglepetésként ért a múltbeli szál. Borzasztóan tetszett az a rész is, a kedvenc koromban játszódik, viszont német földön játszódó történetet még nem olvastam.
Érdekes volt a nyomozás is, hogyan jöttek rá egyre több mindenre Lotte életével kapcsolatban, miközben mi mindenről tudtunk a párhuzamos múltbeli szál miatt.
Keserédes volt a vége is, hiszen míg a múltbeli szál spoiler végződött, addig a jelenbeli egy fontos tanítással gazdagíthat minket, mégpedig azzal, hogy mindig van második esély és sosem késő újrakezdeni az életet.
Erre is csak azt tudom mondani, hogy fantasztikus könyv!


Népszerű idézetek

Málnika >!

Én is megtapasztaltam, hogy a lélek jobban tud fájni, mint a test.

250. oldal, 15. fejezet

Bea_Könyvutca P>!

Miért nem tudnak az emberek szépen, csendesen üldögélni? Attól tartanak, ha nem fecsegnek folyamatosan, beszövi a szájukat a pók?

36. oldal

Málnika >!

Én sajnos késve jöttem rá, hogy az ember elsősorban a saját testi-lelki egészségéért felelős, mindenki más csak utána következhet.

52. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: egészség
Málnika >!

[…] az életkor szerintem is sokkal inkább attitűd, mint évszám kérdése.

24. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: életkor
Málnika >!

Hamar megtanulta a leckét, hogy a legfájdalmasabb érzéseinkkel mindannyiunknak egyedül kell megküzdenünk.

78. oldal, 5. fejezet

Málnika >!

Ahogyan élni is szeretek, felébredni reggel, és tudni, hogy ez is egy új nap, tele lehetőségekkel, és hogy még rengeteg élmény vár rám. Zitához hasonlóan én sem akarok már másoknak semmit bebizonyítani. Az egyetlen ember ezen a földön, akinek meg akarok felelni, az én vagyok, Érsek Kriszta.

40-41. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Érsek Kriszta
Málnika >!

Egy nő, ha egy csöpp esze van, időben gondoskodik róla, hogy legyen saját neve, jövedelme, megtakarítása, bankszámlája, hitelkártyája, autója, szobája, számítógépe, e-mail-címe, Facebook-profilja, egyikből se a férjével közöset kelljen használnia, mert ha bajba kerül, késő lesz kapkodni.

34. oldal, 2. fejezet

Málnika >!

És mi, akik Európa szegényebbik felében nőttünk fel, és nincs az a pozíció, ahol a mai napig ne kapnánk összehasonlíthatatlanul kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint jóléti államokban élő kollégáink, mit szóljunk? Mi nem a társadalmi egyenlőtlenség áldozatai vagyunk? A mi hangunkat ugyan ki hallaná meg? Senki, már csak azért sem, mert nem angolul szólunk. Nekünk alapélményünk, hogy az élet igazságtalan, mégsem ebből akarunk megélni.

39. oldal, 2. fejezet

Bea_Könyvutca P>!

Nincs annál fárasztóbb, mint olyan valakivel együtt lenni, aki nem érti, miről beszélsz.

67. oldal

Málnika >!

A történet azonnal megragadott, talán mert már kislány koromban is szörnyen untam azokat a meséket, ahol a lány otthon ül, és arra vár, hogy eljöjjön érte a királyfi fehér lovon. Helyettük ösztönösen az olyan hősnőkkel éreztem rokonságot, akik a kezükbe vették a sorsuk irányítását, megszöktek a rájuk erőltetett vőlegény elől, ablakokon másztak ki, várfalakon ereszkedtek alá, ostoba óriásokat vezettek félre, és maguk választották ki a párjukat.

36. oldal, 2. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

B. E. Belle: Megtörtek
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
J. K. Smith: Csak a tested érdekel
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Bauer Barbara: A fekete rózsa
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem
Fábián Janka: Koszorúfonat
Szélesi Sándor: Kincsem
Bernhard Schlink: Olga