Ködkirálynő 136 csillagozás

Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Mihez ​kezdjen egy nő, ha hamarosan ötvenéves lesz, a házassága tönkrement, a lánya felnőtt és külföldön él, az anyja érzelmi zsarolással tartja őt sakkban, és ráadásul még a munkahelye is megszűnt? Megpróbálja maga mögött hagyni a múltját, és új életet kezdeni. A tolmács és nyelvtanár Kriszta hátat fordít magányos hétköznapjainak, a világtól elvonulva beköltözik a Türingiai-erdő közepén álló kolostorba, és ott fordítani kezd egy jó kétszáz évvel korábban született német mesekönyvet. Ám ahogy halad előre a munkával, egyre erősödik benne a meggyőződés, hogy a történetekben a szerző saját életének fájdalmas eseményeit rejtette el.

Az 1700-as évek végén két fiatal talál egymásra egy kis német hercegségben: a mesemondónak született lelkészlány, Charlotte és a nemesi családból származó orvos, Friedrich. Miközben Európa-szerte dúl a háború, számukra mintha megszűnt volna a világ, úgy érzik, semmi nem fenyegetheti a boldogságukat. Ám a férfit külföldre szólítja a kötelesség, és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Jaffa, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789634752806
>!
Jaffa, Budapest, 2019
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751502

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Érsek Kriszta

Helyszínek népszerűség szerint

kolostor


Kedvencelte 16

Most olvassa 7

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

„Egy nő, ha egy csöpp esze van, időben gondoskodik róla, hogy legyen saját neve, jövedelme, megtakarítása, bankszámlája, hitelkártyája, autója, szobája, számítógépe, e-mail-címe, Facebook-profilja, egyikből se a férjével közöset kelljen használnia, mert ha bajba kerül, késő lesz kapkodni.”

A Könyvfesztiválos bemutató után alig vártam, hogy elolvashassam a csodaszép borítóba öltöztetett, dedikált példányomat. A megszokott, fiatalabb főszereplők után meglepően üdítő volt a találkozás az ötvenéves Érsek Krisztával, aki rácáfol a reklámok üzeneteire, és megmutatja, hogy korosztályának igenis ugyanolyan lehetőségekkel teli minden egyes nap, mint a húszasoknak vagy épp a harmincasoknak. Ahogy fogalmaz, „az életkor szerintem is sokkal inkább attitűd, mint évszám kérdése.” Nárcisztikus anyja és már csak papíron létező házassága elől egy türingiai kolostorba menekül, ahol szomjazza a magányt, miközben egy német mesekönyvet fordít magyarra. Ezáltal szövődik össze Kriszta és az 1700-as évek végén élő Charlotte sorsa, amely az olyan váltott szemszögű elbeszélések kedvelőinek, mint amilyen én is vagyok, igazi csemege. A meserészleteken kívül Wikipédia szócikk, levelek, diplomamunka részlet és egy napilap cikke is színesíti a történetet. A két nő bűvkörébe vonó elbeszélése mellett fontos szerepet kap a feminizmus, az igen találó társadalomkritika, és természetesen, az ízléses romantika is. A második esély megtalálására biztató könyv igazi gyöngyszem, kívül-belül egyaránt.

Jagika P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Némi fenntartásom volt a regénnyel kapcsolatban: attól tartottam, hogy az ötvenéves főszereplőnő nyavalygásainak gyűjteménye lesz a mű. Szerencsére nem így van. Noha Kriszta útkeresése megjelenik, nem annyira zavaró, sőt olyan bölcsességeket fogalmaz meg, amelyeket ebben az életkorban ki lehet – talán ki kell – mondani. spoiler
A regény szerkesztése is élmény: arányos, minden esemény és kapcsolat a helyén van.
A gyönyörű leírással bemutatott táj, helyszín pedig egyszerűen fantasztikus!

Porcsinrózsa>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Sajnos, nem gyakori mostanában az az élményem, hogy nem szeretném letenni a könyvet a kezemből, vagy, ha leteszem, alig várom, hogy ismét olvashassam. Mörk Leonóra könyvénél most ismét átélhettem ezt a nagyon jó érzést.
Ez a regény kiszakított az egyhangú hétköznapjaimból, és gördülékeny, olvasmányos, szép, irodalmi stílusában úgy mesélt, hogy elfeledkeztem az idő múlásáról, a feladataimról, és mindenről, ami a jelenhez kötött.
Szeretettem a mai, izig – vérig eleven hőseit éppúgy, mint a messzi múlt mesealakjait. Zökkenőmentesen tehetjük meg a szerzővel az időutazást, szívhez szóló emberi sorsokat, gyönyörű tájakat, csodás muzsikákat elevenít fel. Megmerültem minden sorában, mint egy pezsdítő fürdőben. Gyönyörű ez a regény. A tartalma legalább olyan igényes, finom rajzú, mint a csodaszép borítója. Nagyon szívesen ajánlom az igényes irodalom kedvelőinek.

11 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Tetszett az írás finomsága, humora, stílusa, nagyon értékelem, hogy semmi nem volt benne túl sok, szerényen, csendesen, ironikus humorral gördült a történet, szinte kedvem támadt elvonulni egy kolostorba, egy csendes, nyugodalmas, csodaszép helyre, ahol talán megláthatom a Ködkirálynőt és az öreg Zarándoktölgyet, kik átélték az évszázadokat, és a múltról mesélnek.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/06/mork-leonora-kodk…

Annamarie P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Fogalmazzunk úgy, hogy piszkosul eltévedtem, amikor ezt a könyvet elkezdtem olvasni.
A karácsonyi ajándékba kapott példány kivételesen gyönyörű borítójával, érdekes fülszövegével nem ébresztette fel bennem a gyanút, hogy nem én vagyok a célközönség.
Miért is ébresztette volna, hiszen én is az ötvenes évem küszöbén vagyok, jó pár problémában érintve is, akkor mi lehet a baj?
Éppenséggel szinte minden.
A két időben játszódó történet jelenbeli része szaggatta az idegeimet kivételes módon. Bocsánat, de valahogy a falra mászok az olyan kifejezésektől, mint „leparkolok a kedvenc hársfám alá”, a bűbájos ibolyamintás bögréktől és hasonlóktól. Bevallom, hogy a végén már mindenre ugrottam. A felszínességre, ellentmondásra, időbeli zavarra. Egyetlen téma sincs rendesen végigvezetve számomra. A feminista szál harmatgyenge, inkább csak díszlet. Rendesen odamondva például a meséknek, ahol a toronyban szövő lány férjét „szexista állatként” nevezi meg a főszereplő. De a végén, hiába kolostorban szeretné meglelni lelki békéjét, mégiscsak egy férfi karjai közt végzi.
A múltbeli írónőt kutató, meséit felfedező szál olvasmányos, romantikus volt, de becsatolása a történetbe nem sikerült igazán gördülékenyre. De ez nem is lett volna akkora baj, hiszen a kutatás összesimította volna ezt az egyenetlenséget. Már, ha lett volna valami tudományos jellege.
Nekem pont ez volt a könyvvel a bajom. Nem volt hiteles benne semmi, még ha valós személy is ihlette. Pedig az ötlet zseniális; egy véletlenül felfedezett mesekönyv, aminek szerzőjét kutatva a jelképes mesék birodalmában bolyonghattunk volna, miközben a kétszáz évvel későbbi női sors valahogy párhuzamba kerül a mesélő életével.
Hosszan fejtegethetném a bajaimat, aminek egyetlen gyökere van, nem én vagyok „ennek az irodalomnak” a célközönsége.

9 hozzászólás
Kokuszka>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Az írónőtől eddig csak A porcelánlány című könyvét olvastam és az nagyon tetszett, így nagy kíváncsisággal és elvárásokkal vágtam neki ennek a történetnek.
A könyv külseje csodálatos, nagyon szép és különleges borítót kapott ez a kötet is.
Az előző történetéhez hasonlóan itt is két időbeli szálon játszódik: egy a napjainkban, egy pedig a 18.század végén. Nagyon szuperek voltak az arányok is, egyáltalán nem váltogatott folyton az írónő a jelen és a múlt között, így nem volt csapongó a történetvezetés.
A romantika szála is leheletnyi finomságú volt, szerintem ez pont így volt jó, nekem nem volt ezen a vonalon hiányérzetem. A fogalmazás is nagyon szép, lírai volt, minden sorát élveztem olvasni, csodás tájleírásokkal megfűszerezve.
Egészen biztosan fogok még olvasni az írónőtől, hiszen ezúttal is csodás olvasási élményben volt részem.

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Romantikus regények kedvelőinek ajánlom ezt a könyvet.
Váltott szemszögű, jelen és az 1700-as évek.
Egy 50 éves nő , (végre nem csak a 30 -asok ) küzd ugyan édesanyjával, de inkább magányosan él, megkímélve magát a férfiak okozta csalódásoktól, nem keres kapcsolatot, jól érzi magát a bőrében.
Elutazik a Türingiai-erdőbe, hosszabb időre, egy régi kolostorban bérel szállást.
Olyan élvezettel fogyasztja a kávét egy ott megismert lábadozó férfival, hogy nekem is több koffeinre volt szükségem.
Ottani idejét mesefordítással tölti, kutatásba kezd az írónő kapcsán.
És innentől 2 síkon folytatódik a történet.
Csodás tájleírások, szinte azonnal indulnánk oda…
Az 1700-as években játszódó szál a lelkészlakban sem volt átlagos.
Nyári csillagvizsgálat, kibontakozó szerelem, a tél… , lenyűgözött.
Persze a végére a szálak összefonódtak, nagyon tetszett , az én ízlésem szerint írta Mörk Leonóra.
Kívül -belül elbűvölt , csodaszép a borítója is.

3 hozzászólás
Linszyy P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Nagyon szép és szomorú történet volt. Főleg az 1700-as évekbeli események érdekeltek, de a kolostortól már a jelen is megragadott. Úgy éreztem, hogy ez egy nagyon alapos háttérkutatást magába foglaló könyv volt, annyira elhitette velem Charlotte élettörténetét, hogy rá kellett keresnem Google-ön, hátha én is megtalálom a Wikis cikket róla. :)
https://youtu.be/_Lox2z2DvT8

Éva_Bátka P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Ha az első könyvem lett volna Mörk Leonórától, biztosan jobban szerettem volna spoiler. Van a könyveinek egy sajátos hangulata, amit igazán kedvelek, ez most is megvolt, de szomorúan azt érzem, aki egy könyvet olvasott Mörk Leonórától, az olvasta az összeset. Az idősíkok, a szereplők, a történet fordulatai, de még a szerkesztés is… Mind-mind annyira egyforma. A porcelánlány Lilijét kedveltem, itt viszont Kriszta inkább idegesített, mintsem szimpatikus lett volna. Alig volt személyisége, vagy története, helyette nyakon lett öntve egy vödör sztorival, anekdotával a – történet szempontjából teljesen irreleváns – barátnőiről. Szóval Kriszta karaktere számomra buta, felszínes és inkább idegesítő volt, habár az írónő nyilván nem annak szánta. Ugyanis nála nincsenek negatív karakterek spoiler. Mindenki gyönyörű, nagyon okos, minimum sebész, kedves, jóságos és oltalmazó. Így aztan nincs konfliktus, nincs bonyodalom, intrika, és ugye jellemfejlődés sem.
Kár érte…
A herceg és a lányka a polcomon vár. Most egy időre hátrasorolva…

landi72 P>!
Mörk Leonóra: Ködkirálynő

A borító gyönyörű, a színe a kedvenc lilaárnyalatom. A történet ennél is szebb. Egy finom, női humorral átszőtt, kellemes stílusban íródott két szálon futó regény. Az egyik szál napjainkban játszódik, tele modern összetevőkkel. Ritkán sikerül olyan könyvet olvasni, amikor a főhős azonos korú velem (régen gyakrabban előfordult), ez most megvolt, közel egyidős vagyok a jelenkori részek hősnőjével. Sokban hasonlítok is rá, ami nagyban hozzájárult, hogy közel éreztem magamhoz a történetét. A másik szál a 18. század végén játszódik, egy kedves fiatal lány szomorúan záruló szerelmének története. Szeretem a több korban játszódó, de valahogy mégis összefonódó, kapcsolódó történeteket. Mindez jelen volt ebben a csodálatosan megírt, szimpatikus hangvételű regényben. Nagyon tetszett, jó volt olvasni minden sorát.


Népszerű idézetek

Málnika >!

Én is megtapasztaltam, hogy a lélek jobban tud fájni, mint a test.

250. oldal, 15. fejezet

Málnika >!

Én sajnos késve jöttem rá, hogy az ember elsősorban a saját testi-lelki egészségéért felelős, mindenki más csak utána következhet.

52. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: egészség
Málnika >!

(…) az életkor szerintem is sokkal inkább attitűd, mint évszám kérdése.

24. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: életkor
Bea_Könyvutca P>!

Miért nem tudnak az emberek szépen, csendesen üldögélni? Attól tartanak, ha nem fecsegnek folyamatosan, beszövi a szájukat a pók?

36. oldal

Málnika >!

Ahogyan élni is szeretek, felébredni reggel, és tudni, hogy ez is egy új nap, tele lehetőségekkel, és hogy még rengeteg élmény vár rám. Zitához hasonlóan én sem akarok már másoknak semmit bebizonyítani. Az egyetlen ember ezen a földön, akinek meg akarok felelni, az én vagyok, Érsek Kriszta.

40-41. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Érsek Kriszta
Málnika >!

Hamar megtanulta a leckét, hogy a legfájdalmasabb érzéseinkkel mindannyiunknak egyedül kell megküzdenünk.

78. oldal, 5. fejezet

Málnika >!

Egy nő, ha egy csöpp esze van, időben gondoskodik róla, hogy legyen saját neve, jövedelme, megtakarítása, bankszámlája, hitelkártyája, autója, szobája, számítógépe, e-mail-címe, Facebook-profilja, egyikből se a férjével közöset kelljen használnia, mert ha bajba kerül, késő lesz kapkodni.

34. oldal, 2. fejezet

Málnika >!

És mi, akik Európa szegényebbik felében nőttünk fel, és nincs az a pozíció, ahol a mai napig ne kapnánk összehasonlíthatatlanul kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint jóléti államokban élő kollégáink, mit szóljunk? Mi nem a társadalmi egyenlőtlenség áldozatai vagyunk? A mi hangunkat ugyan ki hallaná meg? Senki, már csak azért sem, mert nem angolul szólunk. Nekünk alapélményünk, hogy az élet igazságtalan, mégsem ebből akarunk megélni.

39. oldal, 2. fejezet

Málnika >!

A történet azonnal megragadott, talán mert már kislány koromban is szörnyen untam azokat a meséket, ahol a lány otthon ül, és arra vár, hogy eljöjjön érte a királyfi fehér lovon. Helyettük ösztönösen az olyan hősnőkkel éreztem rokonságot, akik a kezükbe vették a sorsuk irányítását, megszöktek a rájuk erőltetett vőlegény elől, ablakokon másztak ki, várfalakon ereszkedtek alá, ostoba óriásokat vezettek félre, és maguk választották ki a párjukat.

36. oldal, 2. fejezet

Málnika >!

Úgy kell nekem, miért nem álltam én is időben vállalkozónak! Pontosabban voltaképpen az vagyok, arra vállalkozom hónapról hónapra, hogy megéljek.

38. oldal, 2. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

B. E. Belle: Megtörtek
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
J. K. Smith: Csak a tested érdekel
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Bauer Barbara: A fekete rózsa
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem
Fábián Janka: Koszorúfonat
Szélesi Sándor: Kincsem
Bernhard Schlink: Olga