A ​herceg és a lányka 44 csillagozás

Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

2019, ​Budapest. Nóri, a fiatal gitárművész különös ajándékot kap a tizennyolcadik születésnapjára az édesanyjától: egy régi flopilemezt, amit meg sem tud nyitni. A lány mindent elkövet, hogy megtudja, mit rejt a lemez, mert ez az egyetlen lehetősége arra, hogy rátaláljon az apjára, akivel soha életében nem találkozott, és akiről jóformán semmit nem tud. Hamarosan kiderül, hogy az adathordozón egy regény kézirata található, egy Beethoven korabeli szerelem története, amelynek két szereplőjét a muzsikus zenéje hozta össze. Nóri merész elhatározásra jut, de ahhoz, hogy a tervei megvalósulhassanak, Berlinbe kell utaznia.
1800, Poroszország. Frieda, a jómódú berlini hugenotta család lánya vidéken nyaralva ismeri meg a szomszédos kastélyban vendégeskedő porosz királyi herceget, aki egyszerre hadvezér, zeneszerző és zongoraművész. Frieda életét szintén a zene határozza meg, ám hiába rendkívül tehetséges, lány lévén még csak nem is álmodhat arról, hogy zongoraművész legyen. Amikor… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2020
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752455
>!
Jaffa, Budapest, 2020
312 oldal · ISBN: 9789634752752

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

„Nem először tűnődött el rajta, vajon hová tűnnek a férfiak a családok életéből. Hol van az megírva, hogy a nőknek magányosan kell megvívniuk a harcot a túlélésért?”

Mörk Leonóra új regénye bár megjelenését illetően speciális, hiszen a járványhelyzet miatt előbb jött ki e-könyvben, mint nyomtatott formában, cselekményszövését és felépítését tekintve korábbi írásait idézi. A jól bevált váltott idősíkú elbeszélés ugyanis újra visszaköszön, a pontos kapcsolódási pont pedig csak a regény vége felé derül ki. Azonban ezúttal három főhősnőt is kapott a történet: Nórit, annak édesanyját, Erikát, illetve Friedát. A főszereplők pedig három különböző korszakból jelentkeznek saját fejezeteikkel: Nóri 2019-ből, Erika főként 2000-ből, míg Frieda az 1800-as évek elejéről. Az a kapocs, amely ez alatt a 219 év alatt összeköti őket, pedig nem más, mint Beethoven zenéje. Miközben a szálak egy flopin át összeérnek, van még egy kapcsolódási pont a szereplők között, beleértve a mellékszereplőket is, az pedig az apahiány. A férfiak eltűnése a családból fontos téma, azonban itt már annyira erőteljesen túlhangsúlyos, hogy nem lehet igazán komolyan venni. Miközben Berlinen át egészen a Zöld-foki szigetekig is eljuthatunk a szereplőkkel, a zenetörténet mellett történelmi, irodalmi és teológiai ismereteket is ad át az írás.

Bár az újságíró szerzőnek régóta nagy kedvelője vagyok, sajnos az új regény jóval kevésbé varázsolt el, mint az eddigiek. Talán túlságosan a régi, bevált sablonokra épít, túl sokat akart besűríteni 300 oldalba, egyes elemek túlzott hangsúlyt kaptak, míg az egész valahogy kevésbé állt össze, és nem sodort úgy magával. Könnyen olvasható, kellemes olvasmány, ám számomra nem hozta az írónőtől a kedvenc könyvem, A porcelánlány kiemelkedő színvonalát.

szabadosági I>!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Első könyvem volt a szerzőtől, és tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetem, mert a kiadó engem kért meg, hogy mutassuk be online. Talán még sokáig nem olvastam volna Mörk Leonórától, pedig hiba lett volna.
Imádtam! Tipp: úgy olvassátok, hogy hallgatjátok közben Beethoven dallamait! :) Én a felétől így olvastam és elképesztő utazás volt. Újra meghozta a kedvem a komolyzenéhez, így már emiatt megérte, és köszönöm a találkozást! Élveztem.
Kikapcsolt, együtt utaztam a szereplőkkel az 1800-as évek Poroszországától, Indián és Berlinen át egészen napjaink Budapestjéig. Ugyan az apahiány a kiindulópont, én mégis a regény két erős és emlékezetes férfi alakjára hívnám fel a figyelmet, akik tudom, hogy még sokáig velem maradnak. Az egyik Louis Ferdinánd, a napóleoni háborúk hőse, a kiváló lovas, a jóképű, a nők kedvence, közben művészlélek, hiszen zeneszerző, zongorista és tulajdonképpen kora celebje – aki ráadásul valóban létezett, és Beethoven nagy rajongója, sőt barátja volt, de a másik férfi, a 200 évvel később élt Thomas is emlékezetes figura. A regényíró, volt zongorista, Beethoven-mániás, aki épp Louis Ferdinándról ír regény, és olyan felelősséggel éli az életét, amiről a mai férfiak igazán példát vehetnének!

Ügyesek a csavarok, jók az ötletek, ahogy minden szereplő életét keresztezi Beethoven, ez tulajdonképpen a regény vezérmotívuma, és én ezt nagyon élveztem. Ugyan Németországot nem kedvelem, de meghozta a kedvem egy bonni úthoz.

A könyvbemutatót a Jaffa facebook oldalán visszanézhetitek. De inkább olvassátok el! :)
Már megszereztem A porcelánlányt, hamarosan sort kerítek arra is!

És azért is emlékezetes lesz, mert az első e-könyv olvasásom! Elvek meg minden.. de nagyon jó volt! Kindle-ön olvastam, kölcsön kaptam egy barátnőmtől, de lehet kénytelen leszek beszerezni egyet… :D

9 hozzászólás
Annamarie P>!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Nagyon szépen és alaposan van felépítve a regény gerincét alkotó tizenkilencedik századi eseménysorozat, melynek Poroszország végnapjai adják a hátteret. Innen emelkedik ki, akárcsak egy fali szőttesből a herceg és a lányka alakja. Tracy Chevalier – A hölgy és az egyszarvú könyvének olvasási élményét juttatta eszembe, talán a cím miatt is. A brit szerző hasonló akkurátus munkájával gyűjti össze a múltbeli események alapját, mint Mörk Leonóra.
Kivételes élményt nyújt ez a kötet, melyben a zene csak emeli tovább az ember lelkét.

Szépirodalmi igényességgel megírt történettel van dolgunk, és éppen ezért esett megint csak rosszul, amikor hirtelen kidobott a szöveg. Képtelen vagyok befogadni azt a didaktikusságot, amit a szerző használ. Ennyire profánul nem lehet nevelni az embereket. Egy ilyen szép és kedves regényben, ahol elmélázva szendergünk a csodás zenei futamokban, kijózanító pofonként hatnak a környezetvédelem érdekében tett, amúgy nagyon helyes intézkedések. Sajnos a járulékos nyereség beiktatása, járulékos veszteséget eredményezett nálam. Akárcsak a gyereküket egyedül nevelő, főként anyákról szóló állandóan előkerülő apróságok. Nagyon félrevihet ez mindent. Erőszakos betoldásnak érzem az egészet. Nem azt mondom, hogy nem fontos a kis teknősök megmentése, vagy a társadalom érzékenyítése az egyszülős családokra, csupán azt, hogy nem ebben a szépirodalmi alkotásban lenne a méltó helye. Aki ettől el tud vonatkoztatni, az egy nagyon olvasmányos és kedves történettel ismerkedhet meg, tartalmas időtöltésben lesz része. Én összességében nagyon örülök, hogy olvashattam a regényt, és tudom azt is, ki fog örülni majd, ha kölcsön kaphatja tőlem.

Teljes értékelés: https://annamarie-irkal.blogspot.com/2020/08/mork-leono…

2 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

A havi beszámolómban említettem már, hogy nehezemre esik fikciós történeteket olvasni, kitalált világokról, szereplőkről, Mörk Leonóra könyve mégis beszippantott egyetlen szempillantás alatt. Csak az önfegyelem tartott vissza attól, hogy egy ültő helyemben végig olvassam a regényt, este tizenegykor letettem az utolsó négy fejezetet. ;)

Murakami Haruki regényeiben szokott ennyi zene lenni, mint most A herceg és lánykában szerepel, és a világhírű japán írótól szokhatták meg a könyvmolyok a komolyzene térhódítását is. Mörk Leonóra Beethoven muzsikájával fejezi ki a szereplők közti szerelmet, kapcsolati dinamikát, a zene, a zongora, hidat emel a szerelmesek között, még viszonyuk előtt évekkel is.
(további vélemény itt:
https://czenema.blogspot.com/2020/06/mork-leonora-herce… )

Mariann_ P>!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Nekem nagyon tetszett ez a több idősíkban játszódó történet.
Szívesen olvasok ilyeneket, Mörk Leonóra pedig ennek a mestere.
Hozzáteszem, hogy a leírásokban felvonultatja a színek kavalkádját, olyan gyönyörűséges, hogy látom magam előtt, szeretnék ott lenni, de egy kicsit így is ott vagyok.
Az összefüggések kitalálhatóak, de ez nem zavaró, inkább szorítottam, hogy úgy legyen, ahogy gondoltam.
A borító nagy kedvenc lett , de mondhatom azt, hogy kívül-belül tetszetős.

pjutko >!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Nagyon szeretem Mörk Leonóra könyveit, ő sem okozott még soha csalódást!

Több szálon futnak az események a könyvben, (egy korabeli szál mindig a választott történelmi korból és egy napjainkból) és váltott szemszögből szemlélhetjük a történéseket. Nagyon bírom, hogy az írónő mindig közel hoz egy-egy csak tankönyvből ismert híres (vagy éppen méltánytalanul háttérbe szorított) történelmi személyiséget, most pl. Louis Ferdinandot. Gyönyörűek a tájleírásai, mintha csak a saját szememmel látnám az adott helyet, ami jellemzően Németország! És nagyon fontos, hogy egy csomó más téma is szóba kerül, mint pl. itt az egyszülős családok problémái, de legyen szó akár környezetvédelemről, gyereknevelésről vagy akár sok nőt érintő betegségről.

A komolyzene központi téma, ami számomra emeli a történet értékét! (Milyen jó lenne egy Nincs Időm Zenét Hallgatni csoport is!)

Nagyon jól olvasható ez a történet is, csak úgy sodor magával!

Sajnálom szegény írókat, mert az olvasó pár óra alatt elolvassa a hónapok munkájával szerzett művüket és máris követeli a következőt! :o) Én is várom máris a következő történetet.

medizonka>!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Megnyugtató hangulatú, jól kidolgozott, következetes cselekményfelépítésű történet, ami magán hordozza az írónőtől már megszokott stílusjegyeket, amiket ezúttal még finomabb mozdulatokkal hangol össze. Akár egy védett stílusjegyű cizellált hímzés, amiről tudjuk, hogy milyen alakja lesz, milyen színekből fog állni, milyen eszközökkel készül, de a végeredmény mégis csodás és varázslatos, ámulatba ejtő összképet ad. Most is tudvalévő volt, hogy több idősíkban játszódik a történet , aminek a végére szépen eldolgozottan, egybefonódnak a szálak, közben pedig erős karakterek rajzolódnak ki. A hangsúlyos szerepet most is a női sorsok kontúrozása adta, mindjárt három nő ( Nóri, Erika, a múltbeli Fridriche ) története rajzolódott ki. Mindhármójuk között pedig a komolyzene iránti rajongás, különösen Beethoven művei iránt, teremti meg a kapcsot. Leginkább Frida sorsának kifejtése tetszett a legjobban, hiszen mai szemmel nézve egy nagyon naiv „ fruskának” tűnik, aki annak ellenére is a szoknyabolond herceg „skalpja”-vá válik, hogy tudva tudja, hogy mire számíthat minden előzetes figyelmeztetés ellenére is. Ha mai lány lenne… akkor valószínűleg le ültem volna vele elbeszélgetni, hogy ne rohanjon bele a sorsába. DE ! Frida a XIX. század eleji Poroszországban élt és ugye mindent a helyén kezelve és idejében, akkor viszont nagyon is korrektül van ábrázolva a sorsa. Gondolom egy akkori 16-18 éves fiatal lány élethelyzete, érzései, gondolatvilága nagyon is más volt a maihoz képest. Innen nézve valószínűleg én sem dönthettem volna másként a helyében.
A sorsok ábrázolása mellett egy igazi kulturális , turisztikai és zenei körképet is kapunk jelentős háttérmunkát feltételezve és informatív, színes ismereteket átadva. Erika révén, aki helyi idegenvezetője egy utazási irodának korhű képet kapunk a Zöldfoki-szigetek, Dél-India és Németország látnivalóinak és turisztikai jellegzetességinek, napjaink dúsgazdag rétegének exkluzív nyaralásával kapcsolatos háttér információkat felvonultatásával, mely csodaszép tájleírásokban, gasztronómiai élmények átadásában csúcsosodik ki itt- ott ízléssel odatett humorral fűszerezve. De ,ami a leginkább az írói életmű eddigi csúcsára helyezi ezt a regényt, az a Beethoven munkásságának szellemi, zenetörténeti, irodalmi értő átszövése a történeten. A regény felétől már szinte nem is érdemes tovább olvasni, ha az ember nem hallgatja mellé a felemlített Beethoven ( vagy Nóri esetében Bach) műveket. Egy ízig-vérig értő kézzel megkomponált kulturális élményt és kikapcsolódást jelent ez a regény, hiszen sok -sok hasznos adalékot kapunk belőle történelmi, irodalmi, zenetörténeti, építészeti, földrajzi nevezetességekről. nem csoda, ha kedvet kap az ember – most már sokadszor- egy németországi út tervezgetéséhez.

2 hozzászólás
xeral>!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Tökéletes:-) annyira tetszett, imádom a könyveit kivétel nélkül. A Lány igazgyöngyökkel volt az első olvasmányom, mindig magával ragadnak a történetek és a zene, bár én nem rajongok a klasszikus zenéért. Ilyenkor mégis úgy gondolom, ideje lenne meghallgatni párat, hátha változott az ízlésem. Ami biztos potlom a még nem olvasott írásait és várom az újabbakat.

Könyvözön >!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Az elején nehezen rázódtam bele a regény világába, nem találtam meg azt a szereplőt, akivel azonosulni tudnék, ugyanis mindenkit csak részlegesen ismerhettem meg. A történetet közepe felé kapunk teljes képet a karakterekről és ekkor már az események is izgalmas fordulatokat vesznek.

Nagyon kedvelem azokat a könyveket, melyben a szereplők egy-egy művészeti ág iránt tanúsítanak szenvedélyt. A művet olyan erősen hatja át a zene szeretete, hogy olvasás közben én is hallani véltem a lágy dallamokat.

Bővebben itt olvashatsz a történetről:
https://www.instagram.com/p/CC-x3QAhVxy/

bedina0403>!
Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

Mörk Leonóra neve számomra már garancia !Most is ugyanazt kaptam mint eddig mindig a könyveitől.Szeretem az időugrásokat szeretem hogy mindig tanulok benne valami újat , és szeretem hogy árad a tudás és az intelligencia a sorokból.Nem csak egy egyszerű romantikus sztorit kapunk , hanem történelmet , utazást , zenei tudást, a zene szeretetét, és még sorolhatnám.Köszönöm az élményt és kívánok még sok hasonló regényt magunknak az írónő tollából!!!


Népszerű idézetek

szabadosági I>!

Ez is csak egy férfinak juthat eszébe, feltételezni, hogy egy fülig szerelmes lány a szíve helyett az eszére hallgat, és a következményeket gondosan mérlegelve fog dönteni!

Málnika P>!

Azzal azonban, hogy valamire nem akarunk gondolni, az eseményeket nem tudjuk feltartóztatni.

Málnika P>!

Úgy vélte, egy kis luxus mindenkinek jár, és számára ezt télen a mézeskalácsos latte, nyáron a jeges karamellás macchiato, a kettő között a vaníliás tejeskávé jelentette, most is ezt rendelt.

moonchristal P>!

– Tulajdonképpen mindegy, ki az, a lényeg, hogy legyen legalább egyvalaki, aki szereti az embert. Akkor már életben lehet maradni.

pjutko >!

Arra senki nem figyelmeztette, hogy szülőnek lenni folyamatos lelkiismeretfurdalás, és jó megoldás nincs.

Málnika P>!

Szeretett szavak helyett képekben gondolkodni, és önmagát úgy képzelte el, mint magasan szálló léghajót, amit három biztonsági kötél mégis összeköt a földdel, megakadályozva, hogy elsodorja a szél.

moonchristal P>!

Soha nem értette, az emberek miért isznak meg drogoznak, amikor ott a zene.

2 hozzászólás
Könyvözön >!

-A halottak senkinek nem ártanak, csak az élők szokták bántani egymást.

medizonka>!

Már régen belátta, igazat mond a német vicc, miszerint a világ három leggyorsabb élőlénye a nindzsa, a gepárd és a német polgár, ha észreveszi, hogy megnyitnak egy új pénztárt a szupermarketben.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gepárd · nindzsa

Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Enigma
Bernhard Schlink: Olga
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Bábel
Theodor Fontane: Effi Briest
Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár
David Nicholls: Mi
Petróczki Kitti: Lujzi élete