Válogatott ​elbeszélések 69 csillagozás

Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Az ​iskola követelményeit szem előtt tartva, a kötet elsősorban a közvetlenebbül társadalmi mondanivalójú, egyszerűbb szerkesztésű és ismertebb elbeszéléseket tartalmazza. A Hét krajcár önéletrajzi ihletésű történetéből a látszólag humoros, valójában tragikus kicsengésű krajcárkeresgélés vérlázító következtetésekhez vezeti az olvasót. A Sustorgós, ropogós tafotában látszólag idilli faluképéről az elbeszélés végére derül ki, hogy mennyire hamis, mennyire csak a felszínen idilli ez a világ. A Szegény emberek az első világháború pusztításainak különös, rendkívül eredeti szempontból való ábrázolása; nem háborús történet, hanem azoknak a lelki, pszichikai sérüléseknek és következményeinek a drámai rajza, amelyeket a háború mindenkiben létrehoz. A kondás legszennyesebb inge egy kisfiú halála kapcsán mutatja be azokat az iszonyú különbségeket, amelyek „lent” és a „fent” világa között fennállnak. A Csibe-novellákat az egyik legjellemzőbb darab, a Csibe a színházban volt képviseli. A Világ… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár, Diákkönyvtár, A magyar próza klasszikusai

>!
Adamo Books, 2017
ISBN: 9789634531845
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2013
ISBN: 9789633760611
>!
Kossuth, Budapest, 2007
368 oldal · ISBN: 9789630949606

14 további kiadás


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Mátyás király · édesanya · sógor · sógorasszony · Tanító

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Debrecen · Olaszország


Kedvencelte 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Jó volt kicsit visszatérni a régi idők világába, és néha újra iskolásnak éreztem magam, hogy Móricztól olvasok.
Több kedvencet is ki tudnék emelni, például a Fillentőt, a Hét krajcárt, a Szegény embereket vagy a Tragédiát, amelyek annak idején iskolai tananyagként is felbukkantak az életemben.
A Fillentő történetét soha nem fogom elfelejteni, korábban is, és most is könnyet csalt a szemembe, az abszolút kedvencként ezt emelném ki.

>!
Zsuzsi_Marta P
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

A kötet 14 elbeszélést tartalmaz, melyeket Móricz 1908 és 1938 között írt. Örömmel olvastam mindet, annak ellenére, hogy ezt sokszor megnehezítette az erős tájszólás, mellyel Móricz méginkább és hangsúlyozva kívánta visszaadni, szemléltetni a kort, helyszínt és szereplőket, magát a cselekményt.
Nem mindegyik elbeszélés tetszett, de ez nem is baj. Néha soknak tartottam a párbeszédet: pl a Mese a zöld füvön, vagy elnyújtottnak a cselekményt önmagát pl Égi madár.
Ám a Hét krajcár továbbra és változatlanul is nagy kedvencem, s nem csupán kisiskolásként, de most is könnyeket csalt elő, mikor olvastam. Akárcsak a Szegény emberek, valamint az Egyszer jóllakni című. A napszámosok sanyarú sorsát, életét és kiszolgáltatottságát ábrázolja az író; hiába dolgoznak éjjel is (!) a földeken, holdvilágnál, üres levesnél többre akkor sem futja ebédre, nincs előrelépés életükben, korán megöregednek, beteggé, kiábrándulttá, s leginkább közömbössé válnak szinte minden iránt. S ezen az egyszeri segítség, amolyan segély sem tud igazán és sokat lendíteni, hacsak az a pár óra, jó és örömteli érzés, amit a tartalmas, laktató étel jelenthet.

16 hozzászólás
>!
icu79 P
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Ezek a hosszabb, rövidebb elbeszélések mindegyike igazi gyöngyszem, néhányat már ismertem korábbi tanulmányaimból. Egy részük a paraszti világ életét, az emberek egyszerű gondolkodását tárja elénk, és több is szól a városi, úri világ mindennapjairól, problémáiról. Talán egységesen elmondható mindegyikre, hogy nem kifejezetten vidám történetek, gyakran nyomasztóak. Ami lenyűgöző – és én ezért is szeretem Móriczot – az a magyar nyelv gazdagságának használata.

>!
Adrirawia
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Csak két rövid történetet olvastam el, A szegény embereket és a Tragédiát.
Mindkettő érdekes, mindkettő jó… És mindkettő szomorú.
Egyébként eléggé abban a hitben voltam, hogy Móricz Zsigmondnak gyerekkönyvei vannak.
Mindenesetre a Szegény emberek című novellában valahogy nem esett jól olvasni, hogy mit tesz a főszereplő.

>!
Mimiti
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Úgy látom ahány kiadás, annyiféle tartalom. Egy viszont biztos: az egyszerű ember fájdalmait Móricz tudta igazán megragadni és bemutatni.
Mindig nagyon szerettem az elbeszéléseit, bennem is van valamiféle illetlen vonzódás a tragikum iránt, ami pedig át- meg átszövi szinte az összes történetét. Még a legkedvesebb elbeszélés is szívszorító; mikor az ember azt gondolja, hogy na végre valami bájos, idilli részhez ért, akkor mindig jön a csavar, a borzalom.
Elég sokféle történet volt az általam olvasott kiadásban, paraszti, történelmi, Csibe-novella is; a stílus, a szóhasználat mindig tökéletesen idomult az adott közeghez, szerintem nagyon jól megmutatja, hogy milyen sokoldalú író volt Móricz. A hangulatteremtés tökéletes, átélhető. Az én kedvenceim eddig is a paraszti életet bemutató novellák voltak, a könyv elolvasása után is azok maradtak.

>!
fülcimpa
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Aki nem reagál minimális elérzékenyüléssel némelyik írásra, annak nincs lelke! Mondom ezt én, aki hiperszupermegaérzékeny vagyok :))) Kemény válogatás. Kitartást hozzá.

>!
szmelus P
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Első ilyen hosszú novellás kötetem. Egy kihívás miatt naponként egyet olvastam. Jó volt visszamenni az időben. Az első novelláknál érződött még az egyszerűbb, tisztább érzés, beszéd. Természetes rossz volt olvasni a szegénységről és annak minden „hozadékáról” Voltak számomra elvontabbak, illetve a vége felé már nehezebben olvashatóbbak, illetve érződött az író érettebb kora, gondolkodása.

>!
Morn
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Most valahogy nem volt az igazi… Lehet én gondoltam rosszul, hogy most kívánok valami jó régi magyart. Pedig aztán szeretem Móriczot.
Több elbeszélés is ismerős volt, de akadt olyan is, amit először olvastam. A kötet maga is megosztó, mert volt, amire alig bírtam koncentrálni, annyira nem kötött le. A paraszti nyomor ábrázolása, a nyomasztó történetekkel még nem is lenne problémám, hiszen az ember mondhatni ezt szokta meg Móricztól, de valahogy most nem bírt megtalálni. Lehet, tényleg csak máskor kellett volna előszednem a kötetet.

>!
Móra, Budapest, 1977
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631110265
>!
csgabi MP
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

A 2015-ös, őszi Bradbury kihívásra olvastam el az elbeszélés-gyűjteményt illetve az utolsó néhányat pluszban, hogy következő hétfőn új könyvet kezdhessek el. Volt a kötetben több nagyon érdekes, megható, izgalmas, kellemes elbeszélés; érdemes volt elolvasni, habár találkoztam több érdektelen, számomra unalmasabb elbeszéléssel is. Átlagban kiegyenlítették egymás a jó és kevésbé jó írások.
Nem igazán tudok mást írni. Elbeszéléskötet.

>!
mokus33
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések

Elhatároztam, hogy folyamatosan újra előveszem az iskolában tanult nagy magyar íróink egy-egy könyvét, novelláskötetét, így került a kezembe ez a könyv is. Címéhez hűen összeválogatott novellákat tartalmaz, melyből egy-kettővel találkoztam már iskolai éveim alatt, de most jobban sikerült őket átéreznem, értelmeznem. Nem mondom, hogy minden egyes novella elnyerte a tetszésemet, volt olyan, amelyiknek nem jött át a mondanivalója, de az biztos,hogy most már más szemmel nézek Móricz Zsigmondra. Nem lesz kedvenc továbbra sem talán életének Csibe-vonala miatt sem sikerül megszeretnem, és azért sem, mert néha nagyon erőltetettnek éreztem a novelláit. Talán még népi parasztíróként tudott számomra a legtöbbet nyújtani, az ilyen témájú novellái meggyőztek, de pl. amikor a természetről ír, az nekem nem tűnt igazinak. Talán azért, mert ott Fekete István az etalon számomra. Amiben még nagyon erős Móricz, az a társadalomrajz és -kritika, sokszor tragikus történeteit így felnőtt fejjel már jobban át tudom érezni, el tudok rajta gondolkodni. Ezért is örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, azt hiszem, megpróbálkozom még néhány könyvével a közeljövőben.


Népszerű idézetek

>!
encsy_eszter

Nem érezte az étel izét. Nyomást érzett odabent és szeretett volna levegőre menni. Vagy legalább káromkodni egy nagyot, keserveset. És végtelen fájdalommal, irigységgel nézett körül a népen. Mindenki vidám volt, nevetett, habzsolt. És ő már tudta, hogy vége. Ma már evett annyit, mint egész életében egy ülésre szokott. De össze csikorgatta fogát s odatartotta a tányérját a harmadik fogásnak. Ez lencse volt orjával. Kint, a cselédek és munkások közt nem tartották meg a szokásos sorrendet, amit odabent a vőfély verssel szabott meg. Azt adták, ami közelebb esett. Ez ebből evett, az abból. Kis János mindenből.

Tragédia

>!
fülcimpa

Az egész szobának valami roppant jó pörköltszaga volt. A fiatalember nem szólt egy szót sem, mert krisztustalan éhség támadt benne erre a szagra, s az volt a gondolata, ha most el kell menni evés nélkül, akkor felakasztaná magát.

208. oldal Kiserdei angyalok

>!
Belle_Maundrell 

Mindig olvassatok, és mindent elolvassatok.

A szentjakabi iskola

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
>!
Florentino

Én nem bánom, ha a feleségemet az egész világ szereti is, csak ő ne szeressen mást, csak engem.

29. oldal

>!
Szuszusz

Ma van egy igen szép akciónk: a kültelki gyermekek érdekében mi indítottuk azt a mozgalmat, hogy ne nyolckor kezdődjék az iskolai tanítás, hanem kilenckor. (…) Ez jó, ez helyes, a gyerekek egy órával tovább alhatnak reggel. Ha tudnák a pedagógusok, hogy ez az egy órai alvás többet ér a gyerek szervezetének, mint akármi, akkor nem kellene társadalmi úton kényszeríteni rá őket az iskolai idő kitolására. De hiszen nem pedagógusok intézik az élet dolgait, hanem politikusok…

>!
icu79 P

És édesanyám bennünket csak arra nevelt, hogy a szegényt soha le ne nézzük, hanem ha módunkban van, adakozzunk nekik, mert abban az időben az a jó és szép felfogás volt, hogy az Isten külön teremtette a szegényeket és a gazdagokat, és a szegényből sohasem lehet gazdag, bár a gazdagból lehet szegény. Azért kell, hogy a gazdagok adakozzanak a szegényeknek, hogyha egyszer ők is lehullanak a sárba, nekik is jól fog esni, ha a jószívűek megkönyörülnek rajtuk.

323. oldal - Akkor krinolinban jártak, tegnap mesél a mának

Kapcsolódó szócikkek: édesanya · szegénység
>!
Belle_Maundrell 

Az egész iskola Fillentő felé fordult, úgy lestük ragyogó szemmel a gyönyörű feleletet. Ő pedig elkezdte:
– Tegnapelőtt kimentem az erdőbe (halk kacagás hallatszott, mert a falunk határában nincs is erdő, sehol sincs, csak arra a mádi hegyeken), és ott minden fára fel volt írva krétával, hogy itt járt Mátyás király, és az utolsó fához oda volt kötve a kolozsvári bíró, és Mátyás király egy vastag nádpálcával fenekelte, amiért édesanyámnak nem engedte, hogy fát szedjen az erdőben.

Fillentő

Kapcsolódó szócikkek: Mátyás király
>!
kékmadár

Az alsóvégen van egy kis házikó. A mesében sincs különb. Hófehérre, fényesre meszelve, magas szalmatetején gólya – az eresz alatt fecske vert tanyát. A rédelyes tornác gerendáján cserepes virágok, a csurgóban, dézsában pompás, ezervirágú leánder. A sövénykarókon tejesköcsögök, fekete falú, fehér virágú bányai fazekak, kék-fehér mázas túri csuprok. Rendes, tiszta udvar, szekér fel nem vágja, gaz be nem növi.

Itt lakik maga a boldogság.

Sustorgós, ropogós tafotában

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · fecske · gólya
>!
Florentino

Telihold volt, s az égen apró felhők kergetőztek.
– Lesz eső?
– Hogy lenne, Hold telésen nincs eső. A fényes hold mind felszíja a vizet a fellegekből. Avval mosdik, azér olyan fényes az ábrázatja.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felhő · Hold · telihold
>!
Florentino

A két apa egymásra nézett, aztán gyorsan elfordult. Mindenik szégyellte a harcmezőn a férfiszemben a könnyet…

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könny

Hasonló könyvek címkék alapján

Kodolányi János: Küszöb
Géher István – Mesterházi Márton (szerk.): Vadnyugat
Kodolányi János: Pünkösdi dáridó
Kodolányi János: József, az ács
Anton Tammsaare: Pünkösdvasárnap
Ole Edward Rölvaag: Győzedelmes Péter
Ole Edward Rölvaag: Hallgat a prairie
Ignac Koprivec: Ház a domboldalon
Radu Aldulescu: Jeruzsálem prófétái
Louis Aragon: A bázeli harangok