Rózsa ​Sándor a lovát ugratja (Rózsa Sándor 1.) 43 csillagozás

Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Hol voltak már a betyárok, s hol a betyárromantika, amikor Móricz Zsigmond megírta egyik legnagyobb regényét Rózsa Sándorról. Miért volt szüksége éppen Rózsa Sándor alakjára Móricznak, aki – Ady szavaival élve – „nemcsak temeszteni, hanem támasztani” jött irodalmunkba? Azért, mert a negyvenes évek elejére egy másfajta betyárvilág kezdődött a háborúra készülő Magyarországon, ahol a szegényparasztság olyan kisemmizett volt, mit a szegedi puszták jobbágyai száz évvel ezelőtt. Móricz Zsigmond Rózsa Sándora a néma, a legázolt népből ugrik elő, hogy üssön, s hogy odakiáltsa Szeged város urainak, a Pruksa doktoroknak, kimetszett pandúroknak: „A szögény is ember!”
Az író mesélő kedve talán ebben a regényében csap a legmagasabbra. Varázslatos erővel örökíti meg a természetet, az embert, a népet, s csodálatos, égő színekkel festett tájak, nádasok, mezők keretezik a regény nagyszerűen mintázott alakját.

Eredeti megjelenés éve: 1941

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Magyar Elbeszélők Szépirodalmi · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Arany Könyvtár Szépirodalmi

>!
Adamo Books, 2017
ISBN: 9789634531111
>!
Adamo Books, 2017
ISBN: 9789634531128
>!
Kossuth, Szekszárd, 2014
384 oldal · ISBN: 9789630976916

14 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Rózsa Sándor


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Mariann_ P>!
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Ez egy kevésbé ismert regénye Móricz Zsigmondnak.
Ízes szögedi beszéd, igazából elég nehéz volt megszokni.
Volt, amikor csak hangosan kimondva jöttem rá, hogy mi is akar lenni.
Ilyenek :
„Ha eccő ott volt, másszó is odatalál… Hát azér gyütt el ma éccaka ide. ”
Az asszonyok „letérgyepeltek ” , „böhumik a szömüket” , és még sorolhatnám.
Egy kis történelem, romantika, kaland, bebörtönzések, tűzeset, egy kicsit mindenből volt a regényben.
A hirös Rózsa Sándor méltán volt hős, bár nem vetette meg a szép és kevésbé szép gyengébb nemet sem.
A pap így beszél róla :
„ -Barátaim , távol lögyön , hogy én Rúzsa Sándort védjem. De ez a betyár, ki sem írni, sem olvasni nem tud, még eddig : a szögényöknek pártfogója… Mintsem a ti harcotok : az urak és parancsolók érdekeit védi. ”
Hát, ilyen világ volt akkor, egy kis bepillantást nyerhettünk ebbe a betyárvilágba.

suzyfox>!
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Bőven sokszor láttam Oszter Sándor hetyke bajszát a sorozatban, de a könyv eddig valahogy kimaradt. Azt hiszem, nem voltam elég „érett” a „csepp” Rúzsa Sándor és a „csúnya” Veszelka Juliska szerelmének elolvasásához. Hát egy pöppet csalódtam. Bőven volt benne érdektelen rész, és cseppet csapongó volt. Bár az ízes beszédet hamar megszoktam, már amennyit beszéltek benne, ugye. Volt benne valami mikszáthos, talán a témája miatt. Épp ezért valami hiányzott belőle számomra. Mindenesetre érdekes olvasmány volt.

Gabriella_Balkó>!
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Kellemesen csalódtam Móriczban. Nem gondoltam volna, hogy az olyan borúlátó regények mellett, mint az Árvácska vagy a Fáklya szórakoztató regényt is tud írni. Az ízes szögedi nyelvjárás rátette a cseresznyét a habra, bár pont ezt volt nehéz megszokni az elején, de pár oldal után belejöttem. Párhuzamosan az olvasással nézegettem filmrészleteket, mondhatnám akár, hogy egy az egyben átültették filmvászonra (de még nem láttam az egészet, úgyhogy a filmet még nem minősíthetem). A vége egy kicsit mellbevágott, nem számítottam ilyen befejezésre.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1969
400 oldal · puhatáblás
Gáborr_Nagy>!
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Eléggé széteső szöveg, sok mindenről mesél a szerző, de nem mindig függenek össze a részek. Egy kis történelem, romantika, mikszáthi anekdotázás, társadalombírálat, néprajz, kaland, mintha mindent el szeretne mesélni a szerző egyetlen regényben. És néhány párbeszéd már Móricz-paródiának hat. Nem ez a legjobb regénye.

Tibor_Farkas_2>!
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Nekem ez volt az első Móricz-könyvem hosszú idő után. Többnyire lekötött a könyv, csodálom a realizmusát, mindenféle romantikus maszlag nélkül. A köv kötet is el fogom olvasni hamarosan.

Beatrix_Ducz>!
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Remek könyv, sok a tájnyelvi szöveg benne, nagyon szórakoztató. Sajnos sokszor elszomorító is annak, aki valaha is élt kiszolgáltatottan, kényszerhelyzetben, és két rossz közül a kevésbé rosszat választotta.

Kritty>!
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Felidézte a regény a gyerekkoromban látott filmet. :) Akkoriban együtt izgult az egész család Rózsa Sándorért. Nagyon jó volt most pedig a regényt olvasni, megismerni a szegény emberek életét, felnőttként átélni a leírt sorok alapján a történetet.

MortuusEst>!
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja

Talán nem Móricz hibája, ha 23 kötet után nem nagyon tud meglepni. Ráadásul engem ezek a betyáros históriák teljesen hidegen hagynak.


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

A ló jó ló, az már messzirül meglátszik, de aki rajta ül, az se kutya.

(első mondat)

7 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Mert ott van az emberi szívben a szeretet, csak megmutatni nehéz.

A puszta szele

Frank_Waters I>!

…az akkori lányok se voltak ilyen nyavalyás, csipogó verébcsirkék, akkor azt mondta a lány a szeretője után: neköd is virítson, angyalom, neköm is virít!

A puszta szele

5 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Az ura rátette a tenyerét, érezte, hogy az asszonynak rázkódik a teste. Megsajnálta. Azt mondta vigasztalva:
– Inkább tégöd vinnének el, mint a pejkót.

Lókötés

14 hozzászólás
Frank_Waters I>!

A leggyávább asszony is bátrabb, mint a legbátrabb ember.

Kígyóson

Frank_Waters I>!

Magyar embert a társaság új emberré formálja. Ki az, aki társaságban el nem veszíti bánatát, keserűségét. Emberek közt ember légy: tréfálj. Arra nincs eset, hogy a magyar nép ne tréfaszóra fordítsa a beszédet, mihelyt hárman vannak együtt.

Csepegtető csárda

3 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Nincs annál szebb, mint fiatal lenn, és az első szerelembe belekerülni. Jaj istenem, ne emlékeztessetek rá, én magam is próbáltam: nagy őrültség, mondhatom. De ez az egy fájdalom, ami jó…

A csillagok alatt

Mariann_ P>!

Az atyus kiegyengette a derekát. Enni nem akart semmit.
-Öleget öttem bent – mondta.
– A lánt férhö aggyuk.Ennek a torára vacsoráztam a zeste. Paprikás húst öttem. Ma nem öszök.
Evvel ment kifelé. Őnéki még meg sem ütötte volna a fülét, amit hall, haaz anyja felé nem kiált :
– Mit beszél kend? Féhő aggyuk a lánt? ! Miféle lánt ?
– Ezt ni – intett őfelé az apja.
– Kihő ?
– A ménösmestörnek van égy fija, ahhón.
– Milyen ménösmestör?
Megmondta a nevét.

181. oldal

Mariann_ P>!

Aszongya a parádéskocsis : Méltósága, hunnyák csak be a szömüket. Ekkicsit. De nagyon….Hát azok böhumik. Micsoda. Mán át is vótak a Tiszán. Mire kinyitik a szömüket, már a túlsó parton vannak… Így kő azt…


A sorozat következő kötete

Rózsa Sándor sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Padisák Mihály: Gyalog Juli
Kosztolányi Dezső: Pacsirta / Aranysárkány
Krasznahorkai László: Sátántangó
Fehér Klára: A tenger I-II.
Gárdonyi Géza: Dávidkáné
Lengyel József: Igéző
Örkény István: Tóték
Ottlik Géza: Buda