Pipacsok ​a tengeren 61 csillagozás

Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mit ​tehet egy szegény fiatal író, ha családjának pénzre, kisfiának cipőre van szüksége? Ír – a saját gyerekének. Ezt tette Móricz is 1906-ban. Ekkor jelent meg ugyanis ez a regénye először újsághasábokon folytatásokban. De nemcsak a honorárium, s siker is elmaradt. A bűbájos gyerektörténet több mint harminc évig várt a sárguló lapok fogságában, mígnem 1938-ban ismét az író kezébe került. Újraolvasásakor meghalt kisfia jut eszébe, az ő emlékére jelenteti meg regény alakban.
A poétikus történet kis főhőse, Gabi gyerek a nagyapa parókiáján nyaral Galamboson, a Tisza mellett. Itt csöppen bele valóságosan is és képletesen is a tengerbe – a végtelen rónaságot elárasztó, tengerré dagadó árvíz kellős közepén. Szíve választottja, a kis piros szoknyás parasztlányka, Zsuzsika is a víz foglya. Neki akar imponálni, amikor is bátran útra kél a bajbajutottak segítségére siető öreg Bucsi bácsival csónakon. A sors megjutalmazza: ő menti ki az árból a magas fára menekült Zsuzsikát. De jaj, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1908

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Mókus Könyvek, Iskolai könyvbölcső

>!
136 oldal · ISBN: 9786155322839
>!
Európa, Budapest, 2009
136 oldal · ISBN: 9789630788472 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
MVGYOSZ, Budapest, 2005
Felolvasta: Korompai Vali

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Roszka
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Aranyos történet, egy kiskamasz fiú szerelméről, árvízről és a szeretett lány megmentéséről.
Csalódásról. Gyerek történet, nem csak gyerekeknek.
Móricz-tol szokatlan, vidám kis történet, bár a háttere igencsak szomorú.
Oly szépen ír, öröm olvasni a sorait.

>!
dokijano 
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Móricz Zsigmond új oldalát ismertem meg ezzel a regényével. Kedves, szomorkás és felemelő írás. Így együtt mind a három.

>!
Emmus
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Fantasztikus regény az emberségről, segítségnyújtásról természeti katasztrófa idején.
A könyv 9 – 12 éveseknek íródott, a kérdés az, hogy olvassák-e?

2 hozzászólás
>!
KingucK
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Nagyon aranyos kis történet az első szerelemről és barátságról. :)
Az elkényeztetett úri fiú Gabi és a talpraesett szegény Zsuzsi kedves meséje az árvíz alatt.
Eljött hozzájuk a tenger…

Az illusztrációk csodálatosak a 2009-es kiadásban.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Nagyon megszerettem ezt a könyvet, pontosabban inkább a szívemhez nőtt.
Gabi felnőtt, logikus gondolkodása, Zsuzsika kissé rafinált bánásmódja egyaránt a felnőttek világát mutatta be nekem, gyermeki szemmel.
Önmagában az árvíz kegyetlen léte még inkább emelte a kisfiú szellemiségét, jelenléte, viselkedése csodává nőtte ki magát a szememben.
Kinek adnám a kezébe? Azt hiszem nem csak, nem kimondottan a gyerekeknek, talán nem ártana néhány felnőtt embernek sem elolvasni, és komolyan elgondolkodni rajta.

>!
Arturo MP
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Móricz Zsigmondról nem elsősorban a vidám gyerekkönyvek jutnak eszembe, sokkal inkább a csodálatos, de letaglózó Árvácska. Pedig írt ám gyerekkönyveket is, épp itt volt az ideje, hogy ilyet is olvassak tőle. A tragédia itt is jelen van: a történetet Móricz azért kezdte írni, mert első kisfiának születése után pénzre volt szüksége. Sajnos, mire befejezte, a gyerek agyhártya-gyulladásban meghalt. Ugyancsak tragikus a regényben leírt tiszai árvíz is – hatalmas pusztítás, tönkrement termés maradt utána, sok család megélhetését veszélyeztetve. A könyv hangulata mégis többnyire derűs, bár kesernyés hangok is megszólalnak. Az első szerelem, és ami vele jár, az első csalódás, hősiesség, önfeláldozás jelennek meg a kissé elkényeztetett fiú és a talpraesett parasztlány történetében.

>!
Móra, Pécs, 1979
132 oldal · ISBN: 9631115461 · Illusztrálta: Würtz Ádám
>!
kolika
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Valamikor gyerekkoromban olvastam ezt a könyvet, de csak az árvíz maradt meg az emlékezetemben. Abszolút nem emlékeztem az írás körülményeire, előzményeire, pedig erről is beszél az író az előszavában. Sőt, tanúja vagyunk, annak az elkeseredettségnek, amikor a szerző már úgy folytatja a művét, hogy tudja, amiért/akiért elkezdte már nincs az élők soraiban. Nagyon megható, ahogy belecsempészi ezt a részt az árvízi jelenetbe.
Az árvízi jelenet érdekes volt, de a természet erejének bemutatásánál jobban érdekelt az ifjak sorsa, még akkor is, ha ismertem a végét. Persze, ha nem olvastam volna, akkor sem lett volna nagy titok, mert sajnos a fülszöveg nagyon árulkodó, mintha rövid tartalmát írták volna le a könyvnek. Ha először került volna kezembe a könyv, akkor bizony jócskán bosszankodnék az ilyen eljárás miatt. A fülszövegtől figyelem felkeltést és nem a mű rövid ismertetőjét várom.
A szereplők – a mű rövidsége ellenére is – jól megformáltak, olvasás során magam előtt láttam a szigorú nagytatát, a szelíd, jóságos nagymamát, a nagy erejű, de kissé nehézfejű Miska gyereket, hogy a többiekről ne is beszéljek.
A mű nyelvezete meg kimondottan tetszik, egyedül Samu, az öreg csősz mondanivalójához kellett tolmács (milyen jó, hogy van is, mert különben egy kukkot sem értettem volna).
Örvendek, hogy újra elolvastam.

>!
Nyctea P
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Kedves kis ifjúsági regény, gyönyörű stílusban elmesélve. Nagyon tetszett az egész falusi miliő, valamint a paraszti gondolkodás és beszédmodor ábrázolása. Viszont be kell vallanom, hogy rám sokkal nagyobb hatást gyakorolt az előszó és a regény keletkezésének háttere, mint maga a történet.

>!
Szabóné_Erdős_Gyöngyi 
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Keresgéltem a polcom és a kezembe akadt, szó nem volt róla, hogy pont most olvasni fogok. A könyv alakú megjelenés, az író saját szavaival elbeszélt bevezető történetétől, elfacsarodott a szívem. Mindenki meghalt már, mondja, aki azon a vasárnapon együtt ünnepelte velük a nyomtatásban megjelent folytatást az újságban, és az én könyvem első lapján szeretett anyai nagyanyám nekem szóló reszketeg, régies kézírása köszöntött 1977 karácsonyán.
Aztán már csak azt vettem észre, hogy a már lassan szétszáradt ragasztású vastag papírlapok, szép, nagyméretű szavaival szélesre tárult egy ajtó és a vidéki parókia, az apró Tisza menti falucska, aratás lázában égő, nyüzsgő életébe csöppenve egy olyan világ vesz körül, amiben egész más érzés lehetett embernek, gyermeknek lenni. Gabi úrfi mélyen megélt majdnem valóságos hadakozása a képzeletbeli ellenséggel a dicsőségért, és aztán a teljesen valódi küzdelem az árral. Hozzá a benne dúló teljes belső kavarodás, kiszámíthatatlan sodrásban, vadul váltakozva és néha egyszerre, a nagyon felnőtt és teljesen gyerek.
Tiszta, egyszerűségükben gyönyörű képek, valódi emberek, csodálatos szavak.

>!
Iustitia
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

És meg egy fantasztikus írás Móricztól.
Nem tudtam még olyat a kezembe fogni, ami a maga módján ne bűvölt volna el.
Nem ehhez szoktam az írótól. Finom történet, tényleg szinte gyerekek kezébe adható, bár a mondanivalója nyilvánvalóan más volna nekik.
Szerettem a két főhős évődését, kicsit elszomorított a vége, habár alapvetően meseszerű, vidám kimenetelű történet. Kissé talán olyan, mint egy álom.
Szörnyű érzés volt Móricz előszavát olvasni.


Népszerű idézetek

>!
meresz86

Furcsa szerzet ez az asszonynépség. Furcsa szerzet. Mindig igaza van – csak ne mondaná ki.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: asszony
2 hozzászólás
>!
Ninácska P

– Ó, csak azért mondod, hogy kicsald a titkomat.

60. oldal

>!
Ninácska P

Hisz ez nem dal. Ez ének. És milyen szép ének.

39. oldal

>!
Ninácska P

– Könnyen. Én mindig rajtad gondolkoztam. De neked, tudom, egyszer sem jutottam eszedbe.

41. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Fekete István: Téli berek
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Bálint Ágnes: Hajónapló
Kéri Katalin: Decemberi csillagok
Michael Ende: A Végtelen Történet
Fehér Klára: Négyen meg a Béka
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Szabó Magda: Tündér Lala
Janikovszky Éva: Égigérő fű