Pipacsok ​a tengeren 80 csillagozás

Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mit ​tehet egy szegény fiatal író, ha családjának pénzre, kisfiának cipőre van szüksége? Ír – a saját gyerekének. Ezt tette Móricz is 1906-ban. Ekkor jelent meg ugyanis ez a regénye először újsághasábokon folytatásokban. De nemcsak a honorárium, s siker is elmaradt. A bűbájos gyerektörténet több mint harminc évig várt a sárguló lapok fogságában, mígnem 1938-ban ismét az író kezébe került. Újraolvasásakor meghalt kisfia jut eszébe, az ő emlékére jelenteti meg regény alakban.
A poétikus történet kis főhőse, Gabi gyerek a nagyapa parókiáján nyaral Galamboson, a Tisza mellett. Itt csöppen bele valóságosan is és képletesen is a tengerbe – a végtelen rónaságot elárasztó, tengerré dagadó árvíz kellős közepén. Szíve választottja, a kis piros szoknyás parasztlányka, Zsuzsika is a víz foglya. Neki akar imponálni, amikor is bátran útra kél a bajbajutottak segítségére siető öreg Bucsi bácsival csónakon. A sors megjutalmazza: ő menti ki az árból a magas fára menekült Zsuzsikát. De jaj, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1908

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Mókus Könyvek, Iskolai könyvbölcső

>!
136 oldal · ISBN: 9786155322839
>!
Európa, Budapest, 2009
136 oldal · ISBN: 9789630788472 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
MVGYOSZ, Budapest, 2005
Felolvasta: Korompai Vali

5 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

latinta P>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

    Ez az a hang, amit annak idején a Hét krajcárban megismertem.

    Itt is a „felhőtlen” gyermekkor idéződik meg, csak itt éppen egy másfajta személyes tragédia a megírásának kiváltó oka.

    Mindenesetre azt a döbbenetes természeti katasztrófát látjuk itt lélekformáló háttérként, amelyet már Petőfi Sándor is erőteljesen megfogalmazott az általa olyannyira kedvelt, szeretett folyóról, a Tiszáról írt versében.

    E történet segítségével spoiler az éppen csak most fejlődő, az emberek világában eligazodni vágyó fiúgyermek útkeresését követhetjük végig – az időutazásban – a másokat (a másikat!) megmenteni akaró pislákoló, de már kibontakozóban lévő férfivirtus által.

    És hogy ez a történet igaz-e vagy mese?

    „Nem mese az, gyermek.”

>!
Móra, Pécs, 1979
132 oldal · ISBN: 9631115461 · Illusztrálta: Würtz Ádám
Roszka>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Aranyos történet, egy kiskamasz fiú szerelméről, árvízről és a szeretett lány megmentéséről.
Csalódásról. Gyerek történet, nem csak gyerekeknek.
Móricz-tol szokatlan, vidám kis történet, bár a háttere igencsak szomorú.
Oly szépen ír, öröm olvasni a sorait.

medizonka>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Kedves, szívmelengető gyermektörténet ez a kiskamaszok első szerelmi érzéseiről és csalódásairól.Főhősünk, Gabi úrfi egy nagyon talpraesett logikus gondolkodású fiatalember, aki bátorságáról tesz tanúbizonyságot, amikor a kis szerelmét, Zsuzsikát megmenti az árvíz után. Zsuzsika rafinált bánásmódja kissé csalódás nekem még, ha kedves, gyermekien csipkelődő stílusban is írta meg azt Móricz. Igazából Gabi úrfi is ekkor szembesül először milyen az, ha a nők irányítják a tetteket. Szép példája a történet a felnőtté válás rögös útjának példázására. Az árvízi jelent önmagában is megrendítő, úgy meg pláne az, hogy az előszóból megtudjuk milyen indíttatásból írta meg az író. Szinte kiírja magából minden sorral a mélységes fájdalmát. Mindezt persze ellensúlyozza a szépséges tiszai falu élővilága apró rezdüléseinek értő és érző leírása. Igazi kis gyöngyszeme a magyar irodalomnak ez a kis történet. Ismét egy olyan alkotás, amit legszívesebben minden kiskamasz kezébe odaadnék elolvasásra, bár az volt az érzésem közben , hogy egy – egy felnőttnek is lenne mit tanulnia ebből a történetből.

dokijano>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Móricz Zsigmond új oldalát ismertem meg ezzel a regényével. Kedves, szomorkás és felemelő írás. Így együtt mind a három.

Emmus>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Fantasztikus regény az emberségről, segítségnyújtásról természeti katasztrófa idején.
A könyv 9 – 12 éveseknek íródott, a kérdés az, hogy olvassák-e?

2 hozzászólás
KingucK P>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Nagyon aranyos kis történet az első szerelemről és barátságról. :)
Az elkényeztetett úri fiú Gabi és a talpraesett szegény Zsuzsi kedves meséje az árvíz alatt.
Eljött hozzájuk a tenger…

Az illusztrációk csodálatosak a 2009-es kiadásban.

KBCsilla P>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Nagyon megszerettem ezt a könyvet, pontosabban inkább a szívemhez nőtt.
Gabi felnőtt, logikus gondolkodása, Zsuzsika kissé rafinált bánásmódja egyaránt a felnőttek világát mutatta be nekem, gyermeki szemmel.
Önmagában az árvíz kegyetlen léte még inkább emelte a kisfiú szellemiségét, jelenléte, viselkedése csodává nőtte ki magát a szememben.
Kinek adnám a kezébe? Azt hiszem nem csak, nem kimondottan a gyerekeknek, talán nem ártana néhány felnőtt embernek sem elolvasni, és komolyan elgondolkodni rajta.

Arturo>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Móricz Zsigmondról nem elsősorban a vidám gyerekkönyvek jutnak eszembe, sokkal inkább a csodálatos, de letaglózó Árvácska. Pedig írt ám gyerekkönyveket is, épp itt volt az ideje, hogy ilyet is olvassak tőle. A tragédia itt is jelen van: a történetet Móricz azért kezdte írni, mert első kisfiának születése után pénzre volt szüksége. Sajnos, mire befejezte, a gyerek agyhártya-gyulladásban meghalt. Ugyancsak tragikus a regényben leírt tiszai árvíz is – hatalmas pusztítás, tönkrement termés maradt utána, sok család megélhetését veszélyeztetve. A könyv hangulata mégis többnyire derűs, bár kesernyés hangok is megszólalnak. Az első szerelem, és ami vele jár, az első csalódás, hősiesség, önfeláldozás jelennek meg a kissé elkényeztetett fiú és a talpraesett parasztlány történetében.

>!
Móra, Pécs, 1979
132 oldal · ISBN: 9631115461 · Illusztrálta: Würtz Ádám
Szabóné_Erdős_Gyöngyi>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Keresgéltem a polcom és a kezembe akadt, szó nem volt róla, hogy pont most olvasni fogok. A könyv alakú megjelenés, az író saját szavaival elbeszélt bevezető történetétől, elfacsarodott a szívem. Mindenki meghalt már, mondja, aki azon a vasárnapon együtt ünnepelte velük a nyomtatásban megjelent folytatást az újságban, és az én könyvem első lapján szeretett anyai nagyanyám nekem szóló reszketeg, régies kézírása köszöntött 1977 karácsonyán.
Aztán már csak azt vettem észre, hogy a már lassan szétszáradt ragasztású vastag papírlapok, szép, nagyméretű szavaival szélesre tárult egy ajtó és a vidéki parókia, az apró Tisza menti falucska, aratás lázában égő, nyüzsgő életébe csöppenve egy olyan világ vesz körül, amiben egész más érzés lehetett embernek, gyermeknek lenni. Gabi úrfi mélyen megélt majdnem valóságos hadakozása a képzeletbeli ellenséggel a dicsőségért, és aztán a teljesen valódi küzdelem az árral. Hozzá a benne dúló teljes belső kavarodás, kiszámíthatatlan sodrásban, vadul váltakozva és néha egyszerre, a nagyon felnőtt és teljesen gyerek.
Tiszta, egyszerűségükben gyönyörű képek, valódi emberek, csodálatos szavak.

Nyctea P>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Kedves kis ifjúsági regény, gyönyörű stílusban elmesélve. Nagyon tetszett az egész falusi miliő, valamint a paraszti gondolkodás és beszédmodor ábrázolása. Viszont be kell vallanom, hogy rám sokkal nagyobb hatást gyakorolt az előszó és a regény keletkezésének háttere, mint maga a történet.


Népszerű idézetek

meresz86>!

Furcsa szerzet ez az asszonynépség. Furcsa szerzet. Mindig igaza van – csak ne mondaná ki.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: asszony
2 hozzászólás
Ninácska P>!

– Ó, csak azért mondod, hogy kicsald a titkomat.

60. oldal

Ninácska P>!

Hisz ez nem dal. Ez ének. És milyen szép ének.

39. oldal

Ninácska P>!

– Könnyen. Én mindig rajtad gondolkoztam. De neked, tudom, egyszer sem jutottam eszedbe.

41. oldal

Nyctea P>!

Rendes ember vótam én világéletembe! Ha én lopni mentem, én mindig eltakarítottam a nyomokat.

66. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Fekete István: Téli berek
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Bálint Ágnes: Hajónapló
Kéri Katalin: Decemberi csillagok
Michael Ende: A Végtelen Történet
Fehér Klára: Négyen meg a Béka
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Szabó Magda: Tündér Lala
Janikovszky Éva: Égigérő fű