Pipacsok ​a tengeren 118 csillagozás

Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mit ​tehet egy szegény fiatal író, ha családjának pénzre, kisfiának cipőre van szüksége? Ír – a saját gyerekének. Ezt tette Móricz is 1906-ban. Ekkor jelent meg ugyanis ez a regénye először újsághasábokon folytatásokban. De nemcsak a honorárium, s siker is elmaradt. A bűbájos gyerektörténet több mint harminc évig várt a sárguló lapok fogságában, mígnem 1938-ban ismét az író kezébe került. Újraolvasásakor meghalt kisfia jut eszébe, az ő emlékére jelenteti meg regény alakban.
A poétikus történet kis főhőse, Gabi gyerek a nagyapa parókiáján nyaral Galamboson, a Tisza mellett. Itt csöppen bele valóságosan is és képletesen is a tengerbe – a végtelen rónaságot elárasztó, tengerré dagadó árvíz kellős közepén. Szíve választottja, a kis piros szoknyás parasztlányka, Zsuzsika is a víz foglya. Neki akar imponálni, amikor is bátran útra kél a bajbajutottak segítségére siető öreg Bucsi bácsival csónakon. A sors megjutalmazza: ő menti ki az árból a magas fára menekült Zsuzsikát. De jaj, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1938

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Mókus Könyvek Móra · Iskolai könyvbölcső

>!
Adamo Books, Budapest, 2017
74 oldal · ISBN: 9789634531173
>!
136 oldal · ISBN: 9786155322839
>!
Európa, Budapest, 2009
136 oldal · ISBN: 9789630788472 · Illusztrálta: Békés Rozi

8 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kristin_M_Furrier IP>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Ó ezek a kis pipacsok…
Milyen volt ez a mű? Otthon illatú, kedves, melegséget nyújtó, gyermekkorba nyúló. Mintha leültem volna nagymamám mellé, és hallgattam volna a véget nem érő meséit. Mert, mesék voltak nekünk gyermekszívvel, de akik átélték, annak sokszor kegyetlen és gyötrelmes élet. Móricz Zsigmond, feljegyzései szerint, sokat időzött az alföldön, többek között Szentesen is. Saját véleménnyel rendelkezett a szentesi emberekről, ami kissé megmosolyogtató, de talán mégis igaz. Valami biztosan van benne… Hiszen én, itt voltam gyermekként, lányként, anyaként, és tényleg olyan volt, mintha erről a vidékről írna. Rengetegszer árad ki a Tisza, hol jobban, hol kevésbé, voltak igen veszélyes évek is, és pont ezért, nagyon átéreztem minden egyes gondolatát a történetnek. Így volt? Így bizony. Színesen, édesen, ízesen, szomorúan, sok -sok Zsuzsika és Gabi úrfi volt e vidéken.

latinta P>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

    Ez az a hang, amit annak idején a Hét krajcárban megismertem.

    Itt is a „felhőtlen” gyermekkor idéződik meg, csak itt éppen egy másfajta személyes tragédia a megírásának kiváltó oka.

    Mindenesetre azt a döbbenetes természeti katasztrófát látjuk itt lélekformáló háttérként, amelyet már Petőfi Sándor is erőteljesen megfogalmazott az általa olyannyira kedvelt, szeretett folyóról, a Tiszáról írt versében.

    E történet segítségével spoiler az éppen csak most fejlődő, az emberek világában eligazodni vágyó fiúgyermek útkeresését követhetjük végig – az időutazásban – a másokat (a másikat!) megmenteni akaró pislákoló, de már kibontakozóban lévő férfivirtus által.

    És hogy ez a történet igaz-e vagy mese?

    „Nem mese az, gyermek.”

>!
Móra, Pécs, 1979
132 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631115461 · Illusztrálta: Würtz Ádám
pipacstappancs>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Igaz történet, Móricz Zsigmond életének egy szeletkéje, mikor fia elvesztése kapcsán saját gyermekéveiből mesél. A gyermek elbeszélői hang ne tévesszen meg senkit, szerintem ez egyáltalán nem mese, nosztalgikusan, ízesen, de elég kegyetlen őszinteséggel ábrázolja az író fiatal korát.

Roszka>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Aranyos történet, egy kiskamasz fiú szerelméről, árvízről és a szeretett lány megmentéséről.
Csalódásról. Gyerek történet, nem csak gyerekeknek.
Móricz-tol szokatlan, vidám kis történet, bár a háttere igencsak szomorú.
Oly szépen ír, öröm olvasni a sorait.

Emmus>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Fantasztikus regény az emberségről, segítségnyújtásról természeti katasztrófa idején.
A könyv 9 – 12 éveseknek íródott, a kérdés az, hogy olvassák-e?

5 hozzászólás
csucsorka IP>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Hát, erre szívem minden szeretetével csak azt tudom mondani, amit az író édesapja is mondott:
„Persze, hogy elolvastam. Nagyon jó, fiam. Fogsz te még jobbat is írni.”

Írt, szerencsére, sokat, és sokkal de sokkal jobbakat.

medizonka>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Kedves, szívmelengető gyermektörténet ez a kiskamaszok első szerelmi érzéseiről és csalódásairól.Főhősünk, Gabi úrfi egy nagyon talpraesett logikus gondolkodású fiatalember, aki bátorságáról tesz tanúbizonyságot, amikor a kis szerelmét, Zsuzsikát megmenti az árvíz után. Zsuzsika rafinált bánásmódja kissé csalódás nekem még, ha kedves, gyermekien csipkelődő stílusban is írta meg azt Móricz. Igazából Gabi úrfi is ekkor szembesül először milyen az, ha a nők irányítják a tetteket. Szép példája a történet a felnőtté válás rögös útjának példázására. Az árvízi jelent önmagában is megrendítő, úgy meg pláne az, hogy az előszóból megtudjuk milyen indíttatásból írta meg az író. Szinte kiírja magából minden sorral a mélységes fájdalmát. Mindezt persze ellensúlyozza a szépséges tiszai falu élővilága apró rezdüléseinek értő és érző leírása. Igazi kis gyöngyszeme a magyar irodalomnak ez a kis történet. Ismét egy olyan alkotás, amit legszívesebben minden kiskamasz kezébe odaadnék elolvasásra, bár az volt az érzésem közben , hogy egy – egy felnőttnek is lenne mit tanulnia ebből a történetből.

szanes1>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Ha lehet, az előszó jobban tetszett, mint maga a kisregény. Móricz nagyon jó érzékkel láttat érzéseket, jellemeket, tragédiákat egyszerű hétköznapi dolgok, jelenségek leírásával (ld. a cilinder). Az előszót meg is könnyeztem.
A kisregény gyerekeknek szól, gyerekek a főszereplői, de a mai gyerekek már alig értenének belőle valamit. Mert bár ők is másznak még fára és olvasnak könyveket, meg talán unatkoznak is néha, de az életük gyökeresen megváltozott a „kütyük” térhódítása óta.
A szüleim az Alföldről származnak, és bár én már a Dunántúlon születtem, nagyon tudok kötődni ahhoz a tájhoz, ami Móricz regényében megjelenik.

3 hozzászólás
dokijano>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Móricz Zsigmond új oldalát ismertem meg ezzel a regényével. Kedves, szomorkás és felemelő írás. Így együtt mind a három.

KBCsilla P>!
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

Nagyon megszerettem ezt a könyvet, pontosabban inkább a szívemhez nőtt.
Gabi felnőtt, logikus gondolkodása, Zsuzsika kissé rafinált bánásmódja egyaránt a felnőttek világát mutatta be nekem, gyermeki szemmel.
Önmagában az árvíz kegyetlen léte még inkább emelte a kisfiú szellemiségét, jelenléte, viselkedése csodává nőtte ki magát a szememben.
Kinek adnám a kezébe? Azt hiszem nem csak, nem kimondottan a gyerekeknek, talán nem ártana néhány felnőtt embernek sem elolvasni, és komolyan elgondolkodni rajta.


Népszerű idézetek

Joó_Katalin_Kata P>!

Furcsa szerzet ez az asszonynépség. Furcsa szerzet. Mindig igaza van – csak ne mondaná ki.

94. oldal, Számkivetés a paradicsomban (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: asszony
2 hozzászólás
Nyctea P>!

Rendes ember vótam én világéletembe! Ha én lopni mentem, én mindig eltakarítottam a nyomokat.

66. oldal, Árvízi hajós

Uzsonna>!

Csak ennyi kell, egy ijesztő kis gondolat, s az emberi test azonnal elveszti a fejét és a lélek az önbizalmát.

56. oldal, Itt az árvíz (Európa, 2009)

Ninácska P>!

– Ó, csak azért mondod, hogy kicsald a titkomat.

60. oldal

Ninácska P>!

Hisz ez nem dal. Ez ének. És milyen szép ének.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák
Erich Kästner: A két Lotti
Lewis Carroll: Aliz kalandjai Csodaországban és a tükör másik oldalán
Jules Verne: Kétévi vakáció
Michael Ende: Momo
Michael Ende: A Végtelen Történet
E. Nesbit: Hárman a vasút mentén
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár