Pillangó ​/ Árvácska 22 csillagozás

Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska

A ​Pillangó Móricz Zsigmond legbájosabb, legderűsebb regénye: egy ifjúi szerelem idilli története. Hitves Zsuzsika és Darabos Jóska szerelme a társadalom gátló akadályaiba ütközik, s Móricz igaz művészettel mutatja meg, hogy a két paraszt-fiatalnak hogyan kell megküzdenie a pénz és a vagyon ostoba előítéleteivel, tiltó parancsaival. De a fiatalok boldogságvágya mégis győz a parlagi életbölcsesség ellen.
Az Árvácska, ez a kései mű, Móricz legfájdalmasabb, legkomolyabb sikolyát hallatja: iszonyatát a valóság miatt, amely ilyen nyomorba és ilyen megpróbáltatásokba taszítja a gyermekeket. „Állami Árvácska” megjárja a régi Magyarország poklának legmélyebb, legsötétebb bugyrait; az ő fájdalmát, megpróbáltatását mondja el ez a kisregény, egy elembertelenedett világ farkastörvényeiről vall biblikusan komor, zsoltáros hangon. Erről a regényről írta Móricz Zsigmond: „Irtóztató könyv, azt hiszem, de a fantáziának egyetlen sora sincs benne. Ilyen könyvet még nem írtam. Ennek a legkisebb… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kiskönyvtár Szépirodalmi · A magyar próza klasszikusai Unikornis

>!
Unikornis, Budapest, 1996
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634271073
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1976
384 oldal · ISBN: 9631506800
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1963
292 oldal · keménytáblás

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

sophie P>!
Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska

Az úgy volt, hogy a 12/B-ben feladták az Árvácskát kötelező olvasmánynak, kölcsön kellett volna adni, de hirtelen. Egyszerűbb volt venni egye antikvár példányt, mint megtalálni a miénket. kitudja hol. Ezt adták, és kedvet is kaptam hozzá nyomban. Ez azért említésre méltó, mert amikor annak idején megláttam Csöreként Czinkóczi Zsuzsát a kukorica tábla szélén pucéran zokogni, azt mondtam, hogy én ezt a filmet soha többé nem akarom látni, és a regény sem érdekel egyáltalán. Sőt, Móricz úgy ahogy van, nem. Tavalyelőtt aztán egy hangoskönyv-ajánlás (A komor ló) kapcsán jöttem rá, hogy Móricz micsoda egy komponista. Meg hogy micsoda humora van. Itt volt tehát az alkalom (meg a kedv) a bizonyosságra, az érettségiző egy napot várhat. Végül le sem bírtam tenni.

Az Árvácska, az állami. Persze, hogy beleszakad az ember szíve, mit ki nem állt egy ilyen kicsi lány, de azért volt ott még néhány történetszál, néhány alak … a barbárokból szökött ide némelyik, és némelyik nem éppen jó dolgában. Te jó ég, az a megmérgezési jelenet!

Viszont a Pillangó! Odalettem. Ezek az ízes beszédek! Ezek az egyszerű ésszel kigondolt fondorlatok! A megemésztő szerelem a cséplőgépnél. Meg a gémeskútnál. Azt lehetne hinni, hogy valami lektűrről van itt szó korabeli körítéssel. Fordítva! Korrajz, embermese, annak a világnak a meséje, csak most a szerelem/házasság oldaláról fogott neki Móricz, nem sok minden más lett volna, amerről jobban neki lehet az ilyesminek állni. Azt el sem tudom képzelni, honnan lettek összeszedve ezek a Zsuzsikák és Jóskák, úgy sejtem kifigyelte őket, nem kitalálmány egyik se, vagy ha mégis, biztosan néhány élőből rakta őket össze, annyira elevenek ma is.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1962
340 oldal · Illusztrálta: Kass János
StJust I>!
Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska

A két regény közül most az Árvácskát olvastam, mert ez eddig még kimaradt a számomra kötelezőnek tekintett olvasmányok közül. Bevallom korábban féltem hozzáfogni, és most, hogy már vannak gyerekeim mégnagyobb remegéssel a gyomromban kezdtem neki az olvasásnak.
Móricz akár ennek a művének is adhatta volna a „Barbárok” címet, döbbenetes, hogy mennyire nem számított egy élet, főleg nem egy nyomorult lelencgyerek élete.
Móricz egy olyan világot tár elénk, ami a felszín alatt évszázadokig meghatározta társadalmunk jó részét. Mindezt olyan tárgyilagosan teszi, mintha csak egy tanulmányt írna egy szaklapba. Nem idealizál, nem keres értékeket, mentségeket, leírja akkor is, ha fáj és minden lapját a tűzbe vágnánk legszívesebben. De mivel mi is ebből nőttünk ki, nem tehetjük, hiszen saját magunkat tagadnánk meg vele.
Móricz munkásságát a magyar realizmus csúcsteljesítményének tartom. Közelítik mások is, de ezt a hegyet nálam csak ő tudta eddig megmászni.
És igen, Zsiga bácsinak ilyenkor a „Légy jó mindhaláligot” is hajlandó vagyok megbocsátani.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1963
292 oldal · keménytáblás
Sztike74>!
Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska

A Pillangó egy lassabb folyású történet, amely a magyar Pusztában játszódik. Két fiatal szerelmét mutatja be, amely a társadalmi korlátokat és az elvárásokat is legyőzi végül.
Az Árvácska egy hányattatott sorsú kisgyermek tragikus életéről szól. Szeretet nélkül, ám annál nagyobb megaláztatás, bántalmazások és fájdalmak közepette él az „Állami”. Néha még olvasni is fájt, hogy lehetett ennyi kegyetlenséget elviselni?
Móricz mindkét műve csodaszép korrajz, a szereplők hűen tükrözik az adott kor társadalmát. Az ízes magyar beszéd, a ma már nem használt kifejezések is méltán maradhattak fenn általa.

Mmsatone>!
Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska

Nekem a Pillangó nagyon tetszett , de az Árvácska is jó volt , csak hát a történet lehetett volna egy kicsit pozitívabb is .

6 hozzászólás
_Nikki>!
Móricz Zsigmond: Pillangó / Árvácska

Egy szerelmi történet és megrendítő gyereksors. Röviden így írhatnám le a két történetet. Móricz elénk tárja eleink életét, az akkoriban jellemző stílusban. Bővebben itt írok róla:
http://quicaolvass.blogspot.hu/2014/02/moricz-zsigmond-…


Népszerű idézetek

sophie P>!

– No, idesanyám, mi a nótája – mondta az anyjának –, hagy reccsentem nyélbe.

98. oldal - Pillangó

4 hozzászólás
sophie P>!

Nagy világosság volt odabent és üres, senki sem volt vendég, csak egy katonasapkás, igen rongyos ember és az egyik asztalnál a zsidó kisfia, aki az iskolai feladatát írta. A zsidó lánya is ott volt, a pulton belül ült, igen szép kisasszony-lány.
– Egy pohár.
– Mijet?
– Jót.
– Erőset?
– Mírget.
A zsidó válogatott, s kivett egy zömök, cifra üveget, és valami zöld lével töltött tele egy talpas kis poharat. Jóska gyanúsan nézte, valami szirup lesz, de mikor belekóstolt, az bizony megharapta a száját.
– Még míreg e csakugyan.
– Abszint.
– Zöld szín – mondta a koldus katona.

62. oldal - Pillangó

Kapcsolódó szócikkek: abszint
2 hozzászólás
sophie P>!

Pedig a nő, fiam, olyan lakat, améket minden kulcs kinyit, és a fírfi olyan kulcs, amék minden lakatba belepászol. Mire akkor az a nagy retteneteskedís?

75. oldal - Pillangó

sophie P>!

A lány megállott a Nagytemplom előtt. Debrecen itt igazán Debrecen, még a világon sincs ilyen szép nagy tér, mint itt, távol, körül, a gyenge hóesésben, az alkonyatban, a nagy, emeletes házak apróknak látszanak, s mögöttük a Nagytemplom roppant oszlopaival, homlokával, ajtóival, tornyaival oly komoly és ünnepélyes, hogy dagad az igazi debreceni magyarnak a szíve. Nem büszkeség ez, nem kevélység, hanem valódi gőg. Neki semmije sincs ebben a városban, semmije a világon, a két tyúktollas párnáján, dunnáján és kevés fehér ruháján kívül, de azt, hogy ő debreceni, azt oda nem adná a világ minden kincséért.

139. oldal - Pillangó

Kapcsolódó szócikkek: Debrecen
sophie P>!

És a hó vastagon hullott a debreceni kövér házakra, angyalok rázták boldogan, ragyogón, és tündérek csengettek víg muzsikát.

183. oldal - Pillangó (utolsó mondat)

sophie P>!

De az emberek nem értenek ehhez: a vagyont így kell gyűjteni, nem is lehet másképpen, csak mindenféleképp. Aki annak szenteli az életét, az minden legkisebb krajcárt megbecsül és elvesz és félretesz, és senkinek sem ad semmit. Nagy teher és nagy harc a vagyonszerzés. Sok orcapirulás kell ahhoz. Inkább az kell, hogy valakinek ne is legyen bőr az arcán, észre se vegye, hogy mások nem helyeselnek ezt, azt, amit ő csinál: mert ő fel van mentve minden alól: ő gyűjt… Spórolós, mondják rá, akkor már nem is várnak tőle semmit. Se adományt, se alamizsnát, se igazságot.

290. oldal - Árvácska

sophie P>!

A szegíny ember nem is él, csak van.

60. oldal - Pillangó

sophie P>!

– Menjen a fenébe, menjen a fenébe, ámen.

82. oldal - Pillangó

sophie P>!

(…) mert a szívek telefonja mégis biztosabb hírt ad, mint az, ahol csak a fülek és a szavak beszélnek…

180. oldal - Pillangó

sophie P>!

Egy kis hároméves azt mondja:
– Katona bácsi, fogolyéktul gyütt?

41. oldal - Pillangó


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Katalin utca / Ókút
Szabó Magda: Ókút
Asbóth János: Álmok álmodója
Padisák Mihály: Gyalog Juli
Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Thury Zsuzsa: Mostohatestvérek
Jókai Anna: 4447 / Fejünk felől a tetőt
Bakóczy Sára: Liliom és kehely
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
Vámos Miklós: Apák könyve