Pillangó 379 csillagozás

Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Pillangó. A szép és csapodár szerető jelképe – meg a reménytelen szerelemé
Darabos Jóska és Hitves Zsuzsika elemi erővel fellobbanó, társadalmi konvenciókkal szembeszálló szerelmének története a szerző meghatározása szerint „idill”. Móricz könnyű kézzel, napok alatt írta meg a korántsem idilli helyzetet, amelyben két felfogás áll szöges ellentétben egymással: a nagy alföldi mezőváros peremén boldogulni megtanult öregeké, és a fiataloké. Jóska és Zsuzsika szülei a már kialkudott, érvényes szokáshoz kötődnek, ők akarják megszabni a „ki kivel házasodjék” törvényét, melynek alapja az anyagi biztonság. Minden eszközzel próbálják megakadályozni a fiatalok egybekelését. Jóska és Zsuzsika a szív, a szerelem jogán a lehetséges, a vágyott világ fölépítésére törekednek. A boldogságért azonban nemcsak szüleikkel, hanem egymással, egymásért is meg kell küzdeniük.

Eredeti megjelenés éve: 1925

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris Diákkönyvtár Osiris · Kincses Könyvek · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Kincses Könyvtár II. Állami Irodalmi és Művészeti

>!
Osiris, Budapest, 2023
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632764634
>!
Adamo Books, 2017
142 oldal · ISBN: 9789634531197
>!
170 oldal · ISBN: 9789633642597

16 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Darabos Jóska · Hitves Zsuzsika · Panka néni

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen


Kedvencelte 49

Most olvassa 11

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Porcsinrózsa >!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Írói bravúr ez a kisregény. Sok minden tetszett benne. Móricz tehetségét mutatja az, ahogyan a pillangó – motívumból kibontja a történet egyik központi magját, a másikhoz való ragaszkodás igényét, a birtoklási vágyat. Az efféle görcsös ragaszkodás ellen olvasóként tiltakozhatunk, vagy megérthetjük. Aztán ezen a motívumon lebegteti végig a cselekményt. Ezzel indít és zár, mintegy keretet adva a szétesni látszó szerelemnek.
Nagyon imponálóak a beszélő nevek. Jóska nyakas, ugyanakkor tiszta szívű, egyenes jellemű legény. Zsuzsika fiatalsága megejti a szívünket, hisz még szinte gyerek. Az első szerelem átütő ereje azonban minden nehézségen átsegíti őket, még ha nem is úgy, ahogy az hagyományosan lenni szokott. A „ húzd meg – ereszd meg ” játékban minden testi, lelki energiájuk felőrlődik. Végül a faluközösség elvárásaira fittyet hányva meghozzák saját döntésüket.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Nagyon szép, realista történet. Tökéletesen mutatja be a korhű világot, mi, hogyan ment, hogyan döntöttek az emberek, és hogyan befolyásolták a másikat, főleg szülő a gyermeket.
Egyszerűen de nagyszerűen megfogalmazott történet. A magyar ember ezt nem csak olvassa, de átéli, megéli, átérzi.
Szép történet volt. Mosolyt csalt az arcomra, feszültséget gerjesztett bennem. Tökéletesen valószerű volt.

csillagka>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Móriczot elkezdeni nekem mindig szenvedés (most meg is szöktem pár órára, muszáj volt mást a kezembe venni) kell pár oldal ami alatt átáll az agyam a beszédstílusra, tudok figyelni és nem csak a múltszázad elő régies előadás módján fanyalgom (ebben a könyvben ez kimondottan markáns) úgy vagyok vele, mint egy régen látott távoli vidéki rokonnal, amikor nem találkozunk, akkor elfelejtem, micsoda élményeket köszönhetek neki.
Nem ismertem előtte a történetet, és azt gondoltam klasszikus szegény lány módos fiú párosítás lesz, de a szerelmeseknek egyformán lógott ki a fenekük a nadrágból. Két fiatal, dolgos, szép ember akik gürcölnek a családért, akiknek a legnagyobb bajuk ha beesik a vész és egybekelnek, akkor viszik a búzát, a keresettet, az elígért malacot. Gazdag társ kell, mert az hoz a házhoz, nem viszi amit már bezsákoltunk. Nem kicsit haragudtam mind a két pár szülőre. Közben szépen elkezdett működni Móricz földközeli, realista látásmódja, élt a történet, már nem figyeltem mennyi is van még belőle, közepe nagyon gyorsan csúszott. Szorítottam az igaz szerelem győzelméért. Zsuzsi nálam abszolút kedvenc, Jóska nem annyira, a Suszter pedig sajnáltam.
Nem tetszett a vége.spoiler

2 hozzászólás
ppeva P>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Még hogy a régiek nem tudták, mi a szerelem!
Valamikor tizenévesen (de rég volt!) már olvastam a Pillangót, de kellően elfelejtettem ahhoz, hogy most ismét végigizguljam a történetet, mi lesz a vége. Móricz nagy mestere a szépírásnak, az emberi lelkek és érzések bemutatásának, a mesélésnek. Nem csak a figyelmet tartja fogva a feszültségteremtéssel, hanem gyönyörködtet is.
Meg azt is eszembe juttatta, hogy milyen volt az, mikor tizenévesen szerelmes lettem, és azt hittem, ebbe bele kell halni, mert ilyen nem volt még és nem is lesz soha többé. :) Mert ilyen ez.

Sárhelyi_Erika I>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Minden sorát imádtam. Nagy-nagy kedvenc lett. És egyszerűen nem értem, hogy eddig nem talált meg. Hogy nem találtunk egymásra. Hogy nem nyomta senki a kezembe „kötelező olvasmányként”. Én most legszívesebben mindenkinek odaadnám, de persze nem adom, mert hogyisne! De tessék elolvasni, tessék Móricz lelkébe látni! Ahogy ő tudott láttatni, éreztetni, mesélni – ízesen, édesen, szívszakadósan! Olyan könyv ez, hogy egyszerre olvas mindened: a szemed, az értelmed, a szíved, az ujjaid, még a hátad közepes is olvas, ahogy lapozol. Úgyse hiszed el, én se hittem volna. De tényleg!

2 hozzászólás
Roszka>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Szerelmi történet a régi világból. Két szegény fiatal egymásba szeret, amit egyikük családja sem néz jó szemmel. Szét is mennek, de a szerelem nagy úr! A fiút belekényszerítik egy érdekházasságba. Ízesen megírt magyar Love Story. Élvezet olvasni.

Dénes_Gabriella>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Szívbemarkoló ez a regény, persze nem árvácskásan. Romantikus ábrázolásmód elegyedik a realizmussal. A tanyai cséplés annyira festményszerű és romantikus, hogy az ember mindjárt indulna is, miközben az egész fárasztó, az alvás és úgy minden is kényelmetlen. Tehát a gyönyörű tablószerű ábrázolásmód mögött azért felsejlik a realitás, és a későbbiekben övé lesz a főbb szerep. A történet amúgy elég szokványos, a „szegény lány szegény fiúval házasodván csak a szegénységet szaporítja” szentencia köré épül. Nagyon komoly korrajzot kapunk, felvillan benne a hadifogoly hazatérése, házasságok, érdekek sora, egy kis klasszikus úr-szegénylány epizód is.
Főszereplő mindenhol: a szerelem (?), a vonzalom vagy jelenlétével, vagy hiányával. Bár az ingerküszöbünk már elég magasan van, de azért spoiler nélkül is maradandó ez a némiképp romantikus/ifjúsági korrajz.

Frank_Waters I>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Móricz olvasása után az ember úgy érzi, nagyon jól ismeri az embereket, az utcán szembejövőnek egy pillantásából egész élettörténetét, személyiségét tudja… persze nem tud semmit, de pont ebben áll az ő „mágiája”: a valóságosnál is valóságosabb… Hiszen az nem lehet, hogy ennyire szörnyű legyen az élet, ennyire sok legyen a gonosz, érzéketlen, buta, önző ember… ugye, nem? De a könyv vége boldog mosolyt húzott a számra, amilyet csak Móricz tud elérni.

Ő a realizmus mágusa. Máshogy nincs is értelme, Dosztojevszkij meg Tolsztoj, ugyan már… Magyar ember nem is értheti meg igazán az orosz mentalitást (lásd a regényben Andrist), magyar embernek Móricz „kell”.

Ez már döfi, Zsiga bátyám!

45 hozzászólás
HalmiBettina>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Nagyon megérintett ez a rövid kis történet, amelyben benne van az egész élet. Csodálatos ábrázolása ez az első és persze igazinak vélt szerelemnek és a testi vágy ébredésének. Nagyon tetszett, ahogy Móricz érzékeltette Zsuzsi lányból nővé érését. Sok részletében emlékeztetett A puszták népéhez, főleg abban a tekintetben, hogy most is komolyan elgondolkoztam azon, mennyire mást tartunk most „szegénységnek”. A vége hiába lett jó, addig annyi szomorúságot adott ez a történet, hogy nehezen tudtam örülni, amikor a végére értem.

Ananiila>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Majdnem 100 éve íródott e regény, Móricz is meghalt már 80 éve, olyan réginek tűnik és már a misztikus ködbe vész ez az időszak. És lám akkor is éltek emberek és lettek szerelmesek és küzdöttek a saját boldogságukért.
Nekem ez most olyan rácsodálkozós volt, pedig nem ez volt az első Móricz könyv a kezemben. Lehet, hogy most értem meg rá és Gárdonyi mellett (aki abszolút a best nálam) lesz még egy kedvenc klasszikus íróm?
Még ebben az évben elolvasom a Barbárokat is, mert játssza majd a győri színház a következő évadban.


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

– Szerette?
– Avvót a baj.
– Mír?
– Mer akit szeret az ember, annak mindent megbocsát.

67. oldal (Szépirodalmi, 1979)

4 hozzászólás
fülcimpa>!

A szegíny ember nem is él, csak van.

60. oldal (Szépirodalmi, 1979)

anni_olvas>!

– Mindegy az kicsikém, akár ahhoz megy az ember, akit szeret, akár ahhoz, akit nem szeret. Minden szeretetnek vége van egyszer úgyis. És akkor csak nagyobb a bánat, ha abból ábrándulunk ki, akit szerettünk, mint abból, akit úgyse szerettünk.

anni_olvas>!

– Nincs jó ember fírfiba, fiam, csak gazember meg bolond ember – és suttogva mondta: – A gazember minden szoknya után elrepül, a bolond ember meg ráül egy szoknyára, és vigyázza, őrizi, mint a kutya a koncot.

2 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Csak a szíve ne vergődött volna oly elbírhatatlan. De akár kélt, akár feküdt, mintha egy beteg madárkát őrizne kebelében, amely folyton sír és jajgat, s apró karmaival csipegeti, tépi a belsejét. Sokszor a száját kellett kinyitni, s nagy lélegzetet venni, mintha odabent megfúlna másképp az a kicsi lény: a szerelem.

140. oldal

3 hozzászólás
Miestas>!

Mán azt hiszi, mással nem lehet élni. Pedig a nő fiam, olyan lakat, améket minden kulcs kinyit, és a fírfi olyan kulcs, amék minden lakatba belepászol.

75. oldal ( Osiris Kiadó)

14 hozzászólás
fülcimpa>!

– Az Isten áldja meg ezeket a lyányokat, úgy bolondítják az embert.
– Én nem törődök velek – szólt közönyösen a cimbora.
– Én se minddel, de van itt egy kis cafat, annak nagyon szeretem a szagát.
– A szagát?
– Aha – mondta Jóska és röhögött.
Nem is álmodta még, hogy nem is a szagát szereti, hanem a lelkit.

17. oldal Szépirodalmi Könyvkiadó, 1979

2 hozzászólás
Chillingó>!

– Mer nem olyan vagy – mondta aztán – amilyennek én szeretnélek.
– Olyan vagyok, amilyen vagyok, szeressen olyannak, aki vagyok.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya
Örkény István: Macskajáték
Füst Milán: A feleségem története
Kármán József: Fanni hagyományai
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Wass Albert: Eliza és a ház, amit Jacob épített
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek
Márai Sándor: Az igazi
Gárdonyi Géza: Az a hatalmas harmadik
Charles Dickens: Ódon ritkaságok boltja