Pillangó 347 csillagozás

Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Pillangó. A szép és csapodár szerető jelképe – meg a reménytelen szerelemé
Darabos Jóska és Hitves Zsuzsika elemi erővel fellobbanó, társadalmi konvenciókkal szembeszálló szerelmének története a szerző meghatározása szerint „idill”. Móricz könnyű kézzel, napok alatt írta meg a korántsem idilli helyzetet, amelyben két felfogás áll szöges ellentétben egymással: a nagy alföldi mezőváros peremén boldogulni megtanult öregeké, és a fiataloké. Jóska és Zsuzsika szülei a már kialkudott, érvényes szokáshoz kötődnek, ők akarják megszabni a „ki kivel házasodjék” törvényét, melynek alapja az anyagi biztonság. Minden eszközzel próbálják megakadályozni a fiatalok egybekelését. Jóska és Zsuzsika a szív, a szerelem jogán a lehetséges, a vágyott világ fölépítésére törekednek. A boldogságért azonban nemcsak szüleikkel, hanem egymással, egymásért is meg kell küzdeniük.

Eredeti megjelenés éve: 1925

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris Diákkönyvtár Osiris · Kincses Könyvek · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Adamo Books, 2017
142 oldal · ISBN: 9789634531197
>!
170 oldal · ISBN: 9789633642597
>!
Osiris, Budapest, 2010
170 oldal · ISBN: 9789633895634

15 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Darabos Jóska · Hitves Zsuzsika · Panka néni

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen


Kedvencelte 48

Most olvassa 11

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Porcsinrózsa>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Írói bravúr ez a kisregény. Sok minden tetszett benne. Móricz tehetségét mutatja az, ahogyan a pillangó – motívumból kibontja a történet egyik központi magját, a másikhoz való ragaszkodás igényét, a birtoklási vágyat. Az efféle görcsös ragaszkodás ellen olvasóként tiltakozhatunk, vagy megérthetjük. Aztán ezen a motívumon lebegteti végig a cselekményt. Ezzel indít és zár, mintegy keretet adva a szétesni látszó szerelemnek.
Nagyon imponálóak a beszélő nevek. Jóska nyakas, ugyanakkor tiszta szívű, egyenes jellemű legény. Zsuzsika fiatalsága megejti a szívünket, hisz még szinte gyerek. Az első szerelem átütő ereje azonban minden nehézségen átsegíti őket, még ha nem is úgy, ahogy az hagyományosan lenni szokott. A „ húzd meg – ereszd meg ” játékban minden testi, lelki energiájuk felőrlődik. Végül a faluközösség elvárásaira fittyet hányva meghozzák saját döntésüket.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Nagyon szép, realista történet. Tökéletesen mutatja be a korhű világot, mi, hogyan ment, hogyan döntöttek az emberek, és hogyan befolyásolták a másikat, főleg szülő a gyermeket.
Egyszerűen de nagyszerűen megfogalmazott történet. A magyar ember ezt nem csak olvassa, de átéli, megéli, átérzi.
Szép történet volt. Mosolyt csalt az arcomra, feszültséget gerjesztett bennem. Tökéletesen valószerű volt.

csillagka P>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Móriczot elkezdeni nekem mindig szenvedés (most meg is szöktem pár órára, muszáj volt mást a kezembe venni) kell pár oldal ami alatt átáll az agyam a beszédstílusra, tudok figyelni és nem csak a múltszázad elő régies előadás módján fanyalgom (ebben a könyvben ez kimondottan markáns) úgy vagyok vele, mint egy régen látott távoli vidéki rokonnal, amikor nem találkozunk, akkor elfelejtem, micsoda élményeket köszönhetek neki.
Nem ismertem előtte a történetet, és azt gondoltam klasszikus szegény lány módos fiú párosítás lesz, de a szerelmeseknek egyformán lógott ki a fenekük a nadrágból. Két fiatal, dolgos, szép ember akik gürcölnek a családért, akiknek a legnagyobb bajuk ha beesik a vész és egybekelnek, akkor viszik a búzát, a keresettet, az elígért malacot. Gazdag társ kell, mert az hoz a házhoz, nem viszi amit már bezsákoltunk. Nem kicsit haragudtam mind a két pár szülőre. Közben szépen elkezdett működni Móricz földközeli, realista látásmódja, élt a történet, már nem figyeltem mennyi is van még belőle, közepe nagyon gyorsan csúszott. Szorítottam az igaz szerelem győzelméért. Zsuzsi nálam abszolút kedvenc, Jóska nem annyira, a Suszter pedig sajnáltam.
Nem tetszett a vége.spoiler

2 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Minden sorát imádtam. Nagy-nagy kedvenc lett. És egyszerűen nem értem, hogy eddig nem talált meg. Hogy nem találtunk egymásra. Hogy nem nyomta senki a kezembe „kötelező olvasmányként”. Én most legszívesebben mindenkinek odaadnám, de persze nem adom, mert hogyisne! De tessék elolvasni, tessék Móricz lelkébe látni! Ahogy ő tudott láttatni, éreztetni, mesélni – ízesen, édesen, szívszakadósan! Olyan könyv ez, hogy egyszerre olvas mindened: a szemed, az értelmed, a szíved, az ujjaid, még a hátad közepes is olvas, ahogy lapozol. Úgyse hiszed el, én se hittem volna. De tényleg!

2 hozzászólás
ppeva P>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Még hogy a régiek nem tudták, mi a szerelem!
Valamikor tizenévesen (de rég volt!) már olvastam a Pillangót, de kellően elfelejtettem ahhoz, hogy most ismét végigizguljam a történetet, mi lesz a vége. Móricz nagy mestere a szépírásnak, az emberi lelkek és érzések bemutatásának, a mesélésnek. Nem csak a figyelmet tartja fogva a feszültségteremtéssel, hanem gyönyörködtet is.
Meg azt is eszembe juttatta, hogy milyen volt az, mikor tizenévesen szerelmes lettem, és azt hittem, ebbe bele kell halni, mert ilyen nem volt még és nem is lesz soha többé. :) Mert ilyen ez.

Roszka>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Szerelmi történet a régi világból. Két szegény fiatal egymásba szeret, amit egyikük családja sem néz jó szemmel. Szét is mennek, de a szerelem nagy úr! A fiút belekényszerítik egy érdekházasságba. Ízesen megírt magyar Love Story. Élvezet olvasni.

Dénes_Gabriella>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Szívbemarkoló ez a regény, persze nem árvácskásan. Romantikus ábrázolásmód elegyedik a realizmussal. A tanyai cséplés annyira festményszerű és romantikus, hogy az ember mindjárt indulna is, miközben az egész fárasztó, az alvás és úgy minden is kényelmetlen. Tehát a gyönyörű tablószerű ábrázolásmód mögött azért felsejlik a realitás, és a későbbiekben övé lesz a főbb szerep. A történet amúgy elég szokványos, a „szegény lány szegény fiúval házasodván csak a szegénységet szaporítja” szentencia köré épül. Nagyon komoly korrajzot kapunk, felvillan benne a hadifogoly hazatérése, házasságok, érdekek sora, egy kis klasszikus úr-szegénylány epizód is.
Főszereplő mindenhol: a szerelem (?), a vonzalom vagy jelenlétével, vagy hiányával. Bár az ingerküszöbünk már elég magasan van, de azért spoiler nélkül is maradandó ez a némiképp romantikus/ifjúsági korrajz.

Frank_Spielmann I>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Móricz olvasása után az ember úgy érzi, nagyon jól ismeri az embereket, az utcán szembejövőnek egy pillantásából egész élettörténetét, személyiségét tudja… persze nem tud semmit, de pont ebben áll az ő „mágiája”: a valóságosnál is valóságosabb… Hiszen az nem lehet, hogy ennyire szörnyű legyen az élet, ennyire sok legyen a gonosz, érzéketlen, buta, önző ember… ugye, nem? De a könyv vége boldog mosolyt húzott a számra, amilyet csak Móricz tud elérni.

Ő a realizmus mágusa. Máshogy nincs is értelme, Dosztojevszkij meg Tolsztoj, ugyan már… Magyar ember nem is értheti meg igazán az orosz mentalitást (lásd a regényben Andrist), magyar embernek Móricz „kell”.

Ez már döfi, Zsiga bátyám!

45 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Bár nem igazan az én stílusom a könyv, de aranyos kis történet. A Tájszólással elég fura volt olvasni, de hamar meg lehet szokni. Zsuzska tipikus mai fiatal lehetne, az elején hülyíti szegény legényt, majd miután végtelenül szerelmes lett belé megkezdődik a se veled se nélküled kapcsolat. Legalábbis így tudnám jellemezni a viszonyukat. Könnyed kis olvasmány volt a fiatalságról és a szerelemről.

Zsuzsanna_Makai>!
Móricz Zsigmond: Pillangó

Több MZS poén is összejött már az életemben Móricz-cal kapcsolatban, mégsem olvastam tôle még semmit.
Egyelôre nem is tudom, mit is írhatnék, mert csak annyit érzek biztosnak, h én ezt nem fogom újraolvasni. DE!!! Mindenképpen olvasni fogok még Móricztól, adok még neki esélyt.
Az eleje nagyon nem is tetszett, viszon a vége pl nagyon, amikor a Zsuzsinak elpukkant az agya. Onnantól szinte pezsgett a történet.
A szülôk véleményét, és az arra hallgatást, a mai világban létezô agyam nagyon fel se tudta fogni.
A filmeket egyelôre nem tudtam megnézni.


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

– Szerette?
– Avvót a baj.
– Mír?
– Mer akit szeret az ember, annak mindent megbocsát.

67. oldal (Szépirodalmi, 1979)

4 hozzászólás
anni_olvas>!

– Mindegy az kicsikém, akár ahhoz megy az ember, akit szeret, akár ahhoz, akit nem szeret. Minden szeretetnek vége van egyszer úgyis. És akkor csak nagyobb a bánat, ha abból ábrándulunk ki, akit szerettünk, mint abból, akit úgyse szerettünk.

anni_olvas>!

– Nincs jó ember fírfiba, fiam, csak gazember meg bolond ember – és suttogva mondta: – A gazember minden szoknya után elrepül, a bolond ember meg ráül egy szoknyára, és vigyázza, őrizi, mint a kutya a koncot.

2 hozzászólás
fülcimpa>!

A szegíny ember nem is él, csak van.

60. oldal (Szépirodalmi, 1979)

Sárhelyi_Erika I>!

Csak a szíve ne vergődött volna oly elbírhatatlan. De akár kélt, akár feküdt, mintha egy beteg madárkát őrizne kebelében, amely folyton sír és jajgat, s apró karmaival csipegeti, tépi a belsejét. Sokszor a száját kellett kinyitni, s nagy lélegzetet venni, mintha odabent megfúlna másképp az a kicsi lény: a szerelem.

140. oldal

3 hozzászólás
Miestas>!

Mán azt hiszi, mással nem lehet élni. Pedig a nő fiam, olyan lakat, améket minden kulcs kinyit, és a fírfi olyan kulcs, amék minden lakatba belepászol.

75. oldal ( Osiris Kiadó)

14 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Tele van bajjal az élet, és azt mind az a pénz teszi.

91. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: pénz
fülcimpa>!

– Az Isten áldja meg ezeket a lyányokat, úgy bolondítják az embert.
– Én nem törődök velek – szólt közönyösen a cimbora.
– Én se minddel, de van itt egy kis cafat, annak nagyon szeretem a szagát.
– A szagát?
– Aha – mondta Jóska és röhögött.
Nem is álmodta még, hogy nem is a szagát szereti, hanem a lelkit.

17. oldal Szépirodalmi Könyvkiadó, 1979

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya
Szabó Magda: Abigél
Örkény István: Macskajáték
Petőfi Sándor: A hóhér kötele
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Gárdonyi Géza: Az a hatalmas harmadik
Gozsdu Elek: Köd
Charles Dickens: Ódon ritkaságok boltja
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek