Pillangó 233 csillagozás

Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó Móricz Zsigmond: Pillangó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Pillangó. A szép és csapodár szerető jelképe – meg a reménytelen szerelemé
Darabos Jóska és Hitves Zsuzsika elemi erővel fellobbanó, társadalmi konvenciókkal szembeszálló szerelmének története a szerző meghatározása szerint „idill”. Móricz könnyű kézzel, napok alatt írta meg a korántsem idilli helyzetet, amelyben két felfogás áll szöges ellentétben egymással: a nagy alföldi mezőváros peremén boldogulni megtanult öregeké, és a fiataloké. Jóska és Zsuzsika szülei a már kialkudott, érvényes szokáshoz kötődnek, ők akarják megszabni a „ki kivel házasodjék” törvényét, melynek alapja az anyagi biztonság. Minden eszközzel próbálják megakadályozni a fiatalok egybekelését. Jóska és Zsuzsika a szív, a szerelem jogán a lehetséges, a vágyott világ fölépítésére törekednek. A boldogságért azonban nemcsak szüleikkel, hanem egymással, egymásért is meg kell küzdeniük.

Eredeti megjelenés éve: 1925

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Diákkönyvtár

>!
Adamo Books, 2017
ISBN: 9789634531197
>!
170 oldal · ISBN: 9789633642597
>!
Osiris, Budapest, 2010
170 oldal · ISBN: 9789633895634

15 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen


Kedvencelte 43

Most olvassa 8

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Móricz Zsigmond: Pillangó

Nagyon szép, realista történet. Tökéletesen mutatja be a korhű világot, mi, hogyan ment, hogyan döntöttek az emberek, és hogyan befolyásolták a másikat, főleg szülő a gyermeket.
Egyszerűen de nagyszerűen megfogalmazott történet. A magyar ember ezt nem csak olvassa, de átéli, megéli, átérzi.
Szép történet volt. Mosolyt csalt az arcomra, feszültséget gerjesztett bennem. Tökéletesen valószerű volt.

>!
csillagka P
Móricz Zsigmond: Pillangó

Móriczot elkezdeni nekem mindig szenvedés (most meg is szöktem pár órára, muszáj volt mást a kezembe venni) kell pár oldal ami alatt átáll az agyam a beszédstílusra, tudok figyelni és nem csak a múltszázad elő régies előadás módján fanyalgom (ebben a könyvben ez kimondottan markáns) úgy vagyok vele, mint egy régen látott távoli vidéki rokonnal, amikor nem találkozunk, akkor elfelejtem, micsoda élményeket köszönhetek neki.
Nem ismertem előtte a történetet, és azt gondoltam klasszikus szegény lány módos fiú párosítás lesz, de a szerelmeseknek egyformán lógott ki a fenekük a nadrágból. Két fiatal, dolgos, szép ember akik gürcölnek a családért, akiknek a legnagyobb bajuk ha beesik a vész és egybekelnek, akkor viszik a búzát, a keresettet, az elígért malacot. Gazdag társ kell, mert az hoz a házhoz, nem viszi amit már bezsákoltunk. Nem kicsit haragudtam mind a két pár szülőre. Közben szépen elkezdett működni Móricz földközeli, realista látásmódja, élt a történet, már nem figyeltem mennyi is van még belőle, közepe nagyon gyorsan csúszott. Szorítottam az igaz szerelem győzelméért. Zsuzsi nálam abszolút kedvenc, Jóska nem annyira, a Suszter pedig sajnáltam.
Nem tetszett a vége.spoiler

2 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I
Móricz Zsigmond: Pillangó

Minden sorát imádtam. Nagy-nagy kedvenc lett. És egyszerűen nem értem, hogy eddig nem talált meg. Hogy nem találtunk egymásra. Hogy nem nyomta senki a kezembe „kötelező olvasmányként”. Én most legszívesebben mindenkinek odaadnám, de persze nem adom, mert hogyisne! De tessék elolvasni, tessék Móricz lelkébe látni! Ahogy ő tudott láttatni, éreztetni, mesélni – ízesen, édesen, szívszakadósan! Olyan könyv ez, hogy egyszerre olvas mindened: a szemed, az értelmed, a szíved, az ujjaid, még a hátad közepes is olvas, ahogy lapozol. Úgyse hiszed el, én se hittem volna. De tényleg!

2 hozzászólás
>!
ppeva P
Móricz Zsigmond: Pillangó

Még hogy a régiek nem tudták, mi a szerelem!
Valamikor tizenévesen (de rég volt!) már olvastam a Pillangót, de kellően elfelejtettem ahhoz, hogy most ismét végigizguljam a történetet, mi lesz a vége. Móricz nagy mestere a szépírásnak, az emberi lelkek és érzések bemutatásának, a mesélésnek. Nem csak a figyelmet tartja fogva a feszültségteremtéssel, hanem gyönyörködtet is.
Meg azt is eszembe juttatta, hogy milyen volt az, mikor tizenévesen szerelmes lettem, és azt hittem, ebbe bele kell halni, mert ilyen nem volt még és nem is lesz soha többé. :) Mert ilyen ez.

>!
Frank_Spielmann I
Móricz Zsigmond: Pillangó

Móricz olvasása után az ember úgy érzi, nagyon jól ismeri az embereket, az utcán szembejövőnek egy pillantásából egész élettörténetét, személyiségét tudja… persze nem tud semmit, de pont ebben áll az ő „mágiája”: a valóságosnál is valóságosabb… Hiszen az nem lehet, hogy ennyire szörnyű legyen az élet, ennyire sok legyen a gonosz, érzéketlen, buta, önző ember… ugye, nem? De a könyv vége boldog mosolyt húzott a számra, amilyet csak Móricz tud elérni.

Ő a realizmus mágusa. Máshogy nincs is értelme, Dosztojevszkij meg Tolsztoj, ugyan már… Magyar ember nem is értheti meg igazán az orosz mentalitást (lásd a regényben Andrist), magyar embernek Móricz „kell”.

Ez már döfi, Zsiga bátyám!

45 hozzászólás
>!
Annamarie P
Móricz Zsigmond: Pillangó

Csak azt mondhatom, amit szinte minden Móricz könyv után érzek, megdöbbentő, hogy ismerheti valaki ennyire az emberi természetet ezer árnyalatában, ilyen mélyen, ilyen szépen. Móricz úgy játszik a szereplői érzelmeivel, mintha csak az övéi volnának. Egyszerű emberek hogyan tündökölhetnek ennyi színben? Erős paraszti férfiak, gyermekien érzékeny lélekkel. Kemény nők, kik okosabbak bármelyikünknél.
Ezek a lelki libikókák uralják a Pillangót.

1 hozzászólás
>!
Szimirza P
Móricz Zsigmond: Pillangó

Móricz eddig sem okozott csalódást, és ezzel a könyvvel sem tette. Csodásan megírt, lélekhez szóló, elbűvölő szerelmi történet.

>!
Adrienn57
Móricz Zsigmond: Pillangó

Édes-bús szerelem, szegénységbe ágyazva, Móricz gyönyörű mesélésében. Ifjúságomból került újraolvasásra, de nem bántam meg!:)

>!
Miestas
Móricz Zsigmond: Pillangó

Ez a lány tudott valamit és ez az alig felnőtt férfi majd megőrült ezért a tudományért vagy attól az erőtől ami a lányhoz vonzotta. Mit tudott ez a lány? Amit minden lány tud aki hiszi szépségét, tudja erejét a férfi felett, csábítani , húzni-vonni, eltaszítani, szeretni, de isten igazán. Ahogy az első nagy szerelmnél szeret az ember.

2 hozzászólás
>!
Szeitz_Éva P
Móricz Zsigmond: Pillangó

"A szerelem, a szerelem,
A szerelem sötét verem;
Beleestem, benne vagyok,
Nem láthatok, nem hallhatok." (Petőfi)

Miért is nem olvastam én Móriczot azon az egy-két kötelezőn kívül, és még azokat is csak úgy nagyjából. Talán mert a Móricz Zsigmond Gimnáziumba jártam, és hát nehogymár!
És most teljesen rácsodálkoztam, hogy Móricz így tud írni, ennyire szép magyar nyelven, ennyire tud ábrázolni érzelmeket. Ez most igen nagyon tetszett, sőt jól is esett olvasni, velük szenvedni, mert a szerelem szenvedés nélkül nincs.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
fülcimpa

– Szerette?
– Avvót a baj.
– Mír?
– Mer akit szeret az ember, annak mindent megbocsát.

67. oldal Szépirodalmi Könyvkiadó, 1979

>!
anni_olvas

Nincs jó ember fírfiba, fiam, csak gazember meg bolond ember – és suttogva mondta: – A gazember minden szoknya után elrepül, a bolond ember meg ráül egy szoknyára, és vigyázza, őrizi, mint a kutya a koncot.

2 hozzászólás
>!
anni_olvas

Mindegy az kicsikém, akár ahhoz megy az ember, akit szeret, akár ahhoz, akit nem szeret. Minden szeretetnek vége van egyszer úgyis. És akkor csak nagyobb a bánat, ha abból ábrándulunk ki, akit szerettünk, mint abból, akit úgyse szerettünk.

>!
fülcimpa

A szegíny ember nem is él, csak van.

60. oldal (Szépirodalmi, 1979)

>!
Miestas

Mán azt hiszi, mással nem lehet élni. Pedig a nő fiam, olyan lakat, améket minden kulcs kinyit, és a fírfi olyan kulcs, amék minden lakatba belepászol.

75. oldal ( Osiris Kiadó)

14 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Olyan zavarba jött, hát az kívülről látszik az emberen, hogy szerelmes?

11. oldal

>!
fülcimpa

– Az Isten áldja meg ezeket a lyányokat, úgy bolondítják az embert.
– Én nem törődök velek – szólt közönyösen a cimbora.
– Én se minddel, de van itt egy kis cafat, annak nagyon szeretem a szagát.
– A szagát?
– Aha – mondta Jóska és röhögött.
Nem is álmodta még, hogy nem is a szagát szereti, hanem a lelkit.

17. oldal Szépirodalmi Könyvkiadó, 1979

2 hozzászólás
>!
janette1002

Semmit, fiam, mer az ember marha, fiam. Mán azt hiszi, mással nem lehet élni. Pedig a nő, fiam, olyan lakat, améket minden kulcs kinyit, és a fírfi olyan kulcs, amék minden lakatba belepászol. Mire akkor az a nagy retteneteskedís?


Hasonló könyvek címkék alapján

Petőfi Sándor: A hóhér kötele
Victor Hugo: A nyomorultak
Jókai Mór: Az arany ember
Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya
Bálint Tibor: Zokogó majom
Dragomán György: A fehér király
Veres Péter: Szegények szerelme
Fényes Niki: Feketén, fehéren 1.
Jókai Mór: A gazdag szegények
Kemény Zsófi: Én még sosem