Mese ​a zöld füvön 5 csillagozás

Móricz Zsigmond: Mese a zöld füvön Móricz Zsigmond: Mese a zöld füvön Móricz Zsigmond: Mese a zöld füvön Móricz Zsigmond: Mese a zöld füvön Móricz Zsigmond: Mese a zöld füvön Móricz Zsigmond: Mese a zöld füvön

Egy öreg végvári vitéz meséli el portyázás közben életének legfurcsább kalandjait. Őrt állt egy torony tövében, egyszerre a torony ablakából lánykacagást hallott, majd kötélhágcsó ereszkedett alá. Mi történt vele fenn a várban? – erről szól a történet.

Eredeti megjelenés éve: 1915

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Képes regénytár, Legjobb könyvek I., A magyar irodalom gyöngyszemei

>!
70 oldal · ISBN: 9789633644980
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1967
70 oldal
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1967
70 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Győry Miklós

4 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
ilmater
Móricz Zsigmond: Mese a zöld füvön

A fülszöveg sajnos hibás, mert csak a novelláskötet első történetének tartalmát ismerteti. Valójában a kötet első világháborús novellákat tartalmaz (nem is egészen értem, hogy az egy török kori miért került bele). Nézelődtem, de jobbat magam sem találtam, mindenhol csak ennyit.

A könyvben csatatéri katonatörténeteket olvashatunk és az otthon maradottak életének ügyes-bajos dolgait, értelemszerűen nem túl vidám eseményekről. Nem sokat olvastam eddig Móricztól, a Légy jó mindhalálig kötelező volt, de már elhomályosodott az emlékeimben, nemrég pedig a Boldog embert olvastam, amihez képest ez a mostani meglepően más volt. Persze a paraszti élet itt is megjelenik, de nem ezen van a fő hangsúly, sokkal inkább azon, hogy a világháború milyen hatással van az emberekre, hogyan változnak meg, mit hoz ki belőlük.

A kötetben szereplő írások közül a következőket emelném ki: A macska, Kis Samu Jóska, Gyereksírás, valamint a lezáró Szegény emberek, ami eléggé döbbenetes történet, valószínűleg azért került éppen a végére a kötetnek, hogy az ember sokáig ne felejtse az itt leírtakat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Urbánszki László: Odakint, a pusztában
Krúdy Gyula: A törpe trombitás
Lampérth Géza: Hű a koporsóig
Mikes Kelemen: Zágoni Mikes Kelemen törökországi levelei
Székely Éva (szerk.): A forradalmak hősei
Krúdy Gyula: Magyar királyok
Écsy Ö. István: A förgeteg
Ujkéry Csaba: Vesztesek
Ilosvai Selymes Péter: Az híres nevezetes Tholdi Miklósnak jeles cselekedetiről és bajnokságárol való historia
Tormay Cécile: Petneházy