Légy ​jó mindhalálig 1438 csillagozás

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Elkezdődik ​a kihallgatás. Az igazságtalan, sokszor nevetséges vádak zuhataga között Misi már-már összeomlik. De amikor apját, az ácsot is felemlegetik rossz példaként, és a debreceni kollégiumi hagyományokra hivatkozva gonosztevőnek nevezik, kitör és kijelenti, hogy ő nem akar debreceni diák lenni tovább.
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Egy kiváló író kiváló regénye. Nem tesz jót neki, hogy háziolvasmány, pedig Nyilas Misi példája nem is olyan távoli, ma is belerendül a világ, ha egy tiszta és becsületes gyermeknek csalódást okoz a felnőttek világa. Ez a csalódás és megrendült bizalom azonban újjáépíti a gyermeki lelket, s még ha – a szövegből kiérezhetően – nem is oldódik föl soha igazán, mégis új távlatokat nyit épp elkezdődött életében: az emberiség tanítója, a jóság apostola szeretne lenni, az édesanyjától kapott tanítást akarja továbbadni. Nemes cél, mely legalábbis Móricz esetében megvalósult. Ugyanis kitűnő irodalomtörténészeink szerint a mű életrajzi ihletésű. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1920

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 2016
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491546
>!
Helikon, Budapest, 2016
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277325
>!
Európa, Budapest, 2014
334 oldal · ISBN: 9789630799829

60 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Nyilas Misi

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen


Kedvencelte 72

Most olvassa 63

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Julos
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Interjúm Nyilas Mihállyal:
– Mondd csak, Misi, mit csinálsz legtöbbször szabadidődben?
– Hát, kérem szépen, sírok.
– Akkor is sírsz, ha csúnya a kalapod?
– Igen.
– És ha elhagyod a csúnya kalapod?
– Hát persze, akkor is.
– Mit csinálsz, ha kapsz egy pakkot?
– Eldicsekszem vele mindenkinek, ezért a többiek kibontják.
– És mi van a pakkban?
– Cipőkrém. De megették a szobatársaim.
– Mit reagálsz erre?
– Ez beugratós kérdés? Elmegyek sírni.
– És ha kapsz munkát?
– Boldog leszek.
– És?
– Elmegyek sírni.
– Misi, legalább kikupálódsz egy kicsit a vége felé?
– Talán, épp csak egy kicsit, de úgy is idegesítő leszek ám, akkor is szívesen sírdogálok és nyafogok.
– Ó.
– De írok egy verset!
– Tényleg? Ez nagyon jó! És mi lesz a verssel? Kiadják egy újságban? Vagy csak dicséretet kapsz érte a magyartanárodtól?
– Nem. Nem mutatom meg senkinek, mert gyáva vagyok és félek, hogy kinevetnek.
– …jól van. Nincs több kérdésem.

20 hozzászólás
>!
DoreenDelevigne
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Drága Mihály!

Ne értse félre, semmi személyes, és lehet csak az én idegrendszerem ilyen gyenge, de vagy emberelje meg magát, vagy bújjon vissza az anyja szoknyája alá, mert ezt a viselkedésformát nem lehet kibírni, amit ön művel. Ne sírjon… ne sírjon, inkább figyeljen! Nem teheti meg, hogy a magatartásával elrontja az amúgy is szenvedéssel megkezdett kötelező olvasmányt – netalántán ha tetszik is a gyermeknek, amit olvas, jön, és elbaltázza, köszönöm szépen azok nevében is, akik végignyálazták, vagy fogják a történetét.
De ne higgye azt, hogy én zsigerből gyűlölöm magát, isten mentsen! Voltak egészen szép pillanataink, amikor együtt merengtünk a magyarság, emberség és más nagy kérdéseken…. és akkor elkezdett hisztizni, mint egy ötéves és elrontotta.
Mindenesetre további szép életet, és sok szerencsét, csókoltatom.

                                                                                                                        Dorina

U.I.: Most már sírhat.

7 hozzászólás
>!
Kikiriki
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Kiskorom óta mindig is el szerettem volna olvasni ezt a könyvet. Ennek csupán a címe volt az oka, mert tulajdonképpen magáról a történetről nem tudtam szinte semmit. Abban reménykedtem, hogy egy drámai, szomorú, tanulságos történetet kapok, kicsit idősebb szereplőkkel, azt hittem, élvezni fogom.
De az első három oldal után hatalmasat csalódtam, mert nem azt kaptam, amit vártam.
Rengeteget szenvedtem ezzel a könyvvel. Vontatott volt, Misit meg nagyon szívesen felpofoztam volna (már bocsánat), miközben azt mondom neki: „Állj már a talpadra, kisfiam, nyisd ki a szádat, és mondd el szépen az igazat, mert ha nem teszed, akkor ne csodálkozz, hogy senki nem fogja megérteni, mi történt…
Folyton sírt, idegesített a személyisége, az önbizalomhiánya, a félénksége és a tétlensége. Oké, a vége felé beindultak az események, de ha nem lett volna kötelezőm, nem lett volna elég türelmem elolvasni.
(igazából hatodikáig kellett volna befejeznem, de pszt..)

>!
Chivas
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Annak idején nem tudtam végigolvasni, most alig bírtam letenni. :)

1 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Ez volt az a kötelező olvasmány, amin kínok kínjával rágtam át magam. Időnként úgy éreztem, hogy ha Misit nem verik meg a kollégái, megverem én mert már nem bírom idegekkel. Nekem nagyon nem jött be.

15 hozzászólás
>!
kvzs P
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Egy ijedt, összezavarodott, depressziós kisfiú története, akit egyedül hagytak egy rideg, embertelen környezetben, mégis mindenkinek meg akar felelni.
Sokszor ökölbe szorult a kezem, vagy görcsbe rándult a gyomrom annyira fájt tehetetlenül végigolvasni a könyvet. Legszívesebben kiosztottam volna pár pofont, Misit pedig megölelgettem volna és elvittem volna egy emberibb helyre.
Móricz nagyon értett ahhoz, hogy hogyan kell a nem csillogót és szépet megírni.

17 hozzászólás
>!
tomgabee
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Érdekes, hogy milyen ellentmondásos ennek a regénynek a megítélése.
Móricz Virág ezt írta édesapjáról: „Mindig csodálkozott rajta, hogy a közvélemény a Légy jó mindhalálig-ot elfogadta egyszerűen egy kisfiú történetének. Ő allegóriának szánta. Az összetört forradalom után, 1920 telén, mély bánatban írta és azt akarta megmutatni benne, hogy az egész emberiség úgy szenved a gonosz és ostoba hatalmasok, a fejletlenségükben értetlen és bántó társak között, mint a kicsiny gyermek. Nyilas Misi jelképe a megbántott, megkínzott, félreismert jót akarónak.”
Ennek fényében olvasva a történetet, többet kaphatunk, mint egy gyáva, állandóan síró, időnként a hazugságtól sem visszariadó fiúcska történetét. Én szerettem.

2 hozzászólás
>!
Flajmer 
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Nem olvastam általánosban sőt még a középiskola nagy részében sem, de jól tettem.
Megint (vagy még mindig) azzal állunk szemben, hogy rossz korosztályhoz sorolják be a kötelező olvasmányokat. Úgy ahogy egy 17 éves nem fog tudni kezdeni semmit a Sorstalansággal (ami alapból egy rosszul megírt könyv), úgy egy 14 éves sem fog semmit sem kezdeni a Légy jó mindhaláliggal.
Egyrészt nincs azzal gond, ha a gyerek nem olvas. A lángoló kreativitását nem ezzel fogja kiélni. Inkább így csak kiégeti. Nem értem, hogy ha azt mondanám, hogy akkor olvastassuk a Bűn és bűnhődést a gyerekkel, miért hangzik olyan abszurdnak mikor 7.-ben Kőszívű ember fiait kell? Ennyi erővel nyugodtan azt is adhatnánk a kezébe. Többet nem fog belőle megérteni.
Másrészt nem tudja befogadni. Amiről Móricz vagy Jókai vagy Gárdonyi, vagy akár Molnár Ferenc ír (utóbbival még valahogy nyögve kezdenek valamit, utána szakad meg a lánc) az egy letűnt kor. Nem lesz tovább, az a rendszer meg ami ebben a könyvben van már akkor is szar volt és kb. még mindig ezt éljük.
Attól, hogy egy kisdiákról szól ez kemény lélektan ezzel az a korosztály nem fog tudni mit kezdeni. Inkább valahogy rávezetni kéne őket arra, hogy maguktól nyúljanak majd hozzá ezekhez és nem belepakolni a fejükbe a lexikális adatokat.
Hiszen ez az irodalom nem? Azt olvasni kell, átélni azt amit a szerző nyújtani akart, nem pedig adatokat tudni róla. Vagy pedig semmit nem ér az egész. Körülbelül úgy néz ki a mai irodalom oktatás, mintha matematikából csak azt tanulnánk meg milyen szabályok vannak és milyen módszerek ám gyakorlatban egyiket sem oldanánk meg. Abszurd gondolat nem? Pedig ez van.
Móricz pedig még mindig zseniális. Most már úgy vagyok vele, hogy bármely írásához nyúlok biztosan nem fogok csalódni.

15 hozzászólás
>!
KissCsillag_Mackólány P
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Én ezen a könyvön, de a film- és a színdarabváltozatán is mindig menthetetlenül sírva fakadok. Annyira mélyen érint az emberi kegyetlenség, vele ellentétben pedig a tehetetlenség, a kilátástalanság.
Az, hogy az emberek (a felnőttek) mi mindenre képesek a pénzért, még arra is, hogy egy szegény, amúgy is gyenge gyereket megalázzanak. Úgy segítettem volna többször is, hogy elmondjam, persze a meglévő tapasztalataimmal, hogy mit kellene tennie szegény Misinek. Számomra ez a könyv teljesen a valóságot tükrözi, sajnos sok hasonlót tapasztaltam. Én is vidéki kisdiák voltam a nagyvárosban, igaz, én Nyíregyházán.
Debrecent egyébként imádom, és mindig végigjárom a várost gondolatban, amikor ez a könyv a kezembe kerül.

>!
Flóri
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Nyilas Misit sokan tartják ma szerencsétlen lúzernek. Ez sokat elárul korunkról, amelyben a becsület, az érzékenység, a szerénység hitványabb dolognak tűnik a törtetéssel, az érzéketlenséggel és az ügyeskedéssel szemben. Ez a könyv ma még aktuálisabb, mint a megírása idején volt.


Népszerű idézetek

>!
Tíci

Ha a kisbabát franciául tanítják, francia lesz, ha angolul, angol lesz, ha négerül, néger lesz, ha iskolába járatják, egyetemi tanár lesz, ha nem, akkor faluvégi csordás lesz: hát akkor mire olyan büszke egyik ember a másik felett.

238. oldal (Európa, 1992)

>!
Tíci

Nincs itten semmi baj ebben az országban: csak a politika…

209. oldal (Európa, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: politika
>!
vmonika_

…istenem, egy olyan szoba, ahol csak könyv van, ennél tündéribbet elképzelni sem tudott.

209. oldal

>!
Kikiriki

Olyan nagy ember lett egyszerre belőle, olyan nagyon nagy, kenyérkereső ember, hogy el kellett bújnia arra a jó helyre, hogy kisírja magát.

Kapcsolódó szócikkek: Nyilas Misi
>!
PandaSára P

Mi az, mi az, ami megakadályozza az embereket abban, hogy egymást megértsék?

302. oldal

>!
mandarina

Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud, és nagyobb jótétemény sem.

>!
vmonika_

– Kenőcs! – mondta Böszörményi sápadva. – Hát az kenőcs vót?
– Micsoda?
– Hát amit kenyérre…kentetek.
– Ki kente? Te kented! – szólt elvörösödve Andrási.
– Nézd csak, ő ette meg, oszt még ránk kenné! – kiabált Tök Marci.

39. oldal

>!
Tíci

Misi csodálkozva s irigykedve nézett Orczyra, oda szeretett volna ő bejutni: istenem, egy olyan szoba, ahol csak könyv van, ennél tündéribbet elképzelni sem tudott.

215. oldal (Európa, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
KATARYNA 

Hallottam szavadat
És nem hallottalak,
A szemedbe néztem
És mégse láttalak.

156. oldal

>!
Nutellaღ__

Az élet olyan, hogy mindig másképp történik minden, mint ahogy elgondolta előre az ember.


Hasonló könyvek címkék alapján

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Szabó Magda: Abigél
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
J. D. Salinger: Zabhegyező
Fekete István: Tüskevár
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Eric Knight: Lassie hazatér
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Szilvási Lajos: Egymás szemében