Légy ​jó mindhalálig 1915 csillagozás

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Elkezdődik ​a kihallgatás. Az igazságtalan, sokszor nevetséges vádak zuhataga között Misi már-már összeomlik. De amikor apját, az ácsot is felemlegetik rossz példaként, és a debreceni kollégiumi hagyományokra hivatkozva gonosztevőnek nevezik, kitör és kijelenti, hogy ő nem akar debreceni diák lenni tovább.
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Egy kiváló író kiváló regénye. Nem tesz jót neki, hogy háziolvasmány, pedig Nyilas Misi példája nem is olyan távoli, ma is belerendül a világ, ha egy tiszta és becsületes gyermeknek csalódást okoz a felnőttek világa. Ez a csalódás és megrendült bizalom azonban újjáépíti a gyermeki lelket, s még ha – a szövegből kiérezhetően – nem is oldódik föl soha igazán, mégis új távlatokat nyit épp elkezdődött életében: az emberiség tanítója, a jóság apostola szeretne lenni, az édesanyjától kapott tanítást akarja továbbadni. Nemes cél, mely legalábbis Móricz esetében megvalósult. Ugyanis kitűnő irodalomtörténészeink szerint a mű életrajzi ihletésű. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1920

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Talentum diákkönyvtár Akkord · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Európa Diákkönyvtár Európa · Millenniumi Könyvtár Osiris · A magyar próza klasszikusai Unikornis · Európa Diákkönyvtár Európa · Diákkönyvek Kreatív · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Életreszóló regények Kossuth · Arany Könyvtár Szépirodalmi

>!
Hungaroton, 2021
ISBN: 5991811438128 · Felolvasta: Alföldi Róbert
>!
ISBN: 9786156377296
>!
Maxim, Szeged, 2020
192 oldal · ISBN: 9789634993063

93 további kiadás


Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Nyilas Misi · Doroghy Sanyika · Török János

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen · Magyarország · kollégium


Kedvencelte 86

Most olvassa 85

Várólistára tette 184

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Julos>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Interjúm Nyilas Mihállyal:
– Mondd csak, Misi, mit csinálsz legtöbbször szabadidődben?
– Hát, kérem szépen, sírok.
– Akkor is sírsz, ha csúnya a kalapod?
– Igen.
– És ha elhagyod a csúnya kalapod?
– Hát persze, akkor is.
– Mit csinálsz, ha kapsz egy pakkot?
– Eldicsekszem vele mindenkinek, ezért a többiek kibontják.
– És mi van a pakkban?
– Cipőkrém. De megették a szobatársaim.
– Mit reagálsz erre?
– Ez beugratós kérdés? Elmegyek sírni.
– És ha kapsz munkát?
– Boldog leszek.
– És?
– Elmegyek sírni.
– Misi, legalább kikupálódsz egy kicsit a vége felé?
– Talán, épp csak egy kicsit, de úgy is idegesítő leszek ám, akkor is szívesen sírdogálok és nyafogok.
– Ó.
– De írok egy verset!
– Tényleg? Ez nagyon jó! És mi lesz a verssel? Kiadják egy újságban? Vagy csak dicséretet kapsz érte a magyartanárodtól?
– Nem. Nem mutatom meg senkinek, mert gyáva vagyok és félek, hogy kinevetnek.
– …jól van. Nincs több kérdésem.

26 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Drága Mihály!

Ne értse félre, semmi személyes, és lehet csak az én idegrendszerem ilyen gyenge, de vagy emberelje meg magát, vagy bújjon vissza az anyja szoknyája alá, mert ezt a viselkedésformát nem lehet kibírni, amit ön művel. Ne sírjon… ne sírjon, inkább figyeljen! Nem teheti meg, hogy a magatartásával elrontja az amúgy is szenvedéssel megkezdett kötelező olvasmányt – netalántán ha tetszik is a gyermeknek, amit olvas, jön, és elbaltázza, köszönöm szépen azok nevében is, akik végignyálazták, vagy fogják a történetét.
De ne higgye azt, hogy én zsigerből gyűlölöm magát, isten mentsen! Voltak egészen szép pillanataink, amikor együtt merengtünk a magyarság, emberség és más nagy kérdéseken…. és akkor elkezdett hisztizni, mint egy ötéves és elrontotta.
Mindenesetre további szép életet, és sok szerencsét, csókoltatom.

                                                                                                                        Dorina

U.I.: Most már sírhat.

>!
Budapesti, Debrecen, 1993
304 oldal · ISBN: 963764301X
7 hozzászólás
N_niki96 P>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Nem tudom, nem tanárként értékelni ezt a regényt. Szokás szerint, mint általában a kötelezőkről, erről is elmondható, hogy jól szerkesztet, igényesen megírt alkotás. Viszont az én értékrendemben ugyanazon a listán szerepel, mint mondjuk A Pál utcai fiúk, vagyis nem megfelelő korosztály olvassa. Úgy vélem a regényben található társadalmi összefüggéseket még egy nyolcadikos gyermek sem érti meg. Megkérdőjelezem a tanító jellegét is.
El lehet ítélni azért, amit gondolok, de szerintem Misi nem követendő példa. Nem jó annak. Sajnálom, de a gyerekek bátran álljanak ki magukért és igazukért, valamint ne lódítsanak.

1 hozzászólás
Bla IP>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

A Légy jó mindhalálig egyik legszebb regénye Móricznak, s az irodalomtörténet méltán sorolja a szerző gyermekregényét a legsikerültebb – s talán legtöbbet forgatott – kritikai realista művek közé. Én most egy kihívás miatt vettem ismét kézbe. Nem csupán egy kisfiú története ez az írás, de Debrecen korrajza és kritikája is: szerzője a Tanácsköztársaság bukása utáni személyes válságát is transzformálta át egy gyermek sorsába. A remekművek titka a lélek legmélyén keresendő: a Légy jó mindhalálig a mindenkiben meglévő vagy megbújó jóra való törekvés álmát és valóságát idézi meg s üzen könyörtelen hadat a jóra való restségnek. Újra megkönnyeztem.

2 hozzászólás
Chivas>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Annak idején nem tudtam végigolvasni, most alig bírtam letenni. :)

1 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Hát ez sokkal jobb volt, mint amire számítottam!
Iskolásként persze el kellett volna olvasnom, de amiket hallottam róla, az alapján egyáltalán nem vonzott, persze a lusta-diák-módi, az megvolt, a filmet megnéztem. Azt utáltam, tehát vártam vele vagy 30 évet…
Az, h Misi szinte minden helyzettől félt, szinte mindenkitől is, megszólalni sem mert, és kb minden miatt sírt, azért egy pszichológiai elemzést elolvasnék róla.
A címe egy telitalálat, gyönyörű!

kvzs P>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Egy ijedt, összezavarodott, depressziós kisfiú története, akit egyedül hagytak egy rideg, embertelen környezetben, mégis mindenkinek meg akar felelni.
Sokszor ökölbe szorult a kezem, vagy görcsbe rándult a gyomrom annyira fájt tehetetlenül végigolvasni a könyvet. Legszívesebben kiosztottam volna pár pofont, Misit pedig megölelgettem volna és elvittem volna egy emberibb helyre.
Móricz nagyon értett ahhoz, hogy hogyan kell a nem csillogót és szépet megírni.

17 hozzászólás
Ildiko_Szabo_2 P>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Nagyon mérges vagyok. Nem tudom, miért gondolják azt, hogy amelyik regény főhőse egy gyermek, az gyermekeknek íródott regény és kötelező elolvasni az iskolában. Ez egy nagyon szépen megírt, magvas gondolatokat és tanításokat tartalmazó kötet, de ezt egy gyerek nem érti meg. Még egy kamasz sem. Csak azt érjük el azzal, hogy kötelező olvasmány, hogy a gyerekek unják és elmegy a kedvük attól, hogy felnőtt korban újra olvassák, amikor már meglátják benne a szépséget.

4 hozzászólás
tomgabee>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Érdekes, hogy milyen ellentmondásos ennek a regénynek a megítélése.
Móricz Virág ezt írta édesapjáról: „Mindig csodálkozott rajta, hogy a közvélemény a Légy jó mindhalálig-ot elfogadta egyszerűen egy kisfiú történetének. Ő allegóriának szánta. Az összetört forradalom után, 1920 telén, mély bánatban írta és azt akarta megmutatni benne, hogy az egész emberiség úgy szenved a gonosz és ostoba hatalmasok, a fejletlenségükben értetlen és bántó társak között, mint a kicsiny gyermek. Nyilas Misi jelképe a megbántott, megkínzott, félreismert jót akarónak.”
Ennek fényében olvasva a történetet, többet kaphatunk, mint egy gyáva, állandóan síró, időnként a hazugságtól sem visszariadó fiúcska történetét. Én szerettem.

2 hozzászólás
sztinus>!
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Móricz az egyik legnagyobb író.
Sok-sok éve olvastam utoljàra ezt a könyvet, most leginkàbb a hangulata fogott meg.
Tökèletes minden apró mozzanat, és hiàba tudom a cselekményt előre, ma is könnyeket csal a szemembe.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tíci>!

Ha a kisbabát franciául tanítják, francia lesz, ha angolul, angol lesz, ha négerül, néger lesz, ha iskolába járatják, egyetemi tanár lesz, ha nem, akkor faluvégi csordás lesz: hát akkor mire olyan büszke egyik ember a másik felett.

238. oldal (Európa, 1992)

Tíci>!

Nincs itten semmi baj ebben az országban: csak a politika…

209. oldal (Európa, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: politika
vmonika_>!

…istenem, egy olyan szoba, ahol csak könyv van, ennél tündéribbet elképzelni sem tudott.

209. oldal

KATARYNA>!

Hallottam szavadat
És nem hallottalak,
A szemedbe néztem
És mégse láttalak.

156. oldal

vmonika_>!

– Kenőcs! – mondta Böszörményi sápadva. – Hát az kenőcs vót?
– Micsoda?
– Hát amit kenyérre…kentetek.
– Ki kente? Te kented! – szólt elvörösödve Andrási.
– Nézd csak, ő ette meg, oszt még ránk kenné! – kiabált Tök Marci.

39. oldal

mandarina>!

Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud, és nagyobb jótétemény sem.

Szelén>!

Mi az, mi az, ami megakadályozza az embereket abban, hogy egymást megértsék?

302. oldal

Kikiriki>!

Olyan nagy ember lett egyszerre belőle, olyan nagyon nagy, kenyérkereső ember, hogy el kellett bújnia arra a jó helyre, hogy kisírja magát.

Kapcsolódó szócikkek: Nyilas Misi
1 hozzászólás
Tíci>!

Misi csodálkozva s irigykedve nézett Orczyra, oda szeretett volna ő bejutni: istenem, egy olyan szoba, ahol csak könyv van, ennél tündéribbet elképzelni sem tudott.

215. oldal (Európa, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Nutellaღ__>!

[…] az élet olyan, hogy mindig másképp történik minden, mint ahogy elgondolta előre az ember.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Padisák Mihály: A csúcs mindig fölöttünk van
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Charles Dickens: Copperfield Dávid
Dániel Anikó: Flóra
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
Carlos Ruiz Zafón: Marina