Légy ​jó mindhalálig 1583 csillagozás

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Elkezdődik ​a kihallgatás. Az igazságtalan, sokszor nevetséges vádak zuhataga között Misi már-már összeomlik. De amikor apját, az ácsot is felemlegetik rossz példaként, és a debreceni kollégiumi hagyományokra hivatkozva gonosztevőnek nevezik, kitör és kijelenti, hogy ő nem akar debreceni diák lenni tovább.
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Egy kiváló író kiváló regénye. Nem tesz jót neki, hogy háziolvasmány, pedig Nyilas Misi példája nem is olyan távoli, ma is belerendül a világ, ha egy tiszta és becsületes gyermeknek csalódást okoz a felnőttek világa. Ez a csalódás és megrendült bizalom azonban újjáépíti a gyermeki lelket, s még ha – a szövegből kiérezhetően – nem is oldódik föl soha igazán, mégis új távlatokat nyit épp elkezdődött életében: az emberiség tanítója, a jóság apostola szeretne lenni, az édesanyjától kapott tanítást akarja továbbadni. Nemes cél, mely legalábbis Móricz esetében megvalósult. Ugyanis kitűnő irodalomtörténészeink szerint a mű életrajzi ihletésű. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1920

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok, Európa Diákkönyvtár, Talentum diákkönyvtár, Helikon Zsebkönyvek, Európa Diákkönyvtár, Millenniumi Könyvtár, A magyar próza klasszikusai, Európa Diákkönyvtár, Diákkönyvek

>!
Móra, Budapest, 2017
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157960 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786066462075
>!
Helikon, Budapest, 2016
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277325

69 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Nyilas Misi

Helyszínek népszerűség szerint

Debrecen


Kedvencelte 78

Most olvassa 58

Várólistára tette 131

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Julos
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Interjúm Nyilas Mihállyal:
– Mondd csak, Misi, mit csinálsz legtöbbször szabadidődben?
– Hát, kérem szépen, sírok.
– Akkor is sírsz, ha csúnya a kalapod?
– Igen.
– És ha elhagyod a csúnya kalapod?
– Hát persze, akkor is.
– Mit csinálsz, ha kapsz egy pakkot?
– Eldicsekszem vele mindenkinek, ezért a többiek kibontják.
– És mi van a pakkban?
– Cipőkrém. De megették a szobatársaim.
– Mit reagálsz erre?
– Ez beugratós kérdés? Elmegyek sírni.
– És ha kapsz munkát?
– Boldog leszek.
– És?
– Elmegyek sírni.
– Misi, legalább kikupálódsz egy kicsit a vége felé?
– Talán, épp csak egy kicsit, de úgy is idegesítő leszek ám, akkor is szívesen sírdogálok és nyafogok.
– Ó.
– De írok egy verset!
– Tényleg? Ez nagyon jó! És mi lesz a verssel? Kiadják egy újságban? Vagy csak dicséretet kapsz érte a magyartanárodtól?
– Nem. Nem mutatom meg senkinek, mert gyáva vagyok és félek, hogy kinevetnek.
– …jól van. Nincs több kérdésem.

20 hozzászólás
>!
DoreenShitQ
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Drága Mihály!

Ne értse félre, semmi személyes, és lehet csak az én idegrendszerem ilyen gyenge, de vagy emberelje meg magát, vagy bújjon vissza az anyja szoknyája alá, mert ezt a viselkedésformát nem lehet kibírni, amit ön művel. Ne sírjon… ne sírjon, inkább figyeljen! Nem teheti meg, hogy a magatartásával elrontja az amúgy is szenvedéssel megkezdett kötelező olvasmányt – netalántán ha tetszik is a gyermeknek, amit olvas, jön, és elbaltázza, köszönöm szépen azok nevében is, akik végignyálazták, vagy fogják a történetét.
De ne higgye azt, hogy én zsigerből gyűlölöm magát, isten mentsen! Voltak egészen szép pillanataink, amikor együtt merengtünk a magyarság, emberség és más nagy kérdéseken…. és akkor elkezdett hisztizni, mint egy ötéves és elrontotta.
Mindenesetre további szép életet, és sok szerencsét, csókoltatom.

                                                                                                                        Dorina

U.I.: Most már sírhat.

>!
Budapesti, Debrecen, 1993
304 oldal · ISBN: 963764301X
7 hozzászólás
>!
Kikiriki
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Kiskorom óta mindig is el szerettem volna olvasni ezt a könyvet. Ennek csupán a címe volt az oka, mert tulajdonképpen magáról a történetről nem tudtam szinte semmit. Abban reménykedtem, hogy egy drámai, szomorú, tanulságos történetet kapok, kicsit idősebb szereplőkkel, azt hittem, élvezni fogom.
De az első három oldal után hatalmasat csalódtam, mert nem azt kaptam, amit vártam.
Rengeteget szenvedtem ezzel a könyvvel. Vontatott volt, Misit meg nagyon szívesen felpofoztam volna (már bocsánat), miközben azt mondom neki: „Állj már a talpadra, kisfiam, nyisd ki a szádat, és mondd el szépen az igazat, mert ha nem teszed, akkor ne csodálkozz, hogy senki nem fogja megérteni, mi történt…
Folyton sírt, idegesített a személyisége, az önbizalomhiánya, a félénksége és a tétlensége. Oké, a vége felé beindultak az események, de ha nem lett volna kötelezőm, nem lett volna elég türelmem elolvasni.
(igazából hatodikáig kellett volna befejeznem, de pszt..)

>!
ÁrnyékVirág
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Ez volt az a kötelező olvasmány, amin kínok kínjával rágtam át magam. Időnként úgy éreztem, hogy ha Misit nem verik meg a kollégái, megverem én mert már nem bírom idegekkel. Nekem nagyon nem jött be.

15 hozzászólás
>!
Chivas
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Annak idején nem tudtam végigolvasni, most alig bírtam letenni. :)

1 hozzászólás
>!
sztinus P
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Móricz az egyik legnagyobb író.
Sok-sok éve olvastam utoljàra ezt a könyvet, most leginkàbb a hangulata fogott meg.
Tökèletes minden apró mozzanat, és hiàba tudom a cselekményt előre, ma is könnyeket csal a szemembe.

1 hozzászólás
>!
kvzs P
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Egy ijedt, összezavarodott, depressziós kisfiú története, akit egyedül hagytak egy rideg, embertelen környezetben, mégis mindenkinek meg akar felelni.
Sokszor ökölbe szorult a kezem, vagy görcsbe rándult a gyomrom annyira fájt tehetetlenül végigolvasni a könyvet. Legszívesebben kiosztottam volna pár pofont, Misit pedig megölelgettem volna és elvittem volna egy emberibb helyre.
Móricz nagyon értett ahhoz, hogy hogyan kell a nem csillogót és szépet megírni.

17 hozzászólás
>!
tomgabee
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Érdekes, hogy milyen ellentmondásos ennek a regénynek a megítélése.
Móricz Virág ezt írta édesapjáról: „Mindig csodálkozott rajta, hogy a közvélemény a Légy jó mindhalálig-ot elfogadta egyszerűen egy kisfiú történetének. Ő allegóriának szánta. Az összetört forradalom után, 1920 telén, mély bánatban írta és azt akarta megmutatni benne, hogy az egész emberiség úgy szenved a gonosz és ostoba hatalmasok, a fejletlenségükben értetlen és bántó társak között, mint a kicsiny gyermek. Nyilas Misi jelképe a megbántott, megkínzott, félreismert jót akarónak.”
Ennek fényében olvasva a történetet, többet kaphatunk, mint egy gyáva, állandóan síró, időnként a hazugságtól sem visszariadó fiúcska történetét. Én szerettem.

2 hozzászólás
>!
Hoacin
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Történjen bármi, Nyilas Misi megbízhatóan fakad sírva és/vagy esik kétségbe. Több nemigen rémlett húsz év távlatából, de mivel már többször is csalódtam pozitívan a gyerekként lehangolónak vélt olvasmányokban, adtam neki egy újabb esélyt.
Valóban sokszínűbb, mint amilyenre emlékeztem.
Ugyanis történjen bármi, Nyilas Misi biztos, hogy egyrészt ájuldozik, szédül, félig meghal, szívszorulása van, kimerült, borzalmasan fáradt, kábult, feldúlt, zavart, kétségbeesett, leli a hideg, lázban van, elpirul, elvörösödik, halálsápadt, rákvörös, reszket, remeg, ideges, zavart, nyugtalan, összeroskad, összeesik, megsemmisül, bánatos, szomorú, elcsügged, szerencsétlen, egészen tönkrement fiúcska, másrészt állandóan megalázottnak érzi magát, röstellkedik, megszégyenül, megsértődik, fél, megijed, retteg, megrémül, szégyelli magát, és minden túlzás nélkül írom, hogy átlag kétoldalanként nem mer valamit, zokogni kezd, sír, könnyes a szeme, és fájdalma van.
Szegény üldözési mániás főhősünk meglehetősen egyhangú cselekvéspalettája bizony mérhetetlenül fárasztott. Pártolom én az elesett fiatal szereplőket, de aki még bókra, dicsőségre, erényekre is kizárólag a fentebb idézett módokon reagál, annak nehezen tudok szurkolni. Sajnos itt is azt éreztem, hogy az ilyen fokú siránkozás már önmaga paródiájába fordult, és töredelmesen bevallom, a végén már strigulákat húztam, valahányszor Misi zokogni kezdett. (43)
Persze ott a fontos mondanivaló, meg a szépen fogalmazott értékek, és a történet sem volt unalmas, de az egész könyvet átható, számomra elképesztően túlzó szenvelgésen egyszerűen nem tudtam túltenni magam. Inkább olvasnék Orczyról, Belláról, vagy akár a lump Török Jánosról, de még az öreg földrajz prof is jobb főhős lenne.
Nem vagyok én kompatibilis ennyi jajongással. De Debrecent bejárnám.

„Azt hitte, hogy kiszakad a szíve, úgy szétfeszíti a szűk kis kabátot. Olyan nagy ember lett egyszerre belőle, olyan nagyon nagy, kenyérkereső ember, hogy el kellett bújnia arra a jó helyre, hogy kisírja magát.”

7 hozzászólás
>!
brigi11 P
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Anno az egyetlen kötelező volt, amit nem bírtam elolvasni. Most felnőtt fejjel se ment könnyen. Még akkor se, ha tudom, hogy meg kellene hajolnom Móricz nagysága előtt, mert közel 100 éve olyat tudott írni, ami ma is aktuális, de ez nekem akkor is túl sötét, túl komor, túl szenvedős, túl sírós.


Népszerű idézetek

>!
Tíci P

Ha a kisbabát franciául tanítják, francia lesz, ha angolul, angol lesz, ha négerül, néger lesz, ha iskolába járatják, egyetemi tanár lesz, ha nem, akkor faluvégi csordás lesz: hát akkor mire olyan büszke egyik ember a másik felett.

238. oldal (Európa, 1992)

>!
Tíci P

Nincs itten semmi baj ebben az országban: csak a politika…

209. oldal (Európa, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: politika
>!
vmonika_

…istenem, egy olyan szoba, ahol csak könyv van, ennél tündéribbet elképzelni sem tudott.

209. oldal

>!
KATARYNA

Hallottam szavadat
És nem hallottalak,
A szemedbe néztem
És mégse láttalak.

156. oldal

>!
vmonika_

– Kenőcs! – mondta Böszörményi sápadva. – Hát az kenőcs vót?
– Micsoda?
– Hát amit kenyérre…kentetek.
– Ki kente? Te kented! – szólt elvörösödve Andrási.
– Nézd csak, ő ette meg, oszt még ránk kenné! – kiabált Tök Marci.

39. oldal

>!
Kikiriki

Olyan nagy ember lett egyszerre belőle, olyan nagyon nagy, kenyérkereső ember, hogy el kellett bújnia arra a jó helyre, hogy kisírja magát.

Kapcsolódó szócikkek: Nyilas Misi
>!
Szelén

Mi az, mi az, ami megakadályozza az embereket abban, hogy egymást megértsék?

302. oldal

>!
Tíci P

Misi csodálkozva s irigykedve nézett Orczyra, oda szeretett volna ő bejutni: istenem, egy olyan szoba, ahol csak könyv van, ennél tündéribbet elképzelni sem tudott.

215. oldal (Európa, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
mandarina

Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud, és nagyobb jótétemény sem.

>!
Nutellaღ__

(…) az élet olyan, hogy mindig másképp történik minden, mint ahogy elgondolta előre az ember.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Szabó Magda: Abigél
Csengeri Hajdu Sándor: Menj, csak meg ne bánd!
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / Beszterce ostroma
Fekete István: Tüskevár
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
Petrovácz István: Fácános út
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik