Hét ​krajcár 175 csillagozás

Móricz Zsigmond: Hét krajcár Móricz Zsigmond: Hét krajcár Móricz Zsigmond: Hét krajcár Móricz Zsigmond: Hét krajcár Móricz Zsigmond: Hét krajcár Móricz Zsigmond: Hét krajcár

A mikszáthi idill helyett nyersen, naturalista módon mutatja be Móricz a parasztság nyomorát. A mikszáthi derű az ő novelláiban a nevetés elcsukló zokogásba fordul, a látszólag derűs történet tragikus csattanóval végződik. A nevetésnek és a sírásnak, a komikumnak és a tragikumnak ez a keveredése Móricz elbeszéléseit drámai feszültségűvé teszi, mint a Hét krajcár című novelláját is.

Eredeti megjelenés éve: 1908

>!
Mozaik, Szeged, 2014
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636977634 · Illusztrálta: Ábrahám István
>!
Kossuth, Szekszárd, 2013
288 oldal · ISBN: 9789630976749
>!
Hét Krajcár, Budapest, 1993
142 oldal · ISBN: 9638250038

3 további kiadás


Kedvencelte 6

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
DoreenDelevigne
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

Felüdülés volt a Légy jó után ezt a kötetet olvasni. Nem volt olyan novella benne, ami ha nem is vett le a lábamról teljesen, ne tetszett volna. Ez egy nagyon jó pont Móricznak, hogy elfelejtesse velem a kis Nyilast. Nem ez lesz az utolsó Móricz kötetem, a novellák nagyon meghozták a kedvem az író munkásságához, legalábbis a novelláihoz mindenképp.

>!
Hét Krajcár, Budapest, 1993
142 oldal · ISBN: 9638250038
>!
Emmi_Lotta IMP
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

Kiválóak (10 pont):
Hét krajcár
Ciróka-maróka
Tragédia
Judith és Eszter

Nagyon jók (9 pont):
Aranyos öregek
Csipkés Komárominé
Csitt-csatt
Csata

Tetszettek még (8 pont):
Magyarosan
A cica, meg a macska

>!
Athenaeum, Budapest
190 oldal
5 hozzászólás
>!
Łaetitia
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

Egy korábbi értékelés szerint ezt a novellát mindenkinek el kellene olvasnia, de sajnos szerintem nem mindenki tudná átérezni a lényeget. Nem rosszindulatból, de egyesekben egyszerűen csak nincs empátia és kész

4 hozzászólás
>!
Lucimacs
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

Irodalom tanár ki akarta elemeztetni velünk. Gyűlöltem érte. Ami így a szívig hatol és könnyeket csal, azt megszentségtelenítésnek érzem szárazon kielemezni.

1 hozzászólás
>!
MortuusEst
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

Mindenkinek vannak élete során meghatározónak tekintett olvasmányok, így nekem is. Az egyik ilyennek nagyon határozottan a kötet címadó novelláját tartom. Már a találkozás is szimbolikus, hiszen annak idején általánosban ez volt az egyik mű, amivel a tanár a novella műfaját tanította meg nekünk. (A másik darab legalább ennyire emblematikus, Kosztolányi Kulcs című írása az.) Talán mondhatom, hogy ilyen jelentős olvasmányélmény a Szegény emberek is. Azt hiszem a jelentős nagyon vérszegény kifejezés arra, amikor egy jelenet szinte beleég az ember agyába, és hosszú évekkel később is nyomasztja. Ebben a kötetben csupa ilyen írás van. Ezekben aztán ott van Móricz prózájának esszenciája. Egyedi történetek. Nyomasztó feszültség. Torokszorító dráma. Feszes, rövid és tömör szerkezet. Bizony, jól rendelték az istenek, hogy a szegény ember is tudjon nevetni. De nem ezeken a történeteken.

>!
Kossuth, Szekszárd, 2013
288 oldal · ISBN: 9789630976749
>!
levendulalány
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

Móricz Zsigmond nem engedi,hogy elfordítsuk az arcunkat,ha olyat látunk,ami nem tetszik! Ő aztán teljes valójában mutatja meg a nyomort,a nélkülözést és az emberi életet! Naturalista képei néha már talán soknak is bizonyulnak,de pont ezért érezzük úgy,hogy amit ír,az a kendőzetlenül kegyetlen valóság..

>!
marlowe
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

Móricz egy szegény és barbár világ naturalista hírnöke.
Jobban élünk, mint száz éve.

>!
Athenaeum, Budapest
190 oldal
>!
lygia
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

még középiskolásként olvastam, nagyon megsirattam a szereplőket


Népszerű idézetek

>!
PandaSára P

Jól rendelték az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni.

(első mondat)

>!
Ninácska P

Sőt az is igaz, hogy a szegény ember sokszor nevet, mikor inkább volna oka sírni.

>!
Ny_József I

– Dehogynem, lakott az itt, néném, tanár volt itt a kollégiumban. Nagy ember volt; lássa, mi is csak azért jöttünk ide Nagykőrösre, mert nincs itt nekünk senkink a világon, de el akartunk egyszer zarándokolni oda, ahol valaha Arany János lakott.

54. oldal - Magyar költő dicsősége (Mozaik, 2014)

>!
Ny_József I

A két apa egymásra nézett, aztán gyorsan elfordult. Mindegyik szégyellte a harcmezőn a férfiszemben a könnyet…

43. oldal - Kis Samu Jóska (Mozaik, 2014)

>!
Ny_József I

Hát persze, csakhogy én nem voltam ilyen szeretetreméltó kisgyerek, bár valamilyen én is voltam… Milyen is voltam?… Nem voltam füttyös kisfiú, én egy megijesztett kisgyerek voltam: a régi pedagógia áldozata, aki dacosan és csökönyösen lépett ki az életbe, és vad ellenszegüléssel fogadta a sors szigorúságát, mint egy tanári igazságtalan kalkulust… És valóban ma sem tudok megharcolni a célért, csak szenvedni és kivárni az igazságot.

62. oldal - A füttyös kisfiú (Mozaik, 2014)

>!
MortuusEst

Tovább rakta a bakancsot, tapp, tapp, egyiket a másik után, tapp, a jó szeges bakancsot. A sapka a homlokára lecsúszott, s előredüllesztett nyakkal úgy ment, mint egy menőgép.

148. oldal

>!
MortuusEst

Folyik a víz, folyik csendesen, úgy folyik, mint az embernek a napjai folynak, mindig folynak, mégse múlnak el… De aki a másik parton van, azt mind le kell lűni… geveerrel, masingeveerrel, ágyúval, sverével, handgranáttal, mindennel, azt mind le kell lűni… érted ezt te…

254. oldal

>!
MortuusEst

A katona szeme nem látta azt, ami előtte van, csak a saját gondolatát látta…
– Pedig hallod – mondta eltűnődve –, én azt mondom neked: nem a muszka van a másik parton… hanem a másik parton vannak a gazdagok… Mink vagyunk itt, tudod, ezen az ódalon, a szegény emberek… mind itt vagyunk, akiknek büdös putrija van… rongyos ruhája, nincsen enni való kenyere… csak sok gyereke, pedig az a gyerek nem mondja, hogy hun veszed: azt mongya, ereggy lopni… csak sír: avval is fájdítva a szülei szívét…

255. oldal

>!
MortuusEst

A másik parton van a tiszti menázs… ott vannak a szép nagy házak, terített asztalok meg a nagy hambárok, sok búza benne, sok bab, kolbász, ódalas, sonka… Oda süt még a nap is, még a madarak is oda járnak, mert ott jó danolni… ott vannak a jó emberek, amékek senkit se bántanak, mert krajcárt adnak a kódusnak.

255. oldal

>!
MortuusEst

A gránát nem nézte… sok úrfi elpotyogott… el ám… Harmadikán este masíroztunk el Koltovból, reggel három óra tájban értünk egy erdőbe, Lukovicéből mentünk; osztán Zizimbe állottunk meg az erdőbe. Aszonták, ott a svarmlénia. Fenét vót. Semmi se vót. Kezdtünk celteket csinálni. Egyszer csak három gránát lecsap. Semmi puskalövés, semmi, csak jön a gránát. Szalad egy baka, hogy mi az, mi az. Hát tegnap elszórták itt a mieinket. Rögtön sturmolni: hát ötkor mentünk sturmolni, már nyóc órakor meghalt egy kadett, megsebesült a hadnagy Sándorfi, a hadnagy Órás, a dinsztfürende őrmester; nem is maradt több tiszt, csak a kompanikommendáns. Na… mind, mind vége lett az uraknak… én meg itt vagyok…

255. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Őszi vásár
Fekete István: Sárgaréz patkók
Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia
László Gyula (szerk.): Múlhatatlan gyerekkor
Zsivko Csingo: Hogyan öltem meg a pajtásomat
Háy János: Napra jutni
Turai Kálmán: Libahajó
Asztalos István: Jóska
Teuvo Pakkala: A fiús lány
Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok