Barbárok 202 csillagozás

Móricz Zsigmond: Barbárok Móricz Zsigmond: Barbárok Móricz Zsigmond: Barbárok Móricz Zsigmond: Barbárok

Ez a novella művészi erejével világirodalmi szinten is számottevő alkotás. Móricz egy tragikus, halállal végzőgő konfliktust dolgoz fel. A mű három részre, mintegy három felvonásra tagolódik. Az első felvonás „a veres juhász” és Bodri juhász kettős gyilkossággal végződő összetűzése, a második Bodri juhász feleségének kutatása eltűnt férje után, a harmadik veres juhász leleplezése a bíróság előtt.
Az elbeszélés a „rideg pásztorok” kemény, majdnem embertelen világát mutatja be, hiszen például veres juhász és kísérője nyugodtan és jóízűen megvacsoráznak áldozatuk friss sírgödre felett. Látszólag igazságos tehát a vizsgálóbíró novellazáró megjegyzése: „Barbárok”.
Ez az egyetlen szó azonban lényeges társadalmi mondanivalót rejt magában: vádat emel egy olyan világ ellen, amely a szegénységet ebbe a nyomorúságba süllyeszti, és amelynek hatalmon lévő osztálya ilyen értetlenül áll szemben a szegényemberek világával.

Eredeti megjelenés éve: 1932

Tartalomjegyzék

>!
Ventus Libro, Budapest, 2018
ISBN: 9786155755309 · Felolvasta: Hegedűs D. Géza
>!
Kossuth, Budapest, 2014
272 oldal · ISBN: 9789630976800
>!
Kriterion, Bukarest, 2002
300 oldal · ISBN: 9732606975

1 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Roszka
Móricz Zsigmond: Barbárok

Hozza a szerzőtől megszokott remek színvonalat.
Magyarokról, magyaroknak. Minden sorában a valóságot olvashatjuk, a szegénységet, a birtokolni vágyást. Szomorú könyv.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Móricz Zsigmond: Barbárok

Ami először eszembe jutott olvasás közben, az az ijesztő kifejezés volt.

„Ez az egyetlen szó azonban lényeges társadalmi mondanivalót rejt magában: vádat emel egy olyan világ ellen, amely a szegénységet ebbe a nyomorúságba süllyeszti, és amelynek hatalmon lévő osztálya ilyen értetlenül áll szemben a szegényemberek világával.”

Ez a fülszöveg utolsó mondata, amellyel abszolút nem értek egyet, vagy csak én értelmeztem rosszul dühödt fájdalmamban.

Micsoda kegyetlen világ az, ahol a magányos, de a végtelenségig becsületes embert, és főleg annak tehetetlen gyermekét egyetlen botütéssel el lehet pusztítani?
Tisztelet és becsület illeti a feleséget, aki embert próbáló, férfinak is beillő, halált megvető bátorsággal szállt szembe gyilkos férfiakkal.

>!
robinson P
Móricz Zsigmond: Barbárok

Nyers és durva, mint a nagy magyar valóság. Brutálisan jó.

>!
Adrirawia
Móricz Zsigmond: Barbárok

Érdekes történet volt, többet sajnos nem tudok mondani róla :/

>!
Lunemorte MP
Móricz Zsigmond: Barbárok

Még gimiben olvastam ezt a kötetet. Brutális,nyers,vad,erőszakos és tanulságos.
Mai napig megmaradt bennem az élmény…És amikor olvastam otthon este a sötét szobámban,gyakran lerágtam a körmöm az izgalomtól és a félelemtől. Lehet hogy valamikor újra elő is veszem nosztalgiából…

>!
Kuroshio
Móricz Zsigmond: Barbárok

Szerintem Koontz és Stephen King térdre rogyva esdekelne a receptért, ha ismerné…

>!
Horváth_Evelyn
Móricz Zsigmond: Barbárok

Móricz novellái nagyszerűek. Nem csak a népi világ naturalista bemutatása miatt, hanem a szereplők lélektani ábrázolásmódja miatt is kiválónak gondolom őket. Móricz emellett gyakran használ irodalmi vándormotívumokat is, amiket imádok! Gyönyörűen építi be ezeket egyfajta móriczi környezetbe. Megunhatatlan.

>!
spoiler
Móricz Zsigmond: Barbárok

Kötelező olvasmány volt. Sokan bele se kezdtek, sokan félbehagyták, és kevesen végigolvastuk. Fura, hogy Móricz írásai olvasás közben nem tetszenek, nagyon nem. Aztán amikor a végére jutok, és összeáll az egész, akkor mégis azt mondom, hogy ez egy nagyon jó novella volt…

>!
Allanon 
Móricz Zsigmond: Barbárok

Középiskolás korom egyik olyan kötelező olvasmánya, melyek közelebb vittek az olvasás megszeretéséhez. Van benne gyilkosság, nyomozás, és leleplezés. És mindez magyar módra, izgalmasan tálalva. Igazán jól esett ismét találkozni egy ilyen művel. Kíváncsi leszek, ha kisfiam elér abba a korba, amikor ezt kell olvasnia, akkor mi lesz a véleménye.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

A juhász napokat el tud tölteni hallgatva. Ha együtt vannak, együtt hallgatnak. Még ilyenkor, ha vizitába jön, akkor se vakognak.

>!
kissüti

De hát nem mutatja meg az ember mindjárt, hogy mit érez és mit gondol.

>!
Adrirawia

Kis János amolyan láthatatlan ember volt, akit senki sem lát meg.

>!
zsebtigris P

Mán lassan lefelé konyult a nap. Az is kíváncsian nézte a három
embert, a se tudta, kik ezek s mit akarnak. Sajnálta is, hogy neki
mán el kell menni a maga nyájával az akolba. Vajjon odáig kisül-e?

>!
LNB

A kaszás ránézett az úrra.
– Ez a munka uram… Nem olyan ez, mint mikor a nagyságos úr odaül a gép mellé és el kezdi pergetni, hogy úgy szól, mint a fecskecsicsergés.
Az úr nevetett.
A kaszás azonban félt, hogy meg ne sértse az úriembert, aki neki napszámot fizet, hát csöndesebben hozzá tette:
– Csak a cigány, az azt mondja: „kaszálás, sétálás, – kapálás, ácsorgás… vályogvetés az a munka”.
– No látja, minden mesternek a maga mestersége a legnagyobb.

>!
LNB

Az úr komolyan nézett a kaszásra és arra gondolt, hogy ezeknek ez még ma is szent hitük és meggyőződésük. Micsoda világ van ebben a mai életben még mindig a mélyben, a falusi lelkekben.
Ritkán történik, hogy bele lehessen látni ezekbe az életekbe s ezekbe a gondolkodásokba. Az ember egy egészen más világban él a kultúra magaslatán s íme, még ma is itt az évezredek csodálatos mítosza, mint tényező valóság, ami befolyásolja a cselekedeteket és a népakaratot.
(…)
— Lehet, — mondta a kaszás — ezt már nem tudom, ezt nem hallottam. De hogy ez a bizonyos Hadadi élt, azt tudom, ő maga mondta el édesapámnak az egészet.
Az úr érezte, hogy a hittel szembe szállani, ennek az egyszerű embernek a lelkében úgysem lehet. Hagyta hát és arra gondolt, hogy az élet lassan szűri ki a lelkekből a régi babonát. Ennek a kaszásnak a gyermeke már más lesz, már nem fog hinni ezekben az ősi mesékben, de mért bontsa meg s mért rombolja le annak a naiv hitét és bizodalmát, aki ily egyszerű mesékkel tudja megmagyarázni az emberi élet titkait és csodáit.

>!
LNB

Aki az új szövetkezetnél aláírta a szerződést, az mind rendeletet kapott az igazgatóságtól, hogy paradicsomtermését szállítsa be a kikötött négy és félfilléres áron. Aki nem teljesíti, szerződésszegést követ el s mint sikkasztó, a törvényes következményekkel számoljon.
A gazdák nagyon rossz néven vették ezt a hangot, mert hiszen akik szerződést kaptak, azok a hű párttagok voltak: aki választáson az ellenpártra szavazott, az egyáltalán nem is kapott szerződést. Hogy lehet a párt oszlopaival így beszélni?

>!
LNB

Hát erre aztán az ember is elvesztette a türelmét s tett egy olyan cifra fohászkodást, hogy ha az angyalok nem, az ördögök vígan táncoltak neki.

>!
LNB

A ház gazdája ott ült a szakállszárítón és szárította a rosszkedvét. Mindig rosszkedvű volt. Mogorva és szótalan. Mitül lett volna jó kedve. A földjei rosszak voltak, elszikesedtek, nem termettek. Adósság termett rajtuk és sohase tudta, hogy mikor verik el a feje felett.

>!
LNB

– Emlékszik-e még, mikor lány volt?… hamis lány lehetett annak idejibe.
Azt akarta mondani rá, hogy hamis, aki a hamisat megismeri, de nem mert már egy szót sem szólani.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Régi karácsony
Babits Mihály: Karácsonyi Madonna
Krúdy Gyula: Régi pesti históriák
Krúdy Gyula: Pókhálós palackok
Kaffka Margit: Mirjam és Mária
Babits Mihály: Babits Mihály válogatott művei I-II.
Babits Mihály: A torony árnyéka
Krúdy Gyula: A jó étvágy titkai
Krúdy Gyula: Isten veletek, ti boldog Vendelinek!
Bársony István: Tréfás történetek