Árvácska 1102 csillagozás

Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska Móricz Zsigmond: Árvácska

Írói pályája vége felé írta meg a „hitvány árvagyerekek” sorsát ábrázoló és zsoltárokra tagolt könyvét Móricz Zsigmond, melyet mindmáig a legjobb és legfontosabb művei között tart számon utókora. Móricz lírai regényt teremtett Csöre, a kis lelencgyerek életének a tanyásparasztnál, a nagygazdánál és az iparos kispolgárnál eltöltött néhány esztendeje anyagából. Móricz Zsigmond folyóiratában, a Kelet Népében így nyilatkozott írói szándékáról: „Irtóztató könyv, azt hiszem, de a fantáziának egy sora sincs benne. Ilyen könyvet még nem írtam. Ennek a legeslegkisebb mondata is magából a nyers életből szállott fel, mint a mocsárból a kénes gőz.” S lett belőle modern irodalmunk leglíraibb pátoszú regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1941

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Talentum diákkönyvtár Akkord · Millenniumi Könyvtár Osiris · Tanulók könyvtára Dacia · Diákkönyvek Kreatív · Kincses Könyvek · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Életreszóló regények Kossuth · Ifjúsági könyvek Holnap

>!
Osiris, Budapest, 2023
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632764627
>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2021
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786066462068
>!
ISBN: 9786156377302

33 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Árvácska · Dudásné


Kedvencelte 113

Most olvassa 21

Várólistára tette 254

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Szerintem ez a regény a magyar folk horror előfutárai közé tartozik. Továbbá ajánlom mindazoknak, akik szerint az, amit a Csapda a neten című film olyan gyomorforgató erővel jelenít meg, csak a XXI. századra jellemző. Hiszen akkoriban egészen biztosan nem fordulhatott volna elő hasonló, amikor még otthon dolgoztak a szülők, akár mind a ketten, de az anya mindenesetre. Amikor a tanyai/falusi élet lehetővé tette, hogy az ember összhangban éljen a természettel, a hagyományoknak megfelelően, amelyek között magától értetődik a családtagok harmonikus viszonya.

Vagy nem.

Természetesen léteztek, ma is léteznek a fenti körülmények között normális családok. Hogy azonban mekkora hiba a normalitást automatikusan a fenti körülményeknek tulajdonítani, azt semmi nem bizonyítja jobban, mint éppen Móricz Árvácskája. Előfordul itt az erőszak minden fajtája. Az, ami Árvácskával történik, „csak” nagyon látványosan előhozza azt, ahogyan ebben a világban az emberek általában egymással bánnak.

Részletes írásom a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2022/06/21/se_kinn_se…

17 hozzászólás
SteelCurtain>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Rövid. Zseniális. És kimondhatatlanul torokszorító. Nemcsak a Horthy korszak társadalmáról mond ítéletet Móricz Zsigmond. Azok a kapzsi, kíméletlen szereplők, akik hol közömbösen, hol élvezettel kínozzák Árvácskát, ezt az állami gondozott kislányt, bizony az egész emberiséget szimbolizálják. A semmiből felbukkanó, aztán örökre eltűnő szerelmespár csak múló epizód a történetben. Az egyetlen, aki idős kora ellenére közel tudott kerülni ehhez a szerencsétlen sorsú gyermekhez, egy öreg férfi, az egyik “gyám” elszegényedett, cselédsorban tartott rokona, maga is az önzés, és rosszindulat célpontja. Aki elesett, az valójában csak egy másik, szintén védelemre szoruló elesett szolidaritására számíthat. S ha valaki azt képzeli, hogy Árvácska története csak ahhoz a korhoz köthető, melyről Móricz Zsigmond regénye szól. az több mint naiv. Ott fejben súlyos hiányosságok vannak.

6 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Ezzel a történettel elég „zűrös” a kapcsolatom.
Egyenesen katasztrófa.

Anno ugye kötelező olvasmány volt, mint jó diák elolvastam, kibőgtem a lelkemet is és megfogadtam én ezt kézbe még egyszer nem veszem.
De, aztán elteltek azok a bizonyos évek és úgy éreztem még egyszer újraolvasom, csak azért, hogy bizonyos legyen felnőtt fejjel is kiváltja e azon érzelmeket, melyeket anno tapasztaltam és ami miatt kiakadtam.
Kiváltotta?
De még mennyire, sőt most is megkönnyeztem, és most már biztos vagyok benne, soha többé kézbe nem veszem.

Ez a történet érték, mert kell, hogy legyen egy ilyen is.
Ez a témaválasztás fájdalmas, kegyetlen és szem nem marad szárazon.
Tudom, hogy aktuális most is, hisz most is vannak gyermekek és míg lesznek, örök kincsként kell kezelni.

Hiszem, hogy ami itt le lett írva, nem csak igaz, de brutális és kegyetlen.
Vicces lehet, de simán rányomnám a horror címkét.
Egy olyan világ horrora, melyben élünk, mi teremtünk és nem nézzük kit bántunk…

Egy tiszta lélek fájdalma elevenedik meg a lapokon, emellett elmenni csak úgy nem lehet és pont ezért értékként kezelem, de nem gyötröm magam vele még egyszer.

Ezt hívom minőségi írásnak!!!

7 hozzászólás
Bla IP>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Megrázó, lélekbemarkoló történet. Kiáltó példa volt, hogyan nem szabad, s Móricz, mint ember, itt is helyt állt. Mindenkinek olvasnia kell, mert a társadalmi közösségben mindenki kerül gyerekek közelébe, s hatást gyakorol, gyakorolhat rájuk. Lépten-nyomon tapasztaljuk, hogy a gyerekekkel, a jövőnkkel való bánásmód számos esetben még mindig nem helyénvaló – mit udvariaskodom – kriminális. Móricz így is úgy is hozzátette a maga példáját. Kiemelkedőt alkotott, s Ranódy filmadaptációja is kiváló!

fülcimpa>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

„Édesanyám mondd meg Jézuskának, küldjön nekem valami szép ajándékot, mert nincsen, aki nekem adjon, mert én csak egy kis állami vagyok, és nehéz volt a kosár, pedig egy jó ember segített hozni.”

Én is segítek neked. Mindenben. Soha meg nem ütlek. Felöltöztetlek. Cipőt is veszek neked! Finomságokat adok, ne éhezz! Nem engedem, hogy a földről fölszedett almacsutkát megedd. A kemence mellett a melegben játszom veled. Beíratlak iskolába. Szeretlek. Szerettelek volna…

gabiica P>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Elég megrázó történet volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire a lelkem mélyéig hatol, de mégis. A szegény árva gyerek megpróbáltatásai, amiken keresztül megy, az nagyon mélyen érintett.
Sok mindenben felnyitotta a szemem, és remélem, hogy mások is ezt az élményt kapják, miután leteszik ezt a könyvet. Ez tényleg egy kötelező, amit mindenkinek meg kell ismernie. És továbbadnia azt, hogy hogyan NEM kell élni és bánni a gyermekekkel.

Molymacska>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Árvácska számomra nagyon érdekes kis könyvecske volt. Azt hittem, a rövid kisregény majd kellemes, szórakoztató olvasmány lesz, de pont ez a kellemesség nem volt meg benne. Ellenben nagyon emberi, és kegyetlen volt.
A történet szerint Állami árvácska egy árva lány, aki a történet során három családhoz is kerül, és az ottani életét láthatjuk.
A könyv magját az adja, hogy mindhárom helyen valójában kihasználják a gyereket. Ingyen munkaerő, akit tudnak használni, de közben megfosztják emberi mivoltától. Nem járhat iskolába, nem lehet az emberekkel, nem tanulhatja meg a mindennapi, emberi dolgokat.
Árvácska emiatt is sokkal közelebb kerül a természethez, az állatvilág megismereséhez. Az emberek között nem boldogul, hiszen senki sem veszi a fáratságot a tanítására, de közben az állati világ része lesz. Megérti azt, gondozza is őket.
A könyv egyik kérdése talán az lehet, hogy mit jelent embernek lenni. Hiszen a nevelőszülők gondolatai, tettei egyáltalán nem pozitívak, nem nevezhető emberségesnek, még akkor sem, ha az akkori viszonyoknak helyes, keresztény életet éltek. Ahogy Árvácskával viselkedtek, megmutatta, mennyire becsülik őt valójában: sokszor az eladható termény, az állat többet jelentett, mint egy ember élete.
Szomorú történet, ami végül jól végződik (akármennyire is morbid ezt leírni). Nem könnyű olvasmány, sőt, amennyire rövid, annyira nehéz, lélektépő olvasmány. Érdemes elolvasni, hiszen az alapvető gondolatok mellett egy jó korképet is ad.

Roszka>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Valamikor zsenge ifjú koromban olvastam. Annyira sajnáltam szegény kislányt, hogy végig sírtam a könyvet.
Ma is rettenetesen sajnálom, senki nem szerette , senki nem vette a fáradtságot, hogy foglalkozzon vele. De ütni-verni mindenki tudta. Egy gyereknek sem szabadna ilyen gyerekkort átélnie. Reménykedni tudok csak, hogy ma már egy gyerek sem részesül ilyen sorsban.

2 hozzászólás
KATARYNA>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Vége..

Azt mondták, nekem ezt el kell olvasni..
Soha, ismétlem soha nem akarom újraolvasni.
Mély gödörbe lök, és nem tudsz kimászni.
Ordítanál.. de nincs kinek.
Sírsz, és nem tudod hol osztogatják a boldogságot. Édesanyát…

Átvág, várod a kis Jézust, de csak a koromfeketeség van, sötét.. olyan nyomorúságos egy lelketlen k.rvavilág.

10 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Móricz Zsigmond: Árvácska

Nagyon megrázó történet pláne,hogy igaz. Számomra mindig hihetetlen,hogy bírnak emberek másokat bántani,kihasználni,erőszakoskodni,megalázni és itt egy kis árvával teszik ezt ami még rosszabb.Kicsit néha megakadtam a nyelvezetnél,de mikor már értettem illetve hozzá szoktam gyorsabban tudtam haladni vele. Fájdalmas,szomorú többet nem szeretném elolvasni… :(


Népszerű idézetek

Miamona>!

– Már én látom, hogy nekem mindenféle anyám volt, meg lesz, csak az édesanya hibádzik.

138. oldal (Hetedik zsoltár) Szépirodalmi Könyvkiadó, 1978.

Kapcsolódó szócikkek: Árvácska
fülcimpa>!

A kislány szíve dagadt a részvéttől, szeretett volna ő is olyan szépet és rettenetest mondani, mint az öreg, s azt mondta:
– Engem kedvecsapám mindig csimogatott.

86. oldal Holnap Kiadó, 2005

2 hozzászólás
fülcimpa>!

Mikor este hazajött a kislány a mezőről, az asszony két darabba vót. Kisgyereke született. Azért volt az olyan vastag, mint egy tömött párna.

74. oldal Holnap Kiadó, 2005

Sapadtribizli>!

Csörének tágra nyílt a szeme: szabad neki elmosogatni? Ilyen boldogságot.

Negyedik zsoltar

fülcimpa>!

Az állatnak növények kellenek, a növénynek kapa, a kapa végire ember. Azért boldog a tanya, mert ott mindig mindenki le van foglalva reggeltől estig, aki akar, annak van munkája a tanyán; akinek munkája van, annak kenyere van, bora van, jókedve van, boldog.

6. oldal Holnap Kiadó, 2005

3 hozzászólás
Nocharity>!

Nagy teher és nagy harc a vagyonszerzés. Sok orcapirulás kell ahhoz. Inkább az kell, hogy valakinek ne is legyen bőr az arcán, észre se vegye, hogy mások nem helyeselnek ezt, azt, amit ő csinál: mert ő fel van mentve minden alól: ő gyűjt…

91. oldal, Hatodik zsoltár (Holnap, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: arc · harc
Bla IP>!

Játékokat nem lehetett elfelejteni, se a veréseket. Legjobban nem lehet a szenvedéseket. De az örömöket is tartogatja az ember.

177. oldal

zsofigirl>!

De az emberek nem értenek ehhez: a vagyont így kell gyűjteni, nem is lehet másképpen, csak mindenféleképpen.

98. oldal

Fermina>!

De Csöre annál jobban visított: érezte, hogy a kedvesanyám is fél, nem olyan, mint máskor, egyszer se mondja, hogy a fene egye meg, a hús rothadjon le rúlad, meg ilyeneket, hanem így rémítgeti, hogy: édesem, kedvesem, tubicám.

Hales>!

Most már ő lehet boldog és az is. Csak tudná, mi a boldogság, mert még a szót sem ismeri.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A ragyogás
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Agatha Christie: Három vak egér
Kemény János: Víziboszorkány
Stephen King: Éjszakai műszak
Umberto Eco: A rózsa neve
Erich Kästner: Három ember a hóban
Agatha Christie: A behavazott expressz
Agatha Christie: Karácsonyi krimik
Selma Lagerlöf: A halál kocsisa