Mindent ​azonnal 11 csillagozás

Egy gyilkosság igaz története
Morgan Sportès: Mindent azonnal

2006. ​január, Párizs. Kisstílű külvárosi bűnözők egy mindenre elszánt afrofrancia férfi, Youssouf Fofana irányításával elrabolják Ilan Halimi fiatal bolti eladót, hogy váltságdíjat követeljenek érte. Bár túszuk és annak családja még csak módosnak se mondható, a kreatív, de primitív „agy" vakon bízik a sikerben, mivel az áldozat zsidó, így szinte biztosra veszi, hogy a jómódú zsidó közösség összefog, hogy előteremtse a pénzt. A tettesek – igen vegyes etnikumú diákok, munkanélküliek, drogdílerek – több mint három hétig tartják fogva embertelen körülmények közt. Használható információk reményében rendszeresen kínozzák, majd brutális módon végeznek vele. Morgan Sportes 2011 őszén nem véletlenül kapta meg a legjobb újságírói-írói műért járó Interallié-díjat. Hideglelős tényregénye hatalmas anyagot virtuózan kezelve jeleníti meg azt a világot – etnikai háború, drog, gyújtogatás, esélyegyenlőtlenség, leszakadás-, amelyről egyre többet hallunk ugyan, mégis nagyon keveset tudunk. „Azt… (tovább)

Eredeti cím: Tout, tout de suite

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Park, Budapest, 2014
188 oldal · ISBN: 9789633550946 · Fordította: Lőrinszky Ildikó
>!
Park, Budapest, 2014
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633550106 · Fordította: Lőrinszky Ildikó

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Ikarosz>!
Morgan Sportès: Mindent azonnal

Morgan Sportès: Mindent azonnal Egy gyilkosság igaz története

Ha valakinek a kezében ez a sztori aranyat érne, az Émile Zola, bár ő lehet, hogy csak egy „Itt van még egy…” sóhajtással elsüllyesztené a sztorivázlatos mappája aljára…
Mert bizony, ez nem más, mint egy tipikus Zola regény alapanyaga, egyfajta XXI. századi Patkányfogó, az önmagát újratermelő nyomorúság regénye, a sosem eljövő szebb jövőt váró tömegek regénye, akik tettrekészséggel próbálják pótolni azt a hiányosságot, ami a szellemi képességek és a tudás terén mutatkozik.
Egy piti kis bűnbanda története ez, akik a téves elképzelés alapján belevágnak a mestertervbe, a meggazdagodás kikövezett útja pedig egy olyan kényszerpályára viszi őket, ahonnan már nehéz lenne letérni.
Ami nagyon jól sikerült, az az, hogy a szereplők nagyon élő figurák, az utolsó mellékszereplőt is meg lehet különböztetni, nem kell azon agyalni, hogy akit éppen megemlítenek, az most kicsoda. Én személy szerint pont az „élő” szereplők miatt tartom értékesnek ezt a könyvet. Nem a rosszak és a jók, nem a fehérek és a feketék, hanem a szürkezónában elveszve tévelygők története ez.

Amit nagyon hiányolok, az a történet lezárása, ami hiányzik a könyvből, többször utalnak rá, hogy valaki a tárgyaláson ezt és ezt mondta, de a tárgyalás konkrétan hiányzik a könyvből, pedig valahol nagyon hiányzik, hogy legyen egy kerek lezárása. És én személy szerint kíváncsi lettem volna, hogy végül kivel mi lett.

Risus P>!
Morgan Sportès: Mindent azonnal

Morgan Sportès: Mindent azonnal Egy gyilkosság igaz története

Karafiáth Orsolya szavaival teljesen egyetértek.
Az igaz története miatt nem fogom csillagozni, nem is írok novellát a könyv elemzésére, de egy biztos, még mindig aktuális témákat boncolgat.

moa>!
Morgan Sportès: Mindent azonnal

Morgan Sportès: Mindent azonnal Egy gyilkosság igaz története

Egy jelenleg is nagyon aktualis temat mutat be a konyv. Iszonyat nyers es brutalis Sajnos valoszinu hogy csak a toredeket mutatja be a valosagnak. Legalabbis amiket olvastam a neten az esetrol. Akit erdekel a Francia bevandorlok kilatastalansaga es ebbol fakado realitast vesztett gondolkodasa az olvassa el ezt a muvet es vonja le a kovetkeztetest es dontson sajat maga arrol sajnalja az ebben a rendszerben elo embereket vagy megveti.

lampard12>!
Morgan Sportès: Mindent azonnal

Morgan Sportès: Mindent azonnal Egy gyilkosság igaz története

Szeretném azt hinni,hogy ez is egy amerikai film könyv változata,de sajnos ez a valóság és mi ebben élünk.Valószínűleg ez a könyv csak a 0,1%-át mutatja be a világon történő hasonló eseteknek és lehet hogy több száz vagy ezer ilyen eset ki sem derül.Gyomorforgató és a kezem végig ökölbe volt szinte szorítva, annyira elítélem ezeket a barbárokat.Ennyire embertelenül viselkedni egy emberrel… felfoghatatlan.Nemcsak Párizsban,hanem lassan minden európai nagyvárosban egyre kilátástalanabb a harmadik világból való személyek helyzete és mindent megragadnak, azért, hogy pénzhez jussanak.Szerintem csak rosszabb lesz ezentúl.Ha kell gyilkolnak,embert rabolnak,beszívva, bedrogozva lehet azt sem tudják mit művelnek.Ez a könyv bemutatta,hogy a rendőrség szinte tehetetlen ilyen esetekben, mert ha valakinek megadják az elkért összeget,csak növelnék az emberrablások arányát.Ezt a könyvet mindenkivel elolvasatnám,hogy lássa mire képes az "ember*.


Népszerű idézetek

Risus P>!

A bohóc állarca mögött: a téboly.

42. oldal

Morgan Sportès: Mindent azonnal Egy gyilkosság igaz története


Hasonló könyvek címkék alapján

Randy Alcorn – Alex Kendrick – Stephen Kendrick: Valóban bátrak
Julian Holland – David Cargill: Nagy pillanatok a nyomozásban
David Yallop: Nincs megállás
Truman Capote: Hidegvérrel
Ben Macintyre: A Vagdalthús hadművelet
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Tóth Ágnes: Pokol az emeleten
Végh Antal: Könyörtelenül
Albert E. Kahn: A besúgó
Balázs Attila: Pokol mélyén rózsakert