Since ​You've Been Gone 30 csillagozás

Morgan Matson: Since You've Been Gone Morgan Matson: Since You've Been Gone

The Pre-Sloane Emily didn't go to parties, she barely talked to guys, she didn't do anything crazy. Enter Sloane, social tornado and the best kind of best friend—the one who yanks you out of your shell.But right before what should have been an epic summer, Sloane just… disappears. No note. No calls. No texts. No Sloane. There’s just a random to-do list. On it, thirteen Sloane-selected-definitely-bizarre-tasks that Emily would never try… unless they could lead back to her best friend. Apple Picking at Night? Ok, easy enough.Dance until Dawn? Sure. Why not? Kiss a Stranger? Wait… what?

Getting through Sloane’s list would mean a lot of firsts. But Emily has this whole unexpected summer ahead of her, and the help of Frank Porter (totally unexpected) to check things off. Who knows what she’ll find?

Go Skinny Dipping? Um…

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Simon & Schuster, New York, 2015
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781442435018
>!
Simon & Schuster, New York, 2014
400 oldal · ISBN: 9781442435001
>!
466 oldal · ASIN: B00FNVSUBC

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Frank Porter · Dawn Finley · Emily Hughes · Matthew Collins · Sloane Williams


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

pveronika >!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Ez egy nagyon aranyos történet volt, jó alapötlettel és annak ellenére, hogy eleinte kicsit nehezebb volt megbarátkozni a szereplőkkel, a végére őket is megkedveltem. (Ez egyébként furcsa módon, az Amy & Roger's Epic Detour-nál is pont ugyanígy volt.)
A kötet feléig a legfőbb gondom a könyvvel, maga a főszereplő lány volt, aki szinte már végletekig bizonytalan és szerencsétlen, így a könyvben lévő dialógusok is kb. csak annyiból álltak, hogy a lány nem mert megszólalni, folyamatosan zavarban volt, kínosan érezte magát és ideges volt. Én általában az olyan karaktereket szeretem, akik belevalók és humorosak, mert valahogy nálam teljesen elrontja a könyvélményt ez a tesze-tosza hozzáállás a dolgokhoz. Vagy ha kicsit szerencsétlenebb a szereplő az sem gond, csak akkor kompenzálja pl. humorral vagy öniróniával (lásd Rentai Reni). De azt hiszem az írónő direkt formálta a karakterét ennyire nagyon visszahúzódónak, hogy aztán tényleg drasztikus jellemfejlődésen mehessen keresztül, és ez a végére tényleg nagyon szép ívet adott a történetnek.

A könyv egy nyári szünetben játszódik, amikor is egy utazásról hazaérve Emily felfedezi, hogy legjobb barátnője és annak családja egyszerűen eltűnt. Látszik, hogy napok óta senki nem járt a háznál, a garázsuk üres, az apróbb ingóságok mind eltűntek, az összes telefonjuk elérhetetlen. Emily az első két hétben úgy tesz, mintha semmi baj nem lenne, de azért belül elég hamar elkezd kétségbe esni, mégsem mondja el senkinek (a szüleinek sem). Két hét után viszont érkezik egy levél Slone kézírásával. A borítékban Emily csupán egy listát talál, arról, hogy miket kell megtennie. Korábban akárhányszor Emily elutazott valahová (kirándulni, táborba..stb) Slone mindig adott neki egy ilyen listát, amin olyan dolgok vannak, amit egyébként Emily sohasem tenne meg. A mostani 13 tételből álló listán is teljesen randomnak tűnő dolgok vannak pl. táncoljon hajnalig, szedjen éjszaka almát, csókoljon meg egy idegent, vagy pl. öleljen meg egy Jamiet.. :). Emily úgy gondolja, hogy ha megcsinálja ezt a listát, választ kaphat a kérdéseire és megtalálhatja Slone-t, így elkezdi a küldetést, hogy minden egyes tételt lehúzzon a listáról. Idő közben úgy alakul, hogy barátokra talál Frank, Collins és Dawn személyében, akik segítenek neki véghezvinni a feladatát. A lista teljesítése során Emily egyre inkább kinyitogatja a szárnyait és önmagára talál Slone nélkül.

Sok mindenben hasonlított ez a könyv az írónő másik általam olvasott könyvéhez, az Amy & Roger's Epic Detour-hoz. Itt is megvan a folyamatos időugrálás, ugyanis ebben a könyvben is egy-egy fejezet a múltban játszódik, ezáltal jobban megismerhettük Slone és Emily kapcsolatát. A két lány közül egyértelműen Slone volt az erősebb és szókimondóbb egyéniség, elég sokszor úgy éreztem, hogy Emily a múltban inkább mint egy kis birka követte őt.
Ezen kívül ebben a kötetben is előfordultak azok a fura villámjelenetek, amik már az Amy & Rogernél sem jöttek be nekem. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy-egy jelenet néha csak 3 sor pl. elkezdenek beszélgetni egy filmről, aztán a következő bekezdésnél az iskoláról, aztán átugrunk mondjuk egy storyra…stb. Ezzel akarta az írónő az idő múlását érzékeltetni, hogy átbeszélgették az éjszakát. Kedves Morgan Matson ez nem egy film, ahol egy szép zene alatt össze lehet vágni egy montázst apró mondatfoszlányokból, lassított felvételű nevetésekből és a vízfelett megcsillanó holdfényből. :D Csak úgy szólnék, hogy könyvben ez tök fura! Szerencsére ebben a kötetben csak egyszer volt ilyen fejezet. :) Szintén hasonlóságnak könyveltem el az írónő férfi nevek kiválasztásánál tanúsított döntését, ugyanis itt is olyan nevet választott a férfi karakternek, ami szerintem a 1950-es évek Amerikájában volt menő. (Most komolyan Frank és Roger? Ez csak nekem tűnik ódivatúnak? Vagy lehet egyszerűen csak túl sok Mad Men-t nézetem. :D) Ellenben abszolút örömmel konstatáltam, hogy ebben a könyvben is voltak tracklistek, úgyhogy egyre inkább úgy tűnik, ez egyfajta Morgan Matson sajátosság. Big like! :)

Összességében sokkal kidolgozottabbak éreztem, mint az írónő előző könyvét. Aranyos és izgalmas volt, a végére pedig még egy villám road trip is befigyelt, és nem utolsó sorban ennek a könyvnek lezárása is volt, amelynek hiányát az Amy & Roger-nél borzasztóan fájlaltam. Úgyhogy senkit ne tévesszen meg a gyenge borító, ez tényleg egy igazán kedves kis YA könyv, amelyet mindenkinek előszeretettel ajánlok. :)

2 hozzászólás
Lilla>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Szeretem azokat a könyveket, amik után csak ülök és vigyorgok, olyan aranyosak. Ez pont ilyen volt.
A vége kicsit kiszámítható, de irtó aranyos, a szereplők szerethetőek, a történet különleges (a listán szereplő dolgok pedig menők és őrültek).
Valószínűleg pár nap alatt ledaráltam volna, ha az a pár napom pont szabad és nem jön közbe más könyv. Nagyon izgalmas és érdekes volt a történet, szóval alig bírtam letenni, amikor elővettem. A lista és az egész alapötlet nagyon-nagyon tetszett, és igazából az vitt előrébb, hogy vajon melyik lesz majd a következő pont, amit Emily teljesít, és ha teljesíti, hogyan.
Sajnálom, hogy nem tudtam egyben ledarálni, mert úgy lett volna igazán jó, de azért így is élveztem és szerintem újra fogom még olvasni.

Beatrice8>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Egy pár hónapja már egyszer belekezdtem, de nem fogott meg magának, így abbahagytam. Azóta kijött magyarul, sokaknak tetszett is. Majd @plüsskaméleon értékeléséből reményt merítve, elhatároztam, hogy újra nekivágok. Tényleg javuló tendenciát mutatott, de nekem ezzel együtt is csak teljesen semlegesen megkapja a csillagok felét. Vagy hát megkapná, de ahhoz kéne, hogy minimum egy dolog rossz is legyen benne, de Emily javulásának hála ilyet nem találtam, szóval 3 csillag.
Úgy érzem én már unom az ilyen sima contemporary sztorikat. Amikor kölcsönadta barátnőm tök érdekelt, hogy húúú egyszercsak eltűnt a barátnője vajon mi történhetett vele? De olvasva ebből csak annyit lehetett az idő nagy részében észrevenni, hogy nem volt ott ott és kész.
Emily az elején az őrületbe kergetett. Ennyire nem tud a Sloane nélkül élni? Lassan felnőtt! Nem azt mondom, hogy ne aggódjon, vagy ne furcsállja, hogy eltűnt, mert csak nyugodtan, de az, hogy konkrétan nem tud hozzászólni emberekhez nélküle?! Úgy éreztem, hogy egyszerre ragadt le a barátnője eltűnésénél és lépett tovább rajta azzal, hogy még csak a szüleinek se szólt!
Aztán szerencsére, megismerte Franket jobban, programok voltak, szépen lassan a saját lábára állt.
De még így se érdekelt.
Romantikusnak nem eléggé romantikus. Inkább csak olyan kis cuki.
Nem humoros.
A stílusa nem tetszett.
A történet nem érdekelt.
A szereplőket nem sikerült megszeretnem. Maximum megkedvelnem egyet-egyet.
De azért voltak benne jó dolgok, amiket most már egyre kevésbé tudok felidézni. De nem is volt kimondottan rossz. Csak semmilyen.
A borító nem rossz.
Annyira semmilyen számomra, hogy összegzőt se kap. Páratlan az nem volt, az biztos.

Destinee>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Egyszerűen elvarázsolt ez a könyv, le sem akartam tenni és nem tudtam elhinni, hogy máris vége, többet akartam, csak még néhány oldalt… :( Aki még nem olvasott Morgan Matson-tól, annak azt ajánlom, ezzel a regényével kezdje, és tuti, hogy bele fog szeretni az írónő stílusába. :)
Nagybetűsen IMÁDTAM a történetben a románcot, hihetetlen és szívmelengető volt, annyira drukkoltak a párosnak, végig izgultam értük, hogy mi lesz velük. Emily számomra egy nagyon szerethető hősnő volt, könnyen tudtam hozzá hasonulni, átérezni a félelmeit és minden érzését, gondolatát. Nagyon élveztem végigkövetni vele ezt a kalandos nyarat, ahogy legyőzi az előtte álló akadályokat, még ha elsőre nem is mindig sikerült. Természetesen a humor is fontos eleme volt a regénynek, sokat mosolyogtam és hangosan is felnevettem olvasás közben, főleg a Skinny dipping fejezetnél :D Még a mellékszereplőket is annyira a szívembe zártam, kíváncsian vártam, nekik mi lesz a sorsuk. Külön öröm volt egy pillanatra újra hallani az írónő első könyvéből ismert Amy&Roger párosáról, jó kis nosztalgikus érzéseket hozott elő bennem az említésük. Szerintem mondanom sem kell, hogy a borítóba is szerelmes vagyok.
Engem Morgan Matson megvett kilóra, mindent el akarok olvasni, amit publikál. Ennyi. ♥

Morcant>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Ha egy igazán amerikai könyvet szeretnél olvasni, viszonylag gondtalan tinik főszereplésével, akkor ez a te könyved! Nagyon könnyed, sikít róla a nyári hangulat, tényleg instant jobban érzi magát az ember, ha elkezdi olvasni.
Az első pozitívum nekem maga Emily volt, sok mindenben magamra ismertem (mindig várja, hogy mikor romlik el valami, túlkomplikál mindent stb.) Élmény volt olvasni, ahogy minden fejezettel közelebb kerül önmagához, kilép a komfortzónájából és elkezd élni.
A lista is zseniális ötlet volt, mindig vártam, hogy miképp fog megvalósulni az a bizonyos elem.
S végre egy nem insta-love sztori! Először barátok lesznek és több száz oldal után esik le mindegyikőjüknek, hogy több van köztük, mint sima barátság. spoiler Volt köztük kémia, és nem csak úgy ukmukfukk történt minden, hanem szépen építkezett az írónő. Franket is nagyon kedveltem, de ez igazából elmondható kb. mindegyik karakterre (mondjuk Sloane és Dawn annyira nem nőttek a szívemhez).
Ha már Sloane… főleg a vége miatt vontam le azt a fél csillagot. Persze, tudtam, hogy nem egy krimis megoldásra kell számítani, de azért na… Kicsit többet vártam. Ez túl egyszerű volt.
Összességében ajánlom, főleg a hangulatos írása, meg a főszereplő jellemfejlődése miatt. Biztos olvasok még az írónőtől (főleg, hogy egy könyve még megvan).

4 hozzászólás
polite_menace>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Nem volt rossz, de már annyira nem nyűgöz le, hogy 17 évesek magukra találnak. Mármint, nyilván, jó nekik, meg minden, hajrá, de öreg vagyok én már ehhez. A pinterestes korszakomat is kinőttem vagy csak szimplán besavanyodtam.
A szereplők okék voltak, Sloane mondjuk idegesített, a nem olyan lány, mint a többiek energiája miatt, de spoiler. A szerelmi szál is kis aranyoska volt, örültem, hogy nem insta love volt, meg nagyon díjaztam, hogy ez a könyv végre nem promotálja a megcsalást.

Rileey>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Ah, én ezt nagyon imádtam. Persze nem volt tökéletes, de annyira szerethető egy történet volt érzékletes karakter- és kapcsolatfejlődéssel, hogy minden apróbb hibája meg van bocsátva. Emily eleinte az agyamra ment, de aztán ahogy egyre közelebb kerültek egymáshoz Frankkel, megkedveltem, és a párosukat nagyon-nagyon szerettem. Igazi nyári könyv, mindig arra vágytam, hogy velem is ilyen kalandok történjenek.
Bővebben: http://chasingcraziness.blogspot.hu/2016/06/morgan-mats…

Lana258>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Húú… oké. Egy perce fejeztem be a könyvet, úgyhogy még friss az egész.
Nagyon tetszett a történet. Imádtam a lista ötletét.
Karakterek? Emily… még soha nem érzetem magam közel ennyire egy szereplőhöz. A románcot eltekintve minden benne van, amit most érzek. Egy kicsit vagyok csak fiatalabb Emilynél. De tényleg majdnem minden benne van, amivel mostanában küzdök. Teljesen átérzem Emily dolgait. De a vége kettős érzetet hagyott bennem. spoiler aminek örültem is meg nem is. A magyarázatnak inkább nem állnék neki, valaki úgyis meg fogja érteni :D A friendshipeket is nagyon szerettem az egészben.
A könyv egy ideig biztos fontos lesz számomra, hiszen mint említettem nagyon tudok azonosulni Emilyvel és én is olyan jellemfejlődésen szeretnék átesni, mint ő

rumpelstiltskin>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

-hát ez nem volt a legerősebb contemporary, amit olvastam, pedig a fülszöveg nagyon érdekesen hangzott.
-igazából egy ideig az is volt, de a listán lévő dolgok nagyrésze eléggé gyenge volt, pl. az almaszedés, vagy a táncolás hajnalig, és a kivitelezése sem dobta fel mindet, még az érdekesebb is ellaposodott, mint mondjuk a lopj el valamit.
-emily az a tipikus karakter, akinek személyisége nem sok van, csak az extrovertált, pörgős, spontán barátnője adoptálta és nélküle a helyét sem találja. viszont idegesítőnek sem mondanám, egészen rendben volt a legtöbb esetben.
-a mellékszereplők sem nyerték el annyira a tetszésem, rendben voltak, de egyikőjük sem nyújtott maradandó élményt, ráadásul dawn vagy gideon szála csak úgy lógott a levegőben a végén.
-a szülők kiírásának kényelmesebb módját már régen láttam.
-azért voltak jó pillanatai, a hajnalig kimaradások és az autósmozis részek tetszettek, és volt egy kellemes, nyárias hangulata, amit szerettem.
-illetve lassan, barátságból alakult ki a romantikus szál is, amit szintén jó volt látni.

TímeaOláh>!
Morgan Matson: Since You've Been Gone

Nagyon aranyos volt. Tetszett az alapötlete, a szereplők jók voltak, bár néha elhúztam a számat Emily egy-egy cselekedetén. Izgalmas is volt, de olyan hullámvasútszerűen: néha átlapoztam volna pár oldalt, aztán a következő párat meg felfaltam. Ez nagyjából párhuzamos azzal, hogy Frank mikor jelent meg a könyvben. :) Mindent összevetve örülök, hogy megvan ez a könyv, mert egyszer sokára le fogom szedni még a polcról ^^


Népszerű idézetek

Treacle>!

„Nothing worth doing is easy,” Frank said. „Especially not in the beginning. But I'm not about to give up.”

Kapcsolódó szócikkek: Frank Porter
Viktoria_Vad>!

And it was a kiss that felt like it could stop time.

339. oldal, 14. fejezet - Steal Something

Lunemorte P>!

“What is that like?” Sloane asked, her voice quiet, genuinely curious.
I knew the answer to that immediately. It was like swimming under the stars, like sleeping outside, like climbing a tree in the dark and seeing the view. It was scary and safe and peaceful and exciting, all at the same time. It was the way I felt when I was with him. “Like a well-ordered universe.”

Kapcsolódó szócikkek: Emily Hughes · Sloane Williams
Treacle>!

„Do you not like the Beatles?” Frank asked, sounding shocked, as we finished our cool-down and started walking back towards my house. „Do you also not like sunshine and laughter and puppies?”

Kapcsolódó szócikkek: Frank Porter · The Beatles
Treacle>!

There was tension between us again, but it wasn't the simmering, angry kind that had been there the day before. This felt like the way you get nervous right before something exciting happens – the moment when you're balanced on the top of the roller coaster, the hush before the surprise party, the second after the diving board but before the water, when you can close your eyes and imagine, for just a second, that you're flying. The feeling that good things were coming, almost here, any moment now.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Hughes
Lunemorte P>!

I don’t think you have to do something so big to be brave. And it’s the little things that are harder anyway.

Lunemorte P>!

“You’re the brightest thing in the room,” he said. He lifted his hand from my waist, and slowly, carefully brushed a stray lock of hair from my cheek. “You shine.”

Kapcsolódó szócikkek: Frank Porter
Lunemorte P>!

“Sometime, when the moment is right, remind me to tell you the story of my time in Disney jail.” He lowered his voice and leaned closer to me. “Spoiler alert— not the happiest place on earth.”

Kapcsolódó szócikkek: Matthew Collins
Lunemorte P>!

He’d stopped being Frank Porter, class president, unknowable person. He’d stopped being a stranger, a guy , someone I didn’t know how to talk to.
That night, in the darkness, sharing our secrets and favorite pizza-topping preferences, he’d moved closer to just being Frank—maybe, possibly, even my friend.

Kapcsolódó szócikkek: Emily Hughes · Frank Porter
Lana258>!

If it had been Sloane in the car and not me, she
and Frank would have been talking and laughing like old friends, and would
have established their own inside jokes by the time they’d reached the gas
station. And if it had been the three of us, I would have been able to sit
quietly, happily, joining in with the laughter, feeling part of it, comfortable
enough to jump in with a comment or an aside, but knowing the weight of
the interaction wasn’t on me.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Hughes · Frank Porter · Sloane Williams

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Dessen: Along for the Ride
Marni Bates: Awkward
Meg Cabot: Princess Mia
Jenny Han: Always and Forever, Lara Jean
Kasie West: The Fill-In Boyfriend
Ann Brashares: The Sisterhood of the Traveling Pants
Meg Cabot: All American Girl
Joss Stirling: Finding Sky
Kerstin Gier: Emerald Green
Kiera Cass: The Selection