Páratlan ​nyár 45 csillagozás

Morgan Matson: Páratlan nyár

„Egy ​kézzelfogható élmény Morgan Matson tollából, amely talán ténylegesen kiszakítja a tiniket a közösségi média világából, míg be nem fejezik a könyvet.” – Booklist

Sloane kirángatta Emilyt a csigaházából és egy teljesen más életszemléletet mutatott neki. Életük legjobb nyarára készültek, amikor Sloane egyszer csak eltűnt és csupán egy listát hagyott maga után.
A listán tizenhárom feladat szerepelt, amelyekre Emily amúgy soha nem vállalkozott volna. De mi van, ha a feladatok teljesítésével Sloane nyomára bukkanhat?
Almaszedés éjszaka? Persze. Elég könnyűnek tűnik.
Táncolj hajnalig? Miért ne?
Csókolj meg egy idegent? Őőő…
Emily belevágott a váratlan nyári kalandba Frank Porter segítségével (ami szintén váratlan volt), hogy teljesítse az összes feladatot. Ki tudja, mire jön rá a végén
Meztelen csobbanás? Várj! Hogy mi?
Morgan Matson a kortárs ifjúsági irodalom legmagávalragadóbb, California Book-díjas szerzője, aki őszinte… (tovább)

Eredeti mű: Morgan Matson: Since You've Been Gone

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Álomgyár, Budapest, 2018
428 oldal · ISBN: 9786155763403 · Fordította: Seres Noémi
>!
Álomgyár, Budapest, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155763397 · Fordította: Seres Noémi

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Emily Hughes · Frank Porter · Dawn Finley · Sloane Williams · Matthew Collins


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

>!
Lillsz
Morgan Matson: Páratlan nyár

„Kötelező nyári olvasmány! Nálam abszolút a nyár kedvence! Elképesztő volt ez a könyv… Csak úgy olvastatta magát, képtelenség volt letenni! Van az a hülye szokásom, hogy a legkedvesebb könyveimet minden – de tényleg minden – szünetben újraolvasom, azt hiszem Morgan Matson könyve sem lesz itt kivétel.” 5/5*
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2018/06/morgan-ma…

>!
M_Annie_99
Morgan Matson: Páratlan nyár

Nem is tudom, hogyan kezdjek bele a mesélésbe, illetve az értékelésbe, néha már egyre megy, mert annyi minden kavarog a fejemben, hogy az hihetetlen! Eleinte azt gondoltam, hogy nem fog ennyire magával ragadni a történet, csak egy lesz a sok közül, és valamilyen klisé fog kikeveredni belőle a végén – hát, örömmel jelentem be, hogy tévedtem, és egy elképesztő élményt kaptam az írónőtől, amit biztosan örökre elraktározok a szívemben.

„A lista két héttel azután érkezett, hogy Sloane eltűnt.”

A történetünk lényege, hogy a főszereplőnk legjobb barátnője nyomtalanul eltűnik, s csak egy lista marad utána. Semmi előjel, semmi magyarázat, semmi jel, ami arra utalna, hogy hol kereshetné meg Emily, aki az egész nyarát vele tervezte tölteni. Miután már minden veszni látszik, a kezdeti kétségbeesést követően bukkan fel az idézetben említett lista, ami akár Sloane eltűnésének kulcsa is lehet.

„- Az eléggé elnyújtott mellékhatás lenne – mondtam. – És mi van akkor, ha felfedeztél egy varázserejű kémiai összetevőt, amely csak akkor fejti ki a hatását, ha túl hosszan hagyod a hajadon? És csak ezért mondják azt, hogy maximum húsz perc.

– Nem rossz. Ez a hajpakolás lesz a radioaktív fegyverem.”

Emily abban a tudatban veszi rá magát a pontok teljesítésére, hogy ez segít neki visszaszerezni a legjobb barátnőjét – az, hogy milyen kalandokba keveredik, és miket él át a nyár alatt, az már nem mindig a terv része… Sloane eltűnésének köszönhetően új barátokra tesz szert, felejthetetlen élményekben lesz része, és rájön arra, hogy nem is olyan rossz egy kicsit bátrabbnak lenni, mint ahogyan eddig tengette mindennapjait.

„- Szerintem nem kell olyan nagy dolgot véghez vinnie az embernek ahhoz, hogy bátran viselkedjen. A kisebb dolgokat mindig nehezebb megtenni.”

A megannyi történés alatt a főszereplőnk jellemfejlődése igazán figyelemreméltó, és kifejezetten élvezetes az emlékeit olvasni, ahol Sloane-al együtt szerepelnek – mindig adott valami plusz hangulatot olvasásnak, amitől csak szélesebben mosolyogtam, ahogyan haladtam előre a fejezetekkel.

„- És milyen érzés ez az egész? – kérdezte halkan, őszinte kíváncsisággal.
(…)
– Mintha egy jól szervezett világegyetemben lennénk. Mint amikor minden a helyére kerül.”

Mivel fogalmam sem volt, hogy mi a célja a listának, gondoltam én mindenféle dologra, mint például: Emily bátorságának növelése, új barátok szerzése a feladatokon keresztül, esetleg mind a kettő egyszerre, vagy valami teljesen más – egy dologban voltam biztos: Sloane a nyarat ugyanúgy különlegessé szerette volna tenni, mint amilyenné a terveikkel vált volna, ha nem tűnik el.

„Ő volt a legjobb barátom, az egyik felem, és ezen pár száz kilométer sem tud változtatni.”

A lista teljesítésének köszönhetően Emily nemcsak igaz barátokra tesz szert, hanem ehhez hasonlóan megtalálja az igaz szerelmet is. Mindezekhez olyan kalandos út vezet, amit még olvasóként is fantasztikus volt átélni, nemhogy a könyv szereplőjeként…! :D Ez azt hiszem, elég jól kifejezi, hogy a könyv mennyire be tudja szippantani az embert ebbe a világba, és a szó szoros értelmében azt az érzetet kelti, mintha mi is a sok új barát egyike lennénk, akik segítenek a bolondos, s olykor vakmerő feladatok véghezvitelében.

„- Mert minden mindennel összefügg. Nézd csak meg Obi Want és Luke-ot! Vagy Dumbledore-t és Harryt. Vagy ott van Gandalf és Frodo, Mindannyiuknak tanulniuk kell, de aztán rájönnek, hogy mik az erősségeik és egyedül folytatják az útjukat.”

A tény, hogy két nap alatt elolvastam a regényt, az pedig már magáért beszél – egyszerűen annyira magával ragadott ez a történet, és a maga könnyedségével olyan tökéletesen kiráncigált az olvasói válságból, hogy azt öröm volt nézni. :D
Még ha nem is volt tele mélyenszántó gondolatokkal, és életbölcsességekkel, ugyanolyan élvezetes kikapcsolódást nyújtott nekem ez a könyv, mint a kedvenc lélektani és egyéb olvasmányaim, amik valamivel komolyabb témát dolgoznak fel. Most pont arra volt szükségem, hogy kikapcsoljak, és valami olyanba kezdjek bele, ami egyszerűen csak fog és magával ránt – igen, beismerem, egy ültő helyemben elolvastam 100-150 oldalt is, ha nem zavart meg semmi sem. :D

„- Nem – mondtam, és a fejemet ráztam. (…) – Nem hagyhatsz hátra embereket csak úgy, mert azt gondolod, hogy a barátság esetleg nem bírja majd el a távolságot. Nem élhetsz így.”

Emily és Sloane története sokkal többről szól, mint egy szimpla barátságról – a lányok mondanivalója szépen bontakozik ki a sorok között, s az, hogy hogyan értelmezzük mindezt, az csakis rajtunk múlik.
Nekem ez a történet szabadságot adott, megmutatta, hogyan győzhetem le én is félelmeimet, és hogy miért jó napról-napra élni, mintha nem lenne holnap.
Akkora örömöt és mosolyt csempészett az írónő a mindennapjaimba, hogy állandóan csak vigyorogtam, s olykor-olykor tudtam más szemmel nézni a világot, és sikerült kilépnem a komfortzónámból is.

„- Az esernyős férfi nem látja a napsütést – mondtam halkan.
A vonal másik végén Dawn volt.
– Rómában a szökőkutak északra néznek.”

A komolyabban értelmezhető üzenet mellett a történetünk végig könnyed maradt, elképesztően gyorsan lehetett vele haladni, és a humor, ami végigkíséri az egész olvasást, még a szomorúbbnak ígérkező részeket is vidámabbá teszi.
Úgyhogy ha rám hallgattok, és szeretnétek még egy vérbeli nyári könyvet olvasni, akkor nem hagyjátok ki Morgan Matson kötetét! ;)
Ó, és ez alól természetesen Emily listája sem kivétel, én is megyek, és megcsókolok egy idegent! ;)

http://pagebypagewithanne.blogspot.com/2018/08/ertekele…

>!
Finn_Hudson
Morgan Matson: Páratlan nyár

Nagyon aranyos történet. Bár kissé lassan indul be és néha vontatottá válik, mégis nagyon szerethető. A főszereplő lány, Emily, aki a könyv elején szinte még mindentől fél, a történet végére egy magabiztos lány lesz Sloane listájának köszönhetően. Tetszett, hogy ez az nem egyik pillanatról a másikra következett be, ami valljuk be, nem is lett volna reális, hanem egy lassú folyamat volt, aminek a végére Emily is jóval talpraesettebb lett. Maga a listán szereplő tételek is ötletesek voltak.
Összességében egy nagyon könnyed kis nyári olvasmány, persze nincs tele mély gondolatokkal, kikapcsolódásnak viszont tökéletes.

>!
plüsskaméleon
Morgan Matson: Páratlan nyár

Már Dunát lehetne rekeszteni azokkal a regényekkel, amelyek nyáron játszódnak, márpedig ilyen a mai könyvünk is. Már a megjelenés előtt felkeltette a figyelmem, még ha nem is volt akkora hype körülötte: egy frissítő, romantikus történetnek ígérkezett. Másodsorban pedig szerettem volna olvasni az Álomgyártól, hiszen erre még nem volt alkalmam, és ez kiváló kezdetnek tűnt. Az is lett.
Maga az alapötlet érdekes: a főszereplő, Emily teljesen hozzá van nőve Sloane-hoz, a legjobb barátnőjéhez, így teljesen pánikba esik, amikor a lány eltűnik, csupán egy listát hagyva maga után, 13 olyan dologgal, amire magától sohasem vállalkozott volna. Kétségbeesésében nekiáll a feladatoknak, annak reményében, hogy a listát befejezve Sloane nyomára bukkanhat. Emily egy nagyon érdekes karakter: visszahúzódó, kicsit talán túlságosan is félénk lány, aki a legjobb barátnője nélkül legszívesebben ki sem mozdulna. A könyv elején nagyon kíváncsi, de azért kicsit szkeptikus voltam, az első oldalak alapján nem tűnt kifejezetten szimpatikusnak. Szerencsére ez időközben megváltozott, és már-már kedvenc szereplő lett. (Persze csak Frank után.)
Bővebben: https://voldemortorra.blogspot.com/2018/06/paratlan-nyar.html

3 hozzászólás
>!
Laura_Bakos
Morgan Matson: Páratlan nyár

Szeretem a fiataloknak szóló könyveket. Ez volt az első könyvem a szerzőtől, és nem csalódtam benne. Tetszett a fordítás, meg maga az alapja, a borítóval együtt.
Nem tudom, hogy vajon nekem lett volna bátorságom a pontok végrehajtásához, de nagyon tetszettek a barátnő által kitalált feladatok.

>!
BarbyMalik0112 P
Morgan Matson: Páratlan nyár

A Páratlan nyár egy tökéletes olvasmány olyanok számára, akik egy délután ki akarnak kapcsolódni, ki akarják zárni a külvilágot egy könyv segítségével. Ugyanis a regény ha egyszer beszippant, onnantól kezdve nincs megállás.

Bár nem hibátlan történet a szó szoros értelmében, azonban ezek felett el tudok siklani, ugyanis azt adta, amire nekem éppen szükségem volt. Egy könnyed regényre, egy nyári kalandra.

Bővebb értékelés a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/07/morgan-mat…

>!
rafaelo0824
Morgan Matson: Páratlan nyár

A ronda borító még mindig sokkoló, de a történet eléggé rendben van. Szerettem Emilyt és Franket, de Sloane-t például nem, egyáltalán nem volt szimpatikus. A főszál szépen le volt zárva, tetszettek a feladatok is, viszont Dawn és Collins szálát tökre furának éreztem, főleg a végén, amikor mindketten megmondták, amit akartak Emilynek, aztán meg semmi, itt nekem hiányérzetem volt. Azért persze jól szórakoztam, hiszen az írónő könyveiben eddig még nem csalódtam.

>!
agi452 
Morgan Matson: Páratlan nyár

Habkönnyű, igazi kis nyári olvasmány. Kicsit nehezen rázódtam bele, de utána teljesen magával ragadott a hangulat, a történet. Kicsit mókás volt, hogy e könyv előtt is egy „listás” könyvet olvastam, de változatlanul érdekesnek találtam a bakancslistát feladatokat. Nagyon erős a baráti szál a történetben, maga a lista is a főszereplő, Emily legjobb, hirtelen eltűnt barátnőjétől származik. A történet alatt végigkövethetjük, hogyan nyílik meg Emily egyre jobban és jobban, hogyan szerez új barátokat, hogy a végére egy magabiztosabb, társaságszeretőbb fiatal lány tekinthessen vissza ránk a lapokról. Édes volt, aranyos, tökéletes kikapcsolódást nyújtó.

>!
GCKs_Book_Review_Blog U
Morgan Matson: Páratlan nyár

Az értékelésemet rendhagyó módon a címmel kezdeném. A történetet elolvasva döbbentem rá, hogy milyen zseniális a magyar cím, és bocsánat a szerzőtől, de sokkal kifejezőbb valós és átvitt értelemben is, mint az angol cím. (Since You've been gone)
Hiszen Emily a barátnője eltűnése miatt magára marad a nyáron, de a hátrahagyott „bakancslista” 13 pontjának teljesítése során páratlan kalandokat él át. S miközben feszegeti a határait, többször is kilépve a komfortzónájából, barátokra, szerelemre is talál. És ami talán a legfontosabb: önmagát is jobban megismeri. – Coeur

Bejegyzés itt olvasható: http://gcksbookreviewblog.blogspot.com/2018/07/ertekele…

>!
Felixa P
Morgan Matson: Páratlan nyár

Nincs jobb érzés, mint egy nyáron játszódó könyvet olvasni a hideg téli napokon. (Valószínű, hogy ez fordítva is igaz, majd kipróbálom…) Ráadásul egy ilyen cselekménnyel… Kissé lassan és laposan indult számomra a sztori, de aztán szerencsére lendületet kapott. A bakancslista ötlete volt az, ami a leginkább felkeltette a kíváncsiságomat, illetve ezáltal az, hogy hova fog kilyukadni a cselekmény a könyv végére. Nyilván nem árult zsákbamacskát, tehát valamilyen szinten sejtettem… Viszont nem tudott igazán magával ragadni, hiszen – koromat tekintve – egyáltalán nem én vagyok a célközönség. Persze ez nem lehet igazi kifogás, mert léteznek olyan ifjúsági könyvek, amelyek maximálisan le tudnak venni a lábamról, de itt ez most nem sikerült.


Népszerű idézetek

>!
Lillsz

– Mert minden mindennel összefügg. Nézd csak meg Obi Want és Luke-ot! Vagy Dumbledore-t és Harryt. Vagy ott van Gandalf és Frodo, Mindannyiuknak tanulniuk kell, de aztán rájönnek, hogy mik az erősségeik és egyedül folytatják az útjukat.

252. oldal

5 hozzászólás
>!
Lillsz

-Egy jól szervezett világegyetemben(…) nincsenek titkok.

243. oldal

>!
Kovács_Ági_3

Nézd csak meg Obi Want és Luke-ot vagy Dumbledore-t és Harryt. Vagy ott van Gandalf és Frodo. Mindannyiunknak tanulniuk kell, de aztán rájönnek, hogy mik az erősségeik és egyedül folytatják az útjukat.

1 hozzászólás
>!
Lillsz

A lista két héttel azután érkezett, hogy Sloane eltűnt.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Sloane Williams
>!
Kovács_Ági_3

Olyan volt ,mintha az egész világ aludna, csak a hold világított fényesen a fejünk felett.

>!
Lillsz

Azért van rajta a listán, mert félsz a lovaktól?
-Igen.
(…)
-Szóval – folytatta egy kis idő múlva – hétköznapi lovakról van szó? Vagy olyanokról, amelyeket megszállt az ördög?

192. oldal

>!
Little_Sunshine P

De, tulajdonképpen azon gondolkodtam, hogy kétfajta ember létezik. Az egyik bárkivel szóba tud elegyedni és bárhol képes barátokat szerezni, a másik pedig, aki azért jár bulikba, hogy elrejtőzzön, és a fák tövében üldögéljen.

91. oldal

>!
BarbyMalik0112 P

– […] Csak eszembe jutott az első éjszaka a Gyümölcsöskertben.
– És? – kérdeztem. Próbáltam a beszélgetésre figyelni és nem arra gondolni, hogy milyen közel vagyunk egymáshoz, és hogy a keze a derekamon van.
– Csak annyira… furcsa voltál – mondta végül. – Mintha azt remélted volna, hogy majd senki nem vesz észre.
Továbbra is az arcát figyeltem.
– És most?
Rám nézett, és elmosolyodott.
– Ragyogsz – mondta. Felemelte a kezét a derekamról, és kisimította a hajamat az arcomból. – Egyszerűen ragyogsz.

328. oldal

>!
BarbyMalik0112 P

Ő volt a legjobb barátom, az egyik felem, és ezen pár száz kilométer sem tud változtatni.

426. oldal

>!
Kovács_Ági_3

– Emily! – förmedt rám Collins, miközben csak csóválta fejét. – Ki vagy te és mit csináltál Frank Porterrel?


Hasonló könyvek címkék alapján

Huntley Fitzpatrick: My Life Next Door – Életem a szomszédban
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Catherine Clark: Anyja lánya
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra
Jenn Bennett: Ragyogó szemek
Jodi Picoult: Apró csodák
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!
E. Lockhart: A hazudósok
Jenny B. Jones: Tiéd leszek