Páratlan ​nyár 121 csillagozás

Morgan Matson: Páratlan nyár

„Egy ​kézzelfogható élmény Morgan Matson tollából, amely talán ténylegesen kiszakítja a tiniket a közösségi média világából, míg be nem fejezik a könyvet.” – Booklist

Sloane kirángatta Emilyt a csigaházából és egy teljesen más életszemléletet mutatott neki. Életük legjobb nyarára készültek, amikor Sloane egyszer csak eltűnt és csupán egy listát hagyott maga után.
A listán tizenhárom feladat szerepelt, amelyekre Emily amúgy soha nem vállalkozott volna. De mi van, ha a feladatok teljesítésével Sloane nyomára bukkanhat?
Almaszedés éjszaka? Persze. Elég könnyűnek tűnik.
Táncolj hajnalig? Miért ne?
Csókolj meg egy idegent? Őőő…
Emily belevágott a váratlan nyári kalandba Frank Porter segítségével (ami szintén váratlan volt), hogy teljesítse az összes feladatot. Ki tudja, mire jön rá a végén
Meztelen csobbanás? Várj! Hogy mi?
Morgan Matson a kortárs ifjúsági irodalom legmagávalragadóbb, California Book-díjas szerzője, aki őszinte… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Álomgyár, Budapest, 2018
428 oldal · ISBN: 9786155763403 · Fordította: Seres Noémi
>!
Álomgyár, Budapest, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155763397 · Fordította: Seres Noémi

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Frank Porter · Dawn Finley · Emily Hughes · Matthew Collins · Sloane Williams


Kedvencelte 14

Most olvassa 7

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lillsz P>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

„Kötelező nyári olvasmány! Nálam abszolút a nyár kedvence! Elképesztő volt ez a könyv… Csak úgy olvastatta magát, képtelenség volt letenni! Van az a hülye szokásom, hogy a legkedvesebb könyveimet minden – de tényleg minden – szünetben újraolvasom, azt hiszem Morgan Matson könyve sem lesz itt kivétel.” 5/5*
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2018/06/morgan-ma…

Ferger_Jolcsi P>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni ez a kötet, de teljes mértékben megvett magának. Nagyon jó kis könnyed olvasmány volt, jó volt látni, ahogy Emily teljesíti a Sloane listáján lévő pontokat, s közben kitörve a saját komfortzónájából elkezd igazán élni. Új barátokat szerez, jobban megismeri önmagát és az egész élete a helyére kerül. Mikor a múltbéli jeleneteket olvastam, úgy éreztem, hogy Emily igazából csak Sloane árnyékában él, de miután kikerült a képből a legjobb barátnője, elkezdte felfedezni a saját erősségeit, elkezdett kibontakozni. Sloane nagyon jó barátnő, tudta, mik azok a pontok, amiket fel kellett írnia Emilynek, amely megváltoztatják majd őt a jó irányba, viszont azzal a lépésével, hogy szó nélkül lelépett és magára hagyta a barátnőjét, nem értek egyet. Jó lett volna, ha előtte szól Emilynek, bár akkor nagy valószínűséggel a barátnője nem állt volna neki teljesíteni a lista pontjait. Frank nagyon aranyos srác, örülök neki, hogy jobban megismerkedtek Emilyvel.

Finn_Hudson>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Nagyon aranyos történet. Bár kissé lassan indul be és néha vontatottá válik, mégis nagyon szerethető. A főszereplő lány, Emily, aki a könyv elején szinte még mindentől fél, a történet végére egy magabiztos lány lesz Sloane listájának köszönhetően. Tetszett, hogy ez az nem egyik pillanatról a másikra következett be, ami valljuk be, nem is lett volna reális, hanem egy lassú folyamat volt, aminek a végére Emily is jóval talpraesettebb lett. Maga a listán szereplő tételek is ötletesek voltak.
Összességében egy nagyon könnyed kis nyári olvasmány, persze nincs tele mély gondolatokkal, kikapcsolódásnak viszont tökéletes.

Amarinella>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Nem is tudom, hogyan kezdjek bele a mesélésbe, illetve az értékelésbe, néha már egyre megy, mert annyi minden kavarog a fejemben, hogy az hihetetlen! Eleinte azt gondoltam, hogy nem fog ennyire magával ragadni a történet, csak egy lesz a sok közül, és valamilyen klisé fog kikeveredni belőle a végén – hát, örömmel jelentem be, hogy tévedtem, és egy elképesztő élményt kaptam az írónőtől, amit biztosan örökre elraktározok a szívemben.

„A lista két héttel azután érkezett, hogy Sloane eltűnt.”

A történetünk lényege, hogy a főszereplőnk legjobb barátnője nyomtalanul eltűnik, s csak egy lista marad utána. Semmi előjel, semmi magyarázat, semmi jel, ami arra utalna, hogy hol kereshetné meg Emily, aki az egész nyarát vele tervezte tölteni. Miután már minden veszni látszik, a kezdeti kétségbeesést követően bukkan fel az idézetben említett lista, ami akár Sloane eltűnésének kulcsa is lehet.

„- Az eléggé elnyújtott mellékhatás lenne – mondtam. – És mi van akkor, ha felfedeztél egy varázserejű kémiai összetevőt, amely csak akkor fejti ki a hatását, ha túl hosszan hagyod a hajadon? És csak ezért mondják azt, hogy maximum húsz perc.

– Nem rossz. Ez a hajpakolás lesz a radioaktív fegyverem.”

Emily abban a tudatban veszi rá magát a pontok teljesítésére, hogy ez segít neki visszaszerezni a legjobb barátnőjét – az, hogy milyen kalandokba keveredik, és miket él át a nyár alatt, az már nem mindig a terv része… Sloane eltűnésének köszönhetően új barátokra tesz szert, felejthetetlen élményekben lesz része, és rájön arra, hogy nem is olyan rossz egy kicsit bátrabbnak lenni, mint ahogyan eddig tengette mindennapjait.

„- Szerintem nem kell olyan nagy dolgot véghez vinnie az embernek ahhoz, hogy bátran viselkedjen. A kisebb dolgokat mindig nehezebb megtenni.”

A megannyi történés alatt a főszereplőnk jellemfejlődése igazán figyelemreméltó, és kifejezetten élvezetes az emlékeit olvasni, ahol Sloane-al együtt szerepelnek – mindig adott valami plusz hangulatot olvasásnak, amitől csak szélesebben mosolyogtam, ahogyan haladtam előre a fejezetekkel.

„- És milyen érzés ez az egész? – kérdezte halkan, őszinte kíváncsisággal.
(…)
– Mintha egy jól szervezett világegyetemben lennénk. Mint amikor minden a helyére kerül.”

Mivel fogalmam sem volt, hogy mi a célja a listának, gondoltam én mindenféle dologra, mint például: Emily bátorságának növelése, új barátok szerzése a feladatokon keresztül, esetleg mind a kettő egyszerre, vagy valami teljesen más – egy dologban voltam biztos: Sloane a nyarat ugyanúgy különlegessé szerette volna tenni, mint amilyenné a terveikkel vált volna, ha nem tűnik el.

„Ő volt a legjobb barátom, az egyik felem, és ezen pár száz kilométer sem tud változtatni.”

A lista teljesítésének köszönhetően Emily nemcsak igaz barátokra tesz szert, hanem ehhez hasonlóan megtalálja az igaz szerelmet is. Mindezekhez olyan kalandos út vezet, amit még olvasóként is fantasztikus volt átélni, nemhogy a könyv szereplőjeként…! :D Ez azt hiszem, elég jól kifejezi, hogy a könyv mennyire be tudja szippantani az embert ebbe a világba, és a szó szoros értelmében azt az érzetet kelti, mintha mi is a sok új barát egyike lennénk, akik segítenek a bolondos, s olykor vakmerő feladatok véghezvitelében.

„- Mert minden mindennel összefügg. Nézd csak meg Obi Want és Luke-ot! Vagy Dumbledore-t és Harryt. Vagy ott van Gandalf és Frodo, Mindannyiuknak tanulniuk kell, de aztán rájönnek, hogy mik az erősségeik és egyedül folytatják az útjukat.”

A tény, hogy két nap alatt elolvastam a regényt, az pedig már magáért beszél – egyszerűen annyira magával ragadott ez a történet, és a maga könnyedségével olyan tökéletesen kiráncigált az olvasói válságból, hogy azt öröm volt nézni. :D
Még ha nem is volt tele mélyenszántó gondolatokkal, és életbölcsességekkel, ugyanolyan élvezetes kikapcsolódást nyújtott nekem ez a könyv, mint a kedvenc lélektani és egyéb olvasmányaim, amik valamivel komolyabb témát dolgoznak fel. Most pont arra volt szükségem, hogy kikapcsoljak, és valami olyanba kezdjek bele, ami egyszerűen csak fog és magával ránt – igen, beismerem, egy ültő helyemben elolvastam 100-150 oldalt is, ha nem zavart meg semmi sem. :D

„- Nem – mondtam, és a fejemet ráztam. (…) – Nem hagyhatsz hátra embereket csak úgy, mert azt gondolod, hogy a barátság esetleg nem bírja majd el a távolságot. Nem élhetsz így.”

Emily és Sloane története sokkal többről szól, mint egy szimpla barátságról – a lányok mondanivalója szépen bontakozik ki a sorok között, s az, hogy hogyan értelmezzük mindezt, az csakis rajtunk múlik.
Nekem ez a történet szabadságot adott, megmutatta, hogyan győzhetem le én is félelmeimet, és hogy miért jó napról-napra élni, mintha nem lenne holnap.
Akkora örömöt és mosolyt csempészett az írónő a mindennapjaimba, hogy állandóan csak vigyorogtam, s olykor-olykor tudtam más szemmel nézni a világot, és sikerült kilépnem a komfortzónámból is.

„- Az esernyős férfi nem látja a napsütést – mondtam halkan.
A vonal másik végén Dawn volt.
– Rómában a szökőkutak északra néznek.”

A komolyabban értelmezhető üzenet mellett a történetünk végig könnyed maradt, elképesztően gyorsan lehetett vele haladni, és a humor, ami végigkíséri az egész olvasást, még a szomorúbbnak ígérkező részeket is vidámabbá teszi.
Úgyhogy ha rám hallgattok, és szeretnétek még egy vérbeli nyári könyvet olvasni, akkor nem hagyjátok ki Morgan Matson kötetét! ;)
Ó, és ez alól természetesen Emily listája sem kivétel, én is megyek, és megcsókolok egy idegent! ;)

http://pagebypagewithanne.blogspot.com/2018/08/ertekele…

Titina>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Nagy meglepetés volt számomra ez a könyv. Mikor megvettem nem sokat tudtam róla, de a fülszöveg alapján érdekesnek tűnt.
Kb. 2 szuszra ki is olvastam, annyira magával ragadott! Igazi nyári olvasmány egy olyan lányról, aki elveszettnek érzi magát a legjobb barátnője nélkül. Emily kap egy listát 13 olyan ponttal, amit teljesítenie kell.
A nyár során a listának köszönhetően szépen lassan kinyílik Emily előtt a világ, új ismeretségeket köt, sokkal bátrabb lesz, új tapasztalatokat szerez.
Nagyon tetszett ez az önfelfedezős ifjúsági történet, jó volt, hogy a szerző a 13 ponton keresztül vezeti végig a történetet és a szereplők is szimpatikusak voltak.
Ha valaki egy könnyed, kedves, ifjúsági történetre vágyik, akkor ezt bátran ajánlom!

FF29>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Tökéletes nyári olvasmány volt. ☀️♥️
Nagyon jó volt, könnyed olvasmány, de mégis érdekes. Nagyon tetszik az Írőnő stílusa, egyedien ír, nagyon tetszett a nyári hangulat, amit teremtett. Emily személyiségfejlődése, ahogyan halad előre a listával. Egyre jobban megismeri a világot, új barátokat szerez és spoiler Tetszett, ahogy teljesítette a pontokat, olyan feladatok voltak rajta, amiket azelőtt nem mert volna megtenni. Az autós mozinak, a fagyizónak, ahová nem is megy vendég, a sátorozásnak, a csillagos ég alatt alvásnak, az egész könyvnek volt egy olyan nyugodt, békés hangulata, hogy nem egy nyüzsgő nagyvárosban játszódott, és szerintem ettől lett különleges. És a végén azt is megtudta Emily, amiért az egész listát elkezdte,
spoiler Az ő barátságuk is nagyon szépen volt leírva,nem csak felszínesen.
spoiler Ez tényleg egy olyan könyv volt, ami magába szippantott, és nem tudtam letenni.

Laura_Bakos P>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Szeretem a fiataloknak szóló könyveket. Ez volt az első könyvem a szerzőtől, és nem csalódtam benne. Tetszett a fordítás, meg maga az alapja, a borítóval együtt.
Nem tudom, hogy vajon nekem lett volna bátorságom a pontok végrehajtásához, de nagyon tetszettek a barátnő által kitalált feladatok.

Greti26>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Elolvastam. Úristen, de tetszet! Ez is az a tipikus imádom könyv… Vagy nem. Mert ez másabb volt. Mert ez máshogy tetszett. Mert ennek nekem nem tetszett az eleje. Furának tartottam, hogy Emily ennyire életképtelen a barátnője nélkül. De utána, kb az első gyümölcsöskertes résznél megváltozott a véleményem. Mert barátai lettek, és úgy viselkedett, mint egy átlag tizenéves. Nagyon tetszett Sloane listája. Bár a végén én nagyot csalódtam Sloaneban. De a lista akkor is szuper volt, és tök jó, hogy Emilynek mindet sikerült teljesítenie. És ott van Frank Porter. Ő másabb, mint a többi könyves álompasi. Mert nem zúgunk bele rögtön az elején, hanem folyamatosan, úgy ahogy Emily is. Szóval ez tetszett benne.
Meg úgy nem tudom, ennek az egész könyvnek volt egy olyan varázsa, ami szuper volt. Majd valamikor biztosan újraolvasom, mert imádtam.
Ui: Dawn és Emily kibékültek? Most komolyan ezen gondolkodom. Lehetne egy második része a könyvnek, mert szerintem nagyon befejezetlen volt… :D

d_odett>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Az elején nagyon zavaró volt, hogy Emily alig bír létezni Sloane nélkül és mindig megkérdőjelezi a döntéseit, meg hogy Sloane most biztos ezt csinálná és ezt mondaná. Érzékelhető volt, hogy nem találta meg önmagát és nagyon bálványozta a barátnőjét, akit amúgy csak spoiler ismer. Megjegyezném, hogy a visszaemlékezésekből nekem egyáltalán nem volt szimpatikus Sloane…
Azután kezdett el igazán érdekelni, hogy mi lesz a végkifejlet, miután már Emily-Frank-Collins-Dawn együtt lógtak.
A végére az a kis dráma szerintem felesleges volt és simán elkerülhető lett volna, de ha már volt, akkor lehetett volna a megoldódásáról is írni, mert Emily se Collinsszal, se Dawnnal nem beszélte meg a dolgokat. Frank kivétel, mert az ő kapcsolatukkal lett vége.

agi452>!
Morgan Matson: Páratlan nyár

Habkönnyű, igazi kis nyári olvasmány. Kicsit nehezen rázódtam bele, de utána teljesen magával ragadott a hangulat, a történet. Kicsit mókás volt, hogy e könyv előtt is egy „listás” könyvet olvastam, de változatlanul érdekesnek találtam a bakancslistát feladatokat. Nagyon erős a baráti szál a történetben, maga a lista is a főszereplő, Emily legjobb, hirtelen eltűnt barátnőjétől származik. A történet alatt végigkövethetjük, hogyan nyílik meg Emily egyre jobban és jobban, hogyan szerez új barátokat, hogy a végére egy magabiztosabb, társaságszeretőbb fiatal lány tekinthessen vissza ránk a lapokról. Édes volt, aranyos, tökéletes kikapcsolódást nyújtó.


Népszerű idézetek

Lillsz P>!

– Mert minden mindennel összefügg. Nézd csak meg Obi Want és Luke-ot! Vagy Dumbledore-t és Harryt. Vagy ott van Gandalf és Frodo, Mindannyiuknak tanulniuk kell, de aztán rájönnek, hogy mik az erősségeik és egyedül folytatják az útjukat.

252. oldal

6 hozzászólás
Lillsz P>!

-Egy jól szervezett világegyetemben[…] nincsenek titkok.

243. oldal

Lunemorte P>!

De, tulajdonképpen azon gondolkodtam, hogy kétfajta ember létezik. Az egyik bárkivel szóba tud elegyedni és bárhol képes barátokat szerezni, a másik pedig, aki azért jár bulikba, hogy elrejtőzzön, és a fák tövében üldögéljen.

91. oldal

Amarinella>!

– Szerintem nem kell olyan nagy dolgot véghez vinnie az embernek ahhoz, hogy bátran viselkedjen. A kisebb dolgokat mindig nehezebb megtenni.

315. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Hughes
Lillsz P>!

– Azért van rajta a listán, mert félsz a lovaktól?
– Igen.
Frank oldalra billentette a fejét, mintha csak értelmezni próbálná az iméntieket.
– Szóval – folytatta egy kis idő múlva – hétköznapi lovakról van szó? Vagy olyanokról, amelyeket megszállt az ördög?

192. oldal

BarbyMalik0112 P>!

– […] Csak eszembe jutott az első éjszaka a Gyümölcsöskertben.
– És? – kérdeztem. Próbáltam a beszélgetésre figyelni és nem arra gondolni, hogy milyen közel vagyunk egymáshoz, és hogy a keze a derekamon van.
– Csak annyira… furcsa voltál – mondta végül. – Mintha azt remélted volna, hogy majd senki nem vesz észre.
Továbbra is az arcát figyeltem.
– És most?
Rám nézett, és elmosolyodott.
– Ragyogsz – mondta. Felemelte a kezét a derekamról, és kisimította a hajamat az arcomból. – Egyszerűen ragyogsz.

328. oldal

Lillsz P>!

A lista két héttel azután érkezett, hogy Sloane eltűnt.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Sloane Williams
BarbyMalik0112 P>!

Ő volt a legjobb barátom, az egyik felem, és ezen pár száz kilométer sem tud változtatni.

426. oldal

Kovács_Ági_3>!

Olyan volt ,mintha az egész világ aludna, csak a hold világított fényesen a fejünk felett.

Alice_and_the_White_Rabbit>!

– Emily – törte meg a csendet végül Sloane –, és mi van, ha nem működik?
Amikor válaszoltam neki, hallottam, hogy a hangom tele van reménységgel.
– És mi van, ha igen?

422. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
Sarah Dessen: Along for the Ride – Álom két keréken
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Ég veled
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 6. – Ketten
Leiner Laura: Bábel
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Kasie West: Szívességből szerelem
Leiner Laura: Higgy nekem
Joss Stirling: Lélektársak – Sky