Amy ​& Roger's Epic Detour 17 csillagozás

Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour

Amy Curry thinks her life sucks. Her mom decides to move from California to Connecticut to start anew—just in time for Amy's senior year. Her dad recently died in a car accident. So Amy embarks on a road trip to escape from it all, driving cross-country from the home she's always known toward her new life. Joining Amy on the road trip is Roger, the son of Amy's mother's old friend. Amy hasn’t seen him in years, and she is less than thrilled to be driving across the country with a guy she barely knows. So she's surprised to find that she is developing a crush on him. At the same time, she’s coming to terms with her father’s death and how to put her own life back together after the accident. Told in traditional narrative as well as scraps from the road—diner napkins, motel receipts, postcards—this is the story of one girl's journey to find herself.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Simon & Schuster, London, 2014
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781471124709
>!
Simon & Schuster, New York, 2011
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 1416990666
>!
ASIN: B004FTZ7XM · Felolvasta: Suzy Jackson

3 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Amy Curry · Roger Sullivan


Kedvencelte 5

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

abstractelf>!
Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour

Neeeee! Nekem még kell egy fejezet. Légyszi, légyszi, légyszi! Csak egy három oldalt legalább. Légysziiiiii!
Annyira imádtam ezt a könyvet, pedig annyira nem rajongok a road tripes könyvekért. De ez. Az érzések hada! Van jó pár szomorú pillanat, amikor majd megszakadt a szívem, de mellett rengeteg olyan jelenet, vagy megszólalás, amikor hangosan felnevettem (elég az idézetekre pillantani).
Most bánom csak, hogy eddig nem olvastam Morgan Matsontól, mert nagyon bejön az írása. De legalább még van két könyve, amire lecsaphatok.

pveronika>!
Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour

Nagyon szeretem a Road trip-es könyveket (nem véletlen, hogy 4 is a kedvencek polcán van nálam). Ez a könyv is nagyon jó volt, bár meg kell hogy mondjam, picit másabb volt mint az eddigiek. Sok egyedi dolog van a könyvben, például rengeteg rajz, fénykép, számlák, belépők… stb. Ettől olyan volt, mintha tényleg egy útinaplót lapozgatnék. Külön megemlíteném, hogy minden államhoz készült egy tracklist, ami összesen majdnem 150 zeneszám! (Youtube-on fellelhető). Ezt már Leiner Laura könyveinél is imádtam, hogy szánnak arra időt, hogy kellő alapossággal kiválasszák az odaillő zeneszámot. Ez rengeteg belefektetett energia, de valahogy tökéletesebbé teszi az egész könyvélményt. Nagyon tetszett és feldobta az egészet. Nekem néha kicsit túl YA volt ez a könyv, néha már „túl édes volt”, annak ellenére, hogy természetesen ez is megtört lelkű fiatalokról szól. Picit kidolgozatlannak éreztem a karaktereket, ezen azt hiszem kellett volna még dolgozgatni, de a végére is így megkedveltem őket.

A történetet úgy kezdődik, hogy Amynek Californiából Connecticutba kell költöznie, ahova már egy hónappal azelőtt édesanyja el is költözött, miután Amy apukája tragikus hirtelenséggel elhunyt. Mivel Amy ikertestvére Charlie Észak-Karolinában van, Amy egy hónapig (a gimi harmadév végéig), egyedül él a házukban. Mikor elkezdődik a nyár és közben a házuk is eladásra kerül, Amynek el kell utaznia, hogy elkezdje az életét Amerika másik végében, egy teljesen új helyen. Mivel Amy nem vezet, így anyukája egy régi barátnőjének fiát kéri meg, hogy vezesse el a kocsit és hozza el Amyt Connecticutba (aki egyébként Pennsylvaniaba tart, hogy apukájával töltse a nyarat). Habár gyerekkorukban együtt játszottak, Roger mégis teljesen idegen Amy számára és kicsit megijeszti, hogy 4 napot kell eltöltenie egy idegen egyetemista fiúval, főleg úgy, hogy édesapja halála után Amy teljesen elzárkózott mindenkitől, megszakította az összes barátságát és teljesen elhagyta a régi életét. Rövid összebarátkozás után Amy és Roger úgy döntenek, hogy kicsit kezükbe veszik az irányítást és letérnek a lány anyukája által diktál útvonalról. Felütik a térképet és elindulnak az általuk kiválasztott útvonalon, az általuk kiválasztott helyekre. Egyszóval csinálnak egy detour-t.. :) Talán egyikük sem akar olyan hamar odaérni a végső úticéljukhoz (végül bőven túl is lépik a 4 napot), talán mindketten kalandozni szeretnének, mert egyikük sem hagyta még el sohasem California Államot, talán mindketten gyógyulni akarnak (Amy a gyászból és bűntudatból, Roger egy szerelmi bánatából).

Más volt ez a könyv, olyan szempontból is, hogy nem igazán nevezetességek megnézéséről szólt, hanem inkább mindig volt egy úti cél egy-egy államban ahova tartottak (egy-egy személyhez, vagy egy-egy „küldetésre”.) Út közben nem sok minden történik, inkább csak megtudjuk, hogy milyen a táj (sivatag, vagy hegyvidékes), milyen az időjárás, és főként, hogy milyen különleges ételeket találnak. Az biztos, hogy minden felkeresett államot megismertem kulinárisan, ami egyébként nagyon tetszett! :) Kicsit furcsa volt néha a könyv stílusa is. Az tetszett, hogy ugráltunk az időben és így egyre inkább megismertük Amy múltját és kapcsolatát a családjával, de az, ahogy a jelentek között ugráltunk számomra elég idegesítő volt. Volt, hogy egy jelentben barchobáztak (amúgy ennyi barchobázásról még életemben nem olvastam.. :p), aztán a következő bekezdésben minden átmenet nélkül már hamburgereznek, aztán a következő sorban, már megint úton vannak… Biztos nagyon egyedi akart lenni az írónő, vagy azt akarta, hogy ne legyen unalmas ezért rövidke jelentekkel tűzdelte tele a könyvet, de ez így nagyon szaggatottá tette a történetvezetést…

A vége nekem nagyon lezáratlan lett. Jó, hogy Amy kezd rendbe jönni és gyógyulgat, de mi lesz ez után? Mi lesz vele és Rogerrel? Mi lesz Charlieval? Mi lesz az anyukájával? Mi lesz új életével? Egy epilógus nekem borzasztóan hiányzott…

https://veronikasreaderfeeder.wordpress.com/2015/09/24/…
(A blogbejegyzésben találtok illusztrációkat a könyvből, érdekességeket és Amy és Roger minden államra külön összeállított tracklistjét. :))

vgabi >!
Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour

Ez a könyv tetszett az eddig olvasottak spoiler közül a legkevésbé. Lehet az is közrejátszott, hogy nem vagyok nagy rajongója a road trip történeteknek, de ennek a cselekményét nagyon lassúnak éreztem – és főleg ez volt egyébként a gondom. Nem annyira hosszú könyv, de mivel (szerintem) lassú volt, így sokkal hosszabbnak érződött. Voltak jó pillanatok, de azok csak ideiglenesen billentették fel a hangulatot, utána szinte egyből visszasüppedtem az érdektelenségbe.

Destinee>!
Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour

Alig várom, hogy Morgan könyveit magyarul is kiadják, mert szerintem zseniális írónő, és mindenkinek meg kellene ismernie a műveit. Bátran ajánlom bárkinek, aki egy kis képzeletbeli utazásra vágyik megfűszerezve egy kis drámával. :)
Imádtam, hogy a regény egyszerre volt laza, szórakoztató nyári kaland, és mély, érzelmes, szomorú családregény. Nagyon jól átjött a karakterfejlődés is, Amy hosszú utat tett meg szó szerint és átvitt értelemben is. Nagyon örültem neki, hogy a páros kapcsolata ilyen szép lassan bontakozott ki, és a sok kínos pillanatukon rendkívül jól szórakoztam. Olvasás közben végig úgy éreztem, mintha én is ott ülnék Amy és Roger mellett a kocsiban, annyira jól átjött az egész hangulata. Külön érdekes volt, hogy az írónő maga is megtette annak idején a páros által bejárt kirándulást, így általa készített fotókat is találunk a könyvben a számlák és lejátszási listák között.
A fél csillag levonás azért jár, mert engem kicsit zavart, hogy spoiler és hogy a regény végén úgy éreztem, spoiler.

WildWorld>!
Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour

Ahhoz képest, hogy mennyire messziről kerültem Matson könyveit, amikor elkezdett népszerűvé válni, annyira rá kellett jönnöm hosszú távon, hogy ez hiba volt. Ugyan ebbe valószínűleg belejátszik az is, hogy nyáron nagyobb a tűrőképességem a fluffal szemben, illetve a road tripet, mint központi témát nagyon élveztem, de ez a könyv engem megvett kilóra. Tényleg olyan jól átadta az utazás élményét, hogy legszívesebben fogtam volna magam és azonnal elindulok keresztülautózni Európán… mert miért ne.

Amy szerencsére már a kezdet kezdetén se volt annyira ellenszenves, mint a The Unexpected Everything főhőse, sőt, a lelkiállapota igazából kifejezettem megérthető volt. Szeretem, ahogy Matson ezeket a habkönnyű nyári romantikus regényeit olyan témákkal fűzi össze, mint a gyász és a diszfunkcionális családi kapcsolatok, és ez ebben a könyvében is egy nagyon szép egyensúlyt teremtett. Amynek se elsősorban a romantikus nyáladzás volt a karakteríve, hanem az, hogy hogyan kezdje el feldolgozni az édesapja halálát, és mihez kezdjen a kapcsolatával az anyjával és a testvérével. Jópofák voltak az útinaplóból betoldott részletek, a dallisták, blokkok, fényképek, feldobták egy kicsit a narratívát, és azt is szerettem, hogy a fejezetek elválasztására dalszöveg-részleteket használt a szerző. Kifejezetten élveztem azokat az apróságokat is, amik másnak lehet, fel se tűnnek, és nekem is csak azért akadt meg rajtuk a szemem, mert valahogy tudtam hozzájuk kapcsolódni, például egy-egy étel, amit én is kipróbáltam, amikor Amerikában voltam, vagy egy-egy szám a dallistán, amit én is szoktam hallgatni.

Ha mindenképpen mondani kell negatívat, akkor az a két kisebb bánatom volt, hogy Roger persze olyan közelről súrolta a tökéletességet, hogy nehézkesen lehetett embernek nevezni, és az utazással kapcsolatban én talán még egy kicsit több kitérőre és váratlan eseményre számítottam. De ettől függetlenül ez egy nagyon élvezetes regény volt.

off


Népszerű idézetek

abstractelf>!

„Tomorrow will be better.”
„But what if it's not?” I asked.
Walcott smiled and let go of the CD. „Then you say it again tomorrow. Because it might be. You never know, right? At some point, tomorrow will be better.”

abstractelf>!

Saying goodbye is basically an invitation not to see a person again.

abstractelf>!

„Would it bother you,” he started, then cleared his throat. „I mean, would you mind if I took my shirt off?”
„Oh,” I said, and I could feel my cheeks growing warm. „No, that's fine.”
„Really?” he asked.
„Absolutely,” I assured him, then hoped I hadn't sounded too enthusiastic. „I mean, sure.”

Kapcsolódó szócikkek: Amy Curry · Roger Sullivan
abstractelf>!

If you like everything, that's basically just saying that you don't really like anything.

Treacle>!

The best discoveries always happened to the people who weren't looking for them.

abstractelf>!

I’d found out that if you pushed people away hard enough, they tended to go.

abstractelf>!

Even before it had happened, people had always seemed surprised to hear I was an actor. But I’d always loved the chance to become someone else for a few hours. Someone for whom the words had been written, every gesture and emotion plotted, and the ending figured out. Almost like life. Just without the surprises.

abstractelf>!

“You look hot.”
“What? Me?” I stammered, completely flummoxed.
“Yeah,” he said, still looking at me.
What? Was this some kind of come-on or something? Right before we were about to sleep in the same bed? Like this wasn’t complicated enough already. “Oh. Um, thank you. I mean, not that you don’t, but I’m not sure that you should — I mean…”
“Oh, no,” Roger said quickly, and I could see that he was blushing again. “No. I mean — I meant what you’re wearing. Are you going to be too warm?”

abstractelf>!

„But what if your home has disappeared?”
[…]
„I guess then your home is the people in it,” Drew said. „Your family.”
„But what if they're gone too?” I asked looking straight ahead at the rolling greens and not at him or Roger, making myself say it, trying to keep my voice steady. „I mean, what if your family isn't there either?” Drew glanced over at me, and I saw surprise and a little bit of pity in his face.
„Then I guess you make a new home,” he said. „Right? You find something else that feels like home.”

abstractelf>!

I glanced over at Roger, feeling that the reality of this situation hadn't hit me until now. I was going to stuck sitting very close to a guy I didn't know, constantly, for the next four days. A really cute guy I didn't know.


Hasonló könyvek címkék alapján

Julie Buxbaum: Tell Me Three Things
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation
Jennifer Salvato Doktorski: How My Summer Went Up in Flames
R. S. Grey: With This Heart
John Green: Looking For Alaska
Erin Watt: Paper Princess
John Green: The Fault in Our Stars
Kresley Cole: Poison Princess
Marni Bates: Decked with Holly
Jennifer E. Smith: The Statistical Probability of Love at First Sight