Az ​utolsó szög 85 csillagozás

Koporsókészítés svéd módra
Morgan Larsson: Az utolsó szög

A ​kétkezi munka során könnyebb kiönteni a lelket. És az IKEA országában mi más is lehetne a legnagyszerűbb barkácsolás, ha nem a saját koporsód összeállítása…
Samuel Miller kéthetes nyári kurzust szervez Készítsd el a saját koporsódat! címmel. Samuel szerint koporsókészítés közben felszínre tör a halálfélelem, és azzal, hogy a résztvevők kénytelenek beszélni az érzéseikről, önkéntelenül megbarátkoznak a halál gondolatával is. A jelentkezők közül a szervező nagy műgonddal válogatja ki azokat, akik részt vehetnek a tanfolyamon: egy pár, akik idős korukban ismerték meg és szerették meg egymást, egy haldokló, fiatal művész, egy haláltól szorongó férfi, egy stresszes drámaíró, egy volt profi futballjátékos és annak felesége, valamint egy külföldről hazatelepült nő, akinek újra meg kell tanulnia a svéd normákat. Senki sem tudja pontosan, mibe vágott bele, de mindenkinek megvan a maga célja a tanfolyammal. Ahogy a koporsók kezdenek formát ölteni, egyre nehezebb elfojtani a belső… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632931647 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2021
360 oldal · ISBN: 9789635430826 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 16


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Samuel Miller 72 éves, Svédországban él és kéthetes nyári koporsókészítő tanfolyamot szervez a sűrű növényzetéről híres Lövenső szigetére. A bő negyven jelentkezőből nagy gonddal kiválaszt nyolcat: egy nyugdíjas házaspárt, egy hospice házban dolgozó nőt a volt profi futballista férjével, egy Londonból Svédországba visszaköltöző gazdasági tanácsadót, egy stresszes színdarabíró férfit, egy 22 éves srácot és egy halálfélelmével küzdő kereskedőt. Képbe kerül egy Yvonne nevű nő is, aki bántalmazó kapcsolatából menekül és a rendőrség is a nyomában van. Azon a kompon rejtőzik el, ami átviszi a tanfolyam résztvevőit a szigetre.
A koporsókészítés közben a tagok összekovácsolódnak és felszínre törnek elfojtott érzelmeik. Bár a könyv szatírának indul, elég hamar kőkemény drámává válik.
Hihetetlenül megindító és érzelemdús kötet, melyet azoknak az olvasóknak tudok ajánlani, akik szeretik a lélektani történeteket, és nem riadnak vissza a halál és az elmúlás gondolatától.
Számomra egy rendkívüli utazás volt ez a könyv, nagyon sok gondolatot indított el bennem és végig az érzelmeimmel játszott. Izgatottan követtem a cselekmények alakulását az első oldaltól az utolsóig.
Csipetnyi humor, sok dráma, némi krimi és rengeteg érzelem szorult ebbe a történetbe. Senkit ne tévesszen meg a borító és a morbid alapsztori, a fókusz a szereplők lelkivilágán és az élethez (halálhoz) fűződő viszonyán van.

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632931647 · Fordította: Papolczy Péter
3 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Már maga az alcím is annyira abszurd, hogy ez alapján rögtön sejthetjük, hogy a történet sem lesz hétköznapi. És tényleg megkapunk mindent, ami egy kissé bizarr, egy másodpercig sem valóságszerű, de érdekes és lebilincselő olvasmányhoz kell. Valódi fekete humor svéd módra, ahol semmi sem számít tabutémának. Egyszerre humoros és elgondolkodtató, egy kis krimiszerű szállal fűszerezve. Néhol már – már a giccs határán mozog, de szerencsére mégsem lépi át azt. Többször is Az ember, akit Ovénak hívnak hangulatát juttatta eszembe, így igazán remélem, Morgan Larsson hangvétele és stílusa a későbbiekben sem változik meg és nem áll át a klisékkel teli tucatkönyvek gyártására.

4 hozzászólás
Morpheus>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Hogy ez egy vicces, humoros történet lenne? Szó se róla, van benne ilyesmi, főleg az elején. Aztán valami mássá lesz. Nem, nem lesz belőle krimi, mint a tíz kicsi néger, de egy csipetnyi azért abból is van. Hanem inkább végletesen megható. Annyira megható, hogy már-már a giccs határán tántorog, de mégsem lépi át. Másrészt az egész történet abszurd és hihetetlen, majdnemhogy hiteltelen, de ezt a határt sem lépi át. Annyira hatásos, hogy alig tudtam időnként olvasni a meghatottságtól. Mindegyik ember története önmagában is megállt, így egybekötve egy hatalmas és gyönyörű temetői csokor lett a koporsó tetején.
Menjünk és vegyünk részt mi is egy koporsókészítő tréningen.

5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Gyönyörűszép környezetben, kissé morbid keretek között, ami a könyvben már annyira nem is tűnik morbidnak, megismerünk egy csapat embert, akik kiválasztásra kerültek a jelentkezők közül, és részt vehetnek a koporsókészítő tanfolyamon.

A könyv szereplői izgalmas és érdekes egyéniségek. Első látszatra, unalmas, hétköznapi emberek is lehetnének, de ahogy jobban megismerjük őket, rájövünk, hogy mindannyiukban van valami különleges, mint ahogyan minden emberben megtalálhatjuk a különlegeset, az egyedit, ha odafigyelünk rájuk és valóban érdekelnek bennünket.

Ezen a szigeten úgy alakultak a dolgok, hogy mindenki odafigyelt a másikra, összekovácsolódott a csapat, együtt sírtak és együtt nevettek. Mint ahogyan, mi olvasók is fogjuk ezt a könyv olvasása közben, még akkor is, ha Morgan Larsson egyáltalán nem szaggatja meg a szívünket és nem megy bele sokszor részletesen a dolgokba, mintha néha túl gyorsan szaladnánk át az eseményeken, amelyekben még benne maradnánk szívesen.

Ettől és a kicsit fekete humortól egy könnyen olvasható, érdekes, keserédes, nagyon szeretni való történet, mert egyáltalán nem baj az, ha nem mindig szakad meg a szívünk olvasás közben, de azért szaladgálnak bennünk az érzelmek oda és vissza. A vidámságtól a szomorúságig minden lépcsőfokot megjárhatunk ezzel a regénnyel, remek karaktereivel és a kerek történetével.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/04/morgan-larsson-az…

meseanyu P>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Nagyon kellemes, olvasmányos, jól kitalált történet. Szuper az alapötlet, remek a helyszín, igazán érdekesek a szereplők. Nem mondom, hogy olyan emlékezetes, mint Backman legjobbjai, de aki az ő regényeihez hasonlót keres, annak jó választás lesz.

dagikám>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Teljeden másra számítottam,de pozitív csalódás ért. Néhol humoros,néhol mélyenszántó gondolatokkal teletűzdelt történetet kaptam,ahol egy idős férfi kitalálja és meghírdeti a koporsókészítő tanfolyamát egy svéd szigeten. Annyira szerettem a szereplőket,a maguk titkaival,haláltól való félelmeikkel. Voltak szép számmal csavarok benne,egyszóval minden benne volt,ami egy fantasztikus könyvhöz kell.

cseri>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Csak mert annyira érdekelnek a terápiás csoportokról szóló könyvek. Bár ez nem is az amúgy. Viszont amikor jártam művészetterápiás csoportra, akkor szóba került egy halál tematikájú csoport ötlete. De még nem valósult meg. Mindazonáltal ez a könyv tévedésnek bizonyult, persze gondolhattam volna, amikor mindenki Backmant emlegette az értékelésben. Elolvastam, mert kíváncsi voltam a végére, de nekem ez a könyv nem hiteles, olykor unalmas és giccses volt, szóval eléggé időpocsékolás.

klaratakacs P>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Szeretem a skandináv könyveket, ez is tipikusan az, de nagyon lassan haladtam ezzel a könyvvel. Jó a felépítése tíz ember egy elzárt szigeten, együtt laknak és elkészítik a saját koporsójukat. Eközben megismerjük őket, kapcsolatok épülnek és mennek szét, döntések születnek. Akiket a legjobban szerettem az Agnes és Tom volt, Agnes döntését a tények ismeretében meg tudtam érteni spoiler. Victort is megszerettem spoiler, nagyon. Több szereplő, Gottfried, Yvonne nem illett a csapatba, nem igazán érdekelt, mi lesz velük.
Az ötlet kiváló, elgondolkodtató, milyen ennyire közel lenni a halálhoz.

Belle_Maundrell >!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Esküszöm, én kedvet kaptam egy koporsókészítő tanfolyamhoz. :D
Már a képtelen alapötletével megfogott ez a könyv, és szerencsére a kivitelezésben sem kellett csalódnom. Pont olyan keserédes, szórakoztató és szívbemarkoló, mint amire számítottam. Valahogy a svéd írók annyira jól meg tudják találni a tökéletes egyensúlyt a humor és lelkizés között.
Morgan Larsson stílusa és karakterei is eléggé emlékeztettek Fredrik Backmanra, de ezt nem negatívumként mondom, mert az ilyen típusú könyveket a végtelenségig tudnám olvasni. Imádom, hogy az egyik pillanatban még a nevetés környékez, a következőben pedig egy mondattal össze tudja törni a szívemet. Jók ezek a nem várt mélységek, és szerencsére giccsbe sem megy át, csak sok-sok gyönyörű, léleksimogató gondolatot olvashatunk életről, halálról, szerelemről, művészetről, stb.
A történet tele van szürreális fordulatokkal, még egy pici krimi is befigyel, közben meg mégis annyira emberi és hétköznapi marad, hogy el is tudnám hinni, hogy a valóságban is összegyűlhet egy ilyen társaság egy kis túlvilági barkácsolásra. Én is akaroook! Van néhány kiszámítható történés spoiler, illetve néha úgy éreztem, hogy egyes szereplők kissé háttérbe szorultak és az író nem nagyon tudott velük mit kezdeni, miután a fő problémájuk megoldódott. De különben bírtam őket, főleg Lars Loodot (alias Hawaii Lassét), Victort és Agnest, de Yvonne is befészkelte magát a szívembe. Annyira imádtam a mély, koporsós eszmecseréket, főleg amikor Gottfrid is beszállt.
Ó, és ki ne hagyjam Pamacsot, avagy a kis Bárányfelhő Herceget, aki elképesztően cukorka volt. Teljesen szétdögönyöztem volna a kis pihepuha testét.
spoiler
Viszont nagy szívfájdalmam, hogy Lövensö nem valós helyszín, annyira megnéztem volna a sok pazar leírás után. Tök jól ellennék egy ilyen félig-meddig lakatlan szigeten vakációzva.
A befejezéssel elégedett vagyok, mindenre számítottam, ami megtörtént, és szerintem így volt tökéletes. Tényleg mindenkin látszik a fejlődés, és hogy mennyire másként állnak hozzá az életükhöz most, hogy annyi mindent megosztottak egymással, és együtt élték át a koporsókészítés – ezek szerint – lélekemelő tapasztalatát.
Remélem, hogy sok könyvet olvashatunk még a jövőben Morgan Larssontól, én biztosan vevő lennék rá.

FuszFanni>!
Morgan Larsson: Az utolsó szög

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Feketepont az írónak, amiért egy fiktív kis szigetet alkotott meg, ezért nem látogathatok el oda soha.
Pirospont pedig azért, mert i-má-dom, amikor érezhető a jellemfejlődés egy történetben, és itt óriási szerepet kapott.
És nagy pirospont a fordítónak, mert nem tudtam betelni a szebbnél szebben megfogalmazott kifejezésekkel, mondatokkal.

https://book-trail.blogspot.com/2021/02/morgan-larsson-…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Morpheus>!

A szerelem, akár a fing,
Ha erőltetni kell,
Jó eséllyel szar.

109. oldal

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

6 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!

– Hosszú távon nem lehet úgy élni, mintha minden másodperc az utolsó lenne. Az embernek meg kell tudnia pihenni a holnapban. Legalábbis a holnap reményében. Én mindenesetre most már ezt teszem.

62. oldal

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

beatrix_0823 P>!

Feleslegesen vár az, aki a bátorságra vár. Jobb cselekedni, és utána érezni magunkat bátornak.

160. oldal

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Bea_Könyvutca P>!

Azt kívánom, bár mi, emberek is kicsit jobban hasonlítanánk a természetre, amikor beköszönt az ősz az életünkbe. Színpompát kéne öltenünk, nem elszürkülnünk. Nagy csinnadrattával hagyni itt a világot!

133. oldal

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Könyveslány P>!

ne habozz, kedves
cselekedj most
a kétely, akár a métely
eltolni semmit nem érdemes
csak a biciklit

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Nikolett_Kapocsi P>!

Igazság szerint Gottfrid még egyetlen képet sem nagyon szögelt fel az életben. Egyetlen kézműves alkotással büszkélkedhetett: nyolcadikban faragott egy fakanalat, amit az anyja cipőkanálnak nézett.

14. oldal

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Bea_Könyvutca P>!

Szeretni áldás. Viszontszeretve lenni már csak a ráadás. Ne késlekedjen! Ragadja meg a lehetőséget, amíg még él!

204. oldal

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

robinson P>!

Az öreg faóra szerint húsz perccel múlt éjfél.

(első mondat)

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Nikolett_Kapocsi P>!

Valahol csak van határa az önsajnálat mocsarának, na!

286. oldal

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra

Kapcsolódó szócikkek: önsajnálat
Bea_Könyvutca P>!

[…] ha valami ellened dolgozik, próbáld a legjobbat kihozni a legrosszabból.

213. oldal

Morgan Larsson: Az utolsó szög Koporsókészítés svéd módra


Hasonló könyvek címkék alapján

Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs
T. J. Klune: A suttogó ajtón túl
Christopher Moore: Mocskos meló
B. E. Belle: Szépségek
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Dan Rhodes: Timoleon Vieta hazatér
L. J. Shen: Az ördög feketét visel
Abby Jimenez: Barátnak tartalak
Colleen Hoover: Without Merit – Merit nélkül
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök