Rab ​ember fiai 239 csillagozás

Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai Móra Ferenc: Rab ember fiai

Móra ​Ferenc elbeszélése az aranykort követő viszontagságos időkbe kalauzolja az olvasót. Mikor Apafi Mihályra került a fejedelemség sora, nehéz évek köszöntöttek az országra. Nagyváradon, Erdély kapujában a török volt már az úr. A Felső-Magyarországot és a fejedelemséget összekötő területsáv – az úgynevezett Részek, latinul Partium – nagy része a Habsburgok birtokába került. „Olyan világ járt akkor szép Erdélyországban – így az író , hogy mikor este lefeküdt a fejedelem, sose tudta bizonyosan, hogy fejedelem lesz-e még reggel, mire felébred? A német volt annak a megmondhatója, meg a török.” A Szitáry testvérek története egy kalandos nyomozás fordulatait követi. A fejedelem palotájában látjuk őket először, majd elkísérjük a két fiút keresztül-kasul az országban. Bepillanthatunk velük az udvar hétköznapi életébe, a nagyurak világába, de megismerhetjük a rongyos bujdosók sorsát is. Szemügyre vehetjük a ravasz görög kereskedő házát csakúgy, mint a váradi basa fényűző palotáját.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1909

>!
Pro-Team, Nyíregyháza, 2010
120 oldal · ISBN: 9789639952690
>!
Móra, Budapest, 2009
ISBN: 9789638809971
>!
Corvin, Déva, 2009
256 oldal · ISBN: 9789736225512

20 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Hajdár basa · Pipitér · Piszliczár · Piszliczár Iluci · Szitáry Ádám · Szitáry Kristóf · Szitáry Tamás

Helyszínek népszerűség szerint

Nagyvárad · Kolozsvár · Piszliczár-kastély


Kedvencelte 9

Most olvassa 7

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ez_elment_vadászni P
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Vmikor ált. suliban kötelező olvasmány volt,szerettem,többször olvastam,nemrég újra elővettem,még mindig szeretem. :)

1 hozzászólás
>!
KingucK P
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Valódi történelmi események közé beékelt kitalált történet.
Abafi Mihály fejedelemsége idején játszódik Nagyvárad, Sárvár és Kolosvár környékén.
Aranyos ifijúsági történet, ahol a rabul ejtett apát a fiai próbálják kiszabadítani.
Általános iskolában az egyik regény volt, amire kellemesen emlékszek vissza.

>!
Lunemorte MP
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Sajnálom,hogy ez nem volt kötelező irodalom. Nagyon izgalmas kis történelmi kalandregény! Szerencsére anno megtaláltam apám könyvespolcán és ő ajánlotta nekem,hogy olvassam el. Nem is bántam meg. Szinte már-már külföldi írók műveivel vetekszik. A különbség csak az,hogy ez eleve Magyarországon játszódik. Történelmet és kalandregényeket szeretőknek ajánlom sok szeretettel.

>!
Erithacus
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Felnőtt fejjel is nagy élmény volt olvasni a Szitáry fiúk történetét, bújdosni velük a lápon, hallgatni, mit válaszol a nádirigó énekére a nádiposzáta, nézni a kócsagok röptét, elfoglalni Sárvár várát, felkutatni az ellopott aranyat. Vannak történetek, amelyek örök életűek.

>!
Briza
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Igazán kellemes kis kalandregény volt. Legjobban a görög kereskedő, Piszliczár szövegét csíptem. Egy kicsit az Egri csillagokból ismert cigány Sárközi beszédére hajazott, de még annál is szebben hangzott.
Olvasmányos, bár az elején kicsit nehezen emészthetőnek tűnt a régies nyelvezet. Szerettem a csavaros eszű Pipitért. (Erről eszembe jutott, hogy talán kézbe kéne vennem a régi pöttyös könyvemet is…Kincskereső Pipitér.)
A két Szitáry fiút csak később sikerült megkedvelnem, valamiért a kis herceghez húzott a szívem. Kellőképpen tekervényes, szép párbeszédekkel tarkított szerethető rövidke történet.

>!
Emmi_Lotta IMP
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Eddig valamiért kimaradt. Kedves, a kor hangulatát szépen visszaadó regény.

>!
Móra, Budapest, 1963
98 oldal · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Eva62
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Szórakoztató, kedves kis ifjúsági regény. Kicsit meseszerű és meglehetősen humoros. Valamennyire megismerteti a gyerekekkel Erdély történelmét, a lápok növény- és állatvilágát.

>!
alaurent P
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Nagyon kedves ugyanakkor mélyen hazafias kis mese, sosem értettem, miért nem ezzel vagy más hasonlóval próbálnak kedvet csinálni az olvasáshoz (akár a Kincskereső kisködmönhöz is)? Jó a szereplők jellemrajza Piszliczártól Buzád uramig, a természetleírások, beleértve a lápi szegények életmódját is, nagyon érdekesek. Nagyon élveztem, minden mondatát érdemes alaposan megnézni, megérteni.

2 hozzászólás
>!
brena
Móra Ferenc: Rab ember fiai

Hallgattam. Erősen gyanítom,hogy ez egy extrán megkurtított változat …ennek ellenére tetszett. Az előadásmódja fergeteges,Piszliczár volt a legjobb.

>!
pipacstappancs
Móra Ferenc: Rab ember fiai

A legszívmelengetőbb mese, amit mostanában olvastam, olyan szófordulatokkal tarkítva, hogy gyönyörűség volt olvasni!


Népszerű idézetek

>!
Wilsonné

… kapta magát a kis herceg, s egy gránátalmamaggal úgy odatalált a homloka közepére Apafi Mihálynak, hogy csak úgy koppant.
Olyan csend lett, hogy a tornácról behallatszott a légydongás. Még Szitáry Tamás is elfehéredett az ijedtségtől. Bezzeg nem ijedt meg a kis herceg! Mire az apja körülnézett, már akkor ott ült az ölében, s vékony kis kezével végig-végigcirógatta az édesapja deresedő szakállát.
– Ne haragudjál, édes jó apámuram, csak ezt a csúnya nagy ráncot akartam elkergetni a homlokodról.

1. A fejedelem rosszat álmodott

>!
Emmi_Lotta IMP

– Aludjunk, édes mézeim, aludjunk. Nincs annál jobb nyugasztaló a kerek világon, mint az álom. Hátha még tanácsot is ad az éjszaka. Ne féljetek, fiaim: ahogy lesz, úgy lesz, libából lúd lesz.

8. A Bujdosók

1 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta IMP

Megesik biz az a szegény emberen is, hogy rosszat álmodik, de hát mi veszedelem van abban? Örül neki, hogy csak álom volt, s hálát ad az Istennek, hogy már elmúlt. Ha pedig még azután is nyomja lelkét az aggodalom, azon is tud segíteni. Akkorát üt az üllőre a kalapáccsal, hogy az aggodalom menten elijed tőle. Vagy keményebben vágja a kapát a földbe, haragosabban rángatja a fűrészt, sebesebben döföli a tűvel a posztót, kinek hogy hozza magával a mestersége.

(első mondat)

5 hozzászólás
>!
Gólyanéni

Jóravaló méhecske a gyim-gyomban is megtalálja a mézet.

>!
Emmi_Lotta IMP

Ej, ej, úrfi – rázta meg a vállán a subát az öreg Pipitér –, jó lesz, ha beabroncsoltatod a fejed, hogy szét ne vesse a nagy bölcsesség. Hát azt gondolod te, hogy most már nincs gondja ránk a jó Istennek, mert másfelé néz egy kicsinység? Ne félj, szemmel tart az Isten azért minket is. Én is mindig előre nézek birkanyíráskor, de azért meglátom, ha a hátam megett megdézsmálja a gyapjút a juhász.

6. Az öreg Pipitér

>!
Emmi_Lotta IMP

De csak olyan volt ez a jókedv, mint amikor az ólmos őszi felhők közül egy szempillanatra kikukucskál a nap: utána még nagyobb lesz a sötétség.

1. - A fejedelem rosszat álmodott

>!
Emmi_Lotta IMP

Apafi Mihály uram a török árnyékában nyugodott, de bizony gonosz nyugodalom is volt az. Mint mikor valami szegény kis bokor megbújik a terebély fa tövében, aki nem ereszti ugyan hozzá a szelet, de elfogja tőle a napot is.

2. A basa sólyma

>!
Wilsonné

– Csak nagy kópénak adsz te enni, Tamás fiam!

1. A fejedelem rosszat álmodott

>!
Wilsonné

– Csak ulan szegines, ulan piszliczárus – mentegette magát jó előre a görög.
Pedig annyi volt ott a drága jó étel, a fejedelem udvarában sátoros ünnepkor se esznek olyat. Báránypecsenye zsályával, őzcímer mandulatejjel, császármadár almakásával, fácánpástétom, ostyásbéles, koszorúfánk; sose látott gyümölcsök, sose ízlelt torták csupa arany-, ezüsttálakban; drága jó borok, sose hallott édes italok csupa metszett kristálybillikomokban.

3. A vendégszerető Piszliczár

>!
Emmi_Lotta IMP

No, oda egészen jó helyre mentek! Olyan zsibongás volt ott, mint mikor az odvas fából kifüstölik a vadméheket, s a sok nekibőszült méhecske mind a két Szitáry szívébe eresztette a fullánkját.

5. A rab ember fiai


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Mándy Iván: Robin Hood
Gáspár Ferenc: A strucc vére
Bodó Géza: Barlang a szigeten
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Nyulász Péter: Ciprián
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Spirit Bliss: A múlt árnyai
Balogh Béni: Csatára fel!