Kincskereső ​kisködmön 1311 csillagozás

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

A ​Kincskereső kisködmön Móra gyermekek számára írt művészi önéletrajza. Fény-árnyék váltakozása, világosság harca a sötéttel, látszólagos idillek, a mélyükön meghúzódó tragédiákkal; Móra varázsos művének témája végső soron az emberi élet. Hősies küzdelem ez a lét: naponként megújuló harc a szegénység és annak talaján fakadó szomorúság ellen.
Az immár klasszikussá vált történet gyermekhőse a kis Gergő, akinek világra csodálkozó töprengései, majd tapasztalással felhős tekintetét álombeli tünemények, tündérek, nagy képességű vajákos (kuruzslással, jóslással foglalkozó) öregek vagy gyöngéd és bölcs szülők éppúgy őrzik és irányítják, mint az élet szigorú törvényeire figyelmeztető kudarcok és új látásokra sarkaló csalódások. Elsősorban azonban szüleinek állít emléket az író ezekben a kedves elbeszélésekben, akik jószívű, becsületes, de nagyon szegény emberek, és szeretettel, játékossággal igyekeznek ellensúlyozni a nagy nyomort. Édesanyja a befagyott ablakon tanítja meg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1918

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Talentum diákkönyvtár, Heted7világ, Kötelezők (m)értékkel

>!
Móra, Budapest, 2017
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157984 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Holnap, Budapest, 2017
keménytáblás · ISBN: 9789633492017
>!
Móra, Budapest, 2014
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631195682 · Illusztrálta: Reich Károly

68 további kiadás


Enciklopédia 12


Kedvencelte 86

Most olvassa 22

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Levandra P
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Mindig megdöbbenek, amikor egy könyvet azért húznak le, mert kötelező olvasmány volt és akkor nem értették, nem gyerek kezébe való volt. Erről nem a könyv tehet.

Én sem értettem, miért kellett Marikának Gergő körtemuzsikája. Haragudtam a haldokló kislányra és fogalmam sem volt, mi az a torokgyík, amivel ez az akaratos kislány megfertőzte a testvérét galád módon. Az én gyerek fejemben így állt össze kép. És persze az a gonosz Küsmödi, aki képes volt megenni a beteg gyerek vacsoráját, számomra vérlázító volt.

De ott volt Malvinka, Messzi Gyurka, Gáborka, Bicebóca, mind olyan kedves alak, akiket gyerekként a szívembe zártam, és ha hullott is egyikükért másikukért a könnyem, nem tudtam nem szeretni ezt a könyvet. Hittem a tündérben, a ködmönben és hittem az emberek jó szívében is.

Felnőtt fejjel olvasva elámultam, mennyire gyönyörű könyv ez. Talán még több könnycsepp csordult ki, mert most már értem a történetet és mert… egy nagyszerű író tollából megelevenedő valóságot fogadhattam be. Hol vannak ma ilyen írók, akik így tudják csűrni-csavarni a szót, ilyen tehetséggel, szókinccsel és alázattal?

11 hozzászólás
>!
Tilla
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Ez a történet szívmelengető és szívszorító egyszerre, egy bekezdésen mosolyom kél, a másikon gombóc nő a torkomban. Gyönyörűen egymás mellé fűzött, régen hallott szavakból áll elejétől a végéig, s olvasás közben valahogy büszkén ültem a helyemen, amiért érthetem mindezt, hogy ugyanaz az anyanyelvem, mint Mórának, hogy nekem mesél. Alig várom, hogy megoszthassam majd ezt az élményt a gyermekeimmel, hogy ők is megismerjék ezt a babonáktól szivárványos kemenceillatú régivilágot.
Nem értek egyet azokkal, akik szerint nem szabad kötelezővé tenni ezt a könyvet egy kisiskolásnak, igaz, nem midegy, hogyan ismerkednek meg vele. Anyukám mindig maga olvassa fel az osztályának, amikor ideje jön, együtt sírnak-mosolyognak rajta és még évek múlva is felemlegetik.

15 hozzászólás
>!
SoulShine P
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Ez a könyv nem csupán 5 csillagot érdemelne, hanem minimum annyit , amennyi az égbolton látható. Méltatlanul áll nagyon kevés százalékon!
Gyerekkorom után most felnőtt fejjel újraolvastam, az érzéseim azóta sem változtak sem az olvasása nyújtotta élményt, sem a szívemig hatoló mondanivalóját illetően.
Ez a könyv maga az élet. Szól mindenről ami öröm, bánat, élet ès halál.
Olyan korban játszódik amikor a pozitív töltetű fogalmak jobban előtérbe kerültek, az emberek értékelni tudták ezeket ,hiszen egymáson és a szeretetükön kívül egyebük nem igazán volt a világon. Nagy volt a szegénység . A gyerekeknek nem voltak drága játékaik, a szülők abból a kis pénzből gazdálkodtak amit kemény, verejtékes munkájuk gyümölcseként magukénak tudhattak…. de mégis gazdagok voltak. Volt családjuk, szeretettel voltak a másik iránt , mint tudjuk ez pénzen nem megvehető.
A gyerekeket tiszteletre, becsületre, empátiára, tisztességre nevelték nagyon okosan úgy, hogy az elkövetett hibáikból okulva EMBER váljék belőlük.
spoiler
Igen: erről szól a könyv. Olvassátok és legyetek nagyon boldogok!

10 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Tisztán emlékszek arra,amikor 8 évesen olvastam nagymamám foteljében ezt a könyvet. Mellettem a kályhában égett a tűz. Én pedig elindultam életem egyik legnagyobb könyves kalandjára. Annyira meghatott ez a történet,hogy a végén bele is könnyeztem. Sajnáltam,hogy olyan hamar vége volt…Örök kedvenc marad mindig. Hogy lehet nem szeretni ezt a nagy klasszikust?

4 hozzászólás
>!
gazibla
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Azt hiszem 10 vagy 11 éves voltam, amikor először olvastam ezt a könyvet. Emlékszem, hogy nagyon büszke voltam és örültem, mert ez volt az első könyv, amit életemben elolvastam.
18 évvel később újra a kezembe akadt és nem bántam meg hogy újra olvastam. Most értettem meg igazán, hogy mekkora érték ez a könyv. A történet egyetlen mondata beszéljen helyettem:
„-A szeretet az élet.”

>!
Ninácska P
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Annak idején szóltak az iskolában, hogy kötelező olvasmány lesz, ezért rohantunk rögtön megvenni, de valamiért mégsem került sorra.
Sajnálom, mert ezt a könyvet véleményem szerint Mindenkinek el kellene olvasnia.
Igaz, hogy szomorú, de az ember az olvasása után mégis valahogy jobban érzi magát, megnyugszik.
Jó dolognak tartom, hogy olvastatják általános iskolában, legalább a mai gyerekek egy kicsit átérzik a korábbi korok gyermekeinek mindennapi megpróbáltatásait, életét.
Gyönyörűen megírt történet.

8 hozzászólás
>!
clarisssa P
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Huszon-akárhány év után olvastam most újra ezt a könyvet, de az ötcsillagos értékelésemen nem kell változtatnom egy csillanásnyit sem. Tudom, hogy sokan szeretik szidni ezt a történetet, de nekem nem sikerült átéreznem ennek okát: már gyerekként is kedves volt számomra, felnőttként pedig talán csak még jobban értem és még többre tudom értékelni. Ez ugyanis egy csodaszép mese, gyönyörű szavakkal, hétköznapi varázslatokkal és rengeteg szeretettel bemutatva az életet – annak minden örömével, fájdalmával, boldogságával és könnyével.
Persze lehet, hogy csak nekem volt nagy szerencsém vele. A téli szünetre volt feladva kötelező olvasmánynak, én pedig tisztán emlékszem, ahogy a nagymamámnál, a konyhaasztal melletti hokedlin ülve írom belőle az olvasónaplót. Fejezetenként, minden fejezet végére egy-egy pici rajzot is kanyarítva, miután fejezetenként elolvastam és fejezetenként megbeszéltük vagy anyukámmal, vagy a nagymamámmal. Aztán persze gondolom, az iskolában is, de bennem nyilván ez a téli, családi hangulat sokkal jobban megmaradt, hiszen mama falusi, behavazott, pici háza lehetett volna akár a malomház is, a ködmöntündér pedig egészen biztosan ott tanyázott valahol velünk, a konyha egyik zugában.
Nem tudom, a mai gyerekek mennyit értenek ebből a történetből, amiben nincs okostelefon és wifi, nincsenek menő helyek és városi vagányság. Én még ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelyik közel érzi magához a mezítlábas, egyszerű embereket, a kemény munkát, a segítő szándékot, az összetartást és az őszinteséget. Hihetetlen, mennyi szeretet és bölcsesség bújik meg szavaikban, és mennyit tanulhatunk még ma is egy tízéveseknek szánt, bájos-igaz mesékkel teli könyvecskéből!

>!
Móra, Budapest, 1987
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631151778 · Illusztrálta: Reich Károly
9 hozzászólás
>!
Sippancs P
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Magam sem tudom, hogy miért, de ezt a könyvet nem olvastam általános iskolában, pedig ott volt a kötelező olvasmányok között a helye. Most, 28 éves fejjel viszont azt mondom, hogy talán nem is baj, mert biztos vagyok benne, hogy fele ennyire sem tetszett volna akkoriban.

Gyönyörűen megírt, ízes nyelvezetű, fájdalmasan szép történet volt ez a szeretetről, szegénységről, emberségességről és elmúlásról. És bár majdnem a felét végigsírtam, minden percét megérte.

„A szeretet az élet."

>!
katacita I
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

mennyire dühös voltam, hát nem hiszem el, hogy egy nyolc éves gyerekkel ezt kell olvastatni az iskolában! ahelyett, hogy próbálnák megszerettetni az olvasást valahogy… nem, inkább olvasson az a gyerek valami jó nyomasztó, lehangoló regényt, hadd menjen el a kedve egy életre attól, hogy könyvet vegyen a kezébe! (nekem leginkább a torokgyík maradt meg az egészből, rettenetesen utáltam a könyvet.)

24 hozzászólás
>!
MrClee I
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Én addig hurcoltam a ködmönt, míg megtanultam, hogy a kincset a szívében hordozza az ember.

Mi mást mondhatnék még? Ez így van. Szívbemarkoló, könnyfakasztó.

– A szeretet az élet.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egyszer egy körte-muzsika, amelyik arról volt nevezetes, hogy csak akkor szólt, ha jó gyerek fújta.

(első mondat)

15 hozzászólás
>!
sophie P

Cintula fölemelte a füzetet, és nagy hangon nekikezdett:
– Írjatok öt kötőszót. Első…
Itt aztán egyszerre megszakadt a szava, mintha ollóval vágták volna el.
– Éppen most akartam leírni az elsőt.
– Hát hadd hallom. Melyik lesz az első kötőszó?
– Hát… hát… izé… zsákmadzag – vágta ki Cintula elszántan.

107. oldal

>!
Hales

– Ó, te bohóka – csóválta meg apám a fejét –, hiszen a tündérek a szívében laknak az embernek, s onnan röpködnek ki, ha kedvük tartja.

Az utolsó öltés

Kapcsolódó szócikkek: tündér
>!
Ninácska P

S ha gyorsan írok, most is sokszor megesik még velem, hogy megfordítva írom az S-et, mint ahogy falusi szabók cégtábláján látni. S amikor észreveszem a hibát, mindig teleszalad a szemem könnyel, s megcsókolom a szívemmel a ráncos kezet, mely e kígyóbetűt először mutatta meg nekem.

Hogyan tanultam meg olvasni?

>!
BZsofi +SP

– Tudod, fiacskám, én akkor láttam legtöbbet a tündéreket, mikor te még egészen kicsike voltál, és a sütőteknőben ringattalak, és százszor is eldanoltam neked egyfolytában a „Júlia szép leány” nótáját. Olyankor még az egérlyukból is tündérkék táncoltak elő, és a pókfonalakon is azok hintáztak, lengedeztek-rengedeztek mindenfelé, és mind bekukkintott a kendőcske alá, amit az arcocskádra terítettem, hogy a legyek ne bántsanak. Azóta persze nem láttam annyi tündért, de azért még most is sokszor megképzenek előttem. Tudod, mikor az ember a kolduskákat megszánja, akkor is mindig fölcsillan előtte valami fényesség, azt bizonyosan a tündérek csinálják. Azt se felejtem el sose, hogy mikor egyszer aratáskor egy éhes-szomjas, anyjavesztett fürjfiókot megitattam a számból, hogy ringott az egész búzamező a tündérek lába alatt.

Az utolsó öltés

Kapcsolódó szócikkek: tündér
>!
Rosaliacska 

Gyerekkönny hamar kicsordul, hamar fölszárad.

A cinegék királya

>!
island

Mire való az iskola? A sárgarigók se járnak iskolába, a gyíkok se járnak, mégis egészen jól megélnek.

Hogyan tanultam meg olvasni?

Kapcsolódó szócikkek: gyík · iskola · sárgarigó
>!
mandarina

Tarán Laci, akit minden karácsonyra fel szokott vinni apukája Budapestre a nagymamájához, mint világlátott ember mindjárt elszólta magát:
– Nini, hiszen ez teleszkóp! Láttam már én ilyent a kirakatban a pesti optikusnál! Ilyenen vizsgálják a csillagokat a csillagászok!
No, a tanító urunknak se kellett egyéb. Ezt az áldott jó lelket semmi úgy ki nem hozta a sodrából, mintha nem magyarul mondták azt, amit magyarul is lehet mondani. Annyira ment szegény, hogy az artézi kutat elkeresztelte vízcsordító távfuratnak. A trombitát rézharsogánynak hívta, s még a drótostótra is azt mondta, hogy sodronyostót.

Az égbelátó

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Fekete István: Tüskevár
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Fekete István: A koppányi aga testamentuma
William Golding: A Legyek Ura
Ottlik Géza: Iskola a határon
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Erich Kästner: A két Lotti