Kincskereső ​kisködmön 1668 csillagozás

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

A ​Kincskereső kisködmön Móra gyermekek számára írt művészi önéletrajza. Fény-árnyék váltakozása, világosság harca a sötéttel, látszólagos idillek, a mélyükön meghúzódó tragédiákkal; Móra varázsos művének témája végső soron az emberi élet. Hősies küzdelem ez a lét: naponként megújuló harc a szegénység és annak talaján fakadó szomorúság ellen.
Az immár klasszikussá vált történet gyermekhőse a kis Gergő, akinek világra csodálkozó töprengései, majd tapasztalással felhős tekintetét álombeli tünemények, tündérek, nagy képességű vajákos (kuruzslással, jóslással foglalkozó) öregek vagy gyöngéd és bölcs szülők éppúgy őrzik és irányítják, mint az élet szigorú törvényeire figyelmeztető kudarcok és új látásokra sarkaló csalódások. Elsősorban azonban szüleinek állít emléket az író ezekben a kedves elbeszélésekben, akik jószívű, becsületes, de nagyon szegény emberek, és szeretettel, játékossággal igyekeznek ellensúlyozni a nagy nyomort. Édesanyja a befagyott ablakon tanítja meg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1918

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Talentum diákkönyvtár Akkord · A gyermek- és ifjúsági irodalom gyöngyszemei · Kötelezők (m)értékkel M-érték · Könyvkincstár Konsept-H · Az én olvasmányaim Forum · Móra Ferenc művei - válogatás az ifjúság számára Ifjúsági · Ifjúsági könyvek Holnap

>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2021
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786066468718
>!
ISBN: 9786156377265
>!
Móra, Budapest, 2021
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157984 · Illusztrálta: Reich Károly

91 további kiadás


Enciklopédia 18


Kedvencelte 101

Most olvassa 38

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Nos, ez egyáltalán nem olyan volt, mint amire emlékeztem. Azon kevés kötelezőkhöz tartozik ugyanis, amit elolvastam. Gyerekfejjel nem igazán értettem meg a mondanivalóját.. Most viszont már igen. Ennek felnőtt kötelező olvasmánynak kéne lennie. Ahogy Móra Ferenc bán a szavakkal, az egyszerűen lenyűgöző. Ilyen igényes, ennyire bő szókincsű írótól nem igazán olvastam még.

8 hozzászólás
Levandra>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Mindig megdöbbenek, amikor egy könyvet azért húznak le, mert kötelező olvasmány volt és akkor nem értették, nem gyerek kezébe való volt. Erről nem a könyv tehet.

Én sem értettem, miért kellett Marikának Gergő körtemuzsikája. Haragudtam a haldokló kislányra és fogalmam sem volt, mi az a torokgyík, amivel ez az akaratos kislány megfertőzte a testvérét galád módon. Az én gyerek fejemben így állt össze kép. És persze az a gonosz Küsmödi, aki képes volt megenni a beteg gyerek vacsoráját, számomra vérlázító volt.

De ott volt Malvinka, Messzi Gyurka, Gáborka, Bicebóca, mind olyan kedves alak, akiket gyerekként a szívembe zártam, és ha hullott is egyikükért másikukért a könnyem, nem tudtam nem szeretni ezt a könyvet. Hittem a tündérben, a ködmönben és hittem az emberek jó szívében is.

Felnőtt fejjel olvasva elámultam, mennyire gyönyörű könyv ez. Talán még több könnycsepp csordult ki, mert most már értem a történetet és mert… egy nagyszerű író tollából megelevenedő valóságot fogadhattam be. Hol vannak ma ilyen írók, akik így tudják csűrni-csavarni a szót, ilyen tehetséggel, szókinccsel és alázattal?

11 hozzászólás
Niki_néni_olvas P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Nagyon optimistán kezdtem neki az olvasásnak, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Ez a regény egyébként nekem eddig kimaradt. Magyartanárként szégyellem is, de amikor iskolás voltam nekünk nem volt kötelező. (Szerencsére)
Valószínűleg nem olvastam most sem a legjobbkor. Betegen nehezen koncentráltam, de őszintén nem is kötött le különösebben.

Próbáltam elvonatkoztatni attól, hogy ez – ha pontosak az infóim – 3., illetve 4. osztályban lehet kötelező. Nem tudtam.
Ezzel valószínűleg nem leszek népszerű, de ez a könyv való legkevésbé kötelezőnek a kijelölt korcsoportban.
A napokban voltam harmadikosoknál, és negyedikeseknél is helyettesíteni. Annyira más világ ez a könyv, mint ők, hogy az leírhatatlan. (Még nekem is „gugliznom” kellett néhány kifejezést.)
Ez legyen a kisebbik gond. Egyik kötelező sem az ő világuk már.
Ám ez a könyv annyira depresszív, elkeserítő, szomorú. Még az én napomat is elrontotta, nem még egy gyerekét.
Tudom, hogy a bűneink jóvátétele, a nálunk nehezebb sorsúak segítése, az élet apró örömeink értékelése lenne a mű tanulsága, de ezt annyira borúsan közelíti meg az író, hogy nehéz a szépet megtalálni benne. :(

Az egyik legjelentősebb elem, ami újra előjön benne az a bűn és bűnhődés motívuma. A másik központi téma a szegénység.

Egy jelenetet emelnék ki, aminek nagyon rossz üzenete van szerintem. Amikor Gergő átírja a társa megoldásait, hogy ő legyen a jobb. Ez nem egyszerű gyerekcsíny, attól nagyobb probléma, ami végül nem kap elég jelentőséget.

Még nincs saját gyermekem, de amikor majd lesz, és még akkor is ez lesz kötelező olvasmány, teljesen biztos, hogy nem erőltetném rá az elolvasását. Ennyi szomorúsággal, gyásszal és szenvedéssel egy 8-9 évesnek sem kellene foglalkoznia.

Lehet néhány év múlva adok esélyt még ennek a könyvnek, de arra nagyon rá kell készülnöm.

11 hozzászólás
Qedrák P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

A Kincskereső kisködmön az első olvasásaim egyike, amellyel kapcsolatban már konkrét érzések maradtak meg bennem még gyermekkoromból. És azon kevés kötelező olvasmányok egyike, amelyet nem biztos, hogy kivennék a listából. Kb. harminc évvel később a Molyklub alkalmából olvastam újra a kissé megszürkült lapjait annak a könyvnek, amelyet ki tudja már, milyen apropóból kaptam.

Ami feltűnt most, hogy mennyire megkapóan szép nyelvezettel ír Móra Ferenc. Némelyik szava már kihullott a mindennapi használatomból, jól esett újra felidézni. És azt is felfedeztem, hogy milyen jól tudott hatni az érzelmekre, legyen szó szégyenről, csalódásról vagy szeretetről.

És halálról.

Ez volt az első könyv, amelyik szembesített azzal, hogy egyszer mind meg fogunk halni. Ehhez a tényhez manapság nem nagyon van viszonyunk. A könyv ezen nem segít sokat, ám bemutat néhány gyakorlati esetet is, hogy miként küzdöttek meg a szereplők egy-egy szerettük hiányával. Az újraolvasásnál állapítottam meg, hogy ebben a könyvben tényleg sokan halnak meg. Felnőttek és gyerekek is, olyanok, akikkel kapcsolatban az író élményeket ad a főhősnek, Gergőnek, és egyszer csak szembesülnie kell a halálával. A ködmönbe szállt tündér kiváló metaforája Gergő apjához fűződő viszonyának, és nehéz volt ezt a momentumot nem érzelmesen kezelni.

És emlékszem arra, hogy mennyire megrázó volt gyerekként olvasni a körtemuzsikás részt, ahol a főhős testvérét elviszi a torokgyík. Még az is megmaradt bennem, hogy utána az órán beszéltünk a fertőző betegségekről, hogy a torokgyíkot vélhetően a körtemuzsikával sikerült Gergőnek begyűjtenie, és hogy milyen halálos betegség is volt ez akkoriban. No meg arról is, hogy nekünk már nem kell félni tőle, mert kapunk ellene oltást. (Milyen hasznos tudás ez manapság…)

Az is igaz, hogy a könyv atmoszféráját részben nagyon távolinak éreztem magamtól, mintha egy másik világban játszódna. Azért részben, mert azért fel tudtam fedezni a kapcsolódásokat. Egyrészt Móra Ferenc Kiskunfélegyházán született, ahol apám is. Másrészt apám is elveszítette az egyik húgát torokgyíkban, ahogy a főhős is. És egyszer-kétszer apám mesélt a gyerekkoráról, ami nem sokban különbözött attól a miliőtől, amit a könyvben láttunk, tehát szereztem egy olyan élményt vele, hogy „aha, hát ilyen volt az iskola meg a gyerekélet akkoriban!”.

Ugyanakkor persze azt is tudom, hogy manapság nem övezi túl nagy szeretet a Kincskereső kisködmönt. Egyrészt a távolság miatt, hiszen én városi gyerekként nőttem fel, azok a problémák és konfliktusok nem nagyon emlékeztettek arra, amivel nekem kellett szembesülnöm. És az a helyzet, hogy a mostani gyerekek tőlem legalább olyan messze vannak, ha nem messzebb, mint én apám generációjának iskolaéletétől. Sőt, egy kicsit le is néztem a főhőst, hogy tündéreket meg mesebeli lényeket lát minden sarokban és tárgyban, az állatok nyelvéből emberi közléseket olvas ki, és így tovább. Holott én már tudtam ezekről, hogy butaságok, elzárva magam a főhős gazdag képzeletvilágának az azonosulhatóságától.

Ráadásul többnyire az idősebbek szeretik ezt a történetet, mert él bennük egyfajta városi parasztromantika, hiszen ők vagy a szüleik még vidéken nőttek fel, és ezt az érzést akarják megadni a könyv segítségével a legifjabbaknak. (Ehhez pedig nagyban hozzájárultak a 19. századi vidéki életet romanticizáló ifjúsági filmek, amelyek a kor kötelező olvasmányaiból készültek). Ha valaki ezzel a motivációval szeretné olvastatni a Kincskereső kisködmönt, akkor azt javaslom, hogy ne tegye. Velem is így sikerült mindörökre megutáltatni a Tüskevárt apámnak. Bár nem vagyok pedagógus, inkább hangsúlyoznám a másik fajta világot és a másfajta életet.

Mert manapság a gyerekek többsége városban nő fel és a mai vidéki élet is messze van már a 19. század második felének világától (hál’istennek, tegyük hozzá). Egészen más ingerek érik a fiatalokat. Amikor gyerek voltam, a könyvnek és az olvasásnak a tévével kellett versenyeznie, manapság meg az okostelefonnal. Nem biztos, hogy ez a könyv sikerrel csábít el bárkit is az olvasásra, de megvan például az az előnye, hogy a történetei kifejezetten rövidek. És arra is alkalmasak talán, hogy beszélgessünk róluk. Szóval ezek miatt én hagynám a kötelezők között, ott sokkal rosszabb művek is megtalálhatóak.

5 hozzászólás
Pati28>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

”Én addig hurcoltam a ködmönt, míg megtanultam, hogy a kincset a szívében hordozza az ember.”

Gyermekként egyáltalán nem szerettem kötelezőket olvasni, és bevallom a Kincskereső kisködmön sincs meg úgy az emlékezetemben, ahogy kellene, de most úgy gondoltam, hogy bepótolom a hiányosságomat, és felelevenítem Gergő és bice-bóca történetét, valamint a gyermeki lét csínját-bínját. A műben lévő fejezetek mind más-más mondanivalóval bírnak, és sokkal összetettebb dolgokra asszociálnak. Nincs olyan helyzet, hogy ne szorulna össze az ember szíve, ezzel együttérzést kiváltva belőlünk.
A kis Gergő gyermekkora szomorú eseménnyel kezdődik, majd nemsokra rá, újabb csapás éri őt. Jelleméből adódóan erősen és bátran viselkedik, majd fejezetről fejezetre utazásra indulunk vele. Hiába szegény család sarja, fantáziája egy jobb és gazdagabb világba repítik el, ahol tündérek, kincsek, beszélő kövek, és sok más izgalmas kaland várja őt.
Sajnos a képzelőerő nem mindig elég az élet igazságtalanságához, de Gergő az átélt események hatására – a saját hibáiból tanulva – rádöbben, hogy a hit és a szeretet mindenre gyógyírt tud nyújtani.

Lunemorte P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Tisztán emlékszek arra, amikor 8 évesen olvastam nagymamám foteljében ezt a könyvet. Mellettem a kályhában lobogott a tűz. Én pedig elindultam életem egyik legnagyobb könyves kalandjára. Annyira meghatott ez a történet, hogy a végén bele is könnyeztem. Sajnáltam, hogy olyan hamar vége volt…Örök kedvenc marad mindig. Hogy lehet nem szeretni ezt a nagy klasszikust?

5 hozzászólás
Tilla>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Ez a történet szívmelengető és szívszorító egyszerre, egy bekezdésen mosolyom kél, a másikon gombóc nő a torkomban. Gyönyörűen egymás mellé fűzött, régen hallott szavakból áll elejétől a végéig, s olvasás közben valahogy büszkén ültem a helyemen, amiért érthetem mindezt, hogy ugyanaz az anyanyelvem, mint Mórának, hogy nekem mesél. Alig várom, hogy megoszthassam majd ezt az élményt a gyermekeimmel, hogy ők is megismerjék ezt a babonáktól szivárványos kemenceillatú régivilágot.
Nem értek egyet azokkal, akik szerint nem szabad kötelezővé tenni ezt a könyvet egy kisiskolásnak, igaz, nem midegy, hogyan ismerkednek meg vele. Anyukám mindig maga olvassa fel az osztályának, amikor ideje jön, együtt sírnak-mosolyognak rajta és még évek múlva is felemlegetik.

15 hozzászólás
gazibla IP>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Azt hiszem 10 vagy 11 éves voltam, amikor először olvastam ezt a könyvet. Emlékszem, hogy nagyon büszke voltam és örültem, mert ez volt az első könyv, amit életemben elolvastam.
18 évvel később újra a kezembe akadt és nem bántam meg hogy újra olvastam. Most értettem meg igazán, hogy mekkora érték ez a könyv. A történet egyetlen mondata beszéljen helyettem:
„-A szeretet az élet.”

Porcsinrózsa>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Nem tudom, hogy ebben a műben mennyi a valódi életrajzi háttér. Gyanítom, hogy sok. Az a mérhetetlen szegénységet pedig, amelyről Móra ír, még így, a gyermekkor ködébe veszve is csak megszépítve lehet elviselni. Hála Istennek, hogy a mai gyerekek ezt fel sem tudják fogni. Még felnőtt ésszel is nehéz elhordozni.
Ami szépséges ebben a történetfolyamban, az a szülők magatartása. Ahogyan a gyermekük számára a lehetőségeik szerint igyekeztek a legszebbé tenni a gyermekkort. Amilyen gyengédséggel, odaadással szerették a gyermekeiket. És ahogyan a tiszta értékeket igyekeztek átadni nekik.
Amiért a fél csillagot levontam : a szeretet üzenete kissé szomorkásra sikeredett, ahogyan Móra Ferenc sok, gyerekeknek szóló írására is jellemző ez a szomorkás melankólia.

maya75>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Nemrégiben egy könyves csoportban felmerült a kérdés, kinek mi volt az a könyv, ami egy életre elvette a kedvét az olvasástól. off Rengetegen írták a Kincskereső kisködmönt, amin nagyon elcsodálkoztam, el is határoztam, hogy elolvasom újra, hátha megértem, kinek mi baja vele. Nekem annak idején ez volt az első olyan kötelező olvasmányom, amiről részletes olvasónaplót kellett készíteni. Annyi maradt meg bennem, hogy nagyon lelkesen készítettem a naplót, ami sajnos nincs meg, mert a tanító néni megtartotta. Pedig milyen jó lenne most újraolvasni!
Igazából nem lepődtem meg azon, hogy a könyv nekem most – így, közel 40 évvel később – is tetszett. Nem emlékeztem, hogy ennyi fájdalom és haláleset van benne, szerintem gyerekként ezek nem érintettek meg annyira, mint most. Viszont az egész történet, a szóhasználat, a sok mesés elem, a kisfiú ártatlan lelkesedése minden csoda iránt, most teljesen meghatott. off
Így újraolvasva egyébként abszolút értem, miért utálták ennyien, nem is adnám mostani alsósok kezébe, őket szerintem még jobban idegesítené, mint annak idején az én kortársaimat.


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egyszer egy körte-muzsika, amelyik arról volt nevezetes, hogy csak akkor szólt, ha jó gyerek fújta.

(első mondat)

15 hozzászólás
Masni>!

– Ó, te bohóka – csóválta meg apám a fejét –, hiszen a tündérek a szívében laknak az embernek, s onnan röpködnek ki, ha kedvük tartja.

Az utolsó öltés

Kapcsolódó szócikkek: tündér
sophie P>!

Cintula fölemelte a füzetet, és nagy hangon nekikezdett:
– Írjatok öt kötőszót. Első…
Itt aztán egyszerre megszakadt a szava, mintha ollóval vágták volna el.
– Éppen most akartam leírni az elsőt.
– Hát hadd hallom. Melyik lesz az első kötőszó?
– Hát… hát… izé… zsákmadzag – vágta ki Cintula elszántan.

107. oldal

Ninácska P>!

S ha gyorsan írok, most is sokszor megesik még velem, hogy megfordítva írom az S-et, mint ahogy falusi szabók cégtábláján látni. S amikor észreveszem a hibát, mindig teleszalad a szemem könnyel, s megcsókolom a szívemmel a ráncos kezet, mely e kígyóbetűt először mutatta meg nekem.

Hogyan tanultam meg olvasni?

Könyvmolyocska1 >!

– Látod, fiam, ez a szegény ember virága. Igazi tűrömvirág. Egyformán eltűr esőt, napot, hideget, meleget, mindig mosolyog, soha nem kényeskedik.

Kapcsolódó szócikkek: szegénység
1 hozzászólás
BZsofi P>!

– Tudod, fiacskám, én akkor láttam legtöbbet a tündéreket, mikor te még egészen kicsike voltál, és a sütőteknőben ringattalak, és százszor is eldanoltam neked egyfolytában a „Júlia szép leány” nótáját. Olyankor még az egérlyukból is tündérkék táncoltak elő, és a pókfonalakon is azok hintáztak, lengedeztek-rengedeztek mindenfelé, és mind bekukkintott a kendőcske alá, amit az arcocskádra terítettem, hogy a legyek ne bántsanak. Azóta persze nem láttam annyi tündért, de azért még most is sokszor megképzenek előttem. Tudod, mikor az ember a kolduskákat megszánja, akkor is mindig fölcsillan előtte valami fényesség, azt bizonyosan a tündérek csinálják. Azt se felejtem el sose, hogy mikor egyszer aratáskor egy éhes-szomjas, anyjavesztett fürjfiókot megitattam a számból, hogy ringott az egész búzamező a tündérek lába alatt.

Az utolsó öltés

Kapcsolódó szócikkek: tündér
Rosaliacska>!

Gyerekkönny hamar kicsordul, hamar fölszárad.

A cinegék királya

Francesco>!

– Nagyon nemszeretem-színed van, gyerek. Olyan vagy mint ősz elején a tarhonyás zacskó.

Niki_néni_olvas P>!

– Mit nem tudsz?
– Azt nem tudom, hogy… hogy mit szoktak ilyenkor az urak csinálni…
– Milyenkor?
– Mikor… mikor vakondok mozog a zsebükben.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakner Artúr: Édes mostoha
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Fekete István: Tüskevár
Erich Kästner: A két Lotti
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Dániel Anikó: Flóra
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya