Kincskereső ​kisködmön 1438 csillagozás

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

A ​Kincskereső kisködmön Móra gyermekek számára írt művészi önéletrajza. Fény-árnyék váltakozása, világosság harca a sötéttel, látszólagos idillek, a mélyükön meghúzódó tragédiákkal; Móra varázsos művének témája végső soron az emberi élet. Hősies küzdelem ez a lét: naponként megújuló harc a szegénység és annak talaján fakadó szomorúság ellen.
Az immár klasszikussá vált történet gyermekhőse a kis Gergő, akinek világra csodálkozó töprengései, majd tapasztalással felhős tekintetét álombeli tünemények, tündérek, nagy képességű vajákos (kuruzslással, jóslással foglalkozó) öregek vagy gyöngéd és bölcs szülők éppúgy őrzik és irányítják, mint az élet szigorú törvényeire figyelmeztető kudarcok és új látásokra sarkaló csalódások. Elsősorban azonban szüleinek állít emléket az író ezekben a kedves elbeszélésekben, akik jószívű, becsületes, de nagyon szegény emberek, és szeretettel, játékossággal igyekeznek ellensúlyozni a nagy nyomort. Édesanyja a befagyott ablakon tanítja meg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1918

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Talentum diákkönyvtár Akkord · Heted7világ · Kötelezők (m)értékkel M-érték · Könyvkincstár Konsept-H · Az én olvasmányaim Forum · Móra Ferenc művei - válogatás az ifjúság számára Ifjúsági

>!
Maxim, Szeged, 2020
96 oldal · ISBN: 9789634993056
>!
Móra, Budapest, 2019
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157984
>!
Móra, Budapest, 2017
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157984 · Illusztrálta: Reich Károly

79 további kiadás


Enciklopédia 15


Kedvencelte 93

Most olvassa 27

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Nos, ez egyáltalán nem olyan volt, mint amire emlékeztem. Azon kevés kötelezőkhöz tartozik ugyanis, amit elolvastam. Gyerekfejjel nem igazán értettem meg a mondanivalóját.. Most viszont már igen. Ennek felnőtt kötelező olvasmánynak kéne lennie. Ahogy Móra Ferenc bán a szavakkal, az egyszerűen lenyűgöző. Ilyen igényes, ennyire bő szókincsű írótól nem igazán olvastam még.

8 hozzászólás
Levandra>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Mindig megdöbbenek, amikor egy könyvet azért húznak le, mert kötelező olvasmány volt és akkor nem értették, nem gyerek kezébe való volt. Erről nem a könyv tehet.

Én sem értettem, miért kellett Marikának Gergő körtemuzsikája. Haragudtam a haldokló kislányra és fogalmam sem volt, mi az a torokgyík, amivel ez az akaratos kislány megfertőzte a testvérét galád módon. Az én gyerek fejemben így állt össze kép. És persze az a gonosz Küsmödi, aki képes volt megenni a beteg gyerek vacsoráját, számomra vérlázító volt.

De ott volt Malvinka, Messzi Gyurka, Gáborka, Bicebóca, mind olyan kedves alak, akiket gyerekként a szívembe zártam, és ha hullott is egyikükért másikukért a könnyem, nem tudtam nem szeretni ezt a könyvet. Hittem a tündérben, a ködmönben és hittem az emberek jó szívében is.

Felnőtt fejjel olvasva elámultam, mennyire gyönyörű könyv ez. Talán még több könnycsepp csordult ki, mert most már értem a történetet és mert… egy nagyszerű író tollából megelevenedő valóságot fogadhattam be. Hol vannak ma ilyen írók, akik így tudják csűrni-csavarni a szót, ilyen tehetséggel, szókinccsel és alázattal?

11 hozzászólás
Tilla>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Ez a történet szívmelengető és szívszorító egyszerre, egy bekezdésen mosolyom kél, a másikon gombóc nő a torkomban. Gyönyörűen egymás mellé fűzött, régen hallott szavakból áll elejétől a végéig, s olvasás közben valahogy büszkén ültem a helyemen, amiért érthetem mindezt, hogy ugyanaz az anyanyelvem, mint Mórának, hogy nekem mesél. Alig várom, hogy megoszthassam majd ezt az élményt a gyermekeimmel, hogy ők is megismerjék ezt a babonáktól szivárványos kemenceillatú régivilágot.
Nem értek egyet azokkal, akik szerint nem szabad kötelezővé tenni ezt a könyvet egy kisiskolásnak, igaz, nem midegy, hogyan ismerkednek meg vele. Anyukám mindig maga olvassa fel az osztályának, amikor ideje jön, együtt sírnak-mosolyognak rajta és még évek múlva is felemlegetik.

15 hozzászólás
gazibla IP>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Azt hiszem 10 vagy 11 éves voltam, amikor először olvastam ezt a könyvet. Emlékszem, hogy nagyon büszke voltam és örültem, mert ez volt az első könyv, amit életemben elolvastam.
18 évvel később újra a kezembe akadt és nem bántam meg hogy újra olvastam. Most értettem meg igazán, hogy mekkora érték ez a könyv. A történet egyetlen mondata beszéljen helyettem:
„-A szeretet az élet.”

Lunemorte P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Tisztán emlékszek arra, amikor 8 évesen olvastam nagymamám foteljében ezt a könyvet. Mellettem a kályhában lobogott a tűz. Én pedig elindultam életem egyik legnagyobb könyves kalandjára. Annyira meghatott ez a történet, hogy a végén bele is könnyeztem. Sajnáltam, hogy olyan hamar vége volt…Örök kedvenc marad mindig. Hogy lehet nem szeretni ezt a nagy klasszikust?

4 hozzászólás
Sapadtribizli P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Fájdalmasan szép, szomorúan bájos mesék a szeretetről, szegénységről és önfeláldozásról. Kár, hogy mivel kötelező, ráadásul az alsó korosztályoknál, a gyerekek óckodnak ettől a halállal teli, komor világtól, még ha fénycsóvaként világít is át a művön a szeretet.


Újraolvasás, 2020.

Most leginkább a varázs, a mesei motívumok fogtak meg a könyvben, hogy a legnagyobb szegénység és kilátástalanság között is hisznek – mert hinni kell – a tündérekben, a beszélő kövekben, csizmákban, a varázslatban, a ködmönben, a szeretetben – mert csak így lehet mindent kibírni és szépen élni.

3 hozzászólás
icu79 P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Az egészet így elejétől végéig sosem olvastam. Vannak részek, amikre emlékszem, például A kis bicebóca és a Körtemuzsika tuti, hogy benne volt valamelyik alsós olvasókönyvünkben. Maga a történet nagyon szép, és szívszorító, a szereplőkben nincs semmi mesterkéltség, tényleg egy hihetetlenül értékes mű, és mindenkinek el kéne olvasni, de valóban inkább felnőttként érti meg igazán az ember.

2 hozzászólás
Ninácska P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Annak idején szóltak az iskolában, hogy kötelező olvasmány lesz, ezért rohantunk rögtön megvenni, de valamiért mégsem került sorra.
Sajnálom, mert ezt a könyvet véleményem szerint Mindenkinek el kellene olvasnia.
Igaz, hogy szomorú, de az ember az olvasása után mégis valahogy jobban érzi magát, megnyugszik.
Jó dolognak tartom, hogy olvastatják általános iskolában, legalább a mai gyerekek egy kicsit átérzik a korábbi korok gyermekeinek mindennapi megpróbáltatásait, életét.
Gyönyörűen megírt történet.

8 hozzászólás
clarisssa P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Huszon-akárhány év után olvastam most újra ezt a könyvet, de az ötcsillagos értékelésemen nem kell változtatnom egy csillanásnyit sem. Tudom, hogy sokan szeretik szidni ezt a történetet, de nekem nem sikerült átéreznem ennek okát: már gyerekként is kedves volt számomra, felnőttként pedig talán csak még jobban értem és még többre tudom értékelni. Ez ugyanis egy csodaszép mese, gyönyörű szavakkal, hétköznapi varázslatokkal és rengeteg szeretettel bemutatva az életet – annak minden örömével, fájdalmával, boldogságával és könnyével.
Persze lehet, hogy csak nekem volt nagy szerencsém vele. A téli szünetre volt feladva kötelező olvasmánynak, én pedig tisztán emlékszem, ahogy a nagymamámnál, a konyhaasztal melletti hokedlin ülve írom belőle az olvasónaplót. Fejezetenként, minden fejezet végére egy-egy pici rajzot is kanyarítva, miután fejezetenként elolvastam és fejezetenként megbeszéltük vagy anyukámmal, vagy a nagymamámmal. Aztán persze gondolom, az iskolában is, de bennem nyilván ez a téli, családi hangulat sokkal jobban megmaradt, hiszen mama falusi, behavazott, pici háza lehetett volna akár a malomház is, a ködmöntündér pedig egészen biztosan ott tanyázott valahol velünk, a konyha egyik zugában.
Nem tudom, a mai gyerekek mennyit értenek ebből a történetből, amiben nincs okostelefon és wifi, nincsenek menő helyek és városi vagányság. Én még ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelyik közel érzi magához a mezítlábas, egyszerű embereket, a kemény munkát, a segítő szándékot, az összetartást és az őszinteséget. Hihetetlen, mennyi szeretet és bölcsesség bújik meg szavaikban, és mennyit tanulhatunk még ma is egy tízéveseknek szánt, bájos-igaz mesékkel teli könyvecskéből!

>!
Móra, Budapest, 1987
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631151778 · Illusztrálta: Reich Károly
9 hozzászólás
Sippancs P>!
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Magam sem tudom, hogy miért, de ezt a könyvet nem olvastam általános iskolában, pedig ott volt a kötelező olvasmányok között a helye. Most, 28 éves fejjel viszont azt mondom, hogy talán nem is baj, mert biztos vagyok benne, hogy fele ennyire sem tetszett volna akkoriban.

Gyönyörűen megírt, ízes nyelvezetű, fájdalmasan szép történet volt ez a szeretetről, szegénységről, emberségességről és elmúlásról. És bár majdnem a felét végigsírtam, minden percét megérte.

„A szeretet az élet."


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egyszer egy körte-muzsika, amelyik arról volt nevezetes, hogy csak akkor szólt, ha jó gyerek fújta.

(első mondat)

15 hozzászólás
sophie P>!

Cintula fölemelte a füzetet, és nagy hangon nekikezdett:
– Írjatok öt kötőszót. Első…
Itt aztán egyszerre megszakadt a szava, mintha ollóval vágták volna el.
– Éppen most akartam leírni az elsőt.
– Hát hadd hallom. Melyik lesz az első kötőszó?
– Hát… hát… izé… zsákmadzag – vágta ki Cintula elszántan.

107. oldal

Masni>!

– Ó, te bohóka – csóválta meg apám a fejét –, hiszen a tündérek a szívében laknak az embernek, s onnan röpködnek ki, ha kedvük tartja.

Az utolsó öltés

Kapcsolódó szócikkek: tündér
Ninácska P>!

S ha gyorsan írok, most is sokszor megesik még velem, hogy megfordítva írom az S-et, mint ahogy falusi szabók cégtábláján látni. S amikor észreveszem a hibát, mindig teleszalad a szemem könnyel, s megcsókolom a szívemmel a ráncos kezet, mely e kígyóbetűt először mutatta meg nekem.

Hogyan tanultam meg olvasni?

Könyvmolyocska1 P>!

– Látod, fiam, ez a szegény ember virága. Igazi tűrömvirág. Egyformán eltűr esőt, napot, hideget, meleget, mindig mosolyog, soha nem kényeskedik.

Kapcsolódó szócikkek: szegénység
1 hozzászólás
BZsofi P>!

– Tudod, fiacskám, én akkor láttam legtöbbet a tündéreket, mikor te még egészen kicsike voltál, és a sütőteknőben ringattalak, és százszor is eldanoltam neked egyfolytában a „Júlia szép leány” nótáját. Olyankor még az egérlyukból is tündérkék táncoltak elő, és a pókfonalakon is azok hintáztak, lengedeztek-rengedeztek mindenfelé, és mind bekukkintott a kendőcske alá, amit az arcocskádra terítettem, hogy a legyek ne bántsanak. Azóta persze nem láttam annyi tündért, de azért még most is sokszor megképzenek előttem. Tudod, mikor az ember a kolduskákat megszánja, akkor is mindig fölcsillan előtte valami fényesség, azt bizonyosan a tündérek csinálják. Azt se felejtem el sose, hogy mikor egyszer aratáskor egy éhes-szomjas, anyjavesztett fürjfiókot megitattam a számból, hogy ringott az egész búzamező a tündérek lába alatt.

Az utolsó öltés

Kapcsolódó szócikkek: tündér
Rosaliacska >!

Gyerekkönny hamar kicsordul, hamar fölszárad.

A cinegék királya

island>!

Mire való az iskola? A sárgarigók se járnak iskolába, a gyíkok se járnak, mégis egészen jól megélnek.

Hogyan tanultam meg olvasni?

Kapcsolódó szócikkek: gyík · iskola · sárgarigó
Francesco>!

– Nagyon nemszeretem-színed van, gyerek. Olyan vagy mint ősz elején a tarhonyás zacskó.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Erich Kästner: A repülő osztály
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Jules Verne: Utazás a Föld körül
Raggamby András: Kikszi
Bogáti Péter: Az ágasvári csata