Értékelések 6

ptunci90>!
Móra Ferenc: A körtemuzsika

A kisfiamnak olvastam esténként.
Még apa is figyelt, mert irtózatosan kedves, szépen megírt mesék vannak benne. Néha még el is pityeredtünk, mi felnőttek. :) szerettük :)

dianna76 P>!
Móra Ferenc: A körtemuzsika

Jaj, ezek a mesék… amik nem is mesék, hanem Móra Ferenc gyermekkorából hozzánk szóló üzenetek. Olyan történetek, melyek megérintenek, ebben az őszi időben melengetik az ember szívét. A kötet utolsó fejezetének meséi három legalábbis annyira nem illettek ide! Nem értem a néhai szerkesztőt. Megtörték azt a szépséget, jó érzést, amit adott nekem a könyv.

>!
Móra, Budapest, 1975
148 oldal · ISBN: 9631103048 · Illusztrálta: Reich Károly
Hirdetés
Citadella>!
Móra Ferenc: A körtemuzsika

„Nem fecske módra kell átsurranni a könyvön. Meg is kell abban merülni.” – Így szól Móra Ferenc bölcs tanácsa, és mennyire igaza van! Ha figyelmesen olvassuk a rövid kis meséket, történeteket, azt a kisfiút láthatjuk, aki nyitott a szépre, a jóra, és óriási a tudásvágya. Móra gyermekkori szemén keresztül mutatja be a paraszti sorsot, a szegénységet, azokat a nehézségeket, melyekkel naponta kellett megküzdenie a szüleinek, a falubélieknek, és ezt hogyan érezték a gyerekek és hogyan hatott rájuk. Ám a szomorú történetek mellett ott vannak a vidám történetek, a szeretetteli gyermekkor, az örömök, a boldogságok, a jóra való törekvés. Talán egyik legszebb példája ennek A szánkó című „meséje”, amelyben a dilemmára csak az tud így reagálni, aki jó, aki otthonról hozta azt az erkölcsi tartást, amely már sajátjává vált.
Móra csodálatosan mesél. Történeteinek mondanivalója nem erőltetett, annál inkább magától értetődő. Kitűnő mesélőkészség, kellemes humor, mély mondanivaló jellemzi írásait.

Emmi_Lotta I>!
Móra Ferenc: A körtemuzsika

>!
Móra, Budapest, 1975
148 oldal · ISBN: 9631103048 · Illusztrálta: Reich Károly
Gáborr_Nagy>!
Móra Ferenc: A körtemuzsika

Nagyon szép történetek gyönyörű nyelven fogalmazva. Az írások többsége ilyen. De a végén néhány kilógott ezek közül. Ezek kicsivel gyengébbek.
Sok nagyon ismert más kötetekből és az olvasókönyvekből.