Memphis ​Belle – A 25. bevetés 17 csillagozás

Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés

Még egy bevetés – és számukra véget ér a háború? A B-17-es Repülő Erődök személyzetének 25 bombázást kellett teljesíteniük – a Memphis Belle hajózói 24-en szerencsésen túl voltak. A hátralévő egy – gondolták – amolyan sétarepülés lesz. Ám az utolsó bevetésükön elszabadult a pokol!
A könyv a Magyarországon is bemutatott, világsikert aratott, azonos című film alapján készült.

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Felolvasta: Gépész
>!
Háttér, 1992
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637455566
>!
Háttér, 1990
254 oldal

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés

Ízzig-vérig háborús történet. Kiskatonák, akiknek a szájuk nagy, vagánykodnak, de ők is rettegnek a haláltól. Ami étermészetes és érthető. Mégis mennek újabb bevetésre, bízva a talizmánjaikban és abban is, hogy az utolsó bevetés már szinte semmiség. De tévednek.

Mollika>!
Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés

Nagyon szeretem a háborús történeteket és a repülőgépeket is, úgy hogy màr régóta el akartam olvasni a szerintem leghíresebb B-17-es repülőgép, a Memphis Belle és legénységének történetét, ami most végre sikerült:)
A könyv olvasása közben folyamatosan a film jeleneteit láttam magam előtt, de ez nem is volt baj, mivel nagyon szeretem az 1990-ben készült (Magyarországon 1991-ben bemutatott) Memphis Belle filmet. A film forgatókönyv írója Monte Merrick a forgatókönyve alapján írta meg a regényt.
A könyv igaz történetet dolgoz fel. A történet két nap (1943. május 16-17.) cselekményét mutatja be. Az egyik nap a Memphis Belle és legénységének utolsó, 25. bevetését megelőző napja, a másik pedig maga a bevetés napja. A regény első felében megismerkedhetünk a legénység tagjaival, a katonaságukat megelőző életükkel, a jellemükkel, félelmeikkel, érzéseikkel.
A könyv második fele a bevetést (Brémában a Focke Wulf repülőgépgyár lebombázása) meséli el, rendkívül érdekes és izgalmas módon.
Még úgy is, hogy tudtam mi lesz a történet vége, végig izgultam a könyvet ezekért a fiatalemberekért, és egyszer-kétszer a szemem is könnyes lett, hiszen annyira meg lehetett érteni és annyira együtt lehetett érezni a történet szereplőivel.
Egy ízig, vérig háborús történet, annak hangulatával, minden érzésével, kegyetlenségével, emberségével.
A könyv utószava alapján a legénység tagjai az utolsó bevetésüket követően visszatértek az Amerikai Egyesült Államokban és országjáró propaganda körútba kezdtek, hogy minél több adomány szerezzenek a lakosságtól a háborús erőfeszítésekhez.
Az író az utószóban megköszöni a Memphis Belle legénységének, hogy történetüket ès nevüket költői szabadsággal kezelhette, illetve kitèr arra is, hogy a könyvben leírt események közül nem mindegyik a Memphis Belle nevű bombázógépen szolgálatot teljesítőkkel történt meg, hanem a Nyolcadik Légi Hadsereg más személyzeteivel, mivel a szándéka az volt, hogy nem csupán egyetlen bombázószemélyzet tapasztalatait akarta bemutatni, hanem tisztelegni szeretne mindazok előtt, akik a második világháború idején Európa egén vívott légi csatákban harcoltak és életüket áldozták.

betufuggo>!
Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés

A regény a nagy sikerű,II.világháborús film alapján készült- tulajdonképpen hűen leköveti a történetet. A kötet,és a film hősei fiatal amerikai pilóták,akik a iI.világháború légiharcai során Nagy- Britanniában tevékenykednek.A repülők személyzetének akkoriban 25 bevetést kellett teljesíteniük:a címadó gép személyzete már túl volt a 24-en is. A legutolsó bevetésről azt hitték,hogy könnyű lesz,de végül Bréma felett kerültek bevetésre,ahol legrosszabb rémálmaikkal kellett megmérkőzniük.A könyv mindvégig izgalmas feszült légkörű írás.A történet semmiben sem marad el a film mögött.

Piratgirl26 P>!
Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés

Azta.. Nincsenek szavak, amit a történettől és a filmtől kaptam.
Először is, körülbelül a könyv harmadánál tartottam, amikor a filmet néztem. Abból a szempontból nem bánom, hogy jobban el tudtam képzelni a történetet.
Alaposan megírt történet, szerettem olvasni. Nehéz témát dolgozott fel és elgondolkodtatott. A Memphis Belle személyzete pedig tényleg hősöknek tekinthetők.

kerva>!
Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés

Szeretem a háborús történeteket, főleg, ha megtörtént cselekményt dolgoznak fel.
Itt is ez volt a helyzet, igaz, mint írták is, több szereplőt és sztorit egybegyúrtak.
Kicsit zavart, hogy tulajdonképpen kiragadtak 1 bevetést és akörül forgott az egész könyv.
Szívesen megtudtam volna, ki mit csinált (valóban) a 25. bevetés után, befejezték-e a harcot, leszereltek-e, egyáltalán túlélték-e a háborút és utána mi lett velük.
A filmet még rettentő régen, kisgyerekként láttam, így egyáltalán nem emlékszem rá, de a közeljövőben, ha lehetőségem lesz rá, megnézem.


Népszerű idézetek

Mollika >!

A hadsereg rideg, személytelen távirati értesítését nem tartja elegendőnek. Harriman megalkotott egy olyan levélszöveget, amelyből úgy tűnik, mintha jól ismerte volna az elhunytat, és minden egyes levélben biztosítja a hozzátartozókat, hogy a fiú fájdalom nélkül halt meg, nem kellett szenvednie.
Harriman természetesen nem ismerheti személyesen minden emberét a bázison, és a katonák legtöbbje kínok között pusztul el.

Piratgirl26 P>!

– Nekem itt a bázison huszonnégy személyzetem van. Számomra mindegyik egyformán különleges.

149. oldal

Piratgirl26 P>!

– Az, hogy te vagy a gép pilótája… […] Majd meglátod úgyis. Kilenc ember élete függ tőled. A bombatárban kétezer-ötszáz kiló robbanóanyag lapul. Egy tizenöt tonnás szerkezettel repülsz ellenséges terület fölött, hogy megvédd a hazádat.

43-44. oldal

Piratgirl26 P>!

A földi személyzet tagjai a háború szürke hősei.

45. oldal

Piratgirl26 P>!

Utálta a fényképezkedést, utálta az egész felhajtást a Memphis Belle körül. Nincs bennük semmi különös, se benne, se a személyzetében. Teszik a dolgukat. Ennyi.

23. oldal

Piratgirl26 P>!

Az égbolt megtelt repülőgépekkel. Kettesével, hármasával érkeztek, mások egyedül. Apró sirályokként tűntek föl a horizonton, aztán ahogy közeledtek, nőttön-nőttek.

10. oldal

Piratgirl26 P>!

Bassingbourn kis vidéki helység volt. A szögesdrót kerítésen túl birkák legelésztek, távolabbról odalátszott egy templomtorony. Londontól hatvanmérföldnyire északkeletre, Kelet-Angliának ebben az álmos kis zugában az ember könnyen megfeledkezgetett róla, hogy a világon háború dúl. De amint a futópályára éppen egy olyan repülőgép készült leszállni, amelynek a fél farka hiányzott, mindenki rögtön rádöbbent megint, hogy dúl bizony az a háború – kegyetlenül.

10. oldal

Piratgirl26 P>!

– Pontosan olyan hétköznapi emberek ezek is, mint a többi ezredes – mondta Craig.
– Tréfál? Először is fogják magukat, és önként jelentkeznek ilyesmire, aztán végigrepülnek huszonnégy bevetést egyetlen karcolás nélkül. És valahogy nem látom őket hétköznapinak.

15. oldal

Piratgirl26 P>!

– A Memphis Belle jelentkezik – mondta. – Most mi vagyunk a vezérgép. Igyekezni fogok a legjobb tudásom szerint, hogy a bombák célba találjanak, és mi is épen maradjunk. De minden segítségükre szükség lesz, amire csak képesek. Repüljünk a lehető legszorosabb kötelékben. Ez a legjobb védelmünk. Nagyon figyeljenek, legyenek villámgyorsak. Három perc harminc másodperc múlva kezdjük a rárepülést.

164. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
William Wharton: Éjfélre kitisztul
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Ken Follett: Kulcs a Manderley-házhoz
Sharon Cameron: Beszüremlő fény
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Alan Gratz: A végső megoldás: a remény