Esszék 26 csillagozás

Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék

„Ez itt egy őszinte könyv, olvasó” – e szavakkal kezdődik Montaigne esszéinek gyűjteménye. S mire vágyna inkább a ma embere, mint őszinte, valóban szivből jövő és szivhez szóló, bölcs emberi beszédre? Ezt a kis gyűjteményt – melyet a nagy francia iró, André Gide válogatott össze szerzőjük legszebb és legokosabb passzusaiból – egy csöndes délutánon, karosszékben ülve fogjuk legszivesebben föllapozni, vagy elalvás előtt olvasgatunk pár oldalt belőle, elgondolkodva az emberi élet sokszinűségén, sajátos gazdagságán.
Montaigne – Gyergyai Albert jellemzése szerint – az esszé műfajának „tulajdonképpeni feltalálója és patrónusa”. Franciaországi diplomata és politikus pályája után aránylag biztonságban, egy délvidéki kastély toronyszobájának mélyén olvasgatott. A eközben leirta gondolatait, hogy vigasztalódjék kissé a maga sorsa és a világé felett…

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Téka Kriterion · Aurora · Filozófiai kiskönyvtár

>!
Jelenkor, Budapest, 2013
1296 oldal · ISBN: 9789636764234
>!
Jelenkor, Pécs, 2001
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 963676249X · Fordította: Bajcsa András, Csordás Gábor
>!
Kairosz, Budapest, 1996
296 oldal · ISBN: 9638563230 · Fordította: Bajcsa András, Kürti Pál, Oláh Tibor, Réz Ádám

2 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

II. Pius pápa


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

kaporszakall>!
Montaigne: Esszék

Igazi töprengő a XVI. századból. Vagy nevezhetjük filozófusnak is, a klasszikus értelemben: a helyes életvitel és világszemlélet keresője…

Annyira gondolatgazdag, hogy mire a három kötet végére érek, elfelejtem, hogy mi volt az elején. De ezt itt erényként mondom: ezért nem lehet megunni.

Sajnálatosan kevesen olvassák, bár az is igaz, hogy a teljes kiadás modern fordításban csak pár éve jelent meg. Én is a Téka 1983-as válogatása révén ismertem meg, azóta vártam, mikor adják ki az egészet. És lőn…

A Szent-Bertalan-éj és IV. Henrik kortársaként, a vallási gyűlölködés kellős közepén tudott (és mert) toleráns és józan maradni. Részt vett városa közügyeiben, gondoskodott a családjáról, de egy időre visszavonult írni. És megírta a XVI. század egyik legszebb és legbölcsebb művét. Megteremtett egy műfajt, és rögtön adott hozzá egy kiváló mintapéldányt.

Marcus Aurelius szellemi utódja, Denis Diderot szellemi elődje: egyszerre bölcs és közérthető. Én viszem a lakatlan szigetre, ti meg azt csináltok, amit akartok…

SignorFormica>!
Montaigne: Esszék

Azon kevés könyvek egyike, amelynek 3 kötetéből egyet mindig a kezem ügyében tartok. Akkor azonnal elolvastam mind a három kötetet, azóta újra-újra olvasom, bele-belekapva egy-egy témába, gondolatmenetbe. Montaigne elbűvöl. Elbűvöl bölcsessége, humanizmusa, műveltsége, világlátása, humora. Egyik örök, nagy kísérőm.

krlany IP>!
Montaigne: Esszék

Tele jobbnál jobb gondolatokkal.
„A jó olvasó a könyvben sokszor olyan tökélyekre bukkan, amiket a szerző nem is sejt, s más és gazdagabb képeket idéz fel belőle.”:)

Leverkühn>!
Montaigne: Esszék

Fenomenális! Minden elismerésem Montaigne-é és a Jelenkoré. Az egyik legszebb és legjobb kiadvány, amit valaha is a kezemben tartottam.


Népszerű idézetek

Sli P>!

[…] dörzsöljük az agyunkat mások agyához, hadd élesedjék az elménk.

78. oldal, A gyermeknevelésről (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: agy · elme
6 hozzászólás
Sli P>!

A jó olvasó a könyvben sokszor olyan tökélyekre bukkan, amiket a szerző nem is sejt, s más és gazdagabb képeket idéz fel belőle.

8. oldal (Kossuth, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasó
Sli P>!

Létezik, de nem él az olyan ember, aki sose zökken ki a kerékvágásból.

186. oldal, Háromféle társaság (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: élet · létezés
Morpheus>!

Azt sem ok nélkül mondják, hogy ne bonyolódjon hazugságba az, aki nem bízhatik az emlékezőtehetségében.

52. oldal

1 hozzászólás
Archibald_Tatum>!

Némelykor szándékosan nem jeleztem a saját talajomba átültetett és a magaméival elegyített érvek és lelemények szerzőit, hogy féken tartsam az efféle elsietett ítéletek meggondolatlanságát, amilyenek minden műre lecsapnak, különösképpen még élő emberek új írásaira, ha köznyelven íródtak, amit ma mindenki beszél és ami egyúttal az elgondolás és a szándék közönségességét látszik bizonyítani. Azt akarom, hogy az én orromon Plutarkhoszt fricskázzák meg, és személyemben Senecát sértegetve leforrázódjanak. E nagy tekintélyek mögé kell rejtenem gyengeségemet.

87. oldal, Második könyv, Tizedik fejezet, A könyvekről (Jelenkor, 2013)

Sli P>!

Se békében, se háborúban nem kelek útra könyvek nélkül. Napok, hónapok telnek el mégis, hogy hozzájuk sem nyúlok: mindjárt, majd holnap, vagy amikor kedvem szottyan – mondogatom magamban. Aztán telik-múlik az idő, és nem olvasok. De nem fáj, nem zavar, mert kimondhatatlanul boldoggá tesz az a tudat, hogy ott vannak a kezem ügyében, bármikor örömöt szerezhetnek, segítségemre jöhetnek. Ez a legjobb elemózsia az ember életútján, s végtelenül sajnálom azt az értelmes embert, aki nem él vele.

201. oldal, Háromféle társaság (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Archibald_Tatum>!

Szophoklész, Periklésszel együtt praetorkodván, megpillantott egy mellettük elhaladó csinos ifjút: „Ó, mily szép fiúcska, mondta Periklésznek. – De nem egy preatornak, felete amaz, mert annak nem csak a kezét, de a szemét is tisztán kell tartania.”

230, oldal, Első könyv, A mérsékletről (Jelenkor, 2013)

1 hozzászólás
Sli P>!

A szokás elhomályosítja a dolgok igazi arcát.

33. oldal (Kossuth, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: szokás
Sli P>!

Jól megszerkesztetted erkölcseidet? Ez több, mint ha könyvet szerkesztesz. Az életednek nyugalmat hódítottál? Ez több, mint birodalmakat és városokat hódítani. Az ember legragyogóbb remekműve a helyes élet.

108. oldal (Kossuth, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: élet · erkölcs · nyugalom
Sli P>!

Önmagában az élet sem nem jó, sem nem rossz; hanem a jó és a rossz színhelye, aszerint, hogy melyiknek adtok szállást.

60. oldal, Hogy bölcselkedni annyi, mint készülődni a halálra (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: élet · · rossz

Hasonló könyvek címkék alapján

Albert Camus: Sziszüphosz mítosza
Simone de Beauvoir: A második nem
Jean-Jacques Rousseau: A magányos sétáló álmodozásai
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion
Weöres Sándor: A teljesség felé
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről
Hamvas Béla: Eksztázis
Blaise Pascal: Gondolatok
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!
Upanisadok