Esszék 18 csillagozás

Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék Montaigne: Esszék

„Ez itt egy őszinte könyv, olvasó” – e szavakkal kezdődik Montaigne esszéinek gyűjteménye. S mire vágyna inkább a ma embere, mint őszinte, valóban szivből jövő és szivhez szóló, bölcs emberi beszédre? Ezt a kis gyűjteményt – melyet a nagy francia iró, André Gide válogatott össze szerzőjük legszebb és legokosabb passzusaiból – egy csöndes délutánon, karosszékben ülve fogjuk legszivesebben föllapozni, vagy elalvás előtt olvasgatunk pár oldalt belőle, elgondolkodva az emberi élet sokszinűségén, sajátos gazdagságán.
Montaigne – Gyergyai Albert jellemzése szerint – az esszé műfajának „tulajdonképpeni feltalálója és patrónusa”. Franciaországi diplomata és politikus pályája után aránylag biztonságban, egy délvidéki kastély toronyszobájának mélyén olvasgatott. A eközben leirta gondolatait, hogy vigasztalódjék kissé a maga sorsa és a világé felett…

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Téka

>!
Jelenkor, 2013
1296 oldal · ISBN: 9789636764234
>!
Jelenkor, Pécs, 2001
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 963676249X · Fordította: Bajcsa András, Csordás Gábor
>!
Kairosz, Budapest, 1996
296 oldal · ISBN: 9638563230 · Fordította: Bajcsa András, Kürti Pál, Oláh Tibor, Réz Ádám

2 további kiadás


Enciklopédia 25


Kedvencelte 5

Most olvassa 9

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
kaporszakall P
Montaigne: Esszék

Igazi töprengő a XVI. századból. Vagy nevezhetjük filozófusnak is, a klasszikus értelemben: a helyes életvitel és világszemlélet keresője…

Annyira gondolatgazdag, hogy mire a három kötet végére érek, elfelejtem, hogy mi volt az elején. De ezt itt erényként mondom: ezért nem lehet megunni.

Sajnálatosan kevesen olvassák, bár az is igaz, hogy a teljes kiadás modern fordításban csak pár éve jelent meg. Én is a Téka 1983-as válogatása révén ismertem meg, azóta vártam, mikor adják ki az egészet. És lőn…

A Szent-Bertalan-éj és IV. Henrik kortársaként, a vallási gyűlölködés kellős közepén tudott (és mert) toleráns és józan maradni. Részt vett városa közügyeiben, gondoskodott a családjáról, de egy időre visszavonult írni. És megírta a XVI. század egyik legszebb és legbölcsebb művét. Megteremtett egy műfajt, és rögtön adott hozzá egy kiváló mintapéldányt.

Marcus Aurelius szellemi utódja, Denis Diderot szellemi elődje: egyszerre bölcs és közérthető. Én viszem a lakatlan szigetre, ti meg azt csináltok, amit akartok…

>!
SignorFormica
Montaigne: Esszék

Azon kevés könyvek egyike, amelynek 3 kötetéből egyet mindig a kezem ügyében tartok. Akkor azonnal elolvastam mind a három kötetet, azóta újra-újra olvasom, bele-belekapva egy-egy témába, gondolatmenetbe. Montaigne elbűvöl. Elbűvöl bölcsessége, humanizmusa, műveltsége, világlátása, humora. Egyik örök, nagy kísérőm.

>!
Leverkühn
Montaigne: Esszék

Fenomenális! Minden elismerésem Montaigne-é és a Jelenkoré. Az egyik legszebb és legjobb kiadvány, amit valaha is a kezemben tartottam.

>!
krlany I+SMP
Montaigne: Esszék

Tele jobbnál jobb gondolatokkal.
„A jó olvasó a könyvben sokszor olyan tökélyekre bukkan, amiket a szerző nem is sejt, s más és gazdagabb képeket idéz fel belőle.”:)


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

(…) dörzsöljük az agyunkat mások agyához, hadd élesedjék az elménk.

78. oldal, A gyermeknevelésről (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: agy · elme
4 hozzászólás
>!
Sli SP

A jó olvasó a könyvben sokszor olyan tökélyekre bukkan, amiket a szerző nem is sejt, s más és gazdagabb képeket idéz fel belőle.

8. oldal (Kossuth, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasó
>!
Sli SP

Létezik, de nem él az olyan ember, aki sose zökken ki a kerékvágásból.

186. oldal, Háromféle társaság (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: élet · létezés
>!
Archibald_Tatum P

Némelykor szándékosan nem jeleztem a saját talajomba átültetett és a magaméival elegyített érvek és lelemények szerzőit, hogy féken tartsam az efféle elsietett ítéletek meggondolatlanságát, amilyenek minden műre lecsapnak, különösképpen még élő emberek új írásaira, ha köznyelven íródtak, amit ma mindenki beszél és ami egyúttal az elgondolás és a szándék közönségességét látszik bizonyítani. Azt akarom, hogy az én orromon Plutarkhoszt fricskázzák meg, és személyemben Senecát sértegetve leforrázódjanak. E nagy tekintélyek mögé kell rejtenem gyengeségemet.

87. oldal, Második könyv, Tizedik fejezet, A könyvekről (Jelenkor, 2013)

>!
Sli SP

Se békében, se háborúban nem kelek útra könyvek nélkül. Napok, hónapok telnek el mégis, hogy hozzájuk sem nyúlok: mindjárt, majd holnap, vagy amikor kedvem szottyan – mondogatom magamban. Aztán telik-múlik az idő, és nem olvasok. De nem fáj, nem zavar, mert kimondhatatlanul boldoggá tesz az a tudat, hogy ott vannak a kezem ügyében, bármikor örömöt szerezhetnek, segítségemre jöhetnek. Ez a legjobb elemózsia az ember életútján, s végtelenül sajnálom azt az értelmes embert, aki nem él vele.

201. oldal, Háromféle társaság (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Sli SP

A szokás elhomályosítja a dolgok igazi arcát.

33. oldal (Kossuth, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: szokás
>!
Sli SP

Jól megszerkesztetted erkölcseidet? Ez több, mint ha könyvet szerkesztesz. Az életednek nyugalmat hódítottál? Ez több, mint birodalmakat és városokat hódítani. Az ember legragyogóbb remekműve a helyes élet.

108. oldal (Kossuth, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: élet · erkölcs · nyugalom
>!
Sli SP

Önmagában az élet sem nem jó, sem nem rossz; hanem a jó és a rossz színhelye, aszerint, hogy melyiknek adtok szállást.

60. oldal, Hogy bölcselkedni annyi, mint készülődni a halálra (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: élet · · rossz
>!
Sli SP

Ha emlékezetem jobban működnék, minduntalan mások véleménye jutna eszembe a magamé helyett (…)

44. oldal, A hazugokról (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · vélemény
1 hozzászólás
>!
Sli SP

Amit barátnak és barátságnak nevezünk: lelkek tapogatózása és összehangolódása; alkalom és jóhiszeműség szövi. A barátság, amire gondolok, olyan egymásba illeszkedés, hogy elmosódnak még a varratok is, amivel összeöltötték.

90-91. oldal, Barátsága Étienne de la Boétie-vel (Kriterion, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: barát · barátság

Hasonló könyvek címkék alapján

Weöres Sándor: A teljesség felé
Theresa Caputo: Ilyet nem lehet kitalálni
Lengyel Dénes: Újkori bölcsek nyomában
Ignáci szikrák
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion
Hamvas Béla: Eksztázis
Stanisław Lem: Sex Wars
Charles Baudelaire: A mesterséges mennyországok
Rainer Maria Rilke: Prózai írások
Blaise Pascal: Gondolatok