Nagymamakönyv 2 csillagozás

Hogyan legyek jó nagymama, gyerek, unoka
Monspart Éva – Scherter Judit: Nagymamakönyv

ÉN? NAGYMAMA?! – kérdezi magától az újszülött nagymama. Hangjában öröm és csodálkozás, ám egy kis szorongás is felfedezhető. Mert azt tudja, hogy UNOKÁNAK LENNI JÓ, de hogy nagymamának? Mit is jelent ez az új szerep? Vajon, ha már nagymama az ember lánya, itt az ideje megöregedni? Az örömök mellett milyen gondok, sőt csapdák adódnak? Kit tekintsen példaképnek? Megváltozik-e viszonya a gyerekeivel, mivel ők is szülők lettek? És mit várnak tőle, milyen nagymamát szeretnének faragni belőle a gyerekei? Legyen tapintatos? Szigorú vagy engedékeny? Nevelje, vagy csak szeresse az unokákat? Mit tegyen, ha válnak a szülők? Beleszóljon-e bármibe is? Az ő feladata lesz összetartani a tágabb családot? Hallgasson az ösztöneire, vagy törje a fejét, mikor mit tegyen? Hogyan mondjon nemet, ha fáradt? Mire vigyázzon? Mit játsszon az unokákkal? Mit meséljen? Hogy is volt az, amikor ő volt unoka?

>!
Athenaeum, Budapest, 2006
208 oldal · ISBN: 9639615471 · Illusztrálta: Fenekovács László

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Ádám_Tóth_2>!
Monspart Éva – Scherter Judit: Nagymamakönyv

Monspart Éva – Scherter Judit: Nagymamakönyv Hogyan legyek jó nagymama, gyerek, unoka

Tematikáját tekintve sok átfedést mutat az Unokáink is látják őket c. könyvvel, azonban lényeges különbségek is adódnak. Utóbbi amolyan tudományos ismeretterjesztő könyv, a Nagymamakönyv viszont inkább egyéni tapasztalatokat, visszaemlékezéseket, és ezek alapján konklúziók levonását tartalmaz, rövid, egyszerű, praktikus tanácsokkal. A könyv első felének struktúrájával nem voltam teljesen elégedett, mert számomra nem különültek el egymástól a fejezetek, valahogy úgy éreztem, hogy – bár érdekesek az írások – minden csak lóg a levegőben. Szinte minden fejezetben voltak saját visszaemlékezések, fórum hozzászólások, levelek, néha-néha szakemberek véleményét olvashattuk, ami színessé tette a könyvet, jó volt különböző életutakba bevonódni, viszont egyszer-egyszer pont e miatt a felépítés miatt veszett el a koherencia. A könyv második fele hasonló szerkezetet mutat, itt viszont a fejezetek között sokkal élesebb határ húzódik, aminek köszönhetően sokkal jobban kirajzolódik és egyértelművé válik a fő mondanivaló.
Kifejezetten tetszett, főleg a könyv utolsó fejezeteiben, hogy nagyon konkrét tanácsokat, ötleteket, gyakorlatokat olvashatunk, ilyen pl. babamasszázs és simogatás arra az esetre, ha a babának fáj a hasa, kézműves játékok, mesék, gyógynövények a különböző betegségekre, szervezetek elérhetőségei, amelyeknek célja, hogy segítsenek az időseknek elsajátítani a számítógéphasználat és az internetezés alapjait, kapcsolattartás lehetőségei a messze, akár külföldön élő unokákkal, weboldalak, amelyekről színezők tölthetők le, stb.
Összességében egy aranyos kis könyv, néhány óra alatt el lehet olvasni, szívesen ajánlom leendő nagyiknak.

Ui. Nem igazán szoktam könyvek esetében a külcsínnel foglalkozni, viszont a fejezetcímek betűtípusát egyszerűen imádtam.

FarkasKa06>!
Monspart Éva – Scherter Judit: Nagymamakönyv

Monspart Éva – Scherter Judit: Nagymamakönyv Hogyan legyek jó nagymama, gyerek, unoka

Nensokára bôvül a családunk. Egy kedves Moly tagtól kaptam ajándékba ezt a könyvet. Sokféle témát ölel át a könyv mint :
Anya – lánya kapcsolat
Születés és elmúlás gyerekszemmel
Receptek és jatekok gyerekekkel
Mesélés mint a nagyi kedvenc feladata
Szülők es a nagyi kapcsolata
Érdemes elolvasni, elgondolkodtato leveleket is olvashatunk családokrok…


Hasonló könyvek címkék alapján

Endrei Judit: Mindörökké Nő
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Friedemann Schulz von Thun: A kommunikáció zavarai és feloldásuk
Susannah Cahalan: Lángoló agy
Humphrey Carpenter: J. R. R. Tolkien élete
Buda Attila: A Nyugat Kiadó története
Parti Nagy Lajos: A vak murmutér
Joshua Foer: Einsteinnel a Holdra
Robert D. Hare: Kímélet nélkül