Egyik ​a másikban 11 csillagozás

Monique Schwitter: Egyik a másikban

A 2015-ös Svájci Könyvdíj nyertese

Mi a szerelem? Miért jöhet és mehet csak úgy? És hová megy, ha elmegy?

Monique Schwitter regényének főhősnője ezt igyekszik kideríteni, amikor feleleveníti régi ismerőseihez, rokonaihoz és barátaihoz fűződő élményeit, és papírra veti korábbi szerelmei történeteit. Kapcsolatok kerülnek a középpontba, emberi és szerelmi kapcsolatok. Schwitter finom érzékenységgel mutatja be, hogy az egyik ember milyen lenyomatot, emlékeket, és persze érzéseket hagyott a másikban. A szerelmi életrajznak induló könyv azonban sokkal több, mint aminek elsőre látszik: a kis mozaikokból összeáll fiktív írónőnk múltja, és kirajzolódik jelene.
Az Egyik a másikban rendkívüli regény: merész kísérlet, fortélyos játék az élettel és a fikcióval. A magával ragadó, eleven nyelvezet – minden intenzitása ellenére is – szinte már derűs könnyedséget kölcsönöz a kötetnek.

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932316 · Fordította: Csősz Róbert
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789632938523 · Fordította: Csősz Róbert

Most olvassa 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Monique Schwitter: Egyik a másikban

Mindegy kik vagyunk, kit szeretünk, a szerelem tényleg nem válogat. Könnyed, hangulatos a történet, túl mély vagy komoly irodalomra nem kell számítani.
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/egyik-masikban.html

Véda P>!
Monique Schwitter: Egyik a másikban

„A legfinomabb szilánkok a legveszélyesebbek. Mindannyian újból felbukkannak majd? Egyáltalán véget érnek valaha is a dolgok?”
A különféle kapcsolatok bemutatása egy soha véget nem érőnek tűnő szellemvasútra ültet, szédítő sebességgel robognak el mellettünk az emlékek, mindig csak apró szilánkjukat felfedve. A könyvben az idősíkok is folyton váltakoznak, ami az elején igen zavaró tud lenni, de mikor megszokja az ember, csodát láthat. Egy csodásan színes kaleidoszkópot, amin az írónő mindig csavar egy újabbat, hogy kiélesedjen a sokszínű kép és új, izgalmas, tompa mozaikká essen szét.
https://hangulatokk.blogspot.com/2018/09/monique-schwit…

Bibi_️3>!
Monique Schwitter: Egyik a másikban

„Mennyiben vagy a saját jövőd kovácsa és mennyi róható a megírt sorsod rovására. Ezeket a kérdéseket tettem fel a második felénél a könyvnek.”

Bővebben:
https://www.bibibuchlove.com/2019/08/12-lepes-12-elethe…

beasechoes P>!
Monique Schwitter: Egyik a másikban

Röviden: Egy nő – 12 férfi. Jelen és múlt. Ábránd és valóság. Találkozás – szakítás?
(Érzelmek, érzelmek, és érzelmek tömkelege.)

Egyszerű, de nagyszerű. Faltam végig a könyvet. Imádtam!

Nagy_Emese95>!
Monique Schwitter: Egyik a másikban

Egyszerűen nem értettem ezt a könyvet, és sehogy sem sikerült magával ragadnia. Pont emiatt volt nekem nagyon unalmas. Nem tudtam mit akar üzenni a szerző, vagy hogy direkt nincs semmiféle üzenet, amit közvetítene, a hangulata pedig nem tudott magával ragadni.


Népszerű idézetek

Véda P>!

Titokban arra várok, hogy valaki ismét keresztülbotladozik az életemen, és tovább írja a történetet.

204. oldal

beasechoes P>!

…mit mondana a nagymama ebben a helyzetben: semmi okunk szomorkodni, kedveském, minden úgy végződik, ahogyan kezdődik, és ha fáradt vagy, akkor aludj.

75. oldal

Véda P>!

Ha bármelyikünk hirtelen ráguglizik az első szerelmére, az csak a kopogás miatt van, amit elalvás előtt hallott, illetve reggel még hangosabban, amikor belenézett a tükörbe, és meglátta a mély, függőleges ráncokat a szemöldökei között.

(első mondat)

beasechoes P>!

Jajj, nagymama! Mi is az a szerelem? Hogy lehet, hogy csak úgy jön és megy? És hová megy, ha megy?

81. oldal

beasechoes P>!

Petrus, majd Andreas: egy sor kezdete, ha komolyan vesszük a neveket, egy tizenkét tagból álló sor kezdete, tizenkét név, tizenkét férfi. Egyik a másik után.
Hány szerelme lehet az embernek? Ha folytatnám az elbeszélést, akkor eljutnék tizenkettőig? Valószínűleg nem. Habár: hogy mikét számolok, attól is függ, hogy mit mesélek el. Egy dolof azonban biztos: bárhogy is számolok, bármit is mesélek, a férjemnek az utolsónak kellene lennie. A férjem után nincs másik férfi pont – írom fel egy jegyzetpapírra, ezt azonban nem tűzöm ki a falra, ahogy azt szoktam, hanem becsúztatom a billentyűzetem alá.

59. oldal

beasechoes P>!

Tovább, gyerünk tovább! Egyik a másik után, motyogom magamban, miközben kávét főzök a konyhában, az egyik átköltözik a másikba, az egyik szerelem a következőbe. Vagy a szerelem mindig ugyanaz marad, mindig hű önmagához? Csak a formái változnak?

83. oldal

Véda P>!

Következő megálló: Alte Trotte. De hová megyek én? Már több mint egy hónapja itt vagyok, a szülővárosomban – keresve valamit? Mit? Más megoldásokat? Újrakezdést? Az nincs. Már éppen elégszer megkíséreltem: elfutni, mindent magam mögött hagyni, új város, új boldogság, új férfi, új boldogság. Nem működik. Remélem, hogy legalább a folytatáshoz megtalálom az alapot. De biztos, hogy keresni kell? Nem megy amúgy is minden tovább, egyszerűen csak úgy tovább? Nem éppen ez az oka annak, hogy már egy hónapja itt tévelygek ebben a városban, és a múltban vájkálgatok, távol a férjemtől, a gyerekeimtől, az aktuális életemtől? Csakhogy éppen sehogy sem sikerül kihúzni magam, egyszerűen leugrani, a körhintát egy kis időre megállítani, hogy egy remegésmentes képet nyerjek az egészről, és utána el tudjam dönteni, hogy ismét visszaülök-e, és ha igen, mikor, illetve melyik lóra?

276. oldal

Véda P>!

Semmi sem jut az eszembe. Nem tudom, hogyan kell jó befejezést írni.

301. oldal

Véda P>!

A szerelmet az ember nem választja. A nagymamára gondolok. Undinéra, Andreasra, Petrusra, Jakobra, Tadeuszra. A legfinomabb szilánkok a legveszélyesebbek. Mindannyian újból felbukkannak majd? Egyáltalán véget érnek valaha is a dolgok?

285. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nora Roberts: A boldogság édes íze
Márai Sándor: Bébi vagy az első szerelem
Jill Shalvis: Édes, mint a méz
Sveva Casati Modignani: Éjféli uzsonnák
Katie Fforde: Tökéletes nyár
Elizabeth Stone: Mondd, hogy ez a valóság!
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Johanna Spyri: Heidi
Hermann Hesse: Demian
Joël Dicker: Az igazság a Harry Quebert-ügyben