Gérard ​Philipe 5 csillagozás

Monique Chapelle: Gérard Philipe

Jóformán minden színészi adottság megvolt benne, de birtokában volt az a még értékesebb adomány is, hogy állandóan bírálta, megkérdőjelezte önnön tehetségét is, mellyel a sors olyan bőkezűen ajándékozta meg már az indulásnál. Hosszú évek teltek el, mióta eltávozott, de valahányszor elgondolkodom ezen az ifjú életen, s ahogy az emlékezés nyomán – még ma is a maguk frissességében – fel-felrajzanak bennem a képek közös munkánkról és barátságunkról, olyankor úgy érzem, kenyeres társak vagyunk ma is. Nem is csodálkozom ezen a jóleső, derűs érzésen, mely ellene mond a halál valóságának. Azt is tudom, hogy holnap pedig neki köszönhetem, ha könnyedén, átszellemülten, bonyodalom nélkül megy majd a munka.
Jean Vilar

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1970
156 oldal · Fordította: Wessely László

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
maneki_neko
Monique Chapelle: Gérard Philipe

A könyv inkább képekben, mint írásban mutatja be Philipe életét és karrierjét. Sok nagy kép (sajnos fekete-fehérek), rövid, a tényekre szorítkozó mondatok. Magánéletét épp csak érinti, inkább a filmekre és színdarabokra koncentrál.

Sajnos én csak egy filmjét láttam, az utókor elfeledte őt, pedig a maga idejében nagy sztár volt. Nem tudom megítélni, mennyire volt jó színész, de hogy nagyon jóképű volt, az biztos. Nagy kár, hogy olyan fiatalon meghalt.

>!
Monty
Monique Chapelle: Gérard Philipe

Bizony, ez alapvetően album. És sajnos az egyetlen, amit nálunk kiadtak róla. Így komoly kincsként kezelem. Zseniális színész volt, úgy érzem, és valóban, kicsit elfelejtették, bár filmjeit nemrég kiadták Franciaországban DVD-n, így van remény, hogy nemcsak Az ördög szépsége és a Királylány a feleségem lesz kapható nálunk.
Aki szereti, mindenképp szerezze be. Az antikváriumokban még elérhető.


Népszerű idézetek

>!
maneki_neko

Az emberek elhajították az újságot, elzárták a rádiót. Kegyetlen hír volt, igazságtalan, vérlázító. Nem lehetett nem elhinni, de elfogadni nem voltak hajlandók. Aznap reggel, harminchét éves korában, Gérard Philipe meghalt, Turnon utcai lakásán – kezében könyv.

155. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas – Jean-Paul Sartre: Kean, a színész
Guillaume Depardieu: Ezerrel
Denis Diderot: Színészparadoxon / A drámaköltészetről
Latinovits Zoltán: Ködszurkáló
Antal Imre: Pami
Marlon Brando: E dalra tanított anyám
Donald Spoto: Marilyn Monroe
Brian J. Robb: Johnny Depp – Egy modern lázadó
Nick Yapp: Barbra Streisand
Bujtor Anna – Bujtor István – Dalia László – Gajdó Tamás – Szegő András – Váczy András – Vig György: Bujtor