Antilányregény 109 csillagozás

Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban
Mona Awad: Antilányregény

A ​könyv története titkos ajándékot rejt.
Adunk neked vele egy barátnőt. Kicsit zűrös a csaj, az igaz, de nagyon szerethető, mert tényleg mindig őszinte, mert elképesztő sztorikba keveredik folyton, és mert olyan viccesen tud ruhát próbálni, ahogy senki más. Ő Lizzie, a kövér lány. Aki különben nem is kövér, csak azt hiszi magáról. Ez a dilije. Hogy dagadt. Meg hogy biztos nem kellene egyik fiúnak sem. Ne tudd meg, milyen pasikra hajt, még egy rockzenésszel is összejött. Abból jó nagy gáz lett, majd elmeséli.
Lizzie olyan, mint te – boldog akar lenni. Talán kicsit megelőzött téged: ő már végigcsinálta. Légy vele türelmes, kérlek! Ő azért bukdácsol ennyit, hogy neked már ne kelljen. Elköveti helyetted a hibáidat. Nevessetek, sírjatok együtt!

2016 legjobb debütregénye.
Amazon.ca

Szívszorító… Tele van szépséggel és humorral. Függést okoz, mint a chips, és ezt olvasva átérzed, milyen fájdalmas lehet semmi mást nem enni, mint 10 deka párolt halat,… (tovább)

Eredeti mű: Mona Awad: 13 Ways of Looking at a Fat Girl

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
400 oldal · ISBN: 9789632930022 · Fordította: Diószegi Dorottya
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936437 · Fordította: Diószegi Dorottya

Kedvencelte 2

Most olvassa 13

Várólistára tette 181

Kívánságlistára tette 188

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

Engem ez a könyv nagyon megtévesztett. Nem tudom, miért gondoltam, hogy a rózsaszín, cukormázas fánkos borító egy könnyed, vidám csajos regényt takar? Még a könyv alcíme sem adott okot a gyanakodásra, kőkeményen azt hittem, hogy ez egy kicsit nyálas, pasis, romantikus, körömlakkos, csajos-csacsogós könyv lesz. Végül is az Antilányregény bármit takarhat. :)

Ettől nagyobbat nem is tévedhettem volna. Tényleg antilányregény! Lizzie, a kövér lány, mindent elkövet, hogy ne legyen tipikus lány, aki fiúkkal barátkozik, bulikba jár, és a társaság középpontja, miközben mindennél jobban szeretne mindez lenni. Szép csinos lány szeretne lenni, akit körülrajonganak a barátok, aki a társaság középpontja. Csakhogy kövér. Ezt tizenévesen nem tudja elfogadni, nem szereti magát, nem veszi észre maga körül az életet, nem tud változtatni, elmerül az önsajnálatban, eladja testét, lelkét a tehetetlenségnek. És csak eszik.

Szerintem nagyon komoly ez a téma, mert a mai világ is Lizzie gondolkodását igazolja, azt tartják szépnek, követendőnek, aki csontsovány, zörgő csontú modellek mutatják a példát a mai lányoknak, a mai nőknek. Nagyon erős, boldog és önmagával elégedett nőnek kell lennie annak, aki elfogadja magát olyannak amilyen, aki elfogadja a látott példa ellenére L-es, XL-es alakját, de olykor előfordul, hogy már egy M-es méret is önértékelési zavarokat okozhat.

A könyv a komoly téma ellenére olvasmányos, nehezen lehet letenni, mert kíváncsian várjuk, hogy mi történik szegény Liz életének következő fejezetében.

Hogy mi lesz végül Lizzel, megtalálja-e önmagát? Drukkoljunk neki, hogy igen, és drukkoljunk magunknak is, hogy ne kételkedjünk önmagunkban, mert mindenre képesek vagyunk, amit csak szeretnénk, ne értékeljük alul magunkat, mert lehet, hogy másnak éppen az tetszik bennünk, amit mi utálunk magunkban, de ne is foglalkozzunk inkább soha mással. Csak a saját véleményünk az, ami fontos legyen a saját életünkben.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/03/mona-awad-antilany…

12 hozzászólás
>!
Niitaa P
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

„Később majd rohadt gyönyörű leszek. Utolérem az orromat, és ki fogok fejleszteni valamiféle evészavart. Egész életemben éhes és mérges leszek, de mindeközben baromi jól fogom magam érezni.”

Hát, nem is tudom, hol kezdjem. Mert hát itt van ez a könyv, az édes borítójával és a nehéz tartalmával. Készültem rá, igenis megpróbáltam felvértezni a lelkemet előre. Legtöbb helyen azt olvastam, hogy énképzavarral küzdő felnőtt nőről fogunk olvasni. Jó. Erről a témáról beszélni kell, mert ez igenis fontos. De ez a könyv egyáltalán nem erről szólt! Jó, az egyáltalán talán kicsit túlzás, de a lényegi részében ilyenről szó sem esett. Szóval nagyon váratlanul ért. Úgy éreztem, mint mikor egy vizsgára megtanultam a kiadott tételeket és a vizsgán szembesültem azzal, hogy megváltoztatták a kérdéssort és nincs a tulajdonomban egy kicsi tudás sem ahhoz, hogy átmenjek.
(…)
Így, a könyv végére érve nem tudom, mit gondolok róla. Örülök, hogy elolvastam, mert a negatív példa is tanulsággal szolgál, ugyanakkor a lelkem egy részét teljesen összezúzta, a falhoz csapkodta, s majd mikor a földön volt még rá is lépett.
Lehet, hogyha később újra elolvasom – mert abban biztos vagyok, hogy sokszor fogom forgatni – akkor már jobban tudom majd értékelni és építő jelleggel fog hatni rám.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/04/mona-awad-antilan…

18 hozzászólás
>!
vikcs P
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/03/mona-awad-ant…

"A szépséges, cukormázas, rózsaszín, csupa pozitivitást és csajos könyvet sugalló borító ellenére, ez nem egy boldog történet. Nagyon nehéz feldolgozni, mert rettentően nyomasztó regény, amely nagy hatással van a lelkivilágunkra, és az ember akarva-akaratlanul is önmagára vetíti a könyvben megjelenő problémákat.

Lizzienek egész életében problémája volt a súlyával, s ez nemhogy őt őrli fel szépen lassan, eltűnnek az életéből a barátok, a szerelmek, a család.

13 rövid kis fejezetet kapunk, mindig más-más problémát kinagyítva, kielemezve, elmesélve. Legtöbbször Lizzie szemszögéből olvashatunk, de van néhány külön fejezet is, ami egy kívülálló személy elmondása, hogy ő hogyan látja Lizziet.

Aki elolvassa ezt a könyvet, nagyon sokat tanulhat belőle. Megtanulja értékelni önmagát, és azt, ami van neki. Mindenkinek ajánlanám, mert szerintem senki nem akar olyan sorsa jutni, mint szegény Lizzie. Ő már átélte azokat, amiket neked nem kell. "

>!
CsakSimánDorka P
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

Olyan volt, mintha rólam és hozzám írták volna a könyvet. Vagy mégsem! Hanem mindenkihez, aki egy kicsit önbizalom-hiányos, az mindegy, hogy ez miből ered, lehet azért mert kövér, sovány, csúnya, vagy akár szép. Itt az elfogadáson van a hangsúly, hogy képesek legyünk mindenből a legjobbat kihozni, mert ha a barátaink, szerelmünk, családunk képes elfogadni olyannak, amilyenek vagyunk, akkor mi is legyünk erre képesek!

Bővebben:
https://dorkaanyaolvas.blogspot.hu/2017/03/mona-awad-an…

>!
Pandalány P
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

Nehéz elkezdeni Mona Awad Antilányregényének értékelését, mert a könyv egy igencsak komoly, nehéz témát feszeget. Testképzavar, önbizalomhiány, örökké tartó fogyókúra. Csupa ijesztő kifejezés, amikről nehéz beszélni, megélni és leküzdeni. Kíváncsian vetettem bele magam ebbe a cukormázas külsejű, szemet gyönyörködtető kötetbe, azonban a tartalom teljesen más, mint amilyennek képzelnénk a borító alapján.
Számomra az első fejezetek nem voltak átütő erejűek, sőt, inkább közönségesnek mondanám néhol. Ahogy a pasikról beszéltek, rendkívül felszínes párbeszédek voltak. A kötet felétől észrevehetően komolyabb hangnemre vált a könyv, talán Liz felnőtté válása miatt érezhető, hogy másként lát dolgokat. A legszomorúbb fejezet az volt, amiben már Tommal, a férjével él, lefogyott, kényszeresen ügyel a kalóriákra, az étkezésére és hiába a leadott súlyfelesleg, nem érzi jól magát a bőrében. Olyan rossz volt erről olvasni, ahogy üressé vált az élete azáltal, hogy kizárta magát például egy, a férjével kellemesen eltöltött estéből egy étteremben.
Ami nem tetszett és végig rendkívül zavart: a „kövérezés”. A kövér lány így, a kövér lány úgy. Nem értem. Nem csak a két véglet van, hogy a vékony és a kövér emberek. Nagyon-nagyon zavart ez olvasás közben.
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.hu/2017/04/antilanyregeny.html

5 hozzászólás
>!
Deziréé
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

Nem is tudom miért lett annyira olvasott a megjelenése után a könyv. Annyira be volt harangozva, hogy gondoltam én is meg kell tudjam, mire ez a nagy felhajtás, erre az utóbbi időben eléggé lecsökkent a pozitív értékelések száma, nem hátráltam meg egyetlen rossz szótól sem, elolvastam. De csak nézek értetlenül, hogy miért jó ez a könyv. Az elején még tetszett is, de egyre rosszabb lett a helyzet.
Néha nekem olyan, mintha kihagytak volna a könyvekből részeket és csak utólagosan írják le, hogy ja igen, amúgy ez és ez történt. Lehet direkt van így megírva, de akkor is hiányos nekem.
A főszereplőről nem is ejtenék egy szót sem. Talán jobb is.
Eddig meg volt szokva, hogy mindig jelezve volt a szemszög váltás, de itt nagy ívben elfelejtettek szólni.
Na mindegy, ez a könyv nem lett kedvencem, de a borító nekem nagyon tetszik.Szóval csak a borító ötletgazdáját tudom most megdicsérni.

>!
malnakivi 
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

Fájó szívvel adok rá kevés csillagot, mert annyira akartam szeretni…

Mona Awad nagyon fontos és nehéz témát váltasztott, én pedig nagyon örültem, hogy valaki erről ír.
Pláne mikor megláttam, hogy mindezt modern hangnemben, egy ifjúsági regény keretein belül teszi és a könyv borítója is figyelemfelkeltőre, a célcsoportnak megfelelőre sikeredett. Gondoltam: szuper, így pontosan azokhoz jut el, akikhez kell; akiket a túlsúly, az evési zavarok, a body shaming manapság főként érint – a tinédzser lányokhoz és a fiatal nőköz.
A történet kidolgozása és stílusa azonban … engem sajnos nem vett meg.

Nincsen tanács vagy konklúzió, mégis úgy gondolom, Lizzie történeteiből – ha figyelmesen olvasunk – lehet tanulni.
Például azt, hogy önmagában a vékony testalkat nem boldogít, fejben kell rendet tenni!
spoiler Fel kell ismerni saját korlátainkat adottságainkat és ahhoz mérten törekedni a maximumra – egészséges keretek között, nem a média által sugárzott többnyire hamis ideálokat alapul véve.
Vagy azt, hogy nem a társadalom elvárásainak kell megfelelni, nem mások kedvéért kell változtatni a külsőnkön, spoiler, hanem saját magunk miatt – csak és kizárólag akkor, ha az eredmény pozitív hatással lesz az életünkre, mentálisan és fizikálisan is épít minket. spoiler

„Minden nőnek, aki kövérnek tartja magát, mert nem nullás a mérete, üzenem, hogy csodálatosak és a társadalom torz.”

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
400 oldal · ISBN: 9789632930022 · Fordította: Diószegi Dorottya
>!
Milli88 P
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

Azzal kezdeném, hogy nagyon ritkán szoktam alkoholt fogyasztani. Ehhez a könyvhöz viszont lecsúszott egy pohár bor. Ez a pohár mentett meg attól, hogy elaludjak a könyvön és többet a kezembe sem vegyem.

A könyv egy olyan témát tár elénk, ami ma nagyon trendinek számít. A médiából és minden felületen azt tolják az ember arcába, hogy nem tökéletes, nem üti meg a mércét. De ki is állítja fel ezeket az ideálokat? Miért is adunk vadidegen emberek véleményére? Mert sokszor nem vagyunk saját magunkkal, a testünkkel, az életünkkel kibékülve.

Ha ez egy olyan történet lett volna, ahol a főhősnőt végigkísérhetem a megbékélés folyamatán, eléri, hogy szeretni tudja önmagát, és fejlődik, akkor nagyon jó kis könyv lehetett volna. De sajnos nem ezt kaptam.

A főszereplő Liz, Liza, Lizzie, Eliza, Elizabeth, Beth számomra egy kiállhatatlan nőszemély volt. A neveitől a falra másztam. Minden életszakaszban, minden testméret mellett másképp hívatta magát a családjával és a barátaival. Még felnőttként is képes volt veszekedni a férjével, hogy ne Bethnek szólítsa, mert ő már Elihabeth… Most komolyan? Ne már! Szegény pasi…

Nem láttam Elizabeth fejlődését. A testképzavar, önutálat, evészavar nagyon súlyos gondok. De nála nem ezekkel volt a fő probléma. Nekem úgy tűnt, hogy drága Bethünknek saját magával az élettel vannak gondjai. Mindenkit utált maga körül, senki sem volt neki jó, csak elfogadható. Semmi érzelmet nem kaptam tőle. Még az úgymond romantikus jeleneteknél is olyan volt, mintha egy hideg kőszikla lenne. Semmi melegség, semmi pozitív dolog nem áradt belőle.

Fél csillag nekem és a pohár bornak, a másik fél pedig a borítónak már. Taps! :D

8 hozzászólás
>!
White
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

Ez egy zseniális könyv.

Laza, de okos mű. Tudja, hogy mit akar megmutatni, és nagyon kemény, ahogyan ezt meg is teszi. 13 történet, mind Lizzie-ről, a kövér lányról.
Aki kövér 13 évesen, 28 évesen és 35 évesen is.
Pedig nem is az. Vagy legalábbis nem úgy, ahogyan ő azt gondolja. Sőt. Annyira nem, hogy néha a csontjai is zörögnek.

Nincs olyan nő, aki Lizzie 1-1 történetet ne élte volna át maga is.
A könyv túlmutat a testképzavar témakörén – szinte BÁRMIRE ráhúzható. Olyan dolgokra, amiket hagyunk, hogy teljesen uralják az életünket, a gondolatainkat és a cselekedeteinket.

Érdemes belenézni ebbe a tükörbe, amit Awad tart nekünk.

>!
KATARYNA P
Mona Awad: Antilányregény

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

A 100-ik oldalig bírtam. Kétszer bealudtam. De ennek se eleje, se vége. Vagy velem van a gond.. vagy ez tényleg egy katyvasz.

18 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
CsakSimánDorka P

– Már letettem arról, hogy egy konkrét súlyhoz tartsam magam, tudod? Úgy érzem, így egészségesebb vagyok. Lelkileg, mármint.

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

>!
vikcs P

Vagyunk páran, akik már attól is kövérebbek leszünk, ha csupán rágondolunk arra, amit te az imént boldogan belapátoltál abba a csöpp kis görényszádba!

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

>!
vikcs P

Az utálathoz sok energia kell (…)

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

2 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P

Ki kell élvezni a pillanat hevét. Így él az ember, nem igaz? Gondtalanul.

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

>!
vikcs P

− Cuki – mondja. De ez nem jelent semmit. Trixie-nek még az apokalipszis is cuki. A felégetett föld is. A habzó szájú, vágtató fekete lovak is. A kaszájával lecsapó Sors is. Minden abszolút cuki.

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

>!
vikcs P

Azt hiszem, eltávolodtunk egymástól. A barátokkal megesik az ilyesmi.

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

>!
theodora

A mindenséggel dacoltunk a Wolfedale és a Mavis sarkán álló McDonald'sban, egy napsütéses délutánon.

(első mondat)

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

>!
CsakSimánDorka P

Már egy csomószor játszottuk az Emberi faj-játékot, amely során gondolatban egyszerűen kinyírjuk az emberiséget, majd egyenként visszahozzuk azokat, akiket bírunk, de csak akkor, ha egyetértünk.

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

5 hozzászólás
>!
Misssy

Mel velem tölti a szüneteit, olyankor enni szoktunk. De sosem fánkot, mert abban mindketten egyetértünk, hogy egy fánkot evő kövér lány nagyon szomorú látvány.

69. oldal

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

>!
KATARYNA P

Szóval, egyik este, egy tökéletesen eseménytelen műszakban a kollégám, Archibald lazán közli velem, hogy mostanában mindenféle dolgot elképzel, olyasmit, amit velem szeretne csinálni. Amikor megkérdezem, hogy mégis mit, a kezembe nyom egy kis papírdarabot, amire piros tollal a cunnilingus van írva.

Mona Awad: Antilányregény Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Victoria Forester: A lány, aki tud repülni
Denise Jaden: Never Enough – Soha nem elég
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
L. M. Montgomery: Váratlan utazás 3.
Gordon Korman: A császár hagyatéka
L. M. Montgomery: Pat úrnő
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út
L. M. Montgomery: Forgószél