Stand ​up! (Egy majdnem normális család 1.) 130 csillagozás

Molnár T. Eszter: Stand up!

Akinek egy szomorú stand-upos az apja, rossz arcokkal kavar a nővére, antiszociális az öccse, a nagynénje meg mindenbe beleszól, az nem véletlenül tölti a vasárnapokat egy kutyamenhelyen. Bakos Virágnak elég oka lenne rá, hogy magába forduljon, de szerencsére nemcsak a humora jó, hanem van egy hűséges aranyhörcsöge, pár jó fej osztálytársa és egy igazi barátnője is.
Aztán egyszer csak nyomulni kezd rá az a két srác, akiknek a legkevésbé kellene. Virág hamarosan a társaság peremén találja magát, megtapasztalja a féltékenységet és a kirekesztést, ám egy szétesőfélben lévő család egyetlen normális tagjaként nem sok ideje van sajnálni magát.
Tanítás után vacsorát főz, leleplez egy rablóbandát, vagy az apját hozza össze egy szimpatikus nevelőanya-jelölttel. Csak ezek után jut ideje elgondolkozni azon, hogy mennyit ér a barátság, és érdemes-e bevállalni a sebezhetőséget a szerelemért cserébe.

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2019
246 oldal · ISBN: 9789634105183
>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101369

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Bakos Virág · Bakos Ferenc · Bakos Vera · Berci · Helga néni

Helyszínek népszerűség szerint

Millenáris


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Nekem nagyon jó élmény volt ez a könyv, humoros, üde, friss, fiatalos, éppen annyira, hogy egy szülő is jókedvűen és élvezettel olvassa. Ha jól sejtem, lesz folytatás is, amit mindenképpen szeretnék majd az olvasmányaim között tudni.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/08/molnar-t-eszter-st…

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Most olyan volt megint, mint kamaszkoromban, amikor nyáron ültem a besötétített szobában, és a félhomályban csak olvastam és olvastam. Nincs ebben a történetben pedig semmi retro, tök mai az egész, de a felépítése, a fordulatai, a szereplői, na az színtiszta klasszikus. Szimpatikus a főszereplő, jó a nyelvezete, nem erőltetett, de azért hihető, hogy így írja a naplóját egy mai kamasz, ugyanakkor meg nem gagyi, nagyon jól szerkesztett, felépített. Lélektanilag is szuper. És van még ebben a csapatban svung, én várom nagyon a folytatást.

1 hozzászólás
AniTiger P>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Izgalmas, sokrétű és ötletes történet. Tetszett Virág stílusa, bár meg kellett szoknom a történetmesélés módját… A borító nagyon aranyos, kifejezetten jópofa, szinte az olvasó kezébe ugrik!

Imádtam a főszereplő elköteleződését az állatok (kutyák, hörik, madarak), Gerald Durrell könyvei és a családja iránt. Bírtam Dani fejét, tündéri kissrác a maga nem tolakodó, segítőkész, rajongó módján, de az én kedvencem mégis Berci volt, aki szinte betegesen vágyik egy barátra, pár jó szóra és egy kis odafigyelésre. (Marhára utáltam Virágot az elején, amiért folyton lerázta szegény gyereket…)

Bónusz pont a könyvnek, amiért a mondanivalójával a helyes irányba tereli az olvasót (pl.: egymás segítése, elfogadás, családszeretet, állatmenhelyek támogatása, stb…).

Kedvencek: BERCI ( ♥ ), Virág, Misu

Rajongás ON:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/02/egy-nem-no…

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101369
4 hozzászólás
Gelso>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Bakos Virágnak talán csak a neve hétköznapi – sem az élete, sem a családja nem az, és (szerencsénkre) legfőképpen ő nem egy hétköznapi lány…
Aki megpróbál helytállni a mindennapokban, ahol mindennapi és nem mindennapi problémákkal szembesül nap mint nap. És ez a helytállás, hihetetlen, de sikerül neki – valami édes és szerethető báj van abban, ahogyan Virág hozzányúl a dolgokhoz, problémákhoz, érzéke van jó megoldásokat hozni és segíteni (nővére, apja, házimunka, osztály, osztálytárs). Még ő sem tudja, hiszen alig kezdő kamasz – felnőtt kori problémákkal – hogy ez az érzéke milyen jól fog neki jönni a későbbiekben. Zsigerből jövő tehetséggel és ráérzéssel tudja, hogy mit is kellene/lehetne tenni a nővére tűhegyen táncoló kalandjai alkalmával vagy az öccse befordulásaikor, apja kritikus és nehéz perceiben, mégsem-apáca-nagynénje ugráltatásai esetén, osztálytársai által teremtett, esetenként kemény helyzetekben, csípős megjegyzéseik kereszttüzében. válságba került barátság esetén, stb.
Pozitív, kedves, meleg személyiség, előítéletmentes, igazi egyéniség, aki nem adja fel ezt és nem alkuszik meg osztálytársai által kreált helyzetekben. Állatbarát és ezt a szeretetét karitatíven is továbbadja a helyi állatmenhelynél. Hamar megtalálja rokonlelkét Berciben, és barátját Daniban. Dani egyébként hasonlóan kedves és szerethető szereplője a regénynek.

A regényben Virág érzelmi „bukdácsolásait” is nyomon követhetjük szerelmi nyomvonalon – ezt az érzelmi zavarodottságot Virág ügyesen bogozgatja. Hasonlóan ügyesen mozog, ha nem ügyesebben a Lilivel való baráti viszonyában; nagyon bírtam, ahogyan eljutott a kezdeti „függőségtől” addig, hogy fütyül rá…

A könyv borítója is totálisan kifejező – Bakos Virág hajzuhataga foglalja el kb. a borító 50%-át. Nagyon megragadott, emlékezetes, felejthetetlen és igen plasztikus.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Nagyon megtetszett a könyv a maga zűrösen mai történetével és sokszínűen zűrös szereplőivel, talán azért is, mert benne Virág egy, a rokonságunkban lévő kislányra emlékeztet.

„Ő (=Lili) viszont hallani sem akar a madarász szakkörről, mert azt mondja, idegesítik a földhözragadt témák, csak azt nem tudom, hogyan lehet a madarakat földhözragadtnak nevezni. ” (18.old.)

„Azt rég megtanultam, hogy aki igazán szomorú, azon nem nagyon lehet segíteni.” (23.old)

„Juliékkal ellentétben apának a gyerekvédelemmel sem volt soha baja. Legalább ennyi előnye van annak, hogy a családsegítőben dolgozik.” (49.old.)
„… amíg apának nincs senkije, úgy érezhetjük magunkat, mintha anya csak elutazott volna. Azt hiszem, ezért álmodom néha azt, hogy hazajön.” (64.old)

„Ezért szívás felnőni, mert amíg egy óvodányi viháncoló kisgyerek az cukiság, addig hat beszélgető tizenévestől mindenkit kiver az ideg.” (110.old)

„– Mi van akkor, ha egyszerre két srácba zúg bele az ember?
– Viccelsz? – nevetett fel megkönnyebbülten. – Akkor egy egész jegyet romlik az átlagod a suliban.” (177.old.)

„megint potyogtak a könnyeim, mint kémiaórán”, mert megint túl sok kérdésre nem tudtam a választ." (204.old.)

„Már régen megfigyeltem, hogy minden jó után jön valami rossz, néha több, néha kevesebb, mintha ki lenne mérve, hogy egy adag öröm mennyi szívást tud még pont elviselhetővé tenni. Én sokszor már előre beborulok a sötét napokon a következő vacakok miatt…” (227. old.)

6 hozzászólás
Citrompor>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Laza, fiatalos, vagány, gördülékeny, humoros, naplóformában megírt történet a gimnazista Virág szemszögéből, aki egy majdnem normális – csonka – család tagja. (Az édesanyjukat a harmadik gyerek születése után nem sokkal veszítették el.) Édesapja egy szomorú stand up komikus mellékállásban, főállásban pedig a családsegítőnél dolgozik.
Nem egyszer jutott eszembe az olvasás közben, hogy a könyv maga is kicsit olyan, mint egy szomorú stand up, viccesnek vicces, de néha azért összeszorul az ember gyomra, vagyis nem könnyesre röhögős, hanem inkább kicsit röhögve sírós vagy ("magyarosan") sírva vigadós. Ugyanis az alap bonyodalmakon túl – amelyek a lánytestvérekkel kapcsolatban indulnak el – elég komoly dolgok is felmerülnek a könyvben, amiken elgondolkodhat az ember (pl. alkoholizmus a családban).
Élveztem, de mivel eleve nem voltam túl oldott hangulatban mostanában, ezért nem maradéktalanul. A vége kicsit kiszámítható volt, a Verával kapcsolatos feloldás pedig halványan hollywood-ias, de összességében szórakoztató és a folytatás lehetősége is nagyon szépen adja magát. Biztosan elolvasom majd, ha megjelenik.

3 hozzászólás
h_orsi>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Meglepő, hogy a mennyire kevesen olvasták Molnár T. Eszter könyvét. Pedig szórakoztató, tanulságos és a mai kor emberéről (/emberének) szól.
A regényben szereplő személyeknek akadnak jócskán problémáik. A legtöbbjükkel nem is voltak gondjaim, de néha legszívesebben felpofoztam volna az apukát. A regény teljesen átlagos (, de annál súlyosabb) emberi problémákat boncolgat ifjúsági stílusban. A vége nagyon jól meg van írva. Abszolút pozitív példát mutat a fiatalság (és az idősebb korosztály) számára is.
Nekem tetszett, mindenkinek ajánlom. Kicsinek és nagynak egyaránt. Megéri elolvasni. :) Én tuti, hogy a második részét is el fogom olvasni.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/08/molnar-t-eszter-…

2 hozzászólás
Csoszi>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Remek stílusú, igazi mai ifjúsági regény. Csak úgy faltam a lapokat. Szerencse, hogy itt van a folytatás.

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101369
Zzsófi>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

A történet dióhéjban egy majdnem átlagos családról ês hétköznapjaikról szól. Virágról,aki a történet mesélője. 9-es és nem könnyű az élete… Misuról, a 7es öccséről, aki valamiért mostanában verekedésekbe keveredik… Veráról, az érettségiző nővérről, aki nem az az otthon-maradós és tanulós típus. Feriről,az apjukról,aki mostanában nem talál önmagára. És nem utolsó sorban Helga néniről, akit én ki nem állhattam. :D Nem, azért jószívű, meg minden, de kicsit nagyon idegesítő.
És akkor a véleményem:
Hjaj, de kellett ez most a lelkemnek! Mostanában kifogtam a számomra elég nehéz olvasmányokat,így ez most egy felüdülésként ért. Könnyű a nyelvezete meg olvastatja magát, így kevesebb, mint egy nap alatt elolvastam. Van pár „fordulat”, ami szerintem elég egyértelmű és nem értettem,hogy Virág hogy nem veszi észre…
Lili egy igazi spoiler. Bercit nagyon bírom, szinte végig tudtam, hogy spoiler. Danit is bírom, mostmár spoiler
És Virág…. Néha kicsit szerencsétlen, de melyik tini nem? Amúgy általában inkább a talpraesett jelzőt használnám rá… spoilerÖrülnék,ha a barátnőm lenne. :D
Összefoglalva ajánlom mindenkinek,aki szeretne egy tizenéves életébe betekintést nyerni és egy szívmelengető olvasmányt olvasni.
Már csak egy kérdésem lenne: HOL VAN A FOLYTATÁS?♥ vegyétek,szeressétek,olvassátok!

3 hozzászólás
ziara>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Nagyon tetszett. Már ki is kölcsönöztem a folytatást. Szerethetőek a szereplők, a problémáik nem túlgondoltak. Életszerűek. Most hagyok egy kis szünetet a Bakos család történetében, de rövid időn belül újra előkerülnek majd nálam.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Molnár T. Eszter: Stand up!

Tizenöt évesnek lenni alapjáraton elég szívás, de simán lehet fokozni a helyzetet egy anya nélküli, széthullóban lévő családdal, ahol apuka a világ legszomorúbb stand-uposa, a három gyermek közül a legidősebb lány éppen érettségizik, rosszarcú fiúval jár, börtönközelbe kerül, a legkisebb fiút a hackerkedésen kívül nem sok minden érdekli, és mindezen cirkumstanciák közepette a középső lány, Virág mégis tud időt szakítani arra, hogy hétvégén egy kutyamenhelyen önkénteskedjen, és óriási szerelmi zűrökbe keveredjen. Dunát lehet rekeszteni a tinikönyvekkel, de kevés az igazán jó közöttük, Molnár T. Eszter alkotása azonban ebbe a körbe tartozik. Sírva nevetős kategória, iszonyúan vicces a stílus, annak ellenére, hogy a család élete egyáltalán nem vidám, sőt nagyon is szomorú, de aztán persze végül minden jóra fordul, de addigra már teljes mértékben családtagnak érezzük magunkat Bakoséknál, mert ez a zűrösen lökött família nagyon is szerethető, főleg azért, mert nagyon emberiek, és teljes szívből drukkolunk nekik, hogy kikeveredjenek abból a slmasztikából, amelybe Vera keverte őket. Ha egyetlen tinikönyvet olvasol el, ez legyen az!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/01/20/konyvkritika_m…


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Már régen megfigyeltem, hogy minden jó után jön valami rossz, néha több, néha kevesebb, mintha ki lenne mérve, hogy egy adag öröm mennyi szívást tud még pont elviselhetővé tenni.

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Virág · · rossz
2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Az a helyzet, hogy a nővérem tök jól néz ki, de én hiába leszek nemsokára 15 éves, lapos vagyok, vékonyak a lábaim, a hajam kócos, az orrom meg görbe, és akkor is sorba kell állnom, ha egyedül vagyok a boltban.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Vera · Bakos Virág
Citrompor>!

Ezért szívás felnőni, mert amíg egy óvodányi viháncoló kisgyerek az cukiság, addig hat beszélgető tizenévestől mindenkit kiver az ideg.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Virág · kamaszkor
Bea_Könyvutca P>!

– Ebben akarsz elmenni érettségizni? Nincs is rajtad szoknya!
– Van, csak eltakarja az ing!
– Ha egy ing el tudja takarni, akkor az a szoknya túl rövid! Botrányosan rövid!

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Ferenc · Bakos Vera · érettségi
Citrompor>!

    Talán nem a legjobb ötlet kisemlősöket pároztatni egy első randin, de igazából még abban sem lehettem biztos, hogy mi ketten éppen randizunk.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Virág · Berci · randevú
Bea_Könyvutca P>!

Misu kikiabált a nagyszobából, hogy ő még nem ebédelt, melegítsem meg a kaját, ha arra járok, és mivel én sem voltam ma a menzán, hamarosan együtt burkoltuk a borsófőzeléket. Helga néni főzte, hogy szegény kis Verának legyen mit ennie tanulás közben, és egész jó volt, csak túl kevés volt benne a lisztcsomó, pedig én azt szeretem.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Mihály (Misu) · Bakos Virág
Tilos_az_Á_Könyvek KU>!

Reggelinél nem volt légyszi az add már ide a lekvárt után. Négy zombi ült az asztal körül, és még Misu nézett ki a legjobban, amivel mindent el is mondtam a többiekről.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: reggeli
AniTiger P>!

    – Nem fogsz elkésni?
    – Megyek valahová? – kérdezett vissza apa. Nem fordult felém, Venczel urat nézte a körfolyosó túloldalán. Misu idegesen felröhögött, aztán prüszkölve köhögte fel a félrenyelt kakaót.
    – Reggelente általában elindulsz dolgozni – mondtam.

134-135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Ferenc · Bakos Virág
AniTiger P>!

    – Mi van akkor, ha egyszerre két srácba zúg bele az ember?
    – Viccelsz? – nevetett fel megkönnyebbülten. – Akkor egy egész jegyet romlik az átlagod a suliban.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Vera · Bakos Virág
Molymacska>!

– …Miért vagy te ennyire ügyetlen, Virág?
– Nem tudom, Helga néni, talán mert az apám túl sokat ivott, amikor az anyám terhes volt velem.
– Virág! Hogy mersz ilyet mondani! – sikoltott Helga néni – Azonnal kérjél bocsánatot!
– Bocs, apa!
– Egyre jobb Virág – felelte apa cinkos mosollyal – Ez már egy egész komoly vicc volt.
– Feri, nem lehetsz ennyire engedékeny! Nem lehet így gyereket nevelni!
– Arra nevelem őket, hogy tiszteljék, ami számomra fontos. És a humor, számomra az egyik legfontosabb.

41-42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bakos Virág · gyermeknevelés · Helga néni

A sorozat következő kötete

Egy majdnem normális család sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Sziklai Róbert: Lakli
Ecsédi Orsolya: A baj nem jár egyedül
Jeff Kinney: Pechszéria
Rachel Renée Russell: Szívzűrök
Kemény Gabi: A konkrét hiúz
Brandon Mull: A mesés menedék
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Tasnádi István: Helló, Héraklész!
Csukás István: Berosált a rezesbanda