A ​Kóbor Szálló 40 csillagozás

Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Hetedhét Hugó, a becsületes földönfutó éjszakai szállást keres a városszéli erdőben. Búbanya, a barlanglakó útbaigazítása nyomán elérkezik a Kóbor Szállóba, és megismerkedik annak különös lakóival: Rebekával, a beszélő macskával, Bolíviával, a lustakötés címzetes egyetemi tanárával, Lust Alfonzzal, a nyugalmazott operaénekessel és Gizikével, a Kóbor Szálló nagylelkű háziasszonyával.
És hogy mi köze van Rikinek, ennek a borzas, szőke kislánynak, Dínónak, a szabadságra vágyó rottweilernek, és Sunyi Sanyinak, a rettegett rablónak a Kóbor Szállóhoz? Kiderül a meséből!

Varázslatos, érzékeny meseregény Molnár T. Esztertől (Egy majdnem normális család, Szabadesés) Molnár Jacqueline (Robotok, A hétfejű tündér, A részeg elefánt, Belvárosi gyümölcsök stb.) színpompás rajzaival – sok-sok humorral, emberismerettel, empátiával.
Ha szeretitek Lázár Ervint, ez a mese is tetszeni fog!

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2018
110 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104285 · Illusztrálta: Molnár Jacqueline

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Nagyon helyes könyv, egy fontos téma empatikus feldolgozása. Így kell szerintem a gyerekeknek tálalni a hajléktalanságot, szeretettel, derűvel, de azért nem elhallgatva a nehézségeket sem. Megmutatja a történet, hogy miért lesz valaki hajléktalan, hogy mivel jár ez, de csak szőrmentén, hogy ne legyen azért annyira megrázó. Plusz kis mellékszálak, varázslatosságok színesítik még az alapsztorit, hangulatos, humoros és egyben megható az egész. Mindehhez pedig remek illusztrációk társulnak.

Annamarie P>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Hetedhét Hugó, a becsületes földönfutó éjszakai szállást keres a városszéli erdőben. Búbanya, a barlanglakó útba igazítása nyomán elérkezik a Kóbor Szállóba, és megismerkedik annak különös lakóival: Rebekával, a beszélő macskával, Bolíviával, a lustakötés címzetes egyetemi tanárával, Lust Alfonzzal, a nyugalmazott operaénekessel és Gizikével, a Kóbor Szálló nagylelkű háziasszonyával. A történet a kisiskolás korosztályt célozza meg, de nekünk felnőtteknek is igazi szívmelengető olvasmány. Olyan, mintha Lázár Ervin egy elfeledett meséje jelent volna meg. Emberismeretről, szeretetről, nagyvonalúságról, varázslatról. Ezt a különleges hangszínű Molnár T. Eszter szeretem én, aki bátran nyúl olyan témához, mint hajléktalanság, előítélet, másfajta közösségek. Ezeket szerettem én mindig is a mesékben. Igazi unikum, olvassátok. Az illusztráció rendkívül harsány, nekem nem igazán tetszett, de az biztos, hogy a gyerekek oda lesznek tőle. Megkerülhetetlen kötet azok számára, akik a kortárs gyerekirodalmat követik. Nekem eddig ez a kedvencem a top 10-be jutottak közül.

olvasóbarát P>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

„ Az erdő szélén, a buszvégállomástól öt percre, a barlangtól háromra valóban állt egy kopott kapu.”

Így kezdődik Hetedhét Hugó kapcsolata a különös szállodával és nem kevésbé különös lakóival. Nehéz témáról írta könyvét Molnár T. Eszter, akinek már olvastam ezt a felnőtteknek szóló művét.
A történet a hajléktalanokról szól, akik egy különös idős hölgy segítségével otthonra találnak, és rendeződik az életük. Van, akinek több átalakuláson keresztül, van, akinek kicsit egyszerűbben. Szó esik az állatok és gazdák, gyerekek és szülők, valamint nagyszülők kapcsolatáról is.
Molnár Jacqueline illusztrációi tökéletesen illeszkednek a szöveghez, harsányak, nagyon színesek, de kifejezőek.
Több kortárs író (többek között Tóth Krisztina, Darvasi László) bizonyította már be, hogy nincsenek tabu témák, mindenről lehet írni, csak meg kell találni a megfelelő hangot. El fogom olvasni a szerző többi (eddig számomra még ismeretlen) könyvét is.
Kihívás a szerző könyveinek olvasására: https://moly.hu/kihivasok/molnar-t-eszter-konyveinek-olvasasa

4 hozzászólás
Uzsonna>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

„Az erdő szélén, ott, ahol a város ujjai még kíváncsian benyúlnak a fák közé, de az utakon autók helyett már inkább mókusok, nyestek, és rókák járnak, van egy pici, kerek tér.”
Már az első mondatnál tudtam, hogy szeretni fogom ezt a könyvet.
És a történet végig elvarázsolt, pedig nem könnyű témát jár körbe, a hajléktalanok világát, emberien, érzékenyen, mégis derűsen. Rávilágít, hogy mi az igazi otthon, és bizony kell néha az a fájdalmas kupánvágás a palacsintasütővel, hogy az ember felhagyjon a rossz szokásaival. És a „hajlékos” emberek gyarlóságai is előkerülnek: hogyan bánunk hajléktalan társainkkal.
A fülszöveg igazat mond: „Ha szeretitek Lázár Ervint, ez a mese is tetszeni fog!”

2 hozzászólás
ziara>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Ilyen jó mesekönyvet! Telitalálat volt, teljes mértékben. Adélkám és én is ugyanúgy tudtuk szeretni.
Ilyen kedves, szeretni való, kicsit őrült szereplőket…
Ilyen gyönyörű rajzokat…
A történet szívmelengető. Csak jót tudok mondani. Én olvastam már tini könyveket is Molnár T. Esztertől, azokat is szerettem. Tehetséges íróval van dolgunk. Figyelni fogom a munkásságát.

dianna76 P>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Már az első oldalakon beleszerettem ebbe a történetbe, ha nem is maradt meg végig ez. Összességében mindenképp egy kellemes írás, s nem utolsó sorban hasznos is. A szerző merész volt, mert nem mindennapi Bár sajnos mindennapos! témához, a hajléktalansághoz nyúlt a főszereplőn, Húgón keresztül. A történet mégsem szomorú, hiszen tele van humoros jelenetekkel. Tetszett, hogy tudatosítja a szerző: a fedél nélküliek is olyanok voltak és úgy éltek egykor, mint bármelyik ember. Elég egy félresiklás pl. egy elveszített munkahely, és elindulhat a lejtőn az ember. Habár a mese fő témája a hajléktalanság, egy ponton túl elfeledkezhetünk minderről, mert annyi minden történik a szereplők körül: varázslás, kutyás üldözés, betörés. A kötet másik főszereplője számomra Dínó volt. Az ő történetén, sorsán keresztül az is világossá válhat az olvasó számára, hogy a lakhatás nem feltétlenül egyenlő az otthonnal. Előbbi csupán fedél a fejünk felett, utóbbiban viszont jól és szeretve is érezzük magunkat. Gizi néni, és az Ő arany szíve meg a különleges főztje miatt pedig nem kaphat kevesebbet ez a könyv a maximum csillagnál. A kutya gazdáit sem szívleltem, de aki egyáltalán nem lett szimpatikus szereplő: a zöldséges. Mégpedig a már megbüdösödött káposzta és a buggyant barackok miatt.
Habár a történet legvégére nem került fel teljesen az i-re a pont, sejteni lehet, hogy a lejtő visszabbillen Húgó alatt, s útja felfelé indulhat.
A könyv illusztrációi pont olyan színesek, tarkák, mint a szereplők maguk. Nekem tetszettek!

>!
Pagony, Budapest, 2018
110 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104285 · Illusztrálta: Molnár Jacqueline
2 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Ez egy igazán különleges meseregény: a téma, a szereplők, az illusztrációk mind-mind nagyon egyedivé teszik.
A könyv főszereplője Hugó hajléktalan. Nem könnyű téma, de az írónőnek mégis sikerül olyan módon megközelíteni, hogy képet kaphatunk a hajléktalansággal járó problémákról, ugyanakkor mégis egy igen szerethető, kedves mesét tár elénk.
A történet tele van varázslatos elemekkel, ugyanakkor a sorok között mégis a való világban igen fontos elvekre tanít: mint az empátia, hűség, egymás elfogadása, előítélet-mentesség fontosságára..
Nagyon tetszettek a szereplők nevei, rendkívül beszédesek, mégsem hatnak erőltetettnek. A kedvencem lett mind, de talán Gizikét emelném ki, sok ilyen színes-csodás nagymama kellene a világba.
Az illusztrációk önmagukban nem az én ízlésemet tükrözik, de annyira illenek a történet hangulatához, hogy muszáj kiemelnem, milyen remek munkát végzett az illusztrátor is.

Nienna001 MP>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Meg volt a hangulata a könyvnek. Egy hajléktalanról, aki egy idő után már nem is annyira hajléktalan, különleges emberekről, meg olyan emberről, aki nem is ember alakban van. Volt benne varázslat is, meg betörő is. Sok elem ahhoz, hogy érdekes lehessen és érdekes is lett. Az illusztrációk tetszettek. Könyvtári kölcsönzés volt.

Viktória_Paulon>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

még nem döntöttem el, hogy Gizike szeretnék lenni, vagy szeretnék egy Gizike nagymamát. visszaadta a mese a hitem abban, hogy mindenkire vár egy alapos fejbekólintás vasserpenyővel, hogy aztán rendben mehessenek a dolgok.

kicsit bizonytalan vagyok abban, hoyg várom-e hoyg megjelenjen a Kóbor Szálló szakácskönyv, és végig aggódtam, hogy a gyerekeim párhuzamot fognak vonni a mese és a valóság között, melyben krumplipürét kenten egyszer a melegszendvicsre, hoyg csak a legutóbbi sikertelen vacsorát említsem.

Driz P>!
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Kedvencem lett, mert egy igazán varázslatos történet sok furcsa, de szerethető szereplővel. :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Régen megyfigyelte, hogy semmi sem tesz olyan jót szomorúság ellen, mint egy kis fütyörészés.

27. oldal

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

A felnőttek néha nagyon fárasztóak tudtak lenni, különösen, ha elkezdtek olyan kérdéseket feltenni egymásnak, amikre még egy kétéves is tudja a választ.

15. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Néha kényelmetlen volt a magány, de legalább biztonságos, mert aki mindig egyedül van, azt senki sem tudja kinevetni.

28. oldal

Uzsonna>!

Az erdő szélén, ott, ahol a város ujjai még kíváncsian benyúlnak a fák közé, de az utakon autók helyett már inkább mókusok, nyestek, és rókák járnak, van egy pici, kerek tér.

(első mondat)

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Megfigyelte, hogy a felnőttek mindig sietnek, és mindenhová a legrövidebb úton mennek, ezzel szemben a nagymama nem szeretett sietni, és soha sehová nem a legrövidebb úton ment. Ha már úgyis erre járunk, miért is ne nézzük meg? – mondta gyakran, és olyankor megnézték. Erről jut eszembe, miért nem ugrunk be? – vetette fel máskor és ezek után beugrottak.

40. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Szent cipőfűző! – kiáltott fel Hugó. – Beszélő állatokat képzelek magam elé! Biztos beteg vagyok, megfáztam tegnap éjjel, jaj, érzem, hogy megy fel a lázam, jaj!
– Ugyan már, ne görcsölj! – szólt rá a macska.
– De beszélő állatok csak a mesékben vannak!
– Hát, nem tudom, szerintem te éppen egy macskával beszélgetsz.
– És még én vagyok a fura alak kettőnk közül?! – forgatta a szemét Hugó.
– Minden nézőpont kérdése – vonta meg a vállát a macska.

13. oldal

olvasóbarát P>!

Búbanya a barlang falához lapult, és onnan nézte a napsütésben álló Hugót.
– Viola! – hívta Hugó. – Jöjjön ki, kérem.
Búbanya elpirult a sötétben. Sok-sok éve senki sem nevezte Violának. Szégyenében és szomorúságában bújt el az erdőbe, és úgy megszokta a barlangbéli magányt, hogy lassan már el is felejtette, hogy ő valamikor Viola volt, a világhíres énekesnő.

104. oldal, Hetedhét barátok

olvasóbarát P>!

Mire Lust Alfonz felébredt a délutáni szunyókálásból, a nappaliból már a vacsora hangjai szűrődtek ki, és Alfonz karosszéke mellett a verandán békésen pihent egymás mellett a kutya, a macska és az egér.

110. oldal, Hetedhét barátok


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodor Attila: A tél menyasszonya
Berg Judit: A Nádtenger télen
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Csukás István: Süsü, a sárkány
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Berg Judit: Tündérnaptár
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló