Maléna ​kertje (Maléna kertje 1.) 65 csillagozás

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Sok ​elfoglalt szülő szeretne olyan mesét találni gyermekének, amit akár másfél oldalanként, de ha úgy adódik, hosszabban, vagy egy családi vakáción akár egyvégtében is lehet együtt olvasni. Ez a könyv éppen erre való. Kiváló érzékkel adagolt összetevőkből áll: valóságból, csodából, humorból, mindennapokból és váratlan kalandokból. Máli – elfoglalt szülők gyermeke! – története igazi mai családi mese gyerekeknek és felnőtteknek, gyerekekről és felnőttekről egyaránt.

A Maléna kertje az átváltozás meséje, számtalan izgalmas fordulattal és meglepetéssel. Mindennapjaink valóságából bontakozik ki Maléna történetének csodája: hiszen bármelyik gyerekkel megtörténhet, hogy egy tücsökre bízza féltett titkait. Hogy belelát a nagyok világába és gyerekkézzel, gyerekszívvel formál rajta, még ha kicsit is.

Máli meséje elbűvöl kicsit és nagyot, miközben képessé tesz arra, hogy saját hétköznapjainkban is megleljük a csodákat és boldogabbak legyünk általuk.
(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Naphegy, 2014
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869318 · Illusztrálta: Simonyi Cecília
>!
Naphegy, 2013
248 oldal · ISBN: 9789639869288 · Illusztrálta: Simonyi Cecília

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

postás


Kedvencelte 7

Most olvassa 6

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Sokáig gondolkodtam, hogy mit is írjak erről a könyvről.
Nem kell ezt túlragozni: Tökéletes!

6 hozzászólás
>!
Citrompor P
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Ebben a könyvben aranyos, bájos és csupa szív a főszereplő és ugyanez áll a teljes történetre is. Füge Maléna nem átlagos negyedikes, ő egy olyan talpraesett, érzékeny, barátságos és vidám kislány, aki a névnapjára rózsaszín mobiltelefon helyett a kertbe épített kis faházikóra vágyik, és arra, hogy szülei a nyáron az állandó munka és rohanás helyett, töltsenek vele több minőségi időt. spoiler
Ez a mese egyszerre volt szórakoztató, tanulságos, elgondolkodtató, ismeretterjesztő (történelmi érdekességek, filozófiai mélységek, zenei ismeretek, népi ételek is felbukkantak benne) és interaktív, úgy hogy egyik elem sem ment a másik rovására.
Az illusztrációi is nagyon tetszettek, sokáig böngésztem egy-egy részletét a képeknek.
Nagyon kíváncsi vagyok már a folytatásra, a Kréta-rajzra is! :)

3 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Ez a kötet teljesen magával ragadott. Tökéletes arányban van benne a tizenévesek mindennapja, sikerei, kudarcai, névmagyarázatok, családtörténetek, a barátság, a hihetetlen egymásra találás, a csoda, a megvalósult álmok, a változások kezelése, megértése. Remekül illeszkedik Máté Angi, Varró Dániel és Finy Petra könyveinek sorába, amelyeket nagyon megszerettem, amelyeknek az illusztrációi szintén nagyon szépek, kifejezőek.
Nagyon jó ötlet a szövegbe ágyazott magyarázatok (glosszák) rendszere, kiváló zeneművekre és irodalmi alkotásokra hívja fel az olvasó figyelmét, és a mellékletek is sok érdekes információt kínálnak. A kötetnek sikerült elérnie, hogy izgalmas, szép, szórakoztató és tanulságos legyen.
Simonyi Cecília képei tökéletesek, mindegyik egy kis műalkotás, szépen kidolgozott, részletekben gazdag csoda.
A közelmúltban olvastam Darvasi László A 3 emeletes mesekönyv című kötetét röviden összevetve a két kötet főként az igényes kivitelezésében hasonlít, illetve abban, hogy ismereteket ad át a gyerekeknek. Molnár Krisztina Rita kötete inkább az egyéni olvasásra épül, Darvasié inkább a közös feldolgozásra. Mindkettőt értékesnek és hasznosnak tartom, ez a kötet kidolgozottabb. Mindkettő ajánlott a felnőtteknek is, talán közelebb kerülnek a gyerekeik világához, a nagy közös beszélgetésekhez, mesélésekhez, az együtt való gondolkodáshoz.

>!
Hintafa P
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Pironkodva vallom be: évek óta kerülöm ezt a könyvet. Pedig a gyönyörű borítóján mindig megakadt a szemem, de a fülszöveg alapján úgy érzékeltem, hogy nem egy összefüggő történet, hanem apró „karcokból” állhat. Ráadásul a sors is úgy hozta, hogy se a könyvtárban (na itt kellett volna gyanút fognom), sem pedig a könyvesboltban nem ugrott soha a kezembe, hogy átlapozhassam. Mert ha belefutok, azonnal kiderül, hogy régen tévedtem ennél nagyobbat. Maléna kertje minden ízében CSODÁLATOS. Tudom nagy szó ez, ráadásul jó nagy betűkkel leírva.
Bővebben itt: http://hintafa.blog.hu/2017/01/01/molnar_krisztina_rita…

2 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Derűs, életigenlő, klasszikus felépítésű, de sok szempontból mai történet, amely tényleg emlékeztet a gyerekkorom ifjúsági regényeire, filmjeire, és maga is filmvászonra kívánkozik. A gyönyörű illusztrációkkal, a tudásmorzsákkal, a nyári vakáció hangulatával: egyszerűen tökéletes, igazi gyöngyszem.

4 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Mások értékelése invitált ebbe a kertbe, és nem bántam meg, hogy betértem ide. Kellemes volt átengedni magam a különös hangulatnak, és figyelni a szimpatikus szereplők sorsát, életük kisebb-nagyobb történéseit. Én sem bánnám, ha egy bölcs tücsök muzsikálna időnként nekem, és ellátna bölcs tanácsokkal, útmutatásokkal az életet illetően.
Ez a történet is felhívás arra, hogy érdemes lassítani, megpihenni időnként és persze a gyermekünk is sokkal jobban örül a vele töltött időnek, mint egy „rózsaszín kütyünek”.
Fél csillag levonás a glosszák miatt jár: nem rossz ötlet, hogy van magyarázat bizonyos nem ismert fogalmakra, művekre stb. De tudja vajon a gyermek, hogy mi az a glossza? Talán egy plusz glossza (glossza a glosszáról) feltárhatta volna! :-))

3 hozzászólás
>!
Dün SP
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Amikor nekiültem, hogy mostmáraztán értékelem ezt a tünemény mesekönyvet, és azon morfondíroztam, hogy mégis hogyan kezdjek neki, eszembe jutott, hogy a minap egy kolléganőmnek meséltem, hogy köszönhetően a nevemnek, gyermekkoromban kedvelt céltáblája voltam egy buta viccnek, aminek visszatérő sorai az Én azért szeretem a Szandit… voltak, sokszor megkaptam a vicc utolsó – talán Móricka által mondott – mondatát. No, de ez csak annyiban releváns, hogy ennek véletlenül eszembe ötlése miatt döntöttem úgy, hogy ez itten egy felsorolásos értékelés lesz, azzal a kezdettel, hogy

én azért szeret(t)em ezt a könyvet, mert:

– gyönyörűszép a borítója, és a könyv belső illusztrációja is, Simonyi Cecília munkái különlegesen szépek és részletgazdagok,
– igazán kedves a története, egyáltalán nem mindennapi, de közben azt gondoltam, hogy akár meg is történhetne bármelyik kislánnyal és kisfiúval és felnőttel is,
– természetesen nosztalgiára késztetett a saját gyermekkori élményeimről,
– tele van zenei és irodalmi utalásokkal, Micimackótól kezdve Poirot-ig, és kedvem lett miatta újra elolvasni az Egri csillagokat és mindenféle görög mondákat,
– mesélve tanít, a sorok közé illesztett glosszák mellett a szereplők is mondanak, mesélnek érdekes dolgokat, tényeket,
és nem mellesleg tele van fügével többféle módon is, egyszer biztosan sütök egy fügekuglófot, és nagyon tetszik a főszereplő hölgy és az anyukájának neve is, a Maléna és a Hanga is olyan légies csengésű, áttetsző név nekem, és úgy egyáltalán, ez egy igazi, emlékezetes mese, amit bátran ajánlok minden mesét szerető molynak – és (még) nem molynak egyaránt.

1 hozzászólás
>!
Chöpp 
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Kívül és belül gyönyörűséges könyv. Csodás történet, semmi extra. Mint az élet: édes-szép-szomorkás.

>!
PTJulia P
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Finom lélekkel, érzékenységgel, nagy odafigyeléssel megírt gyermek-lányregényt kaphatunk, ha kézbe vesszük a Maléna kertjét. Egy klasszikus értékekkel bíró, álmodozó, kicsit magányos kislány barátokra találásáról és a szüleivel való kapcsolatának kiteljesedéséről szól ez a történet. Helyenként kissé lassan csordogál, de itt ez a lassúság teljesen elfogadott, sőt szükséges is a történethez. Végigkísérhetjük Malénát az úton, láthatjuk, hogy Szibill segítségével feltárul előtte a világ; s útközben a kislány sok mindenre megérik. Többek között az elengedésre is. Én még gyerekírót ilyen finoman nyúlni az elmúlás, a búcsúzás és az elengedés témájához Szabó Magda Sziget-kékjén kívül talán nem is láttam. A múlt héten temettük a 97 éves szomszéd bácsinkat, aki hosszú évek óta már így állt a halálhoz, az útra keléshez, mint a könyvben spoiler.
(Ezek a gondolatok már jócskán túlmutatnak a könyvön, de most kikívánkoznak belőlem: Egyébként ez lenne az élet rendje: az elmúláshoz való hozzászokás, hozzáöregedés, elfogadás, és a búcsúzókkal, a haldoklókkal való együttlét – nem a kórház steril lélektelenségbe, függöny mögé elrejtésük, ahol totális magányra vannak kárhoztatva, sőt a legtöbb esetben nem búcsúzhatnak el az unokáiktól sem; holott pl sok esetben nem is számítanak arra a kórházba kerüléskor, hogy ezt már meg kellene ejteni.)
Zárójel vége. Maléna kertje az élet könyve, a teljesség könyve, a vidámság könyve.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Annál, ha egy fiú sír, csak egy rosszabb van. Ha nem sírhat.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sírás
>!
Dün SP

– Jó, de valójában mi az a labirintus? – kérdezte Luca, és anya persze erre is tudta a választ.
– A labirintus nem más, mint egy útvesztő – mondta. – Méghozzá az emberi élet útvesztője. Minden ember élete labirintus, legalábbis a régiek így gondolták, de talán van is benne valami.
– És hogy lehet belőle kitalálni? – érdeklődött kicsit aggodalmaskodva Máli.
– Nem tudom – felelte anya elgondolkodva. – Thészeusz királyfinak Ariadné királylány segített. Egy gombolyag fonallal, aminek a mentén kijutott a kusza és sötét folyosók rabságából. Azt hiszem, előbb-utóbb mindenki megtalálja a fonalat, amibe jó erősen bele tud kapaszkodni, hogy a napfényre jusson – mondta, és biztatóan nézett Málira.

207-208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: labirintus
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Szibill esti hangulatban volt, és ilyen kor kicsit rejtélyesebben fogalmazott, mint máskor, de Máli valahogy mindig értette, mit akar mondani.
– Az időt rabságban tartani nem túl okos dolog. Olykor hasznos, ha például tojást főz valaki, de mégsem okos. Az időt szabadon kell engedni. A beszélgetés, a mesélés, a ciripelés ideje attól szép, hogy nincs üvegbe zárva – mondta először, majd ciripelt egy sort. A szomszéd kertekben lakó tücskök egyre-másra feleltek neki.

32. oldal

>!
Sicc

A legnagyobb sebeket, azt tapasztaltam a világban jártomban-keltemben, nem a csatákban kapják az emberek.

46. oldal

>!
olvasóbarát P

– Tudod, Málikám, a változást soha nem akkor vesszük észre, amikor történik. Ha a kezedre vagy a tölgyfára nézel, ha megnézed anya arcát vagy engem – mintha mindig ugyanazt látnád. Pedig a kezed bizony percről percre növekszik, és egyre több zongorabillentyűt ér át. A tölgyfa idén legalább hét új ágat hajtott, akárcsak a hárs.

128. oldal

>!
Citrompor P

Az intőt még be kell vallani. El sem tudta képzelni, mit fog szólni anya. Biztos szomorú lesz. Vagy mérges? Nem, az nem valószínű. De az anyaszomorúság sokkal rosszabb, mint az anyaharag.

86. oldal, 13. Három vallomás (Naphegy, 2014)

>!
Chöpp 

… itt nem érheti baj, ez a kert úgy veszi körül, mint a legbiztonságosabb menedék, mint a nagy fotel, vagy az ágya, amire annyira jó volt egy esős délutánon egy könyvvel odakuporodni, hátát a feltornyozott számtalan kispárnának vetve, vagy az általa ismert legpuhább kuckó – anya öle.

102. oldal

>!
Fuszuly

Ha publikum előtt játszol, gondolj arra, hogy csodálatos dolog történik. Szokás mondani a fellépés előtt izguló gyerekeknek, hogy képzeljétek azt, nincs a közönség soraiban senki, csupán káposztafejek. Én ezt a magam részéről nem tartom helyesnek. A közönséget nagyon is komolyan kell venni. Azért jöttek, hogy meghallgassanak. Már ez is tiszteletet érdemel. De neked, Málikám, azt is tudnod kell, hogy amikor zongorázol, csodálatos ajándékot adsz nekik.

153. oldal (Naphegy Kiadó, 2014)

>!
Citrompor P

    Aztán Luca kérdésére ő is elmesélte, hogy nyáron Krétára mennek majd. Arra a szigetre, ahonnan a szobrok származnak, amiket anya restaurál a múzeumban. Persze neki nem voltak olyan élményei, mint Lucának, csak azt tudta elmesélni, amiket a Kréta című nagy albumban látott, amikor anya megmutatta neki, milyen szép helyre fognak utazni.
    – Anya azt mondta, hogy ott mindig kék az ég, és irtó meleg van, úgyhogy rengeteg napvédő krémet kell majd vinnünk, meg szalmakalapot is. És tényleg, láttam a képeken, csak úgy vakít a fény. Narancsfák is vannak, tele naranccsal, és olajfák, amik bírják a hőséget. A tenger pedig olyan színű, mint a legszebb kék tintám.

89-90. oldal, 14. Egy kalandos délelőtt (Naphegy, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Kréta
>!
fowler P

Mert amit nem hiszünk, az olyan, mintha nem is lenne.

137. oldal


A sorozat következő kötete

Maléna kertje sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett
Holly Webb: A gazdátlan kiscica
Thorbjörn Egner: A három rabló
Csukás István: Süsü, a sárkány
Berg Judit: A Nádtenger télen
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Nyulász Péter: Helka
Kéry Anna Lilla: Flóra és a csillagfarkas