Halhatatlan ​Beatles 19 csillagozás

Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

A ​világhódító négy „gombafejű”: a Beatles együttes történetét tartja kezében a kedves Olvasó. A példátlan sztori, a szinte hihetetlen ívű karrier már magában véve is lebilincselő; mindez azonban ezúttal csupán mozgalmas kerete az immár örökéletű zenének, amely e lírai monográfia középpontjában áll. A nem fakuló népszerűségű dalok zenéjének és szövegének részletes bemutatásán, elemzésén túl a kötet olvasója közelebbről is megismerkedhet a Beatles-birodalom hat legkiemelkedőbb alakjával: egy-egy szépirodalmi hangütésű portrévázlat villantja fel John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr arcélét, de emberközelbe kerül a legendás menedzser: Brian Epstein és a zenei „varázsló”: George Martin is. E kötet lapjait forgatva, a kedves Olvasó szinte a szerzőkkel együtt hallgathatja végig az együttes teljes daltermését, az Életművet. A részletesebb adatok híveinek pedig külön Adattár áll rendelkezésére, amely az együttes és tagjai legkülönbözőbb tevékenységeinek,… (tovább)

>!
Magánkiadás, Budapest, 2001
670 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630081342
>!
Magánkiadás, Budapest, 1986
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635004516

Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Bazil P
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

Azzal kezdem, hogy ne ezt a könyvet olvasd el, ha most ismerkedsz a zenekarral, és meg akarsz róluk tudni egyet, s mást. Mert közel sem ez a legjobb könyv, amit valaha írtak róluk. Mert van ennél sokkal hitelesebb, informatívabb, összeszedettebb, pontosabb, részletesebb kiadvány, nem is egy. Magyar nyelven. Hál istennek, számos nagyszerű könyv érhető el a Beatlesről magyarul is.
Ha azonban visszarepülünk képzeletben a múltba, pontosan harminc évvel ezelőttre, és elképzeljük milyen lehetőségek álltak akkor rendelkezésre, és milyenek manapság – az internet korában –, talán érthető a könyvhöz való viszonyulásom:
Az egyszeri (még csak leendő) rajongó gyanútlanul sétál az utcán, (a Klinikák metrómegállónál, az Üllői úton egészen pontosan, de ezt most mindegy, mellékes, lényegtelen, és csak azért írom le, hogy ezzel is érzékeltessem a villámcsapást, hiszen még erre az apró dologra is kristálytisztán emlékszem), szóval, az a régi énem meglátja a (már nem létező) könyvesbolt kirakatában ezt a könyvet, melynek címoldala büszkén hirdeti, hogy ez a zenekar halhatatlan, igen nem két l-lel, hogy hall(gat)hatatlan hanem egy l-el, vagyis hogy halhatatlan, azaz örökké fog élni; és bemegy a boltba és megveszi ezt a könyvet, aztán egyszer csak azt veszi észre, hogy lemezeket szerez be, vagyis nem a lemezeket, mert azok nagyjából beszerezhetetlenek vagyis drágák, főleg a (már akkor) rajongó pénztárcájához mérten, hanem kazettákra veteti egy lemezboltban a lemezeket, és miközben halad a szöveggel – hallgatja az albumokat, és elvarázsolódik egy életre.
Szóval a könyv nem tökéletes. Korántsem az. Nem is tudom, igazából mi a műfaja. Mert elképzelt párbeszédekkel, interjúkkal van tele, ráadásul sután és bénán hozva Lennonék szlengjét. Persze honnan is tudhatnák a szerzők, hogy miket is mondhattak annak idején Liverpoolban, de ez mindegy is.
Tehát dramatizált és túlspilázott szövegekkel érzékeltetik a pillanatok nagyságát: amikor összeáll a banda, amikor egymásra találnak végre Ringoval, amikor felveszik az első kislemezt, egyáltalán, amikor stúdióba mehetnek, amikor Hamburgban kötnek ki, amikor beüt az első dal, amikor a slágerlista első öt helyén ők szerepelnek, amikor jönnek az elképesztő sikerek, amikor jönnek a még elképesztőbb slágerek, amikor jönnek a törvényszerű összezördülések, amikor még ezek ellenére is ontják magukból a feledhetetlen dalokat, amikor abbahagyják a koncertezést, amikor utoljára mutatják meg magukat a közönségnek egy londoni háztetőn, amikor McCartney végül beadja az unalmast és feloszlik minden idők legnagyobb zenekara!
Szóval a dalok szárnyán végighaladunk ezen az elképesztő sztorin. Dalokat elemzünk, pletykákat tudunk meg, legendás sztorikat kapunk az arcunkba, és mindent osszunk el kettővel legalább, és akkor se higgyünk el mindent, amit a könyvben olvashatunk.
Én mindent elhittem annak idején. Hiszem ma is! Kiokosodtam azóta bitliszileg, de ez a könyv, a szövegek, a fényképek beégtek az agyamba és kitörölhetetlenek máig is!
Lehet kicsit sutácska, lehet kicsit amatőr, lehet, hogy csúsztatásokkal, álinformációkkal terhelt, de egy biztos: a sorokból sugárzik, kiragyog a szerzők Beatles-imádata, a minden előítéleten, generációs különbségeken túllépő rajongás.
Amikor most leemeltem a polcról ezt a legkedvesebb és legelső Beatles-könyvemet, óvatosan vettem kézbe, mert az idők folyamán (hisz sokszor volt használatban) elrongyolódott szegény. Tele van újságkivágásokkal, fényképekkel; az Abbey Road fejezetnél egy a Stúdió melletti sövényről származó lepréselt levéllel, melynek egyik oldalán egy ismeretlen rajongó által rajzolt fehér színű nagy B van, (ezért hoztam el emlékbe, mikor ott sétafikáltam azon a híres zebrán – https://www.abbeyroad.com/crossing -), másik oldalára pedig akkurátusan ráírtam, hogy „2013. 10. 04. péntek LONDON ABBEY ROAD”; a könyv végén lévő adattárban ceruzás bejegyzések a dalokról, kazettaszámozásokról, majd LP-kről, szóval nincs mit szépíteni rajta – darabokban van a könyv! De akkor is, ilyen ütött-vert állapotban is, vagy pont ezért – kedves nekem.
Most nosztalgiáztam egy kiadósat a könyvvel, olvasás közben meghallgatva oda-vissza a teljes életművet, felelevenítve a régi szép napokat, mert készülök egy utazásra, ugyanis… spoiler

10 hozzászólás
>!
Aurore
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

Számomra – összes hibájával együtt – ez az egyik legjobb könyv, amit valaha a Beatlesről írtak.

>!
Magánkiadás, Budapest, 1986
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635004516
>!
toth_mia
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

Véleményem szerint a nem épp a legkiemelkedőbb kivitelezéstől eltekintve nagyon hasznos és érdekes könyv. Rengeteg érdekességet tudtam meg a kedvenc Beatles-számaimról, olyan mint egy nagy Beatles-lexikon. Én szerettem az összes kis hibájával együtt, és unalmas napjaimon imádom lapozgatni:)

>!
Zsófi82
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

Az együttes történetét szépen végigkíséri a könyv, sok hasznos és érdekes információval. A stílusa azonban nem ragadott meg, nem döntötték el a szerzők, hogy pontosan mi is a könyv műfaja, néhol kitalált párbeszédekkel próbálták színesíteni a dokumentarista leírásokat. Szerintem ez a „bratyizós” hangvétel nem tett jót a könyvnek.

>!
Juanita81
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

A tények helyett az írók érzelmein van a hangsúly. Ez a könyv elején határozottan zavart, de aztán megtetszett, hogy ennyire nagyon tud apa és fia lelkesedni a Beatles együttesért.

>!
Niki4
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

Nagyon színes és jópofa könyv, igazán tele fantáziával, és annyi mindent lehet belőle megtudni. Nagyon tetszettek a történetek, és a szerzők (apa és fia) Beatles rajongásának története…
Csak az az egy kis gond van, hogy mióta megismertem a két olasz törvényszéki antropológus, Gabriella Carlesi e Francesco Gavazzeni és teamjük kutatási eredményeit, nem szívesen olvasok a Beatlesről 66 után, annak ellenére, hogy akkor is születtek jó számaik. De mégis…

>!
kazancakisz
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

Szörnyen megbízhatatlan, szakmaiatlan és szószátyár. Na de azt is elhiszem, hogy az átkosban nem volt sok lehetőség szakirodalmat keresni.


Népszerű idézetek

>!
_ada

Mert zene kell. Mert zene nélkül az élet csak vegetálás, az ember csak állat, és a világ csak végtelen űr.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sebők János: Magya-rock 1.
Karel: Joy Division
Bob Dylan: Krónikák
Csatári Bence: Az ész a fontos, nem a haj
Allen Ginsberg: A leples bitang
Sükösd Mihály (szerk.): Üvöltés
Allen Ginsberg: Halál Van Gogh fülére
Jack Kerouac: Úton
William S. Burroughs: Meztelen ebéd
Sükösd Mihály: Beat – hippi – punk