A ​dzsungel doktora 11 csillagozás

Molnár Gábor: A dzsungel doktora

A kígyóméreg ellenszérumának megalkotójától, a nehéz körülmények közül feltörő tudósról, Vital Brazilról szól Molnár Gábor új könyve. A tudományos munka, a maradisággal, babonával vívott harc eseményei mellett a brazil tudós életrajza alkalmat adott Molnár Gábornak arra is, hogy Brazília történelmének egy érdekes szakaszát, a rabszolgafelszabadítást közvetlenül megelőző időket és a rabszolgafelszabadítást bemutassa. – Emelett természetesen a regény lapjain az olvasó ismét eljut a dzsungelba, s számos érdekes esemény tanúja lesz. Találkozik a dzsungel embereivel, ismerkedik a zöld pokol állatvilágával, elsősorban a mérgeskígyókkal, amelyekkel Vital Brazil szinte gyermekkorától kezdve hivatottan foglalkozott. Megismeri a híres Butantan Intézet munkáját, ahol Brazil élete javát töltötte. Az izgalmas részletekben bővelkedő életrajz így ismeretterjesztő feladatot is ellát.

>!
Gondolat, Budapest, 1970
360 oldal
>!
Gondolat, Budapest, 1967
360 oldal

Kedvencelte 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Molnár Gábor: A dzsungel doktora

dr. Vital Brasil élete a gyermekkortól a kígyóméreg elleni szérum kifejlesztéséig hosszú-hosszú, kezdetben igen gyötrelmes éveket jelentett, majd középiskolás korától addig gyűjtött tapasztalatai, szerzett ismeretei már egyértelműen felfelé ívelő karriert, jobb sorsot biztosítottak számára és családja számára is. Brazíliában orvosként, a többszörösen fertőzött vidékeken, ill. a polgárháborúban való helytállása példamutató volt, s kitartása nagy célja, a szérum kifejlesztése érdekében sokak által lenne követendő, melyben képes volt számos dologról lemondani, kedvezőtlen körülményeket, kudarcokat is elviselni, míg sikerült létrehozni a nagyhírű Butantan Intézetet.. s eljutni a szérum eredményes megalkotásáig.
Az életrajz tulajdonképp egy idealizált fejlődésregény, amely valószínűleg csak általában és nagy vonalakban, azaz lényegét tekintve felel meg a benne leírt tényleges történéseknek, kísérhetjük el a világhírig Dr. Vital Brazilt, de így is hű képét adja a XIX. század második felében bekövetkezett brazíliai társadalmi változásoknak, amelyekről így képet nyerhetünk.
A könyv nemigen hasonlítható Molnár Gábor saját, őserdei életét, kalandjait leíró úti expedíciós beszámolóihoz, azok atmoszférája lényegesen jobban lekötött. Gondolok a „Pálmakunyhó…”-ra, vagy a „Jaguárországban”-ra, az „Óriáskígyók földjén”-re, mely műveket tán inkább ajánlanék a Molnár Gábor írásaival ismerkedőknek…

>!
takiko P
Molnár Gábor: A dzsungel doktora

Egyik legtöbbször olvasott könyv a polcomon. Érdekes és néha hátborzongató azzal a sok kígyóval ^^


Népszerű idézetek

>!
Bla IP

Valamennyi kígyóféle ragadozó. Jellemzőjük, hogy csak saját maguktól megölt zsákmányt fogyasztanak. Semmiképpen nem esznek, ha mérget vesznek tőlük. Táplálkozás nélkül az egészséges kígyók egy esztendőnél tovább állják az éhezést.

309. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárd Sándor: Egy nap a láthatatlan házban
Arne Falk-Ronne: Dr. Csörgőkígyó
Fernando Morais: A Mágus
Lénárd Sándor: Völgy a világ végén s más történetek
Alexander Lenard: Völgy a világ végén
Esze Dóra: Málnafolyó
Kutasi Kovács Lajos: Fekete istenek – Fekete emberek – Az afro-brazil világ
Dékány András: Az elveszett sziget
Steinen Károly – Bátky Zsigmond: Közép-Brazilia természeti népei között
Magyar Szervác: Egy magyar missziós Brazíliában II.