Színművek 19 csillagozás

Molnár Ferenc: Színművek

Molnár ​Ferenc hatalmas színműírói életművének csekély töredékét, az 1902-től 1920-ig tartó szakasz leghíresebb, legsikeresebb drámáit tartalmazza a kötet: Az ördögöt, a Liliomot, Az üvegcipőt, az Olympiát, és A hattyút. Ezek a művek nem képviselik még az adott időszakra jellemző drámák minden válfaját sem. A Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható, szentimentális története, életkép a Liget elesett, mégis – minden „rosszaságuk” ellenére – tiszta szívű alakjairól. Főszereplővé lép elő az úri (A hattyúban egyenesen főúri) és a magas röptű művészvilág társadalmi álbonyodalmainak, flörtjeinek és állítólag szenvedélyes szerelmeinek vígjátékbeli ábrázolója, az a Molnár, aki álproblémák ürügyén mélységesen mély paradoxonokat szikrákat, aki pazar technikával, a 19. századi francia „háromszög”-dráma minden virtuozitásával, szellemes párbeszédek sokaságával, ragyogó iróniával és elleniróniával feledteti a drámai kollízió… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dráma (új sorozat)

>!
Európa, Budapest, 1999
490 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630766116
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
508 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631541223
>!
Rudolf Nowak, Magyarország, 1972
850 oldal

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Molnár Ferenc: Színművek

Nagyon szeretek színműveket olvasni – csak tudnám, miért teszem olyan ritkán?!
Amikor én gyerek voltam, a 60-as években, a Magyar Televízió rendszeresen műsorra tűzött színdarabokat. A szüleim, akik igazi színházba nem jutottak el, minden alkalommal boldogan készültek a színházi estékre. Nekünk a bátyámmal ritkán volt alkalmunk színházat nézni, még középiskolás korunkban is külön kegy volt, ha megnézhettünk bármit a tévében, ami este 8 után kezdődött… * De minden alkalom ünnep volt, mikor színházat nézhettünk.
Az biztos, hogy a tévében (fekete-fehér, Munkácsy, vagyis „nagyképernyős”!) láttam a Liliomot, biztos azért, mert már középiskolás voltam, és „kapcsolódott a tananyaghoz” (tehát a 3 T-ből a támogatott kategóriába tartozott). Érdekes, hogy még mindig emlékszem rá, pedig nem is tetszett különösebben, főleg a „ha megversz is imádlak” mondanivalója miatt.
Molnár Ferenc többi darabja aztán valamiért kimaradt a későbbi színházlátogató életemből, így mindegyik meglepetést okozott. Bekukkantottam gyorsan a youtube-ra, és biztos, hogy hamarosan megnézem ott a fellelhető felvételeket. Ez a részlet, amiben Domján Edit játssza az Üvegcipő Irmáját, 1962-ben a Pesti Színházban, nagy kedvet csinált a további nézelődésekre:
https://www.youtube.com/watch…
A kedvencem Az ördög, az Üvegcipő meg A hattyú volt. Meg az Olympia. Szóval mind. Talán most is a Liliom állt az utolsó helyen, bár sokkal többet értettem és fogadtam el belőle, mint tizenévesen.
Zseniális a humora, az emberi kapcsolatok ábrázolása, a képmutatások szeretetteljes, de következetes leleplezése.
Ez volt a megfelelő olvasmány most nekem egy nyögvenyelős. érthetetlen könyv után.

* Sőt, a Magyar Rádió is rendszeresen adott színházi közvetítéseket, azokat is imádtam. Még a „suttogó nénit” (vagy bácsit) is, aki súgva bemondta a rendezői utasításokat, azt, ami nem volt hallható: „kiment”, bejött", „zavartan babrál az asztalon”, „jelentőségteljesen néz”.

mohapapa I>!
Molnár Ferenc: Színművek

Nem olvastam még Molnár Ferencet (le is hajtottam a fejem szégyenemben). Amit tudtam róla: zseniális színpadi szerző volt, hatalamas, nemzetközi sikerekkel (vö.: http://moly.hu/tagok/mohapapa/kihivasok ).

A kötet elején hatalmas volt a lelkesedésem Az ördög és a Liliom esetében. Aztán csökkent bennem az érdeklődés, majd ellankadtam. De az első kettő mindennképpen többször olvasandó, nézendő darab lesz számomra, már császkálok is a neten, hogy színpadi formában is magamévá tehessem (melyik rendezést legérdemesebb űznöm?).

Annyi lökést mindenképpen adott, hogy egyéb prózáira is nyitottá tett. Színpadi szerzőként pedig fejet hajtok előtte.

3 hozzászólás
Mindy>!
Molnár Ferenc: Színművek

Egyszerűen imádom. Nagyon meghatározóak voltak Molnár színművei számomra. A hattyúból a film is nagyon tetszett :)
és: Annyira színház, hogy nagyon.
Szívhez szól, borzongat, emberi.
Még most is élesen él bennem mikor olvastam őket, visszaidéződik a hangulat és a színek…
Tervezem még sokszor újraolvasni :) hosszű még az élet ;))

korkata>!
Molnár Ferenc: Színművek

A doktor urat láttam a Pécsi Nemzeti Színházban az előző napon, amikor ez a kötet a könyvtárban elém került. Ott el is kezdtem olvasni. Nagyon élveztem. Többször kellene ilyent olvasnom.
A doktor úr: Még nagyon élt bennem az előadás, ezért könnyebben felfedeztem a kisebb eltéréseket a mű és a színpadi előadás között. Pl. a könyvben három felvonás van, a színházban két felvonásos darabként mutatták be. Újra éltem az előadást. Schnell Ádám és Lipics Zsolt felejthetetlen játéka a mai napig bennem van.
Az ördög: Talán a legjobban tetsző színmű a kötetből. Nagyon sok emberi jellemmel vonultat fel a mű. Találkozhatunk hiszékenységgel, gonoszsággal, hazugsággal, szerelemmel. Szívesen megnézném színpadon is.
Liliom: Pár éve láttam a Pécsi Nemzeti Színházban. Emlékszem tetszett az előadás, de így olvasva jobban elvarázsolt a történet. Sajnáltam Liliomot. Igaz, hogy ő egy csibész, de a körülmények tették azzá. A hiszékenysége áldozata lett. Nem volt rossz ember ő.
A testőr: Pár oldal elolvasása után jöttem rá, hogy tévében felvételről már láttam. Nem emlékszem a színészekre, de olvasás közben folyamatosan jöttek elő az események. A műben próbatétel elé állítja a színész a színésznőt. Olvasás közben az alábbi jutott eszembe: Aki másnak vermet ás maga esik bele.
A farkas: Jó kis szerelmi kavalkád. Szeretem az 1900-as évek elején játszódó történeteket. Tetszett az a megoldás, hogy több alakban jelenik meg Szabó György figurája.
A hattyú: „Jó az öreg a háznál” – ezt Jácint, a pap mondja, aki segít rendbe hozni az összekuszálódott szálakat. Nekem úgy tűnt, hogy a mű középpontjában ő áll és nem Alexandra a hattyú.

paf P>!
Molnár Ferenc: Színművek

Régen szerettem volna előszedni Molnár Ferenc híres drámáit, mert szeretem a csavaros észjárását, ami erősen megmutatkozik a Játék a kastélybanban és a Tollban. Ezek a drámák azonban az én számomra elég semmilyenek. Előadva lehet, hogy jobban működnének, de egyáltalán nem vonzanak a darabok témái (az első három és felet olvastam, Az üvegcipő másik fele és az Olympia maradt ki), nem érdekelnek a karakterek, és a keresett molnári körmönfontságok is csak nyomokban vannak jelen (na jó, Az ördögben tettenérhetők). Nem baj, egy régi (ön)adósságomat törlesztettem.

Bogas>!
Molnár Ferenc: Színművek

Imádom Molnár Ferenc darabjait. Az üvegcipő lesz mindig a kedvenc és szívcsücsök (11.-ben előadtuk az osztállyal és imádtuk), de a Hattyú és a Liliom is nagy kedvenc, az Ördög zseniális (Lucifer átköszönt Madáchtól), az Olympiánál pedig akkor lepődtem meg, amikor azt hittem, már nem tudok. (Jó, hát naiv dolog azt hinni, hogy Molnár Ferenc csattanó nélkül hagy minket.)
Ma véletlenül visszavittem a könyvtárba. Nem baj, holnap visszaszerzem. Viszont szörnyűség, hogy egyszerűen sehol sem lehet kapni. Ráadásul az Ibolyát vagy például az Egy, kettő, hármat kihagyták belőle, úgyhogy azokat még lehetetlenebb beszerezni.
Az üvegcipőből az Örkény Színházban láttam egy nagyon jó előadást (meg a sajátunkat :P), a Hattyúból az Új Színházban – mindkettő nagyon jó, Molnár Ferenc rajongóknak ajánlom. A Liliomot is játsszák rendesen, úgyhogy a színházakkal nincs baj. Már csak a kötetet kellene újra kiadni.


Népszerű idézetek

mohapapa I>!

ELZA Oly szép és oly izgató volt a tanács, amit adott! …és olyan becsületes…
AZ ÖRDÖG Ezt kikérem magamnak!

Az ördög

88–89. oldal

Bogas>!

Ha most nem adok egy töltött revolvert a kezébe, hogy lelőjön vele, még talán meg is ütött volna.

Az ördög

Bogas>!

Hallgat. De folyton erről hallgat. Ő mindent belül intéz el.

A hattyú

mohapapa I>!

Azt mondja a nagy tan: szeressétek egymást. De ehhez ti még fiatalok vagytok azzal a rongyos, pármillió éves kis életkorotokkal. Ezért voltak ennek a gondolatnak csak aszkétái, vértanúi vagy hazugjai.

Az ördög

32. oldal

Bogas>!

Még nem tudom, hogy fogom csinálni, de meglesz. És minden rendben lesz.

A hattyú

korkata>!

Majdnem, lányom. A természetrajz azt tanítja, hogy a hattyú csak egy fenséges kacsa. Ha a földre lép, ez ki is derül róla. Ezért kell neki a tó tükrén maradni, bűszkén úszni, díszesnek lenni a néma fehér mélltóságtól. Madárnak lenni és nem repülni. Egy dalt tudni, de mindhalálig el nem énekelni.

507. oldal A hattyú

mohapapa I>!

ELZA Úgy érzem, elég okos és elég bátor vagyok!
AZ ÖRDÖG Ön okos és bátor. Egyesíti magában egy tudós és egy oroszlán tulajdonságait. Csak az a baj, hogy olyan bátor, mint egy tudós, és olyan okos, mint egy oroszlán.

Az ördög

89. oldal

Greywind>!

AZ ÖRDÖG Hát ez rossz ez a gondolat? Dehogy rossz! Jó ez, jó meleg, sugárzik belőle minden, ami fényes öröm csak van ebben a ti szomorú életetekben! Csak meg kell érte fizetni, adta fösvény népség! Ha bort iszol, tönkre mégy belé. De amíg részeg vagy, kis fehér angyalok muzsikálnak a szívedbe. Megfizetsz érte, de megéri. A cukortól elvásik a fogatok. De édes volt. A legszebb nótáitokba belehal, aki csinálta. Szegény emberi virtus spórolni, ellökni a bort, a nótát, az asszony száját… A legutolsó faggyúgyertya megtanít arra, hogy érdemes elpusztulni egy kis melegért, meg egy kis világosságért. Az élet arra való, hogy elégjetek benne! Forni kell, égni, másokon végigtiporni! Tudom, tudom, komisz beszéd. Azt mondja a nagy tan: szeressétek egymást. De ehhez ti még túl fiatalok vagytok azzal a rongyos pármillió éves kis életkorotokkal. Ezért voltak ennek a gondolatnak csak aszkétái, vértanúi, meg hazugjai. Ne hazudjunk. A diadalmas világ a kedves és okos komiszaké, ide nézzetek rám, az enyém a világ, és amit én most itt a fületekbe duruzsolok, az mindenkinek a titkos vallása… ez nem vízzel keresztel, hanem tűzzel… érted fiam? Magatokat szeressétek, puha bársonyban járjatok, igyatok sok édes bort, csókoljátok egymás száját, és részegedjetek meg, gyermekeim, részegedjetek meg…

Az ördög

Bogas>!

TANÁCSOS Akar a gyámja lenni?
SIPOS Nem én, kérem. Nem lehet erre vigyázni. Én nem vállalom azt a felelősséget. Én inkább feleségül veszem, kérem.
TANÁCSOS Mi az, hát nem tegnap volt az esküvője?
Csönd
IRMA Tegnap volt, de nem folytatja.
TANÁCSOS Hány éves maga?
SIPOS Negyvennyolc.
TANÁCSOS És a lány?
SIPOS Húsz lesz?
TANÁCSOS Az előbb nekem odabent azt mondtad, hogy huszonhárom éves vagy. Mért hazudtál?
IRMA Hogy egy kicsit közelebb legyek a Sipos úrhoz.
SIPOS Kéremalássan, evvel úgy vagyunk, hogy most még van egy kis korkülönbség köztünk vagy harminc év. De ez csak most tűnik fel, nagyságos uram. Hetven év múlva ő lesz kilencven, én meg száztizennyolc, akkor azt fogják mondani: két öreg ember.

Az üvegcipő

Bogas>!

IRMA (minden ok nélkül) Édes szép pilóta.
SIPOS Ki a pilóta?
IRMA Sipos úr.
SIPOS Én bútorasztalos vagyok.
IRMA Nekem pilóta. Mindenki pilóta, aki ideális.
SIPOS Én ideális vagyok?
IRMA Az én lelkemnek ideális. Ideál pilóta, a felhőkből száll alá a virágos mezőre, hogy eljöjjön a menyasszonyáért.
SIPOS Micsoda badarságokat beszélsz te össze?
IRMA Most minden éjjel azt álmodom, hogy pilóta volt a vőlegényem és felrepült a felhőkbe és leesett a tengerbe. És minden álomban Sipos úrhoz hasonlít a pilóta.
SIPOS És beleesik a tengerbe.
IRMA Bele.
SIPOS Köszönöm. És te mit csinálsz?
IRMA Én fel-alá bolyongok a tengerparton, fehér lepelben, ki van bontva a hajam és kinyújtom karjaimat a tenger felé és a viharban eszelősen énekelek. Olyan szép.
SIPOS Mikor eszelősen énekelsz?
IRMA Nem. Hanem az egész. Olyan szép fájdalom és oly ideális. És a Sipos úr mindig benne van.
SIPOS A tengerben.
IRMA Az édes álomban.

Az üvegcipő


Hasonló könyvek címkék alapján

Heltai Jenő: A kis cukrászda
Zilahy Lajos: Az ökör és más komédiák
Gárdonyi Géza: Annuska
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok
Josef Čapek – Karel Čapek: Két komédia
Neil Simon: A Napsugár fiúk
Kazys Saja – Grigorij Kanovics – Saulius Saltenis – Romuldas Baltusnikas: Lélekcsere
R. Kárpáti Péter: Sziklás madonna
Szigligeti Ede – Csiky Gergely: Liliomfi / Buborékok
Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Brontë-k