A ​zenélő angyal 23 csillagozás

Molnár Ferenc: A zenélő angyal Molnár Ferenc: A zenélő angyal Molnár Ferenc: A zenélő angyal

A zenélő angyal főhőse Irma, egy gazdag bankár elkényeztetett, unatkozó lánya. Velencei luxusnyaralása közben beleszeret egy művelt, rokonszenves, ám rangján aluli fiúba, apja titkárába. A társadalmi különbség önmagában is megakadályozná a kapcsolat kialakulását, de a fiú nem is viszonozza Irma érzelmeit. Ő csupán szolgálatot teljesít a lány mellett, elkíséri sétáira, megmutatja a város szépségeit. A titkár Juditba, a bankárné mellett dolgozó ápolónőbe szerelmes. Irma kétségbeesett vetélytársként tudja, hogy a másik lány az igazi ellenfele. Ádáz harc indul a gazdag és a szegény lány között, amelyben csak a gazdag lánynak vannak hatékony fegyverei. Végül tisztességtelen lépésre szánja magát Irma: olyan helyzetet teremt, amelyben a szegény lányt közönséges lopással vádolhatják. Vajon győz-e az igazság, s ki fogja vesztesként, boldogtalanul elhagyni Velencét?

Eredeti megjelenés éve: 1933

>!
Lazi, Szeged, 2006
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639690201
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1970
292 oldal
>!
Athenaeum, Budapest, 1933
276 oldal

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Gregöria_Hill P
Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Félúton azt nyilatkoztam, hogy csak aranyos, de módosítok, annál azért több. A história az aranyos, helyenként bohózatosan aranyos, de ahogyan Molnár Ferenc a nőket (és a ruhájukat) leírja, az mesteri. Egy ízben azonnal nekiláttam olyan almazöld fürdőruhát keresni a neten (sajnos csak fekete-fehérben találtam). Némelyik „mellékszál” is nagyon eltalált, a kedvencem a tahi szakács fellépése álomszerepében az élet színpadán, hú, nagyon színpadban gondolkodott ez az ember (mármint az író, nem csak a szakács) és a gourmand „öregebb amerikai özvesszony” és a velencei ételitalok. Személy szerint viccesnek találom, hogy MF néha úgy rendezi be a tájat, mintha utasításokat adna, hogy hogyan nézzen ki a főpróbára. Felhő… egy darabból van dús reliefekkel faragva, kemény, könnyű, hideg, merev, fixen áll a kék levegőben. Mögötte mélykék ég. felhő balra ki Klassz olvasmány.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Szeretem Molnár Ferencet.

Ez a darabja életművének ugyan nem a legjobb, de nem is nagyon tudnám bántani, mert szegény nem igazán tudna védekezni.

Az alaptörténetet az élet apró alaptörténetei közül választotta, sajnos néhol kissé bárgyúra sikeredtek a karakterek. De istenem, ha ő ilyennek látta őket, hát ilyenek lettek.

A cselekmény egyszerű, lényegében a fülszöveg mindent elmond, onnantól kezdve már csak bő lére lett engedve a dolog.

Kedvenc szavam a halszag lett, már ezért is érdemes lenne egyszer elmennem Velencébe!

>!
meseanyu MP
Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Minden tiszteletem Molnár Ferencé, de nekem ez egy kicsit vérszegény volt. Sokszor nagyon jópofa, de valahogy a romantikus és/vagy lélektani rész nekem nem jött eléggé át, nem tudtam beleélni magam a sztoriba. Velencéhez mindenesetre kedvet kaptam. :-)

>!
flamepetals
Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Azt hiszem inkább maradok a novelláknál meg a színdaraboknál. Szórakoztató volt, de néha már egy kicsit túl sokat szenvedős. Az egész Lietzen családot sikerült megkedvelni, viszont Juditot nagyon nem. Aurélról még nem döntöttem.
Egy kissé őrült történet volt, de talán ilyen az első nagy szerelem :)
Azért Molnárt még mindig imádom, néha így is képes sziporkázni.

>!
zsfbgnar
Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Régimódi szerelmi történet, a forró kása kerülgetése 30-as évek tempójában és formájában. Megelevenedik szemünk előtt a letűnt magyar úri életmód, a történet a gazdag úrilány epekedését kíséri végig Velencében. Értékeként mondható el, hogy hitelesen adja vissza a szerelem beszűkült tudatállapotát, azonban emiatt a történet íve is kevésbé szárnyaló. Sajnos valahogy sem a karakterek, sem a történet nem hoztak lázba. Ha Molnár Ferenctől egy könyvet kellene ajánlani, nem ez lenne az az egy.

>!
fromex999
Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Jajj nekem nagyon tettszett.
Igaz én voltam is Velencében, de nagyon szórakoztató könyv. Nincsenek benne mélységes gondolatok, csak olvasod és jól szórakozol. Épp elég. Nekem 5ös.

>!
vera313
Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Meg kell hagyni, Molnár Ferenc nagyon jól ismerte a nőket! Sokszor mosolyogva bólogattam a megállapításain. A regény hangulata az, ami elsősorban megfogott, elég gyorsan beszippant. Annyira élők a szereplői, olyan igazi elcseszett emberek, akik sok rossz döntést hoznak az életben, de attól még szeretjük őket. A cselekmény elég kiszámítható, de attól még nem válik unalmassá az olvasás!

>!
bloodflower
Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Szerelmes letten Velencébe, amikor ezt a könyvet olvastam.
Jobban mondva nem is olvastam, hanem először, hogy pontosítsak Végvári Tamás olvasta fel nekem. A rádióban. Kováts Adél és Fekete Ernő játszottak, és megelevenedett előttem a napfényben szikrázó, aranytól roskadozó Velence a „halszaggal”, a zenélő angyalszoborral, a délidőben felforrósodó fényszékekkel és gyönyörteli naplementéivel. Történet egy lányról, aki Velencében érik nővé, és akinek igazi otthona csakis a Duna partja lehet.


Népszerű idézetek

>!
flamepetals

Nagy erő van abban: túlélni valakit.

37. oldal (Athenaeum, 1933)

>!
Gregöria_Hill

A Márkus tér a világ egyik legnagyobb vasbútor-kiállítása.

18. oldal (Szépir.)

>!
flamepetals

– Akkor még jó kellett, hogy legyen ez az ötlet, mert akkor még gyerek voltam, akkor még megbízható volt az ösztönöm, de azóta az ítéletemet megrontotta az, hogy gondolkozom, pedig ehhez nincs elég eszem.

70. oldal (Athenaeum, 1933)

>!
Gregöria_Hill

Kérem, ne tessék szidni a Dunát. Amint külföldön vannak, mindjárt minden szebb maguknak. Az osztrák Duna, az hamisítás. A bécsiek folyton kékítik, de nem sikerül rákényszeríteni, hogy kék legyen.

82. oldal (Szépir.)

>!
Gregöria_Hill

… künn a holdfényes vízen lebegve az édes serenata-zenekar színes ruhában gitárral dalol nápolyi műdalokat az idegeneknek. A művelt, ősvelencei bennszülöttnek, ha ezeket hallja, csak egy vágya támad: a partról ágyúval lőni beléjük.

205-206. oldal (Szépir.)

>!
Gregöria_Hill

-Apának mondta egy pincér Cannes-ban, mikor apa vágyva nézett az uborkasalátára, de nem mert belőle enni, hogy: „az uborkát mindenki szereti, de az uborka nem szeret senkit.”

187. oldal

4 hozzászólás
>!
PandaSára P

– A régi Velencében – mondta –, te haszontalan, bedugtak volna most téged egy szűk vaskalitkába, amiben csak guggolni lehetett, és egy kiálló gerendán hosszú kötélen lógattak volna le a Campanile tetejéről, két nap, két éjszaka, étlen-szomjan…

170. oldal

>!
PandaSára P

– És az új Velencében?
– Mint mindenütt a világon, és mindig, amíg csak él,megint kapsz egy csomó pénzt a vén szamár apádtól.

170. oldal

>!
tomgabee

Először álltak így szemben egymással, egy elegáns színpadi társadalmi dráma jelmezeiben: estélyi ruha és szmoking.

122. oldal, Lazi

>!
katacita I

– De én ezt mind akarom látni, ezt az egészet, és érteni, úgy, ahogy ma van. Nem kell történelem és nem kell az a sok olasz név, amit úgyse tudok megjegyezni. Ez a mai világ kell itt, ez az egész, nevek és számok nélkül.

13. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó
Barbara Taylor Bradford: Titkos szerelem
Gina Buonaguro – Janice Kirk: Ciao, bella
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Passuth László: Lagúnák
Passuth László: A mantuai herceg muzsikusa
Erdődy János: A fenséges köztársaság nevében
Kemény Zsigmond: A szív örvényei