A ​Pál utcai fiúk 2233 csillagozás

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

​ Irodalmi alkotások részben gyönyörű, részben pedig mostoha sorsa, hogy kötelező olvasmányokká válnak. Gyönyörű, mert így nem merül feledésbe, s a felnövekvő generációk is megismerkednek vele. Mostoha azonban abban, hogy nevük hallatán minden diák lelki szemei előtt megjelenik egy elképesztően hosszú, nyomasztó tartalmú lista, ami a kötelezően előírt, unalmas, bemagolásra szánt alkotások gyötrelmeivel riogat. Gyanakvás helyett vessünk inkább egy futó pillantást a mű alkotójára, leendő olvasmányunk keletkezési körülményeire, s magára a műre is. Hátha nem is lesz olyan rémisztő az olvasás!

Az ifjúsági irodalom egyik alapművének tartott regény 1907-ben jelent meg, s nem csak hazánkban, de a világon mindenütt nagy sikert aratott. Ezt bizonyítja az is, hogy Bulgáriától kezdve Dél-Koreáig nagyon sok nyelvre fordították le. Olaszországban például az irodalmi mítoszok közé emelkedett, az ottani zsebkönyvtár sorozatban már a tizenharmadik kiadása is megjelent, épp csak nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1907

>!
Móra, Budapest, 2015
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198263 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 2013
208 oldal · ISBN: 9789631194463 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 2012
160 oldal · ISBN: 9789631191714

49 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Nemecsek Ernő · Boka János · Áts Feri · Geréb Dezső · Jules Verne (Verne Gyula)

Helyszínek népszerűség szerint

Füvészkert · Duna


Kedvencelte 312

Most olvassa 133

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Lillsz
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A legjobb kötelező könyv a világon! Szomorú, boldog, izgalmas, eseménydús! :) spoiler

2 hozzászólás
>!
nagyange P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Hát izé…
Mikor ez kötelező olvasmány volt, nem nagyon érdekelt.
Mert fiús is, meg uncsiiii, meg miért kell ezt nekem olvasnom, nyomikról szól. :) Hát kb ezt gondoltam.
Aztán nemrégiben színházban jártunk, feldolgozták musical-be, és hát wáááouuuuu.
Na jó, ehhez hozzá tett, hogy színház, meg zene, de közben vissza emlékeztem a könyvre, és rájöttem, hogy ez nagyon jó, csak én rosszkor olvastam, bután, én voltam a nyomi, sajnálom. Ebbe benne van a hősiesség, a bajtársiasság, a csapatszellem, a hűség, a barátság, szeretet, küzdés, játék, jószívűség, kitartás, elmúlás….
Vár rá egy újra olvasás.
És mindenki nézze meg a legújabb feldolgozását, nem fogja megbánni.
„Éljen a grund!”

3 hozzászólás
>!
mohapapa I
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Első olvasásra első szerelem, még akkor is, ha a kor, amiben játszódik, nagyon más kor, mint az, amikor olvastam, s pláne más, mint a jelenkor.
A szereplők annyira élnek, hogy szinte kilépnek a könyvből, és külön nagyon tetszett, nem zsenánt bevallanom, hogy Áts Feri alakja az egyik kedvencem: az ellenségnek nincs hét feje, és lehet neki nagy-nagy erkölcsi érzéke is, még becsülete is; ezt tanította nekem a Nemecsek beteg testét ölben vivő vörös inges vezér.

S persze nem lehet a Gitt Egyleten nem röhögni.

A könyv végén meg nem sírni… (Na, de férfi vagyok, vagy mi, nem igaz…?)

10 hozzászólás
>!
clarisssa MP
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Ez a könyv eddig valahogy kimaradt az életemből, noha a filmváltozatot már többször is láttam és Nemecseket annak rendje és módja szerint minden alkalommal jól meg is sirattam… Persze ez most sem volt ám másképp, azonban ezúttal sokkal-sokkal közelebb tudtak kerülni hozzám a szereplők, sőt, még a háttérben meghúzódó fiúcskák egy-egy jellemvonásán is volt időm elgondolkodni.
Kíváncsi vagyok, hogy a kisiskolás „kötelességből olvasók” mennyire tudnak a Pál utcai fiúkkal együtt lelkesedni a grundért? Nekem most sikerült: velük együtt készülődtem, majd izgultam végig a háborút, Boka János és Áts Feri nagy-nagy rajongója lettem, szívből nevettem Barabás és Kolnay véget nem érő vitáin és Csele gigerliségén, meghatott a kis szőke Nemecsek hősiessége, a fiúk barátsága, elszántsága, hűsége, összetartozása… és persze megrendített a befejezés…
Sokszor bírálják a kötelező olvasmányokat, sokan egyenesen utálják vagy idejét múltaknak titulálják őket. Annak idején persze én sem tudtam minden kötelezőért egyformán lelkesedni, de most, „fölnőtt fejjel” már azt mondom: igenis, szükség van ezekre a könyvekre, igenis, olvassák csak el a gyerekek, hiszen rengeteget tanulhatnak belőlük – olyasmit is, amit egyik tantárgy sem taníthat meg nekik.

>!
Móra, Budapest, 1994
170 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631171604 · Illusztrálta: Molnár Péter
9 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nem akarok vele szembesülni, hogy hány év után olvastam újra – nem is ez a lényeg. Elsősorban azért vettem most a kezembe, mert jövőre a kisfiamnak ez a kötelező olvasmánya. Másodsorban viszont azért, mert mélyen a lelkembe varrta magát ez a regény ott és akkor. A kis szőke, gyöngécske, de bátraknál is bátrabb Nemecsek Ernő, a tisztességből és emberségből csillagos ötösre vizsgázó Boka János, a gittegylet, a grund, Kolnay, Barabás, Csónakos… Ezek a fiúk, ha nem is tartottuk a kapcsolatot, ha évekig felém se néztek, mégis, azt hiszem, valahol végig itt voltak körülöttem. És most, hogy újra „láttuk” egymást, könnyeket csaltak a szemembe. Köszönöm ezt Neked, kedves Molnár Ferenc.

>!
Corvus_CoRex P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Már nem emlékszem, hogy ezt anno elolvastam, vagy csak megnéztem filmen. Mintha elkezdtem volna olvasni, de végül filmen néztem végig…
A lényeg, hogy mostani fejjel teljesen más volt… X)
Anno még kis ártatlan voltam, nem láttam bele semmi huncutságot a sorok mögé, de most… főleg az elején! Mindenhol arra utaló kifejezések, szavak… =D El is kezdtem kigyűjteni őket, de nem is tudom, a vége miatt lehet nem illene, meg a kedvem is vacak lett…
Mindenesetre jó könyv. A perverz fantáziám megmozgatása miatt raktam igazából a kedvenceim közé, de amúgy amúgy is jó. Van bennük szenvedély + minden. :D Mármint aranyos, hogy milyen komolyan veszik magukat. Mi az ő korukban nem voltunk ilyenek (sajnos?). Szóval, tetszett.

10 hozzászólás
>!
_Enii_ P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A grund… Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek. A pesti gyereknek ez az alföldje, a rónája, a síksága.

A régi kötelezők felelevenítése mindig valami nosztalgikus érzéssel tölt el. Főleg úgy,hogy ugyanabból a könyvből olvashattam amiből anno 10 évvel ezelőtt,és most a húgom is ezzel „birkózott”. :D Igen,egy 1979-es néhol már sárgás lapokkal,és mivel Apum és a nagybátyáim is ezt használták,így néhány vicces 'megjegyzéssel' tűzdelt könyvecskéből. Ami furának tűnhet,mert majd az összes kötelező új kiadása is ott csücsül a polcunkon,de egy percig sem jutott eszembe azt választani a könyv helyett.
Érdekes,hogy mennyire mást jelenet(ett) számomra ez a könyv gyerek,és felnőtt fejjel egyaránt. Már akkor is szerettem olvasni annak ellenére,hogy ezt muszáj volt,viszont visszagondolva ezenkívül talán egy iskolás kötelező volt rám nagy hatással. Vannak olyan könyvek amik már elévültek,de ennek még mindig érzem az aktualitását.
Akárhogyan is,örök klasszikus,aminek akkor is állandó helye lesz a polcomon,ha már csak darabokban áll,és az emlékek tartják össze.

Boka János komolyan nézett maga elé a padra és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

>!
Balázs_Erőss P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Több, mint harminc éve (leírni is ijesztő), hogy utoljára olvastam ezt a könyvet. És nincs mit tagadnom, akkor bizony utáltam. Mert kötelező volt. Mert kikérdezték. Mert nem voltak benne indiánok.
Aztán kb. 7-8 éve, valaki kölcsönadta a hangoskönyvet. Na, akkor csak annyi maradt meg bennem, hogy a Barátok köztből utált Németh Kristóf roppantul szórakoztatóan olvasta fel.
Aztán idén, teljesen függetlenül a 110 éves évfordulótól, úgy döntöttem, hogy elolvasom.
Nem lett a kedvenc könyv, de megérdemli az öt csillagot.
Ha csak annyira emlékszel a könyvből, hogy utáltad, mint kötelezőt (csakúgy, mint én is), ÉS már elmúltál 35, akkor mindenképpen olvasd el! Hatalmas pofáraesés lesz, amikor megérted, miről is szólt a gyerekkorod. Mi és mennyire volt fontos neked is gyerekként.
Arról nem beszélve, hogy ilyen szívszorítóan leírt haldoklást nem olvastam még sose. (De igen, olvastam, de nem akarom felidézni.)
Nem kellene kötelezőként tartani, de ajánlottnak mindenképpen. Akkor talán nem csak Caramel neve és egy gúnyos mosoly villanna be Molnár Ferenc neve hallatán.

>!
Risus P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Kiscirkáló koromban ez volt az első, és azóta is egyetlen kötelező olvasmány, amit nagyon szerettem. Talán pont ennek a könyvnek köszönhető, hogy annyira szeretek olvasni.
Teljesen már szemmel olvastam már a könyvet és sokkal másként is értelmezem, mint 10 évvel ezelőtt.

2 hozzászólás
>!
raczlilian
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nálunk a családban kb mindenki utálja ezt a könyvet, a vége miatt.
Imádom. A vége miatt.
Molnár Ferenc zsenialitása maradéktalanul megmutatkozik e történetben, s be kell valljam jó diák módjára, hogy nagyon-nagyon szerettem. Borzasztóan sajnálom, hogy a legtöbb tanuló alapból úgy áll hozzá, hogy 'kötelező, fúj…' és még csak bele sem néz, hogy megbizonyosodhasson afelől, hogy egyáltalán igaza van-e. Mert nincs, jegyzem meg csöndesen.
Érzelmek széles skáláját élhetjük át: sajnáljuk Nemecseket, majd büszkék vagyunk rá, s végül megsiratjuk az egyik legbátrabb magyar fiúcskát, aki csak könyvben létezik ugyan, mégis, az író megtéveszti szinte az olvasót, ráveszi, hogy elhiggye: Nemecsek él, Nemecsek itt van köztünk. De tudjátok mit? Lehet, hogy mégis igaza van. Talán Ernő itt van. Csak nem úgy hívják őt ma már, hogy Nemecsek Ernő, hanem egyszerűen csak őszinte bátorság.
Boka… Bokát… Én egyszerűen nem tudok mit mondani. Beleszerettem.
Akiknek kötelező olvasmány, üzenem… ne féljetek! Jó lesz.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek.

18. oldal (Móra)

4 hozzászólás
>!
ruszky

(…) Boka János komolyan nézett maga elé a padra és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

183. oldal, utolsó mondat

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
>!
_natalie_

Boka okos fiú volt, de azért azt még nem tudta, hogy más emberek egészen mások, mint mi, s hogy nekünk ezt mindig egy-egy fájdalmas érzés árán kell megtanulnunk.

107. oldal - VI. (Móra, Budapest, 1979)

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
>!
Anibell AP

Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a természetrajzi terem katedraasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre-valahára, nagy nehezen, izgatott várakozás jutalmául a Bunsen-lámpa színtelen lángjában fellobbant egy gyönyörű, smaragdzöld csík, annak jeléül, hogy az a vegyület, melyről a tanár úr be akarta bizonyítani, hogy zöldre festi a lángot, a lángot csakugyan zöldre festette, mondom: pont háromnegyed egykor, épp abban a diadalmas minutumban megpendült a szomszéd ház udvarán egy zongora-verkli, s ezzel minden komolyságnak vége szakadt.

(első mondat)

>!
_natalie_

Az egyiket a szíve hozta ide, a másikat a lelkiismerete.

131. oldal

>!
MortuusEst

A grund… Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek. A pesti gyereknek ez az alföldje, a rónája, a síksága. Ez jelenti számára a végtelenséget és a szabadságot. Egy darabka föld, melyet egyik oldalról düledező palánk határol, s melynek többi oldalain nagy házfalak merednek az ég felé. Most már a Pál utcai grundon is nagy, négyemeletes ház szomorkodik, tele lakóval, akik közül talán egy se tudja, hogy ez a darabka föld néhány szegény pesti kisdiáknak a fiatalságát jelentette.

>!
Emmonita P

Inkább fojtsatok vízbe, és verjetek agyon, de én ugyan nem leszek áruló

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nemecsek Ernő
>!
Ninácska P

És másnap, mikor az egész osztály néma, ünnepies csöndben ült a helyén, és Rácz tanár úr komoly léptekkel, lassan, ünnepélyesen ment föl a katedrára, hogy onnan a nagy csöndben halk szóval emlékezzék meg Nemecsek Ernőről, és felszólítsa az egész osztályt, hogy holnap délután három órakor valamennyien fekete vagy legalábbis sötét ruhában gyülekezzenek a Rákos utcában, Boka János komolyan nézett maga elé a padra, és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

168-169. oldal - A Pál utcai fiúk (Móra, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Boka János · élet · Nemecsek Ernő
>!
Sziszandria P

(…) Úgy kiáltották, hogy „Éljen a grund!” – mintha azt kiáltották volna, hogy „Éljen a haza!” És ragyogtak szemeik, és mindenkinek tele volt a szíve.

>!
Francesco

(…) ő nem tudott felelni, mert neki tele volt a pofája gittel.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
J. D. Salinger: Zabhegyező
Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Fekete István: Tüskevár
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Mikszáth Kálmán: Különös házasság