A ​Pál utcai fiúk 2256 csillagozás

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Játék és harc, barátság és árulás, győzelem és halál. Molnár Ferenc regénye már száztíz éve a fiatal olvasók kedvence: az idők során készült belőle némafilm, hangosfilm, színdarab és zenés játék, közel két tucat nyelvre fordították le, több országban lett kötelező vagy ajánlott olvasmány. Szereplői – akik Molnár Ferenchez hasonlóan a budapesti Józsefváros szülöttei – ma már az ifjúsági irodalom halhatatlan hősei. Gyerekkorunkban mindannyian olyan bátrak szeretnénk lenni, mint Boka, olyan elszántak, mint Nemecsek, és vágyunk egy helyre, ahol otthon érezhetjük magunkat, akárcsak a Pál utcai fiúk a grundon. A regény alapján készült, azonos című zenés játékot Marton László rendezésében a budapesti Vígszínház mutatta be 2016. november 5-én. Jelen kiadás a nagy sikerű színdarab emlékezetes pillanatait idézi fel Gordon Eszter színes fotóinak segítségével.

Eredeti megjelenés éve: 1907

>!
Móra, Budapest, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158127
>!
Móra, Budapest, 2015
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198263 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 2013
208 oldal · ISBN: 9789631194463 · Illusztrálta: Reich Károly

51 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Nemecsek Ernő · Boka János · Áts Feri · Geréb Dezső · Jules Verne (Verne Gyula)

Helyszínek népszerűség szerint

Füvészkert · grund · Duna


Kedvencelte 319

Most olvassa 132

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Lillsz
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A legjobb kötelező könyv a világon! Szomorú, boldog, izgalmas, eseménydús. :) spoiler

5 hozzászólás
>!
nagyange P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Hát izé…
Mikor ez kötelező olvasmány volt, nem nagyon érdekelt.
Mert fiús is, meg uncsiiii, meg miért kell ezt nekem olvasnom, nyomikról szól. :) Hát kb ezt gondoltam.
Aztán nemrégiben színházban jártunk, feldolgozták musical-be, és hát wáááouuuuu.
Na jó, ehhez hozzá tett, hogy színház, meg zene, de közben vissza emlékeztem a könyvre, és rájöttem, hogy ez nagyon jó, csak én rosszkor olvastam, bután, én voltam a nyomi, sajnálom. Ebbe benne van a hősiesség, a bajtársiasság, a csapatszellem, a hűség, a barátság, szeretet, küzdés, játék, jószívűség, kitartás, elmúlás….
Vár rá egy újra olvasás.
És mindenki nézze meg a legújabb feldolgozását, nem fogja megbánni.
„Éljen a grund!”

6 hozzászólás
>!
mohapapa I
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Első olvasásra első szerelem, még akkor is, ha a kor, amiben játszódik, nagyon más kor, mint az, amikor olvastam, s pláne más, mint a jelenkor.
A szereplők annyira élnek, hogy szinte kilépnek a könyvből, és külön nagyon tetszett, nem zsenánt bevallanom, hogy Áts Feri alakja az egyik kedvencem: az ellenségnek nincs hét feje, és lehet neki nagy-nagy erkölcsi érzéke is, még becsülete is; ezt tanította nekem a Nemecsek beteg testét ölben vivő vörös inges vezér.

S persze nem lehet a Gitt Egyleten nem röhögni.

A könyv végén meg nem sírni… (Na, de férfi vagyok, vagy mi, nem igaz…?)

10 hozzászólás
>!
clarisssa MP
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Ez a könyv eddig valahogy kimaradt az életemből, noha a filmváltozatot már többször is láttam és Nemecseket annak rendje és módja szerint minden alkalommal jól meg is sirattam… Persze ez most sem volt ám másképp, azonban ezúttal sokkal-sokkal közelebb tudtak kerülni hozzám a szereplők, sőt, még a háttérben meghúzódó fiúcskák egy-egy jellemvonásán is volt időm elgondolkodni.
Kíváncsi vagyok, hogy a kisiskolás „kötelességből olvasók” mennyire tudnak a Pál utcai fiúkkal együtt lelkesedni a grundért? Nekem most sikerült: velük együtt készülődtem, majd izgultam végig a háborút, Boka János és Áts Feri nagy-nagy rajongója lettem, szívből nevettem Barabás és Kolnay véget nem érő vitáin és Csele gigerliségén, meghatott a kis szőke Nemecsek hősiessége, a fiúk barátsága, elszántsága, hűsége, összetartozása… és persze megrendített a befejezés…
Sokszor bírálják a kötelező olvasmányokat, sokan egyenesen utálják vagy idejét múltaknak titulálják őket. Annak idején persze én sem tudtam minden kötelezőért egyformán lelkesedni, de most, „fölnőtt fejjel” már azt mondom: igenis, szükség van ezekre a könyvekre, igenis, olvassák csak el a gyerekek, hiszen rengeteget tanulhatnak belőlük – olyasmit is, amit egyik tantárgy sem taníthat meg nekik.

>!
Móra, Budapest, 1994
170 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631171604 · Illusztrálta: Molnár Péter
9 hozzászólás
>!
Risus P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Kiscirkáló koromban ez volt az első, és azóta is egyetlen kötelező olvasmány, amit nagyon szerettem. Talán pont ennek a könyvnek köszönhető, hogy annyira szeretek olvasni.
Teljesen már szemmel olvastam már a könyvet és sokkal másként is értelmezem, mint 10 évvel ezelőtt.

3 hozzászólás
>!
ancsee P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Már nagyon régen olvastam, de ez a kötelező anno lekötött, nem éreztem hibának, hogy felkerült a listára. :) Sajnos a tartalmát illetően elég homályosak az emlékek, inkább csak benyomások maradtak meg.

>!
_Enii_ P
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A grund… Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek. A pesti gyereknek ez az alföldje, a rónája, a síksága.

A régi kötelezők felelevenítése mindig valami nosztalgikus érzéssel tölt el. Főleg úgy,hogy ugyanabból a könyvből olvashattam amiből anno 10 évvel ezelőtt,és most a húgom is ezzel „birkózott”. :D Igen,egy 1979-es néhol már sárgás lapokkal,és mivel Apum és a nagybátyáim is ezt használták,így néhány vicces 'megjegyzéssel' tűzdelt könyvecskéből. Ami furának tűnhet,mert majd az összes kötelező új kiadása is ott csücsül a polcunkon,de egy percig sem jutott eszembe azt választani a könyv helyett.
Érdekes,hogy mennyire mást jelenet(ett) számomra ez a könyv gyerek,és felnőtt fejjel egyaránt. Már akkor is szerettem olvasni annak ellenére,hogy ezt muszáj volt,viszont visszagondolva ezenkívül talán egy iskolás kötelező volt rám nagy hatással. Vannak olyan könyvek amik már elévültek,de ennek még mindig érzem az aktualitását.
Akárhogyan is,örök klasszikus,aminek akkor is állandó helye lesz a polcomon,ha már csak darabokban áll,és az emlékek tartják össze.

Boka János komolyan nézett maga elé a padra és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

>!
Sárhelyi_Erika I
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nem akarok vele szembesülni, hogy hány év után olvastam újra – nem is ez a lényeg. Elsősorban azért vettem most a kezembe, mert jövőre a kisfiamnak ez a kötelező olvasmánya. Másodsorban viszont azért, mert mélyen a lelkembe varrta magát ez a regény ott és akkor. A kis szőke, gyöngécske, de bátraknál is bátrabb Nemecsek Ernő, a tisztességből és emberségből csillagos ötösre vizsgázó Boka János, a gittegylet, a grund, Kolnay, Barabás, Csónakos… Ezek a fiúk, ha nem is tartottuk a kapcsolatot, ha évekig felém se néztek, mégis, azt hiszem, valahol végig itt voltak körülöttem. És most, hogy újra „láttuk” egymást, könnyeket csaltak a szemembe. Köszönöm ezt Neked, kedves Molnár Ferenc.

>!
Corvus_CoRex
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Már nem emlékszem, hogy ezt anno elolvastam, vagy csak megnéztem filmen. Mintha elkezdtem volna olvasni, de végül filmen néztem végig…
A lényeg, hogy mostani fejjel teljesen más volt… X)
Anno még kis ártatlan voltam, nem láttam bele semmi huncutságot a sorok mögé, de most… főleg az elején! Mindenhol arra utaló kifejezések, szavak… =D El is kezdtem kigyűjteni őket, de nem is tudom, a vége miatt lehet nem illene, meg a kedvem is vacak lett…
Mindenesetre jó könyv. A perverz fantáziám megmozgatása miatt raktam igazából a kedvenceim közé, de amúgy amúgy is jó. Van bennük szenvedély + minden. :D Mármint aranyos, hogy milyen komolyan veszik magukat. Mi az ő korukban nem voltunk ilyenek (sajnos?). Szóval, tetszett.

12 hozzászólás
>!
Balázs_Erőss
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Több, mint harminc éve (leírni is ijesztő), hogy utoljára olvastam ezt a könyvet. És nincs mit tagadnom, akkor bizony utáltam. Mert kötelező volt. Mert kikérdezték. Mert nem voltak benne indiánok.
Aztán kb. 7-8 éve, valaki kölcsönadta a hangoskönyvet. Na, akkor csak annyi maradt meg bennem, hogy a Barátok köztből utált Németh Kristóf roppantul szórakoztatóan olvasta fel.
Aztán idén, teljesen függetlenül a 110 éves évfordulótól, úgy döntöttem, hogy elolvasom.
Nem lett a kedvenc könyv, de megérdemli az öt csillagot.
Ha csak annyira emlékszel a könyvből, hogy utáltad, mint kötelezőt (csakúgy, mint én is), ÉS már elmúltál 35, akkor mindenképpen olvasd el! Hatalmas pofáraesés lesz, amikor megérted, miről is szólt a gyerekkorod. Mi és mennyire volt fontos neked is gyerekként.
Arról nem beszélve, hogy ilyen szívszorítóan leírt haldoklást nem olvastam még sose. (De igen, olvastam, de nem akarom felidézni.)
Nem kellene kötelezőként tartani, de ajánlottnak mindenképpen. Akkor talán nem csak Caramel neve és egy gúnyos mosoly villanna be Molnár Ferenc neve hallatán.


Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika IP

Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek.

18. oldal (Móra)

4 hozzászólás
>!
ruszky

(…) Boka János komolyan nézett maga elé a padra és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

183. oldal, utolsó mondat

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
>!
Anibell AP

Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a természetrajzi terem katedraasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre-valahára, nagy nehezen, izgatott várakozás jutalmául a Bunsen-lámpa színtelen lángjában fellobbant egy gyönyörű, smaragdzöld csík, annak jeléül, hogy az a vegyület, melyről a tanár úr be akarta bizonyítani, hogy zöldre festi a lángot, a lángot csakugyan zöldre festette, mondom: pont háromnegyed egykor, épp abban a diadalmas minutumban megpendült a szomszéd ház udvarán egy zongora-verkli, s ezzel minden komolyságnak vége szakadt.

(első mondat)

>!
_natalie_

Boka okos fiú volt, de azért azt még nem tudta, hogy más emberek egészen mások, mint mi, s hogy nekünk ezt mindig egy-egy fájdalmas érzés árán kell megtanulnunk.

107. oldal - VI. (Móra, Budapest, 1979)

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
>!
_natalie_

Az egyiket a szíve hozta ide, a másikat a lelkiismerete.

131. oldal

>!
MortuusEst

A grund… Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek. A pesti gyereknek ez az alföldje, a rónája, a síksága. Ez jelenti számára a végtelenséget és a szabadságot. Egy darabka föld, melyet egyik oldalról düledező palánk határol, s melynek többi oldalain nagy házfalak merednek az ég felé. Most már a Pál utcai grundon is nagy, négyemeletes ház szomorkodik, tele lakóval, akik közül talán egy se tudja, hogy ez a darabka föld néhány szegény pesti kisdiáknak a fiatalságát jelentette.

>!
Emmonita

Inkább fojtsatok vízbe, és verjetek agyon, de én ugyan nem leszek áruló

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nemecsek Ernő
>!
Ninácska P

És másnap, mikor az egész osztály néma, ünnepies csöndben ült a helyén, és Rácz tanár úr komoly léptekkel, lassan, ünnepélyesen ment föl a katedrára, hogy onnan a nagy csöndben halk szóval emlékezzék meg Nemecsek Ernőről, és felszólítsa az egész osztályt, hogy holnap délután három órakor valamennyien fekete vagy legalábbis sötét ruhában gyülekezzenek a Rákos utcában, Boka János komolyan nézett maga elé a padra, és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

168-169. oldal - A Pál utcai fiúk (Móra, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Boka János · élet · Nemecsek Ernő
>!
Sziszandria P

(…) Úgy kiáltották, hogy „Éljen a grund!” – mintha azt kiáltották volna, hogy „Éljen a haza!” És ragyogtak szemeik, és mindenkinek tele volt a szíve.

>!
Francesco

(…) ő nem tudott felelni, mert neki tele volt a pofája gittel.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
J. D. Salinger: Zabhegyező
Szabó Magda: Abigél
Eric Knight: Lassie hazatér
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Fekete István: Tüskevár
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben