A ​Pál utcai fiúk 3615 csillagozás

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A több mint száz éve íródott A Pál utcai fiúk a magyar irodalom élő klasszikusává érett. Molnár Ferenc humora, kifinomult karakterábrázolása és a regény témái – hűség, barátság, összetartás – kortalanná, a mai iskolások számára is élvezhetővé és mélyen átélhetővé teszik a történetet. Nem véletlen, hogy A Pál utcai fiúk az egyik legismertebb és legolvasottabb magyar regény külföldön, több országban is kötelező vagy ajánlott olvasmány.
2016-ban a Grecsó Krisztián által átdolgozott szöveg alapján Dés László és Geszti Péter írt musicalt. A darab hatalmas siker lett, számos színházban állították színpadra. Azóta a kedvelt kötelező olvasmány népszerűsége új szintre emelkedett, a zene, a találó szövegek még közelebb hozták a fiatalokhoz a regény mondanivalóját, az összetartozás érzését, amelyre napjainkban óriási szükség van.
Új kiadásunkban friss, szívet melengető illusztrációk segítségével élvezhetik Molnár Ferenc remekművét a fiatalabb és az idősebb olvasók egyaránt.

Eredeti megjelenés éve: 1907

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport · Delfin könyvek Móra · Ifjúsági kiskönyvtár · Kincses Könyvek · Az én olvasmányaim Forum · Móra Klasszikusok Móra · A Franklin-Társulat szépirodalmi könyvsorozata Franklin-Társulat · Trubadúr Zsebkönyvek Trubadúr · Európa Diákkönyvtár Európa · Scolar Kid Scolar

>!
Scolar, Budapest, 2023
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635097036 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156384218
>!
Hungaroton, Budapest, 2023
ISBN: H000000031180 · Felolvasta: Kern András

100 további kiadás


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Nemecsek Ernő · Boka János · Áts Feri · Csele · Csónakos · Geréb Dezső · Barabás · Kolnay Pál · Leszik · Richter · Weisz · vörösingesek · áruló

Helyszínek népszerűség szerint

grund · Füvészkert · Duna


Kedvencelte 580

Most olvassa 168

Várólistára tette 151

Kívánságlistára tette 107

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Kötelező olvasmányként kislányommal közösen olvastuk el a könyvet. A régi kifejezéseket bizony sokszor magyaráznom kellett neki. Bár a barátság, bajtársiasság témakörét jól mutatja be a kötet, de az adott kor sajátosságai (einstand, gitt, grund, latin nyelv, különféle titulosok) már nehezen értelmezhetőek a mai gyerekek számára. Nem biztos, hogy továbbra is kötelező olvasmányként kellene beépíteni a tanmenetbe.
Örülök, hogy sok év után újra elolvastam, de nem valószínű, hogy valaha is elővenném még.

>!
Móra, Budapest, 2019
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158851 · Illusztrálta: Reich Károly
27 hozzászólás
Lillsz>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A legjobb kötelező könyv a világon! Szomorú, boldog, izgalmas, eseménydús. :) spoiler

6 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Újraolvasás vége.
Szép könyv, jó könyv, izgalmas könyv (nemcsak a cselekménye, hanem az is, ahogy meg van írva), és tökéletesen meg tudok érteni mindenkit, aki kicsi kora óta rajong érte. Szerintem is megérdemli, hogy kultuszkönyv lett.
…meg azokat is tökéletesen megértem, akik nem rajonganak/rajongtak. Mint pl. én. Most felnőttként újraolvasva nagyon tetszett – de azt is felfogtam végre, hogy miért nem szerettem gyerekkoromban. Ezt a múlt hétig nem tudtam megmagyarázni.

Itt olvasható tovább:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/03/06/molnar_fer…

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1964
256 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Molnár Ágnes
22 hozzászólás
csgabi P>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Mert a szívem fáj.

1878. január 12-én született Budapesten Neumann Ferenc, vagy ahogyan mi, olvasók ismerjük, Molnár Ferenc – a Játék a kastélyban vagy éppen A Pál utcai fiúk szerzője. Órá emlékezve olvastam el leghíresebb művét, a grundért vívott harc regényét januárban.

Egyike lehetek azon keveseknek, akik gyermekkorukban elolvasták ezt a regényt, amikor általános iskolában közelező olvasmányként feladták, és rám már akkor nagy hatást gyakorolt, és összetörte a szívemet. Abban az 1987-es kiadásban vettem a kezembe a regényt, amit kisgyermekként is olvastam, és meglepődve vettem észre, hogy kis jegyzeteim még ott vannak a lapok között.

Felnőtt fejjel is megríkatott a könyv, szerencsére előrelátó voltam, és magam mellé készítettem egy százas csomag papírzsebkendőt, amiből szerintem legalább huszat el is használtam a kötet második felének olvasásakor. Habár teljesen egyértelmű volt a számomra, hogy öt csillagra fogom értékelni a Molyon, azonban felnőtt fejjel újraolvasva, ha eltekintek az érzelmi töltettől, ami vezérelt olvasás közben, a nosztalgiától, az erkölcsi mondanivalótól – nos, ez csupán egy erősen közepes regény. Ami ötcsillagossá teszi, az a szereplők jellemábrázolása, azok a nagyszerű emberi tulajdonságok, amikkel az író – néhány gyerektől eltekintve – felruházta a fiatalokat, a történet tragikus fordulatai és – számomra legalábis – az a nosztalgia, amivel a korabeli Budapestre tekintek, még ha nem is éltem akkor. […]

Még több: https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2022/01/molnar-…

3 hozzászólás
AniTiger P>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Ez kategorikusan az a kötelező, amit érdemes volt felnőtt fejjel bepótolnom.
Őszinte, „lélekkel teli”, fordulatos történet, tragikus lezárással, egy extra csavarral a végén. Úgy gondolom, hogy mindenkinek el kell olvasnia egyszer az életében, hogy megértse, miért kell megtartanunk néhány régies szóhasználatú, „poros” könyvet is a kötelezőink, az ajánlott olvasmányaink között. Én kifejezetten élveztem olvasni és egészen biztos, hogy a legtöbb mai gyerek (vagy felnőtt) is szórakoztatónak tartaná.

Kedvencek: Nemecsek bátor kiállása a bátor Pál utcai fiúkért; Nemecsek és Boka kapcsolata

Bővebben mindenféléről…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/05/molnarfere…

>!
Ifjúsági, Budapest, 1955
182 oldal · Illusztrálta: Reich Károly
5 hozzászólás
Angele>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Hát izé…
Mikor ez kötelező olvasmány volt, nem nagyon érdekelt.
Mert fiús is, meg uncsiiii, meg miért kell ezt nekem olvasnom, nyomikról szól. :) Hát kb ezt gondoltam.
Aztán nemrégiben színházban jártunk, feldolgozták musical-be, és hát wáááouuuuu.
Na jó, ehhez hozzá tett, hogy színház, meg zene, de közben vissza emlékeztem a könyvre, és rájöttem, hogy ez nagyon jó, csak én rosszkor olvastam, bután, én voltam a nyomi, sajnálom. Ebbe benne van a hősiesség, a bajtársiasság, a csapatszellem, a hűség, a barátság, szeretet, küzdés, játék, jószívűség, kitartás, elmúlás….
Vár rá egy újra olvasás.
És mindenki nézze meg a legújabb feldolgozását, nem fogja megbánni.
„Éljen a grund!”

6 hozzászólás
Cukormalac>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

(…) tiszteletünk jeléül elhatároztuk, hogy a gittegylet minden egyes tagja köteles otthon a történelemkönyvében a 168-dik lapon, fölülről a 4-dik sorban „Hunyadi János” cím mellé tintával odaírni: „és Boka János”. Ezt azért határoztuk el, mert megérdemli tőlünk a hadvezér, mert ha ő nem csinálta volna olyan jól, akkor a vörösingesek megvertek volna minket. És mindenki köteles a „Mohácsi vész” című fejezetben Tomori érsek neve fölé, mert őtet is megverték, ceruzával odaírni: „és Áts Ferenc”.

Mit tudhat az a regény, aminek első megjelenését követően 116 évvel nyolc különböző kiadása is megtalálható a hazai könyvpiacon? Mindent, amivel az ébredő ifjúság szívéhez közel lehet kerülni, de igazán értékelni szerintem csak újraolvasásokat követően, felnőtt fejjel tanulja meg az ember. Molnár Ferenc műve méltán nevezhető klasszikusnak: az idők próbáját kiállva egy csapat lelkes fiú történetén keresztül tanít hűségről, barátságról, összetartásról, példátlan önfeláldozásról – talán ezért is maradt az úgynevezett “kötelezők” listáján. A témák örökérvényűek és a diáktársadalom mai napig átélheti, élvezheti a lapokon keresztül, milyen volt a huszadik század elején felnőni, délutánonként felhőtlen órákat a grundon tölteni. Mindezt azonban beárnyékolja a rettegett vörösingesek jelenléte és az elkerülhetetlen tragédia, ami megdöbbenti a társaságot és az olvasót is, akárhányadik alkalommal fogja kezébe Boka, Nemecsek és a többiek kalandjait. Számomra ezúttal legjobban a stílus jött be, újfent rácsodálkozhattam arra, mennyire élő és gördülékeny ennyi évtized elteltével is.

>!
Trubadúr, 2023
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156490360
Véda P>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nos, az van, hogy megígértem a gyereknek, hogy én is olvasom a kötelezőket vele, akár olvastam korábban az adott könyvet, akár nem. Először ő, aztán én, majd összevetjük véleményeinket. A Pál utcait persze, hogy olvastam, kb. 7 évesen, rögtön A kis herceg után, és a Bűn és Bűnhődés előtt, mert akkoriban furcsán követték egymást nálam a klasszikusok.

Tetszett is, meg nem is; tetszett, mert végtelen felszabadító, igazi „gyerekhangulata” volt, fanyalogni meg azért tudtam rajta, mert a való életben sem értettem a házunk alatti bokorban bunkisat játszó fiúkat, itt meg egy egész grundnyi volt belőlük haditervestől. Aztán mikor eljutottam Nemecsek hadsegédi előmeneteléig, már erőst összeszorult a gyomrom. Nemecsek, a szeretni és pátyolgatni való szőke kisfiú, akkor már harmadszor fürdött meg, és egyébként is borzasztó nehezen viseltem, hogy vele mindig minden rosszat meg lehetett tenni és semmibe nézni.

Így hát mikor elkezdett belázasodni, én elkezdtem tízesével lapozni, a betegágyához érve pedig gondosan a legeslegvégére ugrottam és csak azt olvastam el. A nagy mumus ekképpen idén, ötödikben tért vissza, és ahogy sejteni lehetett, megint Geréb apjának megjelenéséig bírtam cérnával. Mert amikor Ernő elkezd pityeregni, hogy „kisbetűvel írták az én szegény, tisztességes kis nevemet…” akkor én könnyezni, a gyerek meg lesápadni szokott.

Ráadásul a kollégám ma bejött az irodámba, rám nézett, rátette a kezét a nagyméretű gemkapcsaimra és csak annyit mondott „einstand”, majd szó nélkül elvitte. Mit tehettem volna? Jóval nagyobb és idősebb nálam. Szóval azt kell mondjam, Molnár ifjúsági regényt is nagyon tudott írni, mert mindannyiunkra hatással van mai napig. Lehet, hogy a fiús részeket egy picit most is nagyvonalúan kezeltem, de becsületemre legyen mondva idén teljesen végigolvastam. Mert ha az utolsó oldalon még Boka János is megengedhetett magának pár könnycseppet, akkor az ilyen mimózának se szégyen, ha olykor bepárásodik a szemüveg.

5 hozzászólás
joopsy>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Szerintem ez a világ egyik legjobb könyve. Ezzel a mondattal le is zárhatnám az értékelésemet, de az nem én lennék. :)

Nos. Ez volt életem első olyan könyve, amit önállóan olvastam el kötelezőként és én már akkor nagyon szerettem. Azt hiszem 10 éves voltam és mily meglepő, akkor sem fiú. :D Mégis annyira magával ragadott, hogy ezek a fiúk a Pál utcában szívüket, lelküket adják egy építési telekért. A grundért. A grundért, ami nekik a hazát, a mindent jelentette.
Hogy miért is lett kötelező, számomra nem kérdés. Ennyi elemezni való jellem és cselekedet talán egy olvasásomban sem volt még. Megmutatkozik a jó, az áruló, a hazafi és a gonosz, aki a saját szemszögéből nézve ugyanolyan jó, mint a többi fiú. Boka és Nemecsek barátsága és egymás iránti kölcsönös tisztelete számomra példaértékű.
Csodálatos volt, ahogyan az író bemutatta, hogy a könyvben lévő csata éppen olyan, mint egy valódi háború csak kicsiben. Áldozatok vannak és hősök, de van, hogy a kettő egy és ugyanaz.
Nem szabad megfeledkezni az író humorérzékéről sem, mert amíg nem értünk el a komoly részekig, többször megmosolyogtatott.
spoiler

Most már csak a Vígszínházba kell eljutnom, hogy megnézzem a színdarabot.

9 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

„Ismét egy kihíváshoz kerestem könyvet a Molyon, méghozzá egy kötelező olvasmányt kellett elolvasni. Erre a könyvre esett a választásom. Akkoriban is nagy hatással volt rám ez a történet. Most újraolvasás során ismét mély benyomást tett rám.
A történet 1889-es budapesti ifjúsági életbe kalauzolja el az olvasót. Két egymást ellenségnek tartó gyerekcsoport egymás elleni küzdelmét követhetjük nyomon. Egyik csapat a Pál utcai fiúk akiknek a főhadiszállása a grund, és vezetőjük Boka János. A másik csapatot a vörösingeseket Ács Feri vezeti és Füvészkertbe van a főhadiszállásuk. Mindkét csapat katonás rendet követ, rangok alapján különböztetik meg egymást.”
További gondolatokat itt olvashatsz a könyvről:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/10/molnar-ferenc-pal-u…


Népszerű idézetek

ruszky>!

[…] Boka János komolyan nézett maga elé a padra, és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

183. oldal, utolsó mondat

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
1 hozzászólás
Natalie_Danaisz I>!

Boka okos fiú volt, de azért azt még nem tudta, hogy más emberek egészen mások, mint mi, s hogy nekünk ezt mindig egy-egy fájdalmas érzés árán kell megtanulnunk.

107. oldal - VI. (Móra, Budapest, 1979)

Kapcsolódó szócikkek: Boka János
2 hozzászólás
Natalie_Danaisz I>!

Az egyiket a szíve hozta ide, a másikat a lelkiismerete.

131. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek.

18. oldal (Móra)

4 hozzászólás
Emmonita P>!

Inkább fojtsatok vízbe, és verjetek agyon, de én ugyan nem leszek áruló

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nemecsek Ernő
Anibell P>!

Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a természetrajzi terem katedraasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre-valahára, nagy nehezen, izgatott várakozás jutalmául a Bunsen-lámpa színtelen lángjában fellobbant egy gyönyörű, smaragdzöld csík, annak jeléül, hogy az a vegyület, melyről a tanár úr be akarta bizonyítani, hogy zöldre festi a lángot, a lángot csakugyan zöldre festette, mondom: pont háromnegyed egykor, épp abban a diadalmas minutumban megpendült a szomszéd ház udvarán egy zongora-verkli, s ezzel minden komolyságnak vége szakadt.

(első mondat)

Sziszandria >!

[…] Úgy kiáltották, hogy „Éljen a grund!” – mintha azt kiáltották volna, hogy „Éljen a haza!” És ragyogtak szemeik, és mindenkinek tele volt a szíve.

Francesco>!

[…] ő nem tudott felelni, mert neki tele volt a pofája gittel.

1 hozzászólás
Dorka_9>!

– Körül kellene nézni a fáról.
– Igazad van. Csónakos, menj fel a fára!
És Csónakos, mint a macska, már fenn is volt megint az akácfán.

23. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Csónakos
2 hozzászólás
Ninácska P>!

És másnap, mikor az egész osztály néma, ünnepies csöndben ült a helyén, és Rácz tanár úr komoly léptekkel, lassan, ünnepélyesen ment föl a katedrára, hogy onnan a nagy csöndben halk szóval emlékezzék meg Nemecsek Ernőről, és felszólítsa az egész osztályt, hogy holnap délután három órakor valamennyien fekete vagy legalábbis sötét ruhában gyülekezzenek a Rákos utcában, Boka János komolyan nézett maga elé a padra, és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk.

168-169. oldal - A Pál utcai fiúk (Móra, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Boka János · élet · Nemecsek Ernő

Népszerű triviák

csakegyluca>!

A könyvből készült 1969-es filmben a gyerekszereplők fele nem magyar származású volt.

Kapcsolódó könyvek: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
3 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Dániel Anikó: Flóra
Padisák Mihály: A csúcs mindig fölöttünk van
Tamási Áron: Ábel
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Jules Verne: Nemo kapitány
Charles Dickens: Copperfield Dávid
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös