A ​kékszemű 74 csillagozás

Molnár Ferenc: A kékszemű Molnár Ferenc: A kékszemű Molnár Ferenc: A kékszemű Molnár Ferenc: A kékszemű

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jánoska és Annus, a két kicsi árva sóvárogva nézegeti a csillogó karácsonyi kirakatokat, mikor váratlanul csoda történik velük. Egy gyönyörűséges, kék szemű viaszbabát pillantanak meg, elhunyt édesanyjuk szakasztott mását, aki a felhők közül figyeli őket. A két gyerek összeszorult szívvel bámulja a viaszhölgyet, és arról álmodoznak, bárcsak életre kelne. Jánoska és Annus elhatározza, hogy megajándékozzák a kékszeműt. A Pál utcai fiúk szerzőjének megható karácsonyi történetét Reich Károly érzékenyen megformált illusztrációi varázsolják elénk.

Eredeti megjelenés éve: 1957

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2011
46 oldal · ISBN: 9789631190113 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Holnap, Budapest, 2002
44 oldal · ISBN: 9633465435 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 1991
36 oldal · ISBN: 9631167828 · Illusztrálta: Reich Károly

1 további kiadás


Kedvencelte 8

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Molnár Ferenc: A kékszemű

Nem ismertem korábban A kékszemű történetet. Most azonban nagyon megérintett az olvasása. Megható, szomorú, de ugyanakkor nagyon szép mese ez a képzelőerő hatásáról, fontosságáról, a gyermeki vágyakról.

>!
Boglinc P
Molnár Ferenc: A kékszemű

Igazán kedves és megható történet, amit karácsonykor szerettem volna elolvasni, de így egy kicsivel utána is nagyon jól esett. :)

>!
Magvető, Budapest, 1957
42 oldal · Illusztrálta: Reich Károly
2 hozzászólás
>!
Any P
Molnár Ferenc: A kékszemű

Nagyon szívszorítò, meghatò, mégis kedves mese. De Molnár Ferenctől nem is vártam mást. Valamikor réges-régen ő szerettette meg velem az olvasást a Pál utcai fiùkkal. :) Azòta is örömmel olvasom a műveit. Örülök, hogy egy molyos játék alkalmával ezt a csodát is olvashattam tőle. Bevallom, nem ismertem korábban. Most viszont úgy érzem, kincsre találtam! ♡

>!
Csoszi
Molnár Ferenc: A kékszemű

Csodálatos rajzokkal illusztrált, megható karácsonyi történet.

>!
Lazacc
Molnár Ferenc: A kékszemű

Gyerekkorom egyik kedvenc mesekönyve volt. Most találtam meg anyukám hagyatékában. Valahogy nagyon más jelentése van így olvasni…

>!
dianna76 P
Molnár Ferenc: A kékszemű

Eddigi életemből kimaradt Molnár Ferenc eme írása. Kedves, szép, és mégis szomorú… De mindemellett fura is. Az elveszített anya utáni vágy, és gyermeki képzelet meséje. Hiszek az égi jelekben, de ebben a történetben annál több volt. Nem tudom, hogy szeretnék-e karácsonykor ilyen szomorút olvasni. Mert vannak azok a könyvek, amik meghatnak, és megnyitják a szívedet. Ez most inkább elszomorított…

>!
Móra, Budapest, 1991
36 oldal · ISBN: 9631167828 · Illusztrálta: Reich Károly
1 hozzászólás
>!
Ngie
Molnár Ferenc: A kékszemű

Kedves karácsonyi történet, olyan kár, hogy felnőtt fejjel már nem hiszünk a csodákban. Nem is hallottam eddig a kék szemű viasz baba történetéről, persze nem ismerünk minden mesét. Egy kihívás kedvéért olvastam, ha ez nem lett volna, el is kerültem volna.

>!
Kriszti515 P
Molnár Ferenc: A kékszemű

Rég olvastam ilyen megható kis mesét. Szomorú, de ugyanakkor tele van szépséggel. Egyszerre leszel tőle oltári ramaty állapotban, ugyanakkor a szíved megtelik csupa boldogsággal. Molnár Ferenc Pál utcai fiúk egyik kedvenc könyvem, nem csalódtam ebben a műben sem. Hamar lehet vele haladni, tényleg szomorú, de szívmelengető is egyben.

>!
Doromb P
Molnár Ferenc: A kékszemű

Érdekes, helyes kis karácsonyi, szomorkás hangulatú mese.
A végére vártam valami csattanót, mert manapság már minden történetben van egy csattanó. De igazából itt nem csak, hogy teljesen szükségtelen, hanem kifejezetten zavaró lett volna. Az anyai szeretetet pont a régi klasszikusokat idéző egyszerűségével adta át, amikor nem maga a történet mond sokat, inkább azok a gondolatok és érzések, amiket a történetnek köszönhetünk.

>!
rohanoazis P
Molnár Ferenc: A kékszemű

Nem emlékszem, hány éves lehettem, amikor a szüleimtől megkaptam. Nem szerettem, mert nem szerettem a szomorú történeteket. De a rajzokra emlékeztem. Különösen arra a képre, ahogy a hóviharban mennek a gyerekek. Most, a kíváncsiság hajtotta felnőtt fejjel olvasva persze, egész más. Kedves, szomorkás, a korízlésnek megfelelően kicsit giccses, kicsit szentimentális, de még határeset. De most sem sikerült megszeretnem.


Népszerű idézetek

>!
Miamona

Sietve mentek hazafelé, és mind a kettőnek könny volt a szemében. Nem tudták, hogy ez miért van. Hiszen ők nem szomorúak! Tele volt a szívük meglepetéssel, kíváncsisággal és szeretettel.

19. oldal

>!
Miamona

Este, mikor lefeküdtek a közös ágyba, úgy magukra húzták a nagy paplant, hogy még a fejük se látszott ki alóla. Ott aztán sokáig suttogtak egymással, a paplan alá bújva, a sötétbe. Nagy titokban elhatározták, hogy megint meglátogatják az édes, kék szemű hölgyet.

20. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Donászy Magda: Táltosmackó
Vitkolczi Ildikó: Palkó, Zsófi meg a világ dolgai
Vitkolczi Ildikó: Palkó, Zsófi és a náthajaj
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket
Varró Dániel: Diótörő
Balázs Ágnes: A tésztapacsni
Mészöly Ágnes: Hófehér karácsony
Győri Katalin: Az első karácsony
Fésűs Éva: A „becsületes” megtalálók
Rép Erika: Répácska meséi 1.