Konyhauniverzum (Bűvös Szakács 1.) 1 csillagozás

Molnár B. Tamás – Bittera Dóra: Konyhauniverzum

Szórakozató konyha- és kultúrtörténet. Világutazás Párizstól Peruig, Bécs, Thaiföld, San Francisco, Toszkána, az ókori Egyiptom és a középkori Vikingföld érintésével.
Válogatás a legendás cikksorozatból, amelyből sokan a magyar „gasztroforradalmat” eredeztetik. Az írások 2003–2011 között jelentek meg a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában.
Jelen kötet egy átdolgozott válogatás, sok recepttel bővítve. Könyv azoknak, akik tudnak és szeretnek főzni. És azoknak, akik nem tudnak és talán (még?) nem is akarnak főzni.
A Konyhauniverzum a Bűvös Szakács könyvsorozat első kötete.

>!
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155829000

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
Molnár B. Tamás – Bittera Dóra: Konyhauniverzum

Gasztronómiai utazás a világban, és történelmi korszakokban-sok érdekesség, kuriózum.
Rengeteg különleges recept leírása is szerepel.
Színes és szórakoztató, de a konyhaművészetet rendkívül komolyan veszik a szerzők.


Népszerű idézetek

Márta_Péterffy P>!

A japánok úgy gondolják, húsz év gyakorlattal már egészen jó rizst lehet főzni.

224. oldal Japán mesterek

4 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!

A bajorok, ha épp nem isszák a sört, akkor főznek vele.

75. oldal Becsületes virsli

4 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!

A ma ismert gint az angol történelem formálta olyanná, amilyen- az italban a gyarmatok fűszerei úgy olvadnak össze kerek egésszé, mint fénykorában maga a brit birodalom.

151-152. oldal

3 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!

A ribizkelikőr a 19. század elején vált divattá: francia vendéglőkben sokáig úgy állt az asztalon, mint a kenyér, a só vagy a mustár. Ezzel „kerekítették le” a fanyarabb francia borokat, de desszertet, fagylaltfélét ízesítettek vele. Házilag is elkészíthető, habár ügyelni kell rá, hogy a ribizlit éretten kell leszedni s azonnal feldolgozni.

123. oldal

14 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!

Gin és vérkeringés

Azt mondják, Nagy-Britannia két vívmánnyal járult hozzá a világ kulináris kultúrájához: a portóival (ami portugál) és a szivarrral (ami nem ennivaló). A felsorolás persze nem teljes, mert hiányzik belőle még a gin (ami holland eredetű).

151. oldal

3 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!

A balzsamecet-mármint az eredeti-az ecetek Rolls Royce-a.

146. oldal Gyönyörök völgye Emilia-Romagna

2 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!

A kínai nagy fal építésekor, a Krisztus előtti 3. században, az építőmunkások „védőételként” kapták a rizsborban savanyított káposztát, amely, tapasztalati alapon laktató és tápláló erőforrásnak bizonyult. Hippokratész univerzális gyógyszerként javallotta, Cato úgy vélte, a pestis egyes fajtái ellen is hatékony.

20. oldal A kán káposztája

2 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!

A jó hal egészséges, nem kisrészt a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak miatt. Fontos, hogy ezek adott kombinációkban, természetes környezetükben jelenjenek meg ( a margarin nem válik szívbaráttá attól, hogy omega-3 zsírsavat kevernek bele).

33. oldal Hal és hosszú élet

1 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!

Emilia-Romagna régió neve azokból az időkből származik, mikor a gallok küzdöttek errefelé a rómaiakkal: a gallok területét hívták Emiliának, a rómaiak által elfoglalt tengerparti sávot Romagnának.

147. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

S. Sárdi Margit: Pesti úriasszony szakácskönyve
Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Tóthné Libor Mária: Limara Praktikái: Fonom. Finom
Bede Anna: Vegabudapest
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Isabel Allende: Aphrodité
R. Szepessy Ilona: Francia konyha
Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek
Tanja Dusy: Smörgås
Frank Júlia: Európa konyhája