Szórakozató konyha- és kultúrtörténet. Világutazás Párizstól Peruig, Bécs, Thaiföld, San Francisco, Toszkána, az ókori Egyiptom és a középkori Vikingföld érintésével.
Válogatás a legendás cikksorozatból, amelyből sokan a magyar „gasztroforradalmat” eredeztetik. Az írások 2003–2011 között jelentek meg a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában.
Jelen kötet egy átdolgozott válogatás, sok recepttel bővítve. Könyv azoknak, akik tudnak és szeretnek főzni. És azoknak, akik nem tudnak és talán (még?) nem is akarnak főzni.
A Konyhauniverzum a Bűvös Szakács könyvsorozat első kötete.
Konyhauniverzum (Bűvös Szakács 1.) 1 csillagozás
Enciklopédia 2
Most olvassa 1
Várólistára tette 4
Kívánságlistára tette 6

Kiemelt értékelések


Gasztronómiai utazás a világban, és történelmi korszakokban-sok érdekesség, kuriózum.
Rengeteg különleges recept leírása is szerepel.
Színes és szórakoztató, de a konyhaművészetet rendkívül komolyan veszik a szerzők.
Népszerű idézetek




A japánok úgy gondolják, húsz év gyakorlattal már egészen jó rizst lehet főzni.
224. oldal Japán mesterek




A bajorok, ha épp nem isszák a sört, akkor főznek vele.
75. oldal Becsületes virsli




A ma ismert gint az angol történelem formálta olyanná, amilyen- az italban a gyarmatok fűszerei úgy olvadnak össze kerek egésszé, mint fénykorában maga a brit birodalom.
151-152. oldal




A ribizkelikőr a 19. század elején vált divattá: francia vendéglőkben sokáig úgy állt az asztalon, mint a kenyér, a só vagy a mustár. Ezzel „kerekítették le” a fanyarabb francia borokat, de desszertet, fagylaltfélét ízesítettek vele. Házilag is elkészíthető, habár ügyelni kell rá, hogy a ribizlit éretten kell leszedni s azonnal feldolgozni.
123. oldal




Gin és vérkeringés
Azt mondják, Nagy-Britannia két vívmánnyal járult hozzá a világ kulináris kultúrájához: a portóival (ami portugál) és a szivarrral (ami nem ennivaló). A felsorolás persze nem teljes, mert hiányzik belőle még a gin (ami holland eredetű).
151. oldal




A balzsamecet-mármint az eredeti-az ecetek Rolls Royce-a.
146. oldal Gyönyörök völgye Emilia-Romagna




A kínai nagy fal építésekor, a Krisztus előtti 3. században, az építőmunkások „védőételként” kapták a rizsborban savanyított káposztát, amely, tapasztalati alapon laktató és tápláló erőforrásnak bizonyult. Hippokratész univerzális gyógyszerként javallotta, Cato úgy vélte, a pestis egyes fajtái ellen is hatékony.
20. oldal A kán káposztája




A jó hal egészséges, nem kisrészt a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak miatt. Fontos, hogy ezek adott kombinációkban, természetes környezetükben jelenjenek meg ( a margarin nem válik szívbaráttá attól, hogy omega-3 zsírsavat kevernek bele).
33. oldal Hal és hosszú élet




Emilia-Romagna régió neve azokból az időkből származik, mikor a gallok küzdöttek errefelé a rómaiakkal: a gallok területét hívták Emiliának, a rómaiak által elfoglalt tengerparti sávot Romagnának.
147. oldal
Hasonló könyvek címkék alapján
- S. Sárdi Margit: Pesti úriasszony szakácskönyve ·
Összehasonlítás - Vrábel Krisztina: Főzd magad! 86% ·
Összehasonlítás - Tóthné Libor Mária: Limara Praktikái: Fonom. Finom ·
Összehasonlítás - Bede Anna: Vegabudapest ·
Összehasonlítás - Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv 92% ·
Összehasonlítás - Isabel Allende: Aphrodité ·
Összehasonlítás - R. Szepessy Ilona: Francia konyha ·
Összehasonlítás - Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek ·
Összehasonlítás - Tanja Dusy: Smörgås ·
Összehasonlítás - Frank Júlia: Európa konyhája ·
Összehasonlítás