Brahms 1 csillagozás

Molnár Antal: Brahms Molnár Antal: Brahms Molnár Antal: Brahms

Míg ​a hasonló muzsikus-monográfiák általában az életrajz és a mű kronologikus egységének kényelmes szálára fűzik fel mondanivalójukat, ez a könyv sziporkázó esszék sorozata, melyek mindig új meg új aspektusból közelítik meg a mester életét, művészetfelfogását, alapvető művészi hozzáállását és alkotásainak egymással folytonosan összehasonlított, egész művészetét jellemző tükrében, műveit; s még azt is megengedi magának, hogy egy Brahms-műnek egy egyszerű, nem zeneértő hallgatóra tett hatását regényrészlet felidézésével érzékeltesse (Priestley: Angyalok utcája). ; A kötetnek szűkebb témáján túlmutató alapgondolata a romantikus művészetnek a klasszikussal való tüzetes szembeállítása, persze elsősorban a zene területén: annak kimutatása, hogy a szerves, apró részleteikben is megváltoztathatatlan nagy formák a romantikus művészet számára miért nem valósíthatók meg igazán. Plasztikus képet ad Brahms egyéniségéről, nem hallgatva el az ún. „forradalmi” romantika mesterei (Wagner, Liszt)… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kis zenei könyvtár · Zenei Kiskönyvtár Gondolat

>!
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638572183 · ASIN: 789638572189
>!
Gondolat, Budapest, 1983
218 oldal · ISBN: 9632812603
>!
Gondolat, Budapest, 1959
258 oldal

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Johannes Brahms


Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

Swoosh>!

Gyakran esünk abba a hibába, hogy valahai zeneállapotainkat a Kodály utáni látószöggel mérlegeljük.

Brahms és Magyarország

Swoosh>!

A fúga: legfőbb erkölcsi jelkép a zenében.

Brahms egyénisége

Swoosh>!

Szörnyen nagy eredmény volt, ha tudomásul vették, hogy vagyunk. Innen aztán Liszt iránti hódolatunk; az ő Magyar rapszódiái nem az alapsajátságainkat, hanem létezésünket hirdették a nagyvilágban.

Brahms és Magyarország

Swoosh>!

A romantikusok büszkék beteg-mivoltukra, abban élik ki magukat.

A kortársak

Swoosh>!

Liszt Ferenc egyénisége a brahmsi körnek nem volt rokonszenves. Zongorázó lángelméjét elismerték ugyan, de emberi magatartása csináltnak, pózosnak, zeneművei felületesnek tűntek a maradi táborban.

Brahms egyénisége

Kapcsolódó szócikkek: Liszt Ferenc
Swoosh>!

Brahms nyelvész-képessége egyaránt otthonos a verstanban és a muzsikában; kevesen egyesítették a kettőt a trubadúrok óta oly tökéletes harmóniává, mint éppen ő.

Brahms egyénisége

Swoosh>!

Ős-egészségére vall, hogy a népdalt tartja mindenek fölött és szövegestől a legértékesebb nyersanyagnak. Kivált régi énekek a kedvencei.

Brahms egyénisége

csillagka P>!

Törhetetlen egészségű, szívós északnémet parasztok ivadéka, polgári utódja.

(első mondat)

csillagka P>!

Kedveli az erőteljes tréfát, de elfordul az üres szabadszájúságtól. Ha ilyesmivel találkozik, kemény, ridegen elutasító, néha goromba. Erkölcseiben igaz keresztény, de nem dogmatikus. A papi vallással szemben az élő erkölcsre hivatkozik. Szereti „pogánynak” nevezni magát.

Brahms egyénisége

csillagka P>!

Brahms egyebekben sem veti meg az igénytelen élvezeteket, a jó szivart, poharazást. Nagy evő, de nem ínyenc, Bécsben sem válik „phaeák”-ká. Gondűző szórakozása: kiskocsmában iszogatni válogatott hívekkel. Hamburgi öröksége, hogy kedveli a nehéz, fűszeres kosztot.

Brahms egyénisége


Hasonló könyvek címkék alapján

Barbara Smoleńska-Zielińska: Chopin
Szentkuthy Miklós: Doktor Haydn
Gál Zsuzsa: J. S. Bach
Gál Zsuzsa: Wolfgang Amadeus Mozart
Ligeti György – Marczi Mariann – Nádler István: Nádler, Ligeti
Bókay János: Bohémek és pillangók
Székely Júlia: Elindultam szép hazámból
Alfred Amenda: Eroica
Láng György: A Tamás-templom karnagya
Frédéric Chopin