27. legjobb dráma (műnem) könyv a molyok értékelése alapján

Hat ​színmű 170 csillagozás

Molière: Hat színmű Molière: Hat színmű Molière: Hat színmű Molière: Hat színmű Molière: Hat színmű Molière: Hat színmű Molière: Hat színmű Molière: Hat színmű Molière: Hat színmű

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár

>!
Európa, Budapest, 2018
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052654 · Fordította: Illyés Gyula, Vas István
>!
Európa, Budapest, 2016
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052654 · Fordította: Illyés Gyula, Vas István
>!
Európa, Budapest, 2013
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630793230 · Fordította: Illyés Gyula

24 további kiadás


Kedvencelte 11

Most olvassa 13

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Mesii>!
Molière: Hat színmű

Moliére szeretetét egyértelműen a gimnáziumi éveknek köszönhetem :) Végtelenül humoros, gúnyosan irónikus, azt a bizonyos görbe tükröt határozottan a szereplők elé tartó stílus jellemzi mind a 6 színművét. Kedvencem a Képzelt beteg, a Tartuffe, és Dandin György, de a Fösvény, a Kényeskedők és a Tudós nők is szorosan követik őket!! :)) Instant jókedv egyenesen a 17. századból ;)

Update (2020.04.10.): Moliére örök kedvenc ma is!!! :)

gaboo_1028>!
Molière: Hat színmű

Tartuffe
Akár a Robinson Crusoenál, most is az eleje és a vége tetszett. Többet nem tudok ehhez hozzáfűzni.
spoiler

Katalin_baronesse>!
Molière: Hat színmű

Megint egy éles társadalom kritika Molière tollából, ezúttal a 17.századi orvosok/ orvoslás lett pellengérre állítva, az író komédiájában. Úgy emlékszem, azt tanultuk, hogy Molière éppen Argant(az az a képzelt beteget) játszotta, mikor rosszul lett a színpadon és pár órával később meghalt. Azt hiszem, ilyen a Sors fintora : (

suhakata>!
Molière: Hat színmű

Nagyon-nagyon bánom, hogy Moliére művei eddig kimaradtak az életemből, mert tudom, hogy már gimisként is tetszett volna, és reménykedem abban, hogy egyszer a színpadon is láthatom majd a komédiáit. Tényleg remek írónak tartom, és csodálom az intelligens, csipkelődő humorért, ami átszövi ezeket a drámákat. A későbbiekben is szeretnék még olvasni tőle, de most már csak egyenként ismerkedve a műveivel, mert a hat színdarab közvetlenül egymás után nagyon töménnyé vált a végére.

Ha bővebben is érdekel: http://sastollpenna.blogspot.hu/2012/09/a-fosveny-tartu…

adrica P>!
Molière: Hat színmű

Mikor feladták a Tartuffe-öt kötelezőnek, előre fanyalogtam, hogy biztos uncsi lesz. Klasszicista dráma, hármas egység, 17. század, mehh, mi érdekes lehet abban? Hát, aki még előtte áll az olvasásnak, sürgősen verje ki ezt a gondolatot a fejéből, és kezdje el bátran: Moliere-nek olyan humora, iróniája és a mai napig érvényes éleslátása van, hogy teljesen mindegy, milyen unalmasan tanítják magyarórán – aki szereti a félreértésekre és helyzetkomikumra építő lökött vígjátékokat, amiknek társadalomkritikai mondanivalója is van, az ezt is szeretni fogja. Csak ezt valahogy elfelejtik megemlíteni a tankönyvben. :)

(Kedvencem a kötetből a Képzelt beteg)

SuzyQ>!
Molière: Hat színmű

Sokadjára is imádom :) Nagyon szeretem Moliére stílusát és a történeteit. A középsulis irodalomórákat nem szerettem, de mikor Moliére-ről tanultunk, azt nagyon élveztem :)

Nutellaღ__>!
Molière: Hat színmű

Képzelt beteg-
Hát ha azt vesszük, hogy ajánlott olvasmány volt, akkor mondhatom, hogy nagyon tetszett! :) Nagyon humoros, jókat lehet rajta nevetni, és viszonylag könnyed olvasmány is! Bárcsak az összes kötelező/ ajánlott olvasmány ilyen jó lenne! :D

Viv_>!
Molière: Hat színmű

Őszintén szólva, a végére már előre tudtam, hogy mi fog történni, Dandin György és Tartuffe már abszolúte nem leptek meg a megoldásaikkal. De tetszettek a poénok, egész tűrhető volt, bár a Tudós nőknél már nagyon fogtam a fejem. :)

14 hozzászólás
K_Petra>!
Molière: Hat színmű

Fantasztikus volt :) Imádtam a stílust, azt, hogy az egész érthető és szórakoztató volt, de emellett igen erős társadalombírálatot tartalmazott. Faltam az oldalakat, és alig vártam, hogy ismét a könyv közelébe kerüljek.. Kell ennél több?
A kedvencem egyértelműen a Kényeskedők volt, a Dandin György kellemesen felháborított és megdöbbentett, a Tudós nőkön jól szórakoztam, a Fösvényen ismételten csak felháborodtam..

Kovács_Heni>!
Molière: Hat színmű

Sosem fogom megérteni a fanyalgókat, akik már abból kiindulva unalmasnak titulálják a Moliére-darabokat, hogy kötelező olvasmány a Tartuffe. Azt elismerem, hogy vannak sokkal jobb színművei, de mindegyiken jókat lehet nevetni, ha az ember agya még nem csökevényesedett el annyira, hogy csak a South Park-színvonalú humort tudja élvezni. Vagy nem abba a 10 %-ba tartozik, amelyik értelmes, és csak szimplán nem jön be neki ez a stílus. (sajnálom, ha kegyetlen vagyok, ez a véleményem)

Néha nem árt ilyet is olvasni :)


Népszerű idézetek

Viv_>!

Annyira fázik magától attól a szótól is, hogy adok, hogy még az adjon isten jó napot után is azt mormogja: de csak kölcsön.

31. oldal, A fösvény, Második felvonás

Szelén P>!

Az ember csak beszél, de nem mindig cselekszik,
Gyakran hosszú az út a szándéktól a tettig.

371. oldal

Rawalpindi>!

A rögtönzés a szellemi képesség próbaköve.

90. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1971

Rawalpindi>!

A bölcsesség kora nem rendelésre jő, s a vén agy éppúgy meghibbanhat, akár a fiatal.

124. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1971

1 hozzászólás
Bogas P>!

TAMÁS (ismét Argannak bókolva) Ugyancsak atyai engedelemmel meghívom a kisasszonyt szórakozásul valamelyik nap egy női hulla fölboncolására, melynek kapcsán szintén állást kell foglalnom.
TOINETTE Pompásan fog mulatni. Van, aki színházba viszi az imádottját. De hullaházba vinni, az már a galantéria netovábbja.

140. oldal, Második felvonás, ötödik jelenet (Európa, 1971)

Tamás_Szabó_5>!

Pompásan fog mulatni. Van, aki színházba viszi az imádottját. De hullaházba vinni, az már a galantéria netovábbja. (Toinette, Képzelt beteg)

140. oldal

Katalin_baronesse>!

TAMÁS (Angyalkához): A Mindenható méltán ruházza kegyedre asszonyom, az anyósi, a napamasszonyi nevet, amiként azt…
ARGAN: Ez nem a feleségem; ez a leányom.
TAMÁS: És hol van ő?
ARGAN: Rögtön itt lesz.
TAMÁS: Várjak addig, papa?
KOLIKACZIUS: Köszöntsd addig is a kisasszonyt.
TAMÁS: Kisasszony! Valamiképpen és nem kevésbé, mint Memnon szobra, mely a nap sugarainak érintésére zengő szózatot hallatott, akképpen önt el édes érzés árja engem, ha kegyed szépségének napsugárja ér. S amiként a természetbúvárok megfigyelése szerint, szüntelenül a közönségesen napraforgónak nevezett növény ezen nappali csillagzat felé fordul, akként és hasonlóképpen fog forogni az én szívem kisasszony imádandó két szemének tündöklő csillagai felé, úgyis, mint egyetlen sarkcsillagom felé. Engedtessék hát meg nekem, hogy bájai oltároszlopára szerény áldozatul kiakasszam szívemet, amely is nem áhít és nem vágyik egyéb dicsőségre, mint csupán arra, hogy utolsó lobbantáig kegyed legalázatosabb, legengedelmesebb és leghűségesebb szolgája és hitvestársa legyen.

Rawalpindi>!

Mindenkinek joga van, hogy – saját kárára és felelősségére – azt higgye, amit akar.

162. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1971

Rawalpindi>!

Szerelem nélkül nincs boldog házasság.

57. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1971

Rawalpindi>!

…életed törvénye benned van…

167. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1971


Hasonló könyvek címkék alapján

Pierre Corneille – Jean Racine: Cid / Phaedra
Jean Racine: Racine összes drámái
Jean Racine: Britannicus
Jean Racine: Racine összes drámai művei
Jean Racine: Phaedra
Friedrich Schiller: Don Carlos
Friedrich Schiller: Wallenstein
Johann Wolfgang Goethe: Pandora – Ünnepi játék
Friedrich Schiller – Johann Wolfgang Goethe – Christopher Marlowe – Jacopone da Todi – Philip Massinger: Szentségtörők és mártírok
Johann Wolfgang Goethe: Drámák