A ​fösvény 380 csillagozás

Molière: A fösvény Molière: A fösvény Molière: A fösvény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Moliere saját osztálya egyik torz jellemkinövését, a pénzimádást teszi nevetség tárgyává. A címszereplő, Harpagon cselekedeteinek egyetlen mozgató rugója a pénz. A szerelem, a család vagy az élet bármely más mozzanata csak abból a szempontból érdekli, hogy gyarapítja-e vagyonát. A riasztóan torz szenvedély őt magát boldogtalanná, a tőle függők életét pedig terhessé, elviselhetetlenné teszi. Pénze, gazdagsága nem a jólét, a gondtalanság forrása, hanem a rettegésé, a gyanakvásé. A tragikomikum akkor hág tetőfokára, amikor fösvénysége lelepleződik, és hitvány tervei összeomlanak. Végsősoron ez a színmű a pénzt legfőbb értékké tevő polgárság bírálata. Harpagon alakja nemcsak a fukarság koroktól független szimbóluma, hanem a pénzgyűjtő polgár, a tőkés felismerhető őse is, az arany által kormányzott világ tipikus alakja.

Eredeti mű: Molière: L'Avare

Eredeti megjelenés éve: 1668

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1964
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1962
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1959
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula

1 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 9

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Molière: A fösvény

Nem volt kötelező, mégis elolvastam gimis koromban és egyáltalán nem bántam meg. Vicces, sokat nevettem rajta. Egyszer szeretném megnézni színházban is természetesen nem valami napjainkra átírt feldolgozásban.

5 hozzászólás
>!
optikai_csalódás
Molière: A fösvény

Erősen érződött, hogy paródia jellegű, de egy Harpagonhoz hasonló alakkal, bármennyire is eltúlzott a jelleme, akár a mai világban is találkozhatunk, hiszen sokak életében a pénz játssza a legnagyobb szerepet. A végén lévő csavaroknál igyekeztem nem bántani a könyvet, mivel majdnem felnevettem kínomban, annyira hihetetlennek tűntek. Ráadásul amikor kiderült, hogy spoiler, akkor már komolyan a fejemet fogtam.

>!
gybarbii
Molière: A fösvény

Már gimis koromban nagyon megszerettem Moliére stílusát, és A fösvény sem okozott csalódást. Rövid, pörgős, vicces, szórakoztató, meg volt benne minden, ami csak egy jó kis délelőtthöz kellhet :)

>!
Molymacska P
Molière: A fösvény

Kacagtató volt olvasni egy ennyire fösvény emberről. Nagyon sajnáltam, hogy bár komédia, és szerelmi csatározások (meg összecserélődések mondjuk…) voltak, ettől függetlenül nem volt több. Nem mintha ne lett volna jó, mert tényleg nagyon vicces, és megnevettetett, de azért mégis kevés volt (ezért a mínusz csillag, mert amúgy zseniális)
A fordítás néhol elavult, de érdemes elolvasni.

>!
Siberian_girl
Molière: A fösvény

Kötelező olvasmány volt (7.osztály)

Eleinte nagyon negatívan álltam hozzá a műhöz, de szerencsére kellemesen csalódtam. A műBen nagyon tetszett a Melike humor és persze magyar a történet is. Harapni nagyon sokat nevettem, szerencsére én ilyen embert előbén nem ismerek…

>!
augumaug
Molière: A fösvény

Minden egyes sorát imádtam. Na nem azért, mert rövid volt. Elképesztően pörgős, egyik ámulatból estem folyton a másikba, még észhez térni se volt időm. Szinte végignevettem az egészet, biztos imádnám színházban is. És elég elkeserítő, de 17. század ide vagy oda, ez a probléma kivetül mára is: nem egy hasonló embert ismerek, akinek a pénzgyűjtés/óvás a lételeme, mégis több aggodalmat okoz neki, mint amennyi örömet.

>!
GingerKid I
Molière: A fösvény

Egyszerűen imádom Moliére komédiáit, annyira kortalanok, annyira szellemesek. A fösvény eddig kimaradt, de örülök, hogy végre sort tudtam keríteni rá. Néha hangosan felnevettem. :)
Zseniális.

>!
Márk
Molière: A fösvény

Dagobert bácsi úgy megmártózna a pénzhalomban, ha nem lenne körötte az a mindent átfogó és elrontó, fránya szerelem…

>!
magas_regina
Molière: A fösvény

Molière annyira jól tudja szőni a szálakat, hogy öröm olvasni! Nagyon élvezhető stílusban ír, egyszer szívesen megnézném színházban is az egyik drámáját, kár, hogy úgy látom, mostanában sehol sem játszák őket…
Talán ez még a Tartuffe-nél is jobban tetszett, ami nagy szó!
Éljenek a kötelezők!

>!
Paulina_Sándorné
Molière: A fösvény

A történet felidézte a középiskolás éveimet, hogy mennyire szerettem olvasni a színdarabokat. Rengeteget mosolyogtam a történet olvasása közben. Rövid, egyszerű történet, mégis sok a mondanivalója. Harpagon-on rengeteget mosolyogtam. :-)


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

ZABSZÁR
Nagyságos úr, jött valaki, nagyságos úrral szeretne beszélni.

HARPAGON
Mondd, nem érek rá, jöjjön máskor.

ZABSZÁR
Azt mondja, pénzt hozott.

HARPAGON
Engedelmet kérek, azonnal itt vagyok.

Harmadik felvonás

>!
Frank_Spielmann I

A szerelem előtt semmi sem szent.

Negyedik felvonás

>!
Márk

Az ember azért eszik, hogy éljen, s nem azért él, hogy egyék.

Harmadik felvonás, 1. jelenet

>!
sewi93

FECSKE
Annyira fázik magától a szótól is, hogy adok, hogy még az adjon isten jó napot után is azt mormogja; de csak kölcsön.

Negyedik jelenet

>!
sewi93

A tapasztalat vezet rá, hogy az emberek megnyerésére a legjobb út az, ha pontosan olyannak mutatkozunk előttük, amilyenek ők; ha szó szerint az ő elveiket visszhangozzuk; ha tömjénezzük a hibáikat, és csináljanak bármit-tapsolunk hozzá. Mese az a veszély, hogy a sok tán még a hízelgésből is megárt, és hogy vigyázni kell, ne legyen kirrívó a játék; hízelgés dolgában néha épp a legeszesebbet lehet legegyszerűbben lépre csalni.

Első felvonás 1. jelenet

>!
sewi93

Mert ha jól megnézzük, van-e kegyetlenebb dolog annál a kérlelhetetlen szűkmarkúságnál, annál a keményszívűségnél, amely fogva tart, és napról napra senyveszt bennünket? Az ifjúság múltával mit ér majd a vagyon, ha már semmi jóra, semmi szépre nem használhatjuk?

Első felvonás 2. jelenet

>!
sewi93

VALÉR
(…)az étellel túltömött asztal veszedelmesebb hely, mint az, ahol gyilkosok ólálkodnak az emberre, s hogy akkor mutat igazi barátságot az ember a vendégei iránt, ha a tiszteletükre megterített asztal a nemes igénytelenséggel tündöklik, mert ahogy az ókori bölcs mondja, az ember azért eszik, hogy éljen, s nem azért él, hogy egyék.

Harmadik felvonás 1. jelenet

>!
Remy87

Csendbiztos: Milyen pénznemben volt az összeg?
Harpagon: Jó húsz- és tízfrankos aranyakban

>!
sewi93

FECSKE
Ne vegye zokon, de ahogy én látom, a nagyságos úr is épp azon az úton van a tönkrejutás felé, akár az egyszeri ember; kölcsönt kér, drágán vesz, olcsón ad; vetéskorában kaszálja a búzát.

Második felvonás 1. jelenet

>!
Frank_Spielmann I

A férfi nála csak a hatvannál kezdődik. Négy hónapja sincs, hogy már majdnem férjhez ment, közvetlenül az esküvő előtt szakított; akkor derült ki, hogy a vőlegény csak ötvenhat éves, pápaszem nélkül akarta aláírni a házassági egyezséget.

Második felvonás


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Racine: Phaedra
Jean Racine: Racine összes drámai művei
Friedrich Schiller – Johann Wolfgang Goethe – Christopher Marlowe – Jacopone da Todi – Philip Massinger: Szentségtörők és mártírok
Johann Wolfgang Goethe: Faust
Pierre Corneille – Jean Racine: Cid / Phaedra
Jean Racine: Racine összes drámái
Friedrich Schiller: Don Carlos
Johann Wolfgang Goethe: Pandora – Ünnepi játék
Friedrich Schiller: Wallenstein
Johann Wolfgang Goethe: Drámák