A ​fösvény 369 csillagozás

Molière: A fösvény Molière: A fösvény Molière: A fösvény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Moliere saját osztálya egyik torz jellemkinövését, a pénzimádást teszi nevetség tárgyává. A címszereplő, Harpagon cselekedeteinek egyetlen mozgató rugója a pénz. A szerelem, a család vagy az élet bármely más mozzanata csak abból a szempontból érdekli, hogy gyarapítja-e vagyonát. A riasztóan torz szenvedély őt magát boldogtalanná, a tőle függők életét pedig terhessé, elviselhetetlenné teszi. Pénze, gazdagsága nem a jólét, a gondtalanság forrása, hanem a rettegésé, a gyanakvásé. A tragikomikum akkor hág tetőfokára, amikor fösvénysége lelepleződik, és hitvány tervei összeomlanak. Végsősoron ez a színmű a pénzt legfőbb értékké tevő polgárság bírálata. Harpagon alakja nemcsak a fukarság koroktól független szimbóluma, hanem a pénzgyűjtő polgár, a tőkés felismerhető őse is, az arany által kormányzott világ tipikus alakja.

Eredeti mű: Molière: L'Avare

Eredeti megjelenés éve: 1668

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1964
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1962
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1959
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula

1 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 9

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Molière: A fösvény

Nem volt kötelező, mégis elolvastam gimis koromban és egyáltalán nem bántam meg. Vicces, sokat nevettem rajta. Egyszer szeretném megnézni színházban is természetesen nem valami napjainkra átírt feldolgozásban.

5 hozzászólás
>!
gybarbii
Molière: A fösvény

Már gimis koromban nagyon megszerettem Moliére stílusát, és A fösvény sem okozott csalódást. Rövid, pörgős, vicces, szórakoztató, meg volt benne minden, ami csak egy jó kis délelőtthöz kellhet :)

>!
Molymacska P
Molière: A fösvény

Kacagtató volt olvasni egy ennyire fösvény emberről. Nagyon sajnáltam, hogy bár komédia, és szerelmi csatározások (meg összecserélődések mondjuk…) voltak, ettől függetlenül nem volt több. Nem mintha ne lett volna jó, mert tényleg nagyon vicces, és megnevettetett, de azért mégis kevés volt (ezért a mínusz csillag, mert amúgy zseniális)
A fordítás néhol elavult, de érdemes elolvasni.

>!
Siberian_girl
Molière: A fösvény

Kötelező olvasmány volt (7.osztály)

Eleinte nagyon negatívan álltam hozzá a műhöz, de szerencsére kellemesen csalódtam. A műBen nagyon tetszett a Melike humor és persze magyar a történet is. Harapni nagyon sokat nevettem, szerencsére én ilyen embert előbén nem ismerek…

>!
augumaug MP
Molière: A fösvény

Minden egyes sorát imádtam. Na nem azért, mert rövid volt. Elképesztően pörgős, egyik ámulatból estem folyton a másikba, még észhez térni se volt időm. Szinte végignevettem az egészet, biztos imádnám színházban is. És elég elkeserítő, de 17. század ide vagy oda, ez a probléma kivetül mára is: nem egy hasonló embert ismerek, akinek a pénzgyűjtés/óvás a lételeme, mégis több aggodalmat okoz neki, mint amennyi örömet.

>!
magas_regina
Molière: A fösvény

Molière annyira jól tudja szőni a szálakat, hogy öröm olvasni! Nagyon élvezhető stílusban ír, egyszer szívesen megnézném színházban is az egyik drámáját, kár, hogy úgy látom, mostanában sehol sem játszák őket…
Talán ez még a Tartuffe-nél is jobban tetszett, ami nagy szó!
Éljenek a kötelezők!

>!
Paulina_Sándorné
Molière: A fösvény

A történet felidézte a középiskolás éveimet, hogy mennyire szerettem olvasni a színdarabokat. Rengeteget mosolyogtam a történet olvasása közben. Rövid, egyszerű történet, mégis sok a mondanivalója. Harpagon-on rengeteget mosolyogtam. :-)

>!
Katalin_baronesse
Molière: A fösvény

Hamisítatlan Molière darab. Rövid, vicces és szórakoztató, az események, pedig nagyon pörgősek. Az elején kicsit, olyan érzésem volt mintha a Tartuffe-öt olvasnám (talán a nevek és a stílus miatt), de aztán tisztázódott előttem a kép. Nagyon jól szórakoztam!

>!
julicsenge I
Molière: A fösvény

Igazi élmény volt látni körülbelül egy évvel ezelőtt a Nemzetiben, a lehető legjobb szereposztással, és nagy öröm volt olvasni még úgy is, hogy már ismertem a történetet. Fergeteges komédia, még azok is jól szórakozhatnak rajta, akik egyébként nem szeretnek drámát olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

ZABSZÁR
Nagyságos úr, jött valaki, nagyságos úrral szeretne beszélni.

HARPAGON
Mondd, nem érek rá, jöjjön máskor.

ZABSZÁR
Azt mondja, pénzt hozott.

HARPAGON
Engedelmet kérek, azonnal itt vagyok.

Harmadik felvonás

>!
Frank_Spielmann I

A szerelem előtt semmi sem szent.

Negyedik felvonás

>!
sewi93

FECSKE
Annyira fázik magától a szótól is, hogy adok, hogy még az adjon isten jó napot után is azt mormogja; de csak kölcsön.

Negyedik jelenet

>!
sewi93

A tapasztalat vezet rá, hogy az emberek megnyerésére a legjobb út az, ha pontosan olyannak mutatkozunk előttük, amilyenek ők; ha szó szerint az ő elveiket visszhangozzuk; ha tömjénezzük a hibáikat, és csináljanak bármit-tapsolunk hozzá. Mese az a veszély, hogy a sok tán még a hízelgésből is megárt, és hogy vigyázni kell, ne legyen kirrívó a játék; hízelgés dolgában néha épp a legeszesebbet lehet legegyszerűbben lépre csalni.

Első felvonás 1. jelenet

>!
sewi93

Mert ha jól megnézzük, van-e kegyetlenebb dolog annál a kérlelhetetlen szűkmarkúságnál, annál a keményszívűségnél, amely fogva tart, és napról napra senyveszt bennünket? Az ifjúság múltával mit ér majd a vagyon, ha már semmi jóra, semmi szépre nem használhatjuk?

Első felvonás 2. jelenet

>!
Remy87

Csendbiztos: Milyen pénznemben volt az összeg?
Harpagon: Jó húsz- és tízfrankos aranyakban

>!
Marsie

…nem vagy szerelmes. Fogalmad sincs arról a boldog szilajságról, amelybe az ilyen gyöngéd, édes szerelem a szívünket ejti.

>!
MHenimoly

HARPAGON
Ne kerülj többé a szemem elé.
CLÉANTE
Ahogy parancsolja.
HARPAGON
Leveszem rólad a kezem.
CLÉANTE
Vegye.
HARPAGON
Nem vagy a fiam többé.
CLÉANTE
Nem vagyok.
HARPAGON
Kitagadlak.
CLÉANTE
Tessék.
HARPAGON
Vedd átkomat.
CLÉANTE
Végre kapok valamit.

>!
MrClee I

Vannak akiket csak oldalvást lehet megközelíteni, akiknek a természete nem bírja az ellentmondást, akik olyan makrancosak, hogy az igazságtól csak jobban megbokrosodnak, akik a józan ész egyenes útja előtt valóságos csökönyösségbe esnek, s akiket így csak kerülő úton lehet a cél felé vezetni. Tegyen úgy, mintha beleegyeznék abba, amit ő akar, így érheti el még legjobban a saját szándékát.

Első felvonás, 5. jelenet

>!
MrClee I

Ki hát a nagyobb bűnös, erre feleljen, az-e aki kölcsönképp is megszerzi a pénzt, ha szüksége van rá, vagy az, aki akkor is oroz, ha azt sem tudja, mihez kezdjen a lopott pénzzel?

Második felvonás, 2. jelenet


Hasonló könyvek címkék alapján

Johann Wolfgang Goethe: Drámák
Johann Wolfgang Goethe: Egmont
Johann Wolfgang Goethe: Faust / Iphigenia
Johann Wolfgang Goethe: Faust
Johann Wolfgang Goethe: Götz von Berlichingen
Montesquieu – E. T. A. Hoffmann – Babits Mihály: Igaz történet / A kis Zaches, más néven Cinóber / A gólyakalifa
Gérard de Nerval: Sylvie
Johann Wolfgang Goethe: Szépprózai művek
Zádor Anna: Klasszicizmus és romantika
David Weiss: Mozart