A ​fösvény 365 csillagozás

Molière: A fösvény Molière: A fösvény Molière: A fösvény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Moliere saját osztálya egyik torz jellemkinövését, a pénzimádást teszi nevetség tárgyává. A címszereplő, Harpagon cselekedeteinek egyetlen mozgató rugója a pénz. A szerelem, a család vagy az élet bármely más mozzanata csak abból a szempontból érdekli, hogy gyarapítja-e vagyonát. A riasztóan torz szenvedély őt magát boldogtalanná, a tőle függők életét pedig terhessé, elviselhetetlenné teszi. Pénze, gazdagsága nem a jólét, a gondtalanság forrása, hanem a rettegésé, a gyanakvásé. A tragikomikum akkor hág tetőfokára, amikor fösvénysége lelepleződik, és hitvány tervei összeomlanak. Végsősoron ez a színmű a pénzt legfőbb értékké tevő polgárság bírálata. Harpagon alakja nemcsak a fukarság koroktól független szimbóluma, hanem a pénzgyűjtő polgár, a tőkés felismerhető őse is, az arany által kormányzott világ tipikus alakja.

Eredeti mű: Molière: L'Avare

Eredeti megjelenés éve: 1668

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1964
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1962
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1959
96 oldal · Fordította: Illyés Gyula

1 további kiadás


Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Molière: A fösvény

Nem volt kötelező, mégis elolvastam gimis koromban és egyáltalán nem bántam meg. Vicces, sokat nevettem rajta. Egyszer szeretném megnézni színházban is természetesen nem valami napjainkra átírt feldolgozásban.

5 hozzászólás
>!
gybarbii
Molière: A fösvény

Már gimis koromban nagyon megszerettem Moliére stílusát, és A fösvény sem okozott csalódást. Rövid, pörgős, vicces, szórakoztató, meg volt benne minden, ami csak egy jó kis délelőtthöz kellhet :)

>!
Siberian_girl
Molière: A fösvény

Kötelező olvasmány volt (7.osztály)

Eleinte nagyon negatívan álltam hozzá a műhöz, de szerencsére kellemesen csalódtam. A műBen nagyon tetszett a Melike humor és persze magyar a történet is. Harapni nagyon sokat nevettem, szerencsére én ilyen embert előbén nem ismerek…

>!
augumaug P
Molière: A fösvény

Minden egyes sorát imádtam. Na nem azért, mert rövid volt. Elképesztően pörgős, egyik ámulatból estem folyton a másikba, még észhez térni se volt időm. Szinte végignevettem az egészet, biztos imádnám színházban is. És elég elkeserítő, de 17. század ide vagy oda, ez a probléma kivetül mára is: nem egy hasonló embert ismerek, akinek a pénzgyűjtés/óvás a lételeme, mégis több aggodalmat okoz neki, mint amennyi örömet.

>!
magas_regina
Molière: A fösvény

Molière annyira jól tudja szőni a szálakat, hogy öröm olvasni! Nagyon élvezhető stílusban ír, egyszer szívesen megnézném színházban is az egyik drámáját, kár, hogy úgy látom, mostanában sehol sem játszák őket…
Talán ez még a Tartuffe-nél is jobban tetszett, ami nagy szó!
Éljenek a kötelezők!

>!
Paulina_Sándorné
Molière: A fösvény

A történet felidézte a középiskolás éveimet, hogy mennyire szerettem olvasni a színdarabokat. Rengeteget mosolyogtam a történet olvasása közben. Rövid, egyszerű történet, mégis sok a mondanivalója. Harpagon-on rengeteget mosolyogtam. :-)

>!
Katalin_baronesse
Molière: A fösvény

Hamisítatlan Molière darab. Rövid, vicces és szórakoztató, az események, pedig nagyon pörgősek. Az elején kicsit, olyan érzésem volt mintha a Tartuffe-öt olvasnám (talán a nevek és a stílus miatt), de aztán tisztázódott előttem a kép. Nagyon jól szórakoztam!

>!
julicsenge I
Molière: A fösvény

Igazi élmény volt látni körülbelül egy évvel ezelőtt a Nemzetiben, a lehető legjobb szereposztással, és nagy öröm volt olvasni még úgy is, hogy már ismertem a történetet. Fergeteges komédia, még azok is jól szórakozhatnak rajta, akik egyébként nem szeretnek drámát olvasni.

>!
danithegirl
Molière: A fösvény

Magnifique. Molière komédiáinak minden mondatából sugárzik a báj, az ész, vagy olykor az imádnivaló pimaszság, minden karaktere élettel teli és különleges, a cselekmény könnyed és még így, röpke három és fél évszázaddal később is észveszejtően humoros. Pár oldalnyi színtiszta szórakozás. Nem lehet nem szeretni.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

ZABSZÁR
Nagyságos úr, jött valaki, nagyságos úrral szeretne beszélni.

HARPAGON
Mondd, nem érek rá, jöjjön máskor.

ZABSZÁR
Azt mondja, pénzt hozott.

HARPAGON
Engedelmet kérek, azonnal itt vagyok.

Harmadik felvonás

>!
Frank_Spielmann I

A szerelem előtt semmi sem szent.

Negyedik felvonás

>!
sewi93

FECSKE
Annyira fázik magától a szótól is, hogy adok, hogy még az adjon isten jó napot után is azt mormogja; de csak kölcsön.

Negyedik jelenet

>!
sewi93

A tapasztalat vezet rá, hogy az emberek megnyerésére a legjobb út az, ha pontosan olyannak mutatkozunk előttük, amilyenek ők; ha szó szerint az ő elveiket visszhangozzuk; ha tömjénezzük a hibáikat, és csináljanak bármit-tapsolunk hozzá. Mese az a veszély, hogy a sok tán még a hízelgésből is megárt, és hogy vigyázni kell, ne legyen kirrívó a játék; hízelgés dolgában néha épp a legeszesebbet lehet legegyszerűbben lépre csalni.

Első felvonás 1. jelenet

>!
sewi93

Mert ha jól megnézzük, van-e kegyetlenebb dolog annál a kérlelhetetlen szűkmarkúságnál, annál a keményszívűségnél, amely fogva tart, és napról napra senyveszt bennünket? Az ifjúság múltával mit ér majd a vagyon, ha már semmi jóra, semmi szépre nem használhatjuk?

Első felvonás 2. jelenet

>!
Remy87

Csendbiztos: Milyen pénznemben volt az összeg?
Harpagon: Jó húsz- és tízfrankos aranyakban

>!
Marsie

…nem vagy szerelmes. Fogalmad sincs arról a boldog szilajságról, amelybe az ilyen gyöngéd, édes szerelem a szívünket ejti.

>!
MHenimoly

HARPAGON
Ne kerülj többé a szemem elé.
CLÉANTE
Ahogy parancsolja.
HARPAGON
Leveszem rólad a kezem.
CLÉANTE
Vegye.
HARPAGON
Nem vagy a fiam többé.
CLÉANTE
Nem vagyok.
HARPAGON
Kitagadlak.
CLÉANTE
Tessék.
HARPAGON
Vedd átkomat.
CLÉANTE
Végre kapok valamit.

>!
MrClee 

Vannak akiket csak oldalvást lehet megközelíteni, akiknek a természete nem bírja az ellentmondást, akik olyan makrancosak, hogy az igazságtól csak jobban megbokrosodnak, akik a józan ész egyenes útja előtt valóságos csökönyösségbe esnek, s akiket így csak kerülő úton lehet a cél felé vezetni. Tegyen úgy, mintha beleegyeznék abba, amit ő akar, így érheti el még legjobban a saját szándékát.

Első felvonás, 5. jelenet

>!
MrClee 

Ki hát a nagyobb bűnös, erre feleljen, az-e aki kölcsönképp is megszerzi a pénzt, ha szüksége van rá, vagy az, aki akkor is oroz, ha azt sem tudja, mihez kezdjen a lopott pénzzel?

Második felvonás, 2. jelenet


Hasonló könyvek címkék alapján

Johann Wolfgang Goethe: Drámák
Johann Wolfgang Goethe: Egmont
Johann Wolfgang Goethe: Faust / Iphigenia
Johann Wolfgang Goethe: Faust
Johann Wolfgang Goethe: Götz von Berlichingen
Montesquieu – E. T. A. Hoffmann – Babits Mihály: Igaz történet / A kis Zaches, más néven Cinóber / A gólyakalifa
Gérard de Nerval: Sylvie
Johann Wolfgang Goethe: Szépprózai művek
Zádor Anna: Klasszicizmus és romantika
David Weiss: Mozart